ΠΑΙΔΙΑ : Ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης στα παιδιά

ΠΑΙΔΙΑ : Ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης στα παιδιά


Τι σημαίνει ανεπάρκεια της αυξητικής ορμόνης;

Σημαίνει ότι το σώμα δεν φτιάχνει αρκετή αυξητική ορμόνη. Είναι μία σπάνια κατάσταση. Η αυξητική ορμόνη παράγεται από ένα μικρό αδένα που βρίσκεται κάτω από τον εγκέφαλο, την υπόφυση. Στα παιδιά η αυξητική ορμόνη είναι απαραίτητη για φυσιολογική ανάπτυξη, για δύναμη στους μυς και στα οστά, για την σωστή κατανομή του λίπους στο σώμα, για τη ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης (σακχάρου) και των λιπιδίων (λίπους) στο σώμα. Όταν η αυξητική δεν είναι αρκετή, είναι πιθανό το παιδί να αναπτύσσεται αργά (να ψηλώνει λιγότερο από 5 εκατοστά κάθε έτος) και να είναι πολύ πιο κοντό από τα παιδιά της ίδιας ηλικίας και ίδιου φύλου. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένα παιδί μπορεί να μην αναπτύσσεται καλά και να έχει ύψος κάτω από το μέσο όρο για τα παιδιά. Μερικές φορές η αργή ανάπτυξη είναι φυσιολογική και παροδική, όπως συμβαίνει λίγο πριν αρχίζει η εφηβεία. Ένας ενδοκρινολόγος μπορεί να βοηθήσει να βρεθεί η αιτία της καθυστερημένης ανάπτυξης.

Ποιοι είναι οι λόγοι της ανεπάρκειας της αυξητική ορμόνης;

Σε μερικά παιδιά η ανεπάρκεια της αυξητικής υπάρχει από τη γέννηση τους. Άλλα παιδιά παρουσιάζουν ανεπάρκεια αυξητικής μετά τη γέννηση λόγω εγκεφαλικής κάκωσης (τραυματισμού), όγκου ή ακτινοθεραπείας στο κεφάλι. Σε μερικά παιδιά δεν μπορεί να βρεθεί η αιτία της ανεπάρκειας.

Ποια είναι τα συμπτώματα και τα σημεία της ανεπάρκειας της αυξητικής ορμόνης;

 • Η αργή αύξηση στο ύψος σε νεογέννητα, παιδιά και εφήβους.
 • Πιο παιδικό πρόσωπο σε σχέση με άλλα παιδιά της ίδιας ηλικίας.
 • Μικρά χέρια και πόδια, πτωχά αναπτυγμένο μυικό σύστημα.
 • Χαμηλά επίπεδα γλυκόζης αίματος στα νεογέννητα με ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης.
 • Πολύ μικρό πέος στα νεογέννητα αγόρια με ανεπάρκεια αυξητικής.
 • Καθυστέρηση έναρξης της εφηβείας.

Ο γιατρός σας αφού ρωτήσει για το ιατρικό ιστορικό, σημεία ανεπάρκειας της αυξητικής ορμόνης και άλλες καταστάσεις που επηρεάζουν την ανάπτυξη και αφού κοιτάξει τις καμπύλες ανάπτυξης του παιδιού σας θα κάνει εξετάσεις αίματος για να βρει την πιθανή αιτία της ανεπάρκειας:

 • Ακτινογραφία στο χέρι για μέτρηση της οστικής ηλικίας και εκτίμηση της δυναμικής της ανάπτυξης του παιδιού.
 • Εξετάσεις αίματος για να αποκλεισθούν άλλες καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν καθυστέρηση στην ανάπτυξη.
 • Μέτρηση των επιπέδων της ορμόνης IgF 1, που αντικατοπτρίζει τα επίπεδα της αυξητικής ορμόνης (GH).
 • Δοκιμασία διέγερσης της αυξητικής ορμόνης : στο παιδί χορηγούνται φάρμακα που κάνουν την υπόφυση να παράγει GH. Αν τα επίπεδα της GH δεν ανέβουν σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο μετά τη χορήγηση του φαρμάκου, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η υπόφυση δεν παράγει αρκετή GH.
 • Μία μαγνητική τομογραφία του κεφαλιού για διαπιστωθεί να υπάρχει πρόβλημα στον εγκέφαλο και να αποκλεισθεί ότι υπάρχει  όγκος στην υπόφυσης.
Πως θεραπεύεται ένα παιδί με ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης;
Η θεραπεία γίνεται με καθημερινές ενέσεις συνθετικής (τεχνητά παρασκευασμένης) ανθρώπινης GH, ένα σκεύασμα που μπορεί να συνταγογραφηθεί. Οι ενέσεις αυτές όταν γίνονται στο σπίτι γίνονται υποδόρια. Η ανάπτυξη του παιδιού ελέγχεται κάθε έξη μήνες από παιδοενδοκρινολόγο που θα αλλάξει τη δόση αν και όταν χρειάζεται. Όσο πιο νωρίς βρίσκεται και θεραπεύεται τόσο καλύτερο είναι το αποτέλεσμα της θεραπείας. Σε μερικά παιδιά η θεραπεία με αυξητική ορμόνη μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε 10 εκατοστά αύξηση του ύψους το πρώτο χρόνο θεραπείας. Άλλα παιδιά ψηλώνουν λιγότερο αλλά πάντως περισσότερο από ότι χωρίς θεραπεία. Μερικά παιδιά χρειάζονται θεραπεία μέχρι την εφηβεία, άλλα μέχρι την ενηλικίωση τους.
Οι παρενέργειες της θεραπείας δεν είναι συχνές. Είναι σχεδόν πάντα ήπιες. Αυτές είναι οι πονοκέφαλοι, οι πόνοι στις αρθρώσεις και στα οστά, ο ήπιος υποθυρεοειδισμός, οιδήματα στα πόδια και στα χέρια, σκολίωση της σπονδυλικής στήλης, η γυναικομαστία στα αγόρια. Σπάνιες είναι οι πιο σοβαρές παρενέργειες όπως, οι σοβαροί πονοκέφαλοι με διαταραχές της όρασης, η ολίσθηση της κεφαλής του μηριαίου και η παγκρεατίτιδα. Για τα περισσότερα παιδιά πάντως τα οφέλη από τη θεραπεία είναι πολύ περισσότερα από τις παρενέργειες.
Χρήσιμες συμβουλές
Αν λοιπόν το παιδί σας έχει ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης καλό είναι να ακολουθείτε προσεκτικά τις οδηγίες του γιατρού σας, να τον ρωτάτε αν έχετε απορίες σχετικά με τη θεραπεία, να κάνει το παιδί σας τους τακτικούς ελέγχους, να ενημερώνετε τους γιατρούς του παιδιού σας για την κατάσταση του, να ζητήσετε ψυχολογική υποστήριξη αν το παιδί σας παρουσιάσει πρόβλημα αυτοσεβασμού και μελαγχολίαςλόγω του μικρότερου μεγέθους σε σχέση με άλλα παιδιά.

27 Δεκέμβριος, 2012

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Greece License.
Κατασκευή ιστοσελίδων | i-magic Web Media Studio Κατασκευή ιστοσελίδων i-magic