ΔΙΑΒΗΤΗΣ: Διαβήτης και ινσουλίνες

ΔΙΑΒΗΤΗΣ: Διαβήτης και ινσουλίνες


Η γλυκόζη στο αίμα (το σάκχαρο αίματος) προέρχεται κυρίως από τις τροφές που τρώτε (υδατάνθρακες) και ένα μικρό μέρος παράγεται μέσα στο σώμα (στο συκώτι). Η ινσουλίνη είναι μία ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας (έναν αδένα που βρίσκεται πίσω από το στομάχι) και  μεταφέρει το σάκχαρο από το αίμα μέσα στα κύτταρα του σώματος σας. Μέσα στα κύτταρα το σάκχαρο είναι το κάυσιμο που καίγεται για να έχει το σώμα ενέργεια. Διαβήτης αναπτύσσεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή όταν υπάρχει αντίσταση στη δράση της ινσουλίνης στα κύτταρα (δεν υπάρχει αρκετή δράση της ινσουλίνης στα κύτταρα) ή και τα δύο μαζί. Και στις δύο περιπτώσεις το σάκχαρο δεν μπορεί να μπει στα κύτταρα, οπότε αυξάνει στο αίμα πάρα πολύ.

Υπάρχουν τρεις τύποι διαβήτη. Στο διαβήτη τύπου 1 το πάγκρεας δεν παράγει καθόλου ινσουλίνη. Αυτός ο τύπος του διαβήτη συμβαίνει πιο συχνά στα παιδιά και στους νέους. Στο διαβήτη τύπου 2 υπάρχει αντίσταση στη δράση της ινσουλίνης αλλά και μειωμένη παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας. Συμβαίνει συνήθως σε ενήλικες υπέρβαρους ή παχύσαρκους που κάνουν καθιστική ζωή. Στο διαβήτη κύησης παρατηρούνται υψηλά σάκχαρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που οφείλονται σε αντίσταση στη δράση της ινσουλίνης που προκαλείται από ορμόνες του πλακούντα. Αυτός ο τύπος του διαβήτη υποχωρεί συνήθως μετά τον τοκετό.

Οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 χρειάζονται ινσουλίνη. Οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 μπορεί να παίρνουν αντιδιαβητικά χάπια για πολλά χρόνια αλλά ίσως κάποιοι από αυτούς να χρειασθούν ινσουλίνη για να διατηρήσουν φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου.

Ποια είδη ινσουλίνης υπάρχουν;

Οι ινσουλίνες διαιρούνται σε πολλές κατηγορίες ανάλογα με το πόσο γρήγορα αρχίζουν τη δράση τους στο σώμα και πόσο διαρκεί αυτή η δράση. Το είδος της ινσουλίνης που θα σας δώσει ο γιατρός σας εξαρτάται από τον τύπο διαβήτη που έχετε, την ηλικία σας, τον τρόπο ζωής σας (τις ώρες εργασίας, γευμάτων, άσκησης) και από το πόσο συχνά θέλετε και μπορείτε να μετράτε το σάκχαρο σας και να κάνετε ένεση ινσουλίνης. Οι κατηγορίες ινσουλίνης είναι οι εξής:

  • Οι γευματικές ινσουλίνες. Λαμβάνονται πριν από τα γεύματα και ελέγχουν την άνοδο του σακχάρου μετά το φαγητό. Έχουν βραχεία δράση (μέχρι 4-6 ώρες). Μπορεί να δίνονται σε συνδυασμό με βασική ινσουλίνη (μακράς δράσης). Ινσουλίνη βραχείας δράσης είναι η ινσουλίνη regular (ACTRAPID). Ινσουλίνες υπερταχείας δράσης είναι η ινσουλίνη aspart (NOVORAPID) , lispro (HUMALOG)  και glulisine (APIDRA).
  • Η βασική ινσουλίνη. Αυτή λαμβάνεται συνήθως μία φορά τη μέρα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνη της, σε συνδυασμό με αντιδιαβητικά χάπια ή με ινσουλίνη ταχείας δράσης. Ελέγχει το σάκχαρο ανάμεσα στα γεύματα και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Βασική ινσουλίνη είναι η ινσουλίνη ενδιάμεσης δράσης NPH και η ινσουλίνες μακράς δράσης detemir (LEVEMIR) και glargine (LANTUS).
  • Μεικτές ινσουλίνες. Είναι συνδυασμός γευματικής και βασικής ινσουλίνης (HUMALOG MIX, NOVO MIX). Λαμβάνονται δυο φορές τη μέρα, πριν το πρωινό και πριν το βραδινό. Ελέγχουν το σάκχαρο μετά και ανάμεσα στα γεύματα. Μπορεί να λαμβάνονται μόνες ή σε συνδυασμό με αντιδιαβητικά χάπια.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί και κυκλοφορήσει στο εμπόριο τα ανάλογα ινσουλίνης, δηλαδή γεννητικά τροποποιημένες ινσουλίνες που ταιριάζουν πολύ με την ινσουλίνη που παράγει το σώμα σας. Τα ανάλογα ινσουλίνης ελέγχουν πιο εύκολα τα επίπεδα του σακχάρου αίματος και εμποδίζουν τις έντονες διακυμάνσεις και εναλλαγές του σακχάρου (υπογλυκαιμίες και υπεργλυκαιμίες). Ο διαβητικός με αυτόν τον τρόπο έχει καλύτερη ποιότητα ζωής και λιγότερες επιπλοκές. Υπάρχουν ανάλογα ινσουλίνης βραχείας δράσης (aspart, lispro και glulisine) και μακράς δράσης (detemir και glargine). Δεν έχουν πάρει όλα τα ανάλογα ινσουλίνης έγκριση για το διαβήτη κύησης, γι’αυτό μιλήστε με το γιατρός σας για την καλύτερη επιλογή ινσουλίνης για σας.

1 Φεβρουάριος, 2014

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Greece License.
Κατασκευή ιστοσελίδων | i-magic Web Media Studio Κατασκευή ιστοσελίδων i-magic