Blog

Δίαιτες που είναι καλό να τις κάνετε με προσοχή, υπό ιατρική παρακολούθηση και για περιορισμένο διάστημα !


Δίαιτα ωμή βίγκαν

Αυτή η δίαιτα συνδυάζει δύο έννοιες: τον βιγκανισμό (veganism, δηλαδή την αυστηρή χορτοφαγία) και την ωμοφαγία (raw foodism, δηλαδή το να τρώει κανείς κάθε τροφή, ωμή). Με λίγα λόγια, περιλαμβάνει την αποκοπή όλων των ζωικών προϊόντων καθώς και την αποφυγή του μαγειρέματος. Αυτό σημαίνει ότι “απαγορεύει” να φάτε οτιδήποτε εξευγενισμένο, κονσερβοποιημένο, χημικά επεξεργασμένο, ή που να έχει βρεθεί σε θερμοκρασία πάνω από 48°C! Με αυτό τον τρόπο πιστεύεται ότι τα τρόφιμα διατηρούν όσο το δυνατόν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, αφού το μαγείρεμα υποτίθεται ότι καταστρέφει τα φυσικά ένζυμα στις τροφές, τα οποία βοηθούν το σώμα σας να τις διασπάσει. Ωστόσο, αν ακολουθήσετε μια δίαιτα βίγκαν (δηλαδή χωρίς αυγά, τυρί, κρέας, γάλα, ψάρι, μέλι και άλλα πολλά) σας θέτει σε κίνδυνο να χάσετε κάποια βασικά θρεπτικά συστατικά. Τέτοιες είναι οι βιταμίνες Β12 και D, που υπάρχουν κυρίως σε ζωικά προϊόντα. Επιπλέον, υπάρχει έρευνα που υποδεικνύει ότι η διαδικασία μαγειρέματος απελευθερώνει μερικά από τα θρεπτικά συστατικά σε τρόφιμα όπως το σπανάκι, τα καρότα, οι πιπεριές και τα σπαράγγια.

Αλκαλική δίαιτα

Αυτή βασίζεται στην ιδέα ότι η αλλαγή της διατροφής αλλάζει και την ισορροπία του pH (δηλαδή το επίπεδο οξύτητας) στο σώμα σας. Αν το σώμα είναι πολύ όξινο υποτίθεται ότι είναι πιο πιθανό να εκδηλώσετε αρθρίτιδα, νεφρική νόσο, οστεοπόρωση και καρκίνο. Η κατανάλωση περισσότερων “αλκαλικών τροφών”, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, θα μπορούσε να αποκαταστήσει την ισορροπία pH, λένε οι υποστηρικτές της αλκαλικής δίαιτας. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία που να υποστηρίζουν τη θεωρία ότι μπορείτε να αλλάξετε την οξύτητα του σώματος και του αίματός σας μέσω της διατροφής. Η αλκαλική διατροφή επικρίθηκε επίσης σε ένα πρόσφατο ντοκιμαντέρ του BBC, το “Clean Eating: The Dirty Truth”, επειδή χρησιμοποιήθηκε ως τρόπος, για να θεραπεύσει πολύ άρρωστους ανθρώπους. Στην εκπομπή οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι ο άνθρωπος που “επινόησε” την εν λόγω δίαιτα, ο Robert O. Young, αντιμετωπίζει σήμερα ποινή φυλάκισης για απάτη και εξάσκηση της ιατρικής χωρίς άδεια. Εντούτοις, η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών έχει σαφέστατα οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου και άλλων περιστάσεων. Αρκεί να γίνεται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής και όχι “επειδή είναι αλκαλικές τροφές”.

Δίαιτα Pioppi

Εμπνευσμένη από την μεσογειακή διατροφή (η οποία βασίζεται στο ελαιόλαδο, τα λαχανικά και τα λιπαρά ψάρια) αυτή η δίαιτα υποτίθεται ότι βοηθάει στην απώλεια βάρους, στην πρόληψη της άνοιας και στην μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2. Πήρε το όνομά της από ένα μικρό χωριό στη νότια Ιταλία, όπου οι ντόπιοι τείνουν να ζουν περισσότερο και να αποφεύγουν χρόνιες ασθένειες. Η δίαιτα Pioppi είναι χαμηλών υδατανθράκων και υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, φρούτα, λαχανικά, ψάρια και ελαιόλαδο. Επιπλέον, οι δημιουργοί της, δρ. Aseem Malhotra και Donal O’Neill, συμβουλεύουν την διαλείπουσα νηστεία και ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να αποφεύγουν το κόκκινο κρέας, τους αμυλούχους υδατάνθρακες και τα ζαχαρούχα τρόφιμα. Ωστόσο, η BDA λέει ότι πρόκειται απλά για μια “πειρατική” έκδοση της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής. Επίσης, επικρίνει το γεγονός ότι η δίαιτα Pioppi περιλαμβάνει καρυδέλαιο, το οποίο είναι υψηλό σε κορεσμένα λιπαρά, και το κουνουπίδι ως βάση… πίτσας. Η μεσογειακή διατροφή παραδοσιακά περιλαμβάνει πολλά ελαιόλαδα και υδατάνθρακες, όπως ζυμαρικά και ρύζι σε κάθε γεύμα. Το να ακολουθεί κανείς την μεσογειακή διατροφή έχει βρεθεί με μελέτες ότι μειώνει την πιθανότητα για καρδιακές παθήσεις, κατάθλιψη και άνοια.

Δίαιτα #4: Κετογονική

Είναι μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και μέτρια πρόσληψη πρωτεΐνης. Με την κατανάλωση υδατανθράκων από αποκλειστικά μη αμυλούχα λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους, ωθεί το σώμα σε κατάσταση “κέτωσης”. Κέτωση είναι όταν το σώμα δεν μπορεί να πάρει ενέργεια από τη γλυκόζη στους υδατάνθρακες και αναγκάζεται καταναλώσει το λίπος αντ’ αυτού. Ο Porter είπε στο BBC: «Ο κίνδυνος εδώ είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που λένε ότι μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο και τέτοια πράγματα. Δεν μπορεί σε καμία απολύτως περίπτωση»! Αν και γενικά η μείωση των υδατανθράκων μπορεί να σημαίνει μείωση των πολύ θερμιδικών τροφών, όπως οι κρεμώδεις σάλτσες και τα γλυκά, υπάρχει ο κίνδυνος να μην παίρνετε αρκετές ίνες. Οι σπόροι ολικής άλεσης μια πολύ καλή πηγή ινών. Αν δεν καταναλώνετε αρκετές ίνες διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο για δυσκοιλιότητας και καρκίνο του εντέρου.

0 Comments

Posted by:
azap

Posted on:
Δεκέμβριος 13th, 2017

Posted in:

Εξωσωματική γονιμοποίηση: Τι αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας στις γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών


Η βιταμίνη D μπορεί να αποτελεί το κλειδί της επιτυχίας της εξωσωματικής στις γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, οι οποίες παρουσιάζουν εξαιτίας του υπογονιμότητα.

Επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή Perelman του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια πραγματοποίησαν μελέτη με εκατοντάδες εθελόντριες, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως όσες πάσχουσες από το σύνδρομο είχαν ανεπάρκεια βιταμίνης D όταν άρχισαν την διαδικασία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, είχαν κατά 40% λιγότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυοι σε σύγκριση με όσες είχαν επαρκή επίπεδα της βιταμίνης στο αίμα τους.

Τα ευρήματα αυτά παρουσιάσθηκαν προ ημερών στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM) που πραγματοποιήθηκε στο Σαν Αντόνιο του Τέξας.

To Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι μία ορμονική διαταραχή που προσβάλλει ποσοστό έως 10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες, όπως ο τύπος 2 διαβήτη, η αυξημένη χοληστερόλη και η υπογονιμότητα λόγω απουσίας της ωορρηξίας.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο Δρ. Δημήτρης Μπιλάλης MBBCh, MMedSc, CCST, FRCOG, Χειρουργός Γυναικολόγος με εξειδίκευση στην Αναπαραγωγική Ιατρική «Αυτό που ήδη γνωρίζουμε είναι πως για τις γυναίκες, η έλλειψη της βιταμίνης D αποτελεί λόγο ανησυχίας και για τη γονιμότητά τους και σχετίζεται άμεσα με την αναπαραγωγική λειτουργία και τα επίπεδα της ορμόνης ΑΜΗ, καθοριστικού παράγοντα για τη δυναμική των ωοθηκών. Η νέα έρευνα μας δείχνει ότι η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο και στη γονιμότητα των γυναικών με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών συγκεκριμένα. Το εύρημα αυτό φαίνεται πως ενισχύει εκείνο προγενέστερων μελετών οι οποίες έχουν συσχετίσει την ανεπάρκεια βιταμίνης D με την μειωμένη ωορρηξία έπειτα από τη λήψη φαρμάκων για τη γονιμότητα και με την μείωση των πιθανοτήτων επιτυχημένης εγκυμοσύνης (δηλαδή κύησης που οδηγεί στην γέννηση υγιούς μωρού)».

Στην παρούσα μελέτη, οι επιστήμονες ανέλυσαν και συνέκριναν τα ευρήματα δύο μεγάλων κλινικών μελετών, των PPCOS II και AMIGOS. Οι μελέτες αυτές είχαν εξετάσει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων για αύξηση της γονιμότητας στη βελτίωση των ποσοστών εγκυμοσύνης σε γυναίκες οι οποίες είτε έπασχαν από Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών είτε από ανεξήγητη υπογονιμότητα.

Τα στοιχεία από περισσότερες από 1.000 εθελόντριες αποκάλυψαν ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D σχετιζόταν με μειωμένες πιθανότητες εγκυμοσύνης και γέννησης υγιούς βρέφους, όταν το υποκείμενο αίτιο της υπογονιμότητας ήταν το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών. Μάλιστα αυτό ίσχυε ανεξάρτητα από τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) των γυναικών, τη φυλή, την ηλικία, τους δείκτες μεταβολικής λειτουργικότητας ή τη θεραπεία που χρησιμοποιήθηκε.

Αντιθέτως, η ανεπάρκεια της βιταμίνης D δεν φάνηκε να συσχετίζεται με τις εκβάσεις της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στις γυναίκες οι οποίες έπασχαν από ανεξήγητη υπογονιμότητα.

«Φάνηκε πως υπάρχει σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D και την πιθανότητα αποκτήσεως μωρού, η οποία φαίνεται να ποικίλει ανάλογα με την υποκείμενη αιτία της υπογονιμότητας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω ώστε να βρεθούν ποιες υπογόνιμες ασθενείς θα ωφεληθούν περισσότερο από τον συστηματικό έλεγχο των επιπέδων της βιταμίνης D». συμπληρώνει ο Δρ. Μπιλάλης

Δεδομένου ότι πάρα πολλές γυναίκες παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D καλό θα ήταν οι γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών αρχικά να κάνουν εξέταση αίματος για τη συγκεκριμένη βιταμίνη. Σε περίπτωση έλλειψης ή ανεπάρκειας μπορούν, πάντα σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό τους, να λάβουν ένα εξειδικευμένο διατροφικό συμπλήρωμα που περιέχει ανώτατης ποιότητας Βιταμίνη D σε συνδυασμό και με άλλα μικροθρεπτικά συστατικά που δρουν συνεργιστικά υπέρ της απορρόφησης και υψηλής βιοδιαθεσιμότητάς της στον οργανισμό, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος.

0 Comments

Posted by:
azap

Posted on:
Νοεμβρίου 27th, 2017

Posted in:

Διαβητικό πόδι: Σημαντική η έγκαιρη αντιμετώπιση των ελκών


Νέα έρευνα υπογραμμίζει την ανάγκη για έγκαιρη αγωγή στα έλκη του διαβητικού ποδιού για να αποτραπεί λοίμωξη.

Ερευνητές του University of Leeds αξιολόγησαν σχεδόν 300 ασθενείς με έλκη που είχαν υποστεί λοίμωξη. Ανακάλυψαν ότι το 17% χρειάζονταν ακρωτηριασμό εντός ενός έτους. Μεταξύ των άλλων μόνο το 45% είχε ιαθεί το συγκεκριμένο διάστημα.

Ο Dr. Michael Backhouse δήλωσε ότι είναι σημαντικό οι άνθρωποι να εξετάστούν αν αρχίσει να δημιουργείται ένα έλκος-έτσι οι γιατροί θα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κατάστασης.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η πρόγνωση για τα διαβητικά έλκη στο πόδι που έχουν μολυνθεί είναι χειρότερη από όσο νομίζαμε, δήλωσε ο Backhouse.

Ο Backhouse ελπίζει ότι τα αποτελέσματα θα βοηθήσουν τους γιατρούς που περιθάλπουν ασθενείς με διαβήτη να εντοπίσουν όσους έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για φτωχό αποτέλεσμα, ώστε να παρασχεθεί περαιτέρω στήριξη.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Diabetic Medicine.

0 Comments

Posted by:
azap

Posted on:
Νοεμβρίου 22nd, 2017

Posted in:

Έρευνα συνδέει την ψωρίαση με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2


Άνθρωποι με ψωρίαση έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με ερευνητές του University of Pennsylvania στη Φιλαδέλφεια.

Η έρευνα έγινε σε 8.124 ανθρώπους με ψωρίαση και σε 76.599 χωρίς την πάθηση, από βρετανική βάση δεδομένων. Οι ερευνητές μέτρησαν το ποσοστό του σώματος που καλυπτόταν από ψωρίαση και αξιολόγησαν τον κίνδυνο διαβήτη σε διάστημα 4 ετών.

Ανακάλυψαν ότι ασθενείς με ποσοστό κάλυψης 2% ή λιγότερο είχαν 21% υψηλότερο από το μέσο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και όσοι είχαν κάλυψη μεγαλύτερη από 10% είχαν 64% υψηλότερο κίνδυνο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η σχέση συμβαίνει ανεξάρτητα από τους συνήθεις παράγοντες κινδύνου για διαβήτη, όπως το σωματικό βάρος και ενδεχομένως συνδέεται με το είδος φλεγμονής που συμβαίνει στην ψωρίαση, το οποίο μπορεί να προάγει την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Journal of the American Academy of Dermatology.

0 Comments

Posted by:
azap

Posted on:
Νοεμβρίου 21st, 2017

Posted in:
Κατασκευή ιστοσελίδων | i-magic Web Media Studio Κατασκευή ιστοσελίδων i-magic