ΑΝΔΡΑΣ (ΟΡΧΕΙΣ) : Η γυναικομαστία στους άνδρες

ΑΝΔΡΑΣ (ΟΡΧΕΙΣ) : Η γυναικομαστία στους άνδρες


Τι είναι η γυναικομαστία;

Γυναικομαστία είναι η διόγκωση των μαστών στα αγόρια ή στους άνδρες λόγω καλοήθους (δεν είναι καρκίνος) υπερτροφίας του μαζικού αδένα. Αυτή η κατάσταση οφείλεται σε διαταραχή της ισορροπίας μεταξύ της ανδρικής ορμόνης (της τεστοστερόνης) και των οιστρογόνων (της γυναικείας ορμόνης). Όλοι οι άνδρες έχουν οιστρογόνα. Όταν όμως οι άνδρες έχουν πολλά οιστρογόνα μπορεί να έχουν αναπτυγμένους μαστούς. Αν και η γυναικομαστία δεν προκαλεί προβλήματα υγείας, μπορεί να κάνει τους μαστούς επώδυνους και να προκαλεί αίσθημα ντροπής στους άνδρες.

Ποιοι αναπτύσσουν γυναικομαστία;

Η γυναικομαστία είναι συχνή στα νεογνά αγόρια λόγω των οιστρογόνων της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης, μπορεί να συμβαίνει στα αγόρια κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Και στις δύο περιπτώσεις συνήθως , η γυναικομαστία υποχωρεί από μόνη της. Στους ενήλικες είναι πιο συχνή στους άνδρες μετά την ηλικία των 50 ετών.

Τι προκαλεί τη γυναικομαστία στους ενήλικες;

Αρκετοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν διόγκωση των μαστών στους άνδρες:

  • Οι ορμονικές αλλαγές στους ηλικιωμένους άνδρες (έχουν λιγότερη τεστοστερόνη και περισσότερα οιστρογόνα).
  • Η παχυσαρκία και το αυξημένο σωματικό λίπος μπορούν να αυξήσουν τα οιστρογόνα στο αίμα.
  • Διάφορα φάρμακα και ουσίες (αντιανδρογόνα όπως αυτά για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, αντιελκωτικά, αντιβιοτικά, χημειοθεραπεία, αντιυπερτασικά, μερικά φαρμακα για την καρδιά, μερικά φάρμακα για ψυχιατρικές καταστάσεις όπως αντιψυχωτικά, αγχολλυτικά, αντικαταθλιπτικά, αλκοόλ, αμφεταμίνες, αναβολικά στεροειδή, ηρωίνη, μαριχουάνα, φυτικά οιστρογόνα).
  • Καταστάσεις με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης (υπογοναδισμός) όπως το σύνδρομο Kleinefelter και προβλήματα της υπόφυσης.
  • Υπερθυρεοειδισμός.
  • Ηπατοπάθεια.
  • Νεφρική νόσος και νεφρική ανεπάρκεια.
  • Όγκοι των όρχεων, των επινεφριδίων ή της υπόφυσης.

Παρόλ’αυτά, μερικές φορές η αιτία δεν μπορεί να βρεθεί.

Πως γίνεται η διάγνωση της γυναικομαστίας;

Ο γιατρός σας θα σας ρωτήσει για ασθένειες που έχετε και για φάρμακα που λαμβάνετε. Ο γιατρός σας θα εξετάσει τους μαστούς σας για να διαπιστώσει αν η διόγκωση οφείλεται σε γυναικομαστία ή σε άλλη κατάσταση (εναπόθεση λίπους,καλοήθεις όγκοι και κύστεις). Ο γιατρός σας θα εξετάσει για πιθανά σημεία καρκίνου του μαστού, μία σπάνια κατάσταση στους άνδρες. Ο γιατρός σας θα εξετάσει επίσης τους όρχεις σας για το μέγεθος και την παρουσία όγκου. Ο γιατρός μπορεί να παραγγείλει να κάνετε εξετάσεις αίματος για να μετρήσετε τα επίπεδα των ορμονών στο αίμα, για να γίνει έλεγχος της θυρεοειδικής λειτουργίας, των νεφρών και του ήπατος. Θα παραγγείλει να κάνετε απεικονιστικούς ελέγχους, όπως υπέρηχο και αξονική τομογραφία για να εντοπίσει όγκους και μαστογραφία για να αποκλείσει καρκίνο του μαστού.

Ποια είναι η θεραπεία της γυναικομαστίας;

Σε μερικές περιπτώσεις δεν χρειάζεται θεραπεία. Σε άλλες περιπτώσεις, η θεραπεία εξαρτάται από παράγοντες που προκαλούν τη διόγκωση των μαστών. Αν η αιτία είναι κάποιο φάρμακο, ο γιατρός σας θα σας συστήσει μάλλον να σταματήσετε να το λαμβάνετε ή να το αντικαταστήσετε με άλλο φάρμακο. Αν η αιτία είναι κάποια ασθένεια, θα λάβετε την κατάλληλη θεραπεία για την ασθένεια. Άλλες θεραπείες είναι φάρμακα που εμποδίζουν τη δράση των οιστρογόνων στο μαζικό αδένα (αντιοιστρογόνα). Άλλη λύση είναι η χειρουργική αφαίρεση του μαζικού αδένα (ειδικά για άνδρες με πολύ μαζικό αδένα ή με γυναικομαστία από πολλά χρόνια). Βέβαια, η χειρουργική αφαίρεση γίνεται μόνο αφού θεραπευτεί η αιτία της διόγκωσης.

Αν λοιπόν ανησυχείτε για τους διογκωμένους μαστούς σας είναι καλύτερα να μιλήσετε με τον ενδοκρινολόγο σας. Θα γίνουν εξετάσεις για να βρεθεί η αιτία της γυναικομαστίας. Αν η διόγκωση είναι προσωρινή, ο γιατρός σας θα σας καθησυχάσει.  Αν χρειάζεται θεραπεία, ο γιατρός σας θα συζητήσει μαζι σας τις εναλλακτικές  που έχετε.

17 Νοεμβρίου, 2012

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Greece License.
Κατασκευή ιστοσελίδων | i-magic Web Media Studio Κατασκευή ιστοσελίδων i-magic