ΔΙΑΒΗΤΗΣ : Διαβήτης τύπου 2 και Γλυκοζυλιωμένη Αιμοσφαιρίνη (HbA1C).

ΔΙΑΒΗΤΗΣ : Διαβήτης τύπου 2 και Γλυκοζυλιωμένη Αιμοσφαιρίνη (HbA1C).Ο διαβήτης είναι μία ασθένεια που παρουσιάζεται όταν στο σώμα σας παράγεται πολύ λίγη ινσουλίνη ή όταν η ινσουλίνη που έχετε δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί καλά. Η ινσουλίνη είναι  ορμόνη και παράγεται από το πάγκρεας, έναν αδένα που βρίσκεται στην κοιλιά, πίσω από το στομάχι. Η ινσουλίνη βοηθάει το σώμα σας να χρησιμοποιεί και να αποθηκεύει τη γλυκόζη (το σάκχαρο) που προέρχεται από την τροφή που τρώτε. Αν τα επίπεδα της ινσουλίνης στο σώμα σας είναι χαμηλά ή αν η ινσουλίνη δεν ασκεί καλά τη δράση της, το σάκχαρο συσσωρεύεται στο αίμα σας. Αυτό προκαλεί διαβήτη και μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα. Στον διαβήτη τύπου 1 το σώμα δεν μπορεί να συνθέσει ινσουλίνη. Στον διαβήτη τύπου 2, το σώμα δεν συνθέτει αρκετή ινσουλίνη και δεν μπορεί να τη χρησιμοποιήσει καλά για να συνεχίσει να έχει καλή λειτουργία. Οι περισσότεροι άνθρωποι με διαβήτη έχουν διαβήτη τύπου 2. Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι έχουν διαβήτη. Ο διαβήτης τύπου 2 πιο συχνά οφείλεται σε παχυσαρκία.

Οι άνθρωποι με διαβήτη κινδυνεύουν να έχουν σοβαρά προβλήματα (επιπλοκές του διαβήτη). Αν το σάκχαρο στο αίμα σας διατηρείται πολύ ψηλό για πολύ χρόνο, αρχίζουν οι επιπλοκές του διαβήτη. Αυτές είναι η τύφλωση, η νόσος και η ανεπάρκεια των νεφρών, η βλάβη των νεύρων και η απώλεια (ακρωτηριασμός) των δακτύλων και των ποδιών, το έμφραγμα, το εγκεφαλικό και η ψηλή αρτηριακή πίεση. Πολλοί άνθρωποι μπορούν να ελέγχουν το διαβήτη τους με διατροφή, σωματική άσκηση και φάρμακα αν είναι αναγκαίο. Πέντε διαφορετικοί τύποι φαρμάκων βοηθούν να χαμηλώσουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2. Μερικοί άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 μπορεί να χρειάζεται να κάνουν ενέσεις ινσουλίνης για να έχουν αρκετή ινσουλίνη στο σώμα τους. Πρέπει να κάνετε εξετάσεις αίματος για να γνωρίζετε πόσο καλά ρυθμισμένος είναι ο διαβήτης σας. Η εξέταση που χρησιμοποιείται για να μετρηθεί ο μακροχρόνιος έλεγχος του διαβήτης σας είναι η μέτρηση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1C).

Η μέτρηση της γλυκόζης του αίματος καθημερινά δείχνει ποια είναι τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σας εκείνη τη στιγμή της μέτρησης. Αυτά τα επίπεδα αλλάζουν κατά τη διάρκεια της μέρας ανάλογα με το τι και πότε τρώτε, αν ή όχι κάνετε γυμναστική και με το αν και ποια φάρμακα λαμβάνετε. Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1C) δίνει πληροφορίες για τον έλεγχο του σακχάρου σας τους τελευταίους 2-3 μήνες. Ορίστε μερικές πρακτικές πληροφορίες για να καταλάβετε τι σημαίνουν οι τιμές της HbA1C που μετράτε. Αν η μέτρηση της HbA1C σας είναι 8% σημαίνει ότι το σάκχαρο σας κατά μέσο όρο καθημερινά είναι 205mg/dl, αν η HbA1C είναι 9% το μέσο σάκχαρο σας είναι 240, αν η HbA1C είναι 10 το μέσο σάκχαρο είναι 275, αν η HbA1C είναι 11 το σάκχαρο είναι 310 και τέλος, αν η HbA1C είναι 12 η μέση καθημερινή τιμή του σακχάρου σας είναι 345.

Η μέτρηση της HbA1C γίνεται με απλή εξέταση αίματος στο εργαστήριο. Καλό είναι να μετράτε τη HbA1C τέσσερις φορές το έτος. Αν ρυθμίζετε το διαβήτη σας χωρίς φάρμακα μπορείτε να κάνετε την εξέταση λιγότερο συχνά.

Η συμβουλή μου είναι: κρατήστε τη γλυκοζυλιωμένη σας όσο πιο χαμηλά μπορείτε. Οι άνθρωποι με διαβήτη πρέπει να κρατούν τη HbA1C κάτω από 7% (μέση τιμή σακχάρου κάθε μέρα 170mg/dl). Κατά μέσο όρο η HbA1C στα άτομα χωρίς διαβήτη είναι 4-6% (μέση τιμή σακχάρου 65-135mg/dl).

25 Ιανουάριος, 2013

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Greece License.
Κατασκευή ιστοσελίδων | i-magic Web Media Studio Κατασκευή ιστοσελίδων i-magic