Διαβήτης και Μεταβολισμός

Είναι σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από διαταραχές του μεταβολισμού των υδατανθράκων, των λιπών και των λευκωμάτων και οφείλεται σε πολλούς παράγοντες που δεν έχουν πλήρως διευκρινισθεί. Αποδίδεται στην απόλυτη ή σχετική έλλειψη ινσουλίνης ή στην ανεπαρκή δράση της ινσουλίνης.


Μεταβολισμός της γλυκόζης και διαβήτης

O διαβήτης είναι ευρύτατα διαδεδομένος σε ολόκληρο τον κόσμο και η συχνότητα του φαίνεται ότι συνεχώς αυξάνεται τις τελευταίες δεκαετίες. Ο διαβήτης είναι μία ασθένεια που παρουσιάζεται όταν στο σώμα σας παράγεται πολύ λίγη ινσουλίνη ή όταν η ινσουλίνη που έχετε δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί καλά. Η ινσουλίνη είναι  ορμόνη και παράγεται από το πάγκρεας, έναν αδένα που βρίσκεται στην κοιλιά, πίσω από το στομάχι. Η ινσουλίνη βοηθάει το σώμα σας να χρησιμοποιεί και να αποθηκεύει τη γλυκόζη (το σάκχαρο) που προέρχεται από την τροφή που τρώτε.  Η γλυκόζη  παράγεται στο σώμα από τις τροφές που καταναλώνετε, κυρίως από τους υδατάνθρακες. Τα κύρια θρεπτικά συστατικά στα φαγητά είναι οι πρωτείνες, το λίπος και οι υδατάνθρακες. Όλα τα θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα στη διατροφή σας. Γλυκόζη παράγει και το ίδιο το σώμα σας (το συκώτι). Η ινσουλίνη μεταφέρει τη γλυκόζη (σάκχαρο) από το αίμα μέσα στα κύτταρα όπου χρησιμοποιείται για καύση και παραγωγή ενέργειας . Αν τα επίπεδα της ινσουλίνης στο σώμα σας είναι χαμηλά ή αν η ινσουλίνη δεν ασκεί καλά τη δράση της, το σάκχαρο συσσωρεύεται στο αίμα σας. Αυτό προκαλεί διαβήτη και μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα.

 Τρεις είναι οι πιο συχνοί τύποι διαβήτη:

 • Ο διαβήτης τύπου 1 στον οποίο το σώμα δεν μπορεί να συνθέσει ινσουλίνη (υπάρχη έλλειψη ινσουλίνης).
 • Ο διαβήτης τύπου 2 στον οποίο το σώμα δεν συνθέτει αρκετή ινσουλίνη και δεν μπορεί να τη χρησιμοποιήσει καλά για να συνεχίσει να έχει καλή λειτουργία. Ο διαβήτης τύπου 2 πιο συχνά οφείλεται σε παχυσαρκία.
 • Ο διαβήτης κύησης.
 • Υπάρχουν και σπάνιοι τύποι διαβήτη οφείλονται σε γεννητικές διαταραχές , σε παθήσεις του παγκρέατος, σε ενδοκρινοπάθειες, σε φάρμακα και σε σπάνια σύνδρομα.

Στο Διαβήτη η έλλειψη ινσουλίνης προκαλεί υπεργλυκαιμία. Η υπεργλυκαιμία ευθύνεται για την εμφάνιση των χρόνιων επιπλοκών του Διαβήτη ή με άλλα λόγια, η εμφάνιση και εξέλιξη των επιπλοκών εξαρτάται από τη ρύθμιση της γλυκαιμίας. Οι κύριες επιπλοκές του Διαβήτη είναι οι εξής:

 ΜΙΚΡΟΑΓΓΕΙΟΠΑΘΕΙΑ

 • Προβλήματα στην όραση (αμφιβληστροειδοπαθεια  και τύφλωση)
 • Νεφροπαθεια (νεφρική ανεπάρκεια)
 • Νευροπάθεια (πόνος, πληγές και έλκη που δεν επουλώνονται).

ΜΑΚΡΟΑΓΓΕΙΟΠΑΘΕΙΑ

 • Στεφανιαία Νόσος (έμφραγμα).
 • Εγκεφαλικά Επεισόδια
 • Περιφερική Αρτηριοπάθεια (γάγγραινα και ακρωτηριασμός ποδιού).

Μεταβολισμός των λιπιδίων και δισλιπιδαιμίες

Τα λιπίδια είναι τα τριγλυκερίδια, η LDL χοληστερόλη και η HDL χοληστερόλη. Μπορεί να έχετε πολύ υψηλά τριγλυκερίδια, πολύ υψηλή LDL χοληστερόλη, πολύ χαμηλή HDL χοληστερόλη ή συνδυασμό των παραπάνω. Τα λιπίδια τα προσλαμβάνουμε από τις τροφές αλλά τα παράγει και το σώμα μας. Για να κυκλοφορήσουν λοιπόν τα λιπίδια στο αίμα συνδέονται με πρωτείνες και δημιουργούν τις λιποπρωτείνες. Υπάρχουν τρία είδη λιποπρωτείνης: οι λιποπρωτείνες χαμηλής πυκνότητας ( Low Density Lipoproteins ή LDL ), οι λιποπρωτείνες υψηλής πυκνότητας ( High Density Lipoproteins ή HDL ) και οι λιποπρωτείνες που έχουν τριγλυκερίδια. Όταν κυκλοφορεί πολύ LDL χοληστερόλη, αυτή μπορεί να συσσωρευτεί μέσα στα τοιχώματα των αρτηριών δηλ. των αγγείων που μεταφέρουν το αίμα από την καρδιά στα υπόλοιπα μέρη του σώματος. Η LDL χοληστερόλη σχηματίζει με αυτόν το τρόπο πλάκες στα τοιχώματα των αρτηριών και τις στενεύει αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια, έμφραγμα, εγκεφαλικό ή αρτηριοπάθεια των ποδιών (αθηροσκλήρυνση). Δυσλιπιδαιμία έχετε όταν στο αίμα είναι πολύ υψηλά τα τριγλυκερίδια ή πολύ υψηλή η LDL χοληστερόλη,ή πολύ χαμηλή HDL χοληστερόλη ή συνδυασμός των παραπάνω.

Μεταβολικό σύνδρομο

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι μια ομάδα παραγόντων κινδύνου που αυξάνουν την πιθανότητα να πάθετε καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό και διαβήτη. Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου είναι:

 • Το ψηλό σάκχαρο αίματος νηστείας.
 • Η ψηλή αρτηριακή πίεση.
 • Τα ψηλά τριγλυκερίδια αίματος.
 • Η χαμηλή HDL χοληστερόλη αίματος.
 • Το πολύ σωματικό λίπος στην κοιλιά.

Στο σώμα των ανθρώπων με μεταβολικό σύνδρομο η ινσουλίνη δεν μπορεί να δράσει (δηλ. το σώμα έχει αντίσταση στην ινσουλίνη).

Μεταβολισμός του ασβεστίου και οστεοπόρωση

Το ασβέστιο είναι βασικός ηλεκτρολύτης του σώματος σας. Βρίσκεται κυρίως στα οστά σας. Τα οστά σας είναι φτιαγμένα απο ασβέστιο και άλλα συστατικά, αλλά κυρίως ασβέστιο. Επίσης, το ασβέστιο  διατηρεί την αντοχή των οστών. Το ασβέστιο στο σώμα έχει και άλλους σημαντικούς ρόλους: είναι απαραίτητο για τη σύσπαση των μυών, για τη λειτουργία των νεύρων και του εγκεφάλου, για τη ρύθμιση του ρυθμού της καρδιάς και της αρτηριακής πίεσης. Αν τα επίπεδα του ασβεστίου στο αίμα είναι ψηλά μπορεί να δημιοργήσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως οστεοπόρωση και νεφροπάθεια. Μέσα στο σώμα σας, τα επίπεδα του ασβεστίου στο αίμα ρυθμίζονται από διάφορες ορμόνες που δεν αφήνουν το ασβέστιο να πέσει χαμηλά ούτε να ανέβει ψηλά. Η παραθορμόνη είναι μια ορμόνη που απελευθερώνει ασβέστιο από τα οστά όταν το ασβέστιο είναι χαμηλό στο αίμα. Η βιταμίνη D είναι  λιποδιαλυτή βιταμίνη, δηλ. αποθηκεύεται στο λίπος του σώματος. Οι άνθρωποι σε φυσιολογικές συνθήκες δημιουργούν βιταμίνη D μέσω της έκθεσης στο φως του ήλιου που προκαλεί παραγωγή της βιταμίνης στο δέρμα. Η βιταμίνη D βρίσκεται και σε κάποιες τροφές (κρόκος αυγού και σε μερικά ψάρια όπως ο σολωμός, το σκουμπρί κ.α.). Επίσης, υπάρχουν και γαλακτομικά προιόντα όπως γάλα στα οποία έχει προστεθεί βιταμίνη D. Η βιαταμίνη D είναι διαθέσιμη και σε διατροφικά συμπληρώματα. Η δουλειά της βιταμίνης D είναι να βοηθάει το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την κατασκευή και την υγεία των οστών. Χωρίς αρκετή βιταμίνη D και ασβέστιο τα οστά δεν σχηματίζονται σωστά στην παιδική ηλικία και μπορεί να χάσουν μάζα, να γίνουν αδύναμα και να σπάζουν εύκολα στην ενήλικη ζωή. Ακόμη και αν λαμβάνετε αρκετό ασβέστιο με τη διατροφή σας, το σώμα σας δεν θα το απορροφήσει αν δεν λαμβάνετε μαζί αρκετή βιταμίνη D.H παραθορμόνη μαζί με τη βιταμίνη D, άλλους ηλεκτρολύτες και άλλες ορμόνες, μετακινούν το ασβέστιο  μέσα και έξω από τα οστά και άλλους ιστούς του σώματος κρατώντας τα επίπεδα του στο αίμα φυσιολογικά. Τα οστά αποτελούν ένα ζωντανό ιστό που ανανεώνεται συνέχεια, δηλαδή διασπάται και αντικαθίσταται συνέχεια. Το σώμα σας αποκαθιστά συνέχεια το οστό που χάνει δημιουργώντας νέο οστό. Αποκτάτε τη μεγαλύτερη οστική πυκνότητα και μάζα στην ηλικία των 30 ετών περίπου. Μετά τα 30 έτη αρχίζετε να χάνετε οστική μάζα. Η απώλεια οστού που συμβαίνει με τα χρόνια ονομάζεται οστεοπενία και αν η απώλεια είνα μεγάλη οστοπόρωση, μία κατάσταση στην οποία τα οστά γίνονται πιο αδύναμα και έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να σπάσουν (κάταγμα). Τα κατάγματα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως αναπηρία και πρόωρο θάνατο.

Κατασκευή ιστοσελίδων | i-magic Web Media Studio Κατασκευή ιστοσελίδων i-magic