ΓΥΝΑΙΚΑ (ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ) : Στειρότητα/υπογονιμότητα στη γυναίκα

ΓΥΝΑΙΚΑ (ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ) : Στειρότητα/υπογονιμότητα στη γυναίκα


Στειρότητα είναι η αδυναμία ενός σεξουαλικά ενεργού ζευγαριού που δεν χρησιμοποιεί μέθοδο αντισύλληψης ή προφυλακτικό, να επιτύχει εγκυμοσύνη μετά από ένα χρόνο προσπαθειών. Το 40 % των περιπτώσεων περίπου οφείλεται σε προβλήματα της γυναίκας, το 30% των περιπτώσεων οφείλεται σε προβλήματα του άνδρα, το 20% σε συνδυασμό και των δύο, και στο 10% η αιτία είναι άγνωστη.

Στειρότητα στη γυναίκα θα προκύψει αν δεν μπορεί να αναπτυχθεί ωάριο στις ωοθήκες της ή αν δεν ελευθερώνεται κάθε μήνα ένα ωάριο στη σάλπιγγα (δηλ. αν δεν έχει ωορρηξία) ή αν το σπέρμα  του άνδρα δεν μπορεί να γονιμοποιήσει το ωάριο μέσα στη σάλπιγγα ή αν το γονιμοποιημένο ωάριο δεν μπορεί να μεταφερθεί μέσα στη σάλπιγγα και να εμφυτευθεί στην επιφάνεια της μήτρας.

Σχεδόν μία στις τέσσερις γυναίκες με στειρότητα έχει πρόβλημα ωορρηξίας.  Το πρόβλημα ωορρηξίας μπορεί να οφείλεται σε διαταραχή των ορμονών FSH ( Θυλακιοτρόπος ορμόνη ) ή LH ( Ωχρινοτρόπος ορμόνη), σε βλάβη του υποθαλάμου ή της υπόφυσης ( όπου παράγονται η FSH και η LH ), σε όγκους της υπόφυσης, σε νευρογενή ανορεξία ή πολύ λίγο σωματικό βάρος και σε παχυσαρκία. Άλλες ορμονικές διαταραχές  που μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στην ωορρηξία είναι  τα προβλήματα του θυρεοειδούς ( Υπερ- και Υποθυρεοειδισμός ), ο Διαβήτης, το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, η Πρώιμη Ωοθηκική Ανεπάρκεια και πολύ περιστασιακά το Σύνδρομο Cushing. Επίσης, η γονιμότητα της γυναίκας μπορεί να επηρεαστεί από την ηλικία ( όσο μεγαλύτερη ηλικία τόσο μικρότερος ο αριθμός και χειρότερη η ποιότητα των ωαρίων ), από προβλήματα του γεννητικού συστήματος (απόφραξη ή βλάβη των σαλπίγγων, ενδομητρίωση, ινομυώματα μήτρας, επιπλοκές επέμβασης ή λοίμωξης ), από σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες ( γονόρροια, χλαμύδια ), από νεφροπάθεια, HIV/AIDS, δρεπανοκυτταρική αναιμία, από το κάπνισμα, το αλκοόλ, ναρκωτικές ουσίες, από φάρμακα ( αντικαταθλιπτικά, ηρεμιστικά, υπνωτικά, αναστολείς διαύλων ασβεστίου, χημειοθεραπευτικά ), από έκθεση σε ακτινοβολία, τοξικές ουσίες.

Για να βρει ο γιατρός την αιτία της στειρότητας θα πρέπει να πάρει ιστορικό για διαταραχή στην περίοδο, για ασθένειες και χειρουργικές επεμβάσεις, για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, για φάρμακα ή τοξικές ουσίες. Θα πρέπει επίσης, να εξέταση του γεννητικού συστήματος για να επιβεβαιωθεί ότι ο κόλπος, η μήτρα και οι ωοθήκες είναι φυσιολογικά και θα πρέπει να γίνουν και εξετάσεις αίματος για να μετρηθούν τα επίπεδα των ορμονών. Επιπλέον, θα χρειασθεί να γίνει και ανάλυση σπέρματος ( σπερμοδιάγραμμα ) και εξέταση του άνδρα συντρόφου. Τέλος, αν χρειασθεί θα γίνουν και πιο εξειδικευμένες εξετάσεις.

Η αντιμετώπιση της στειρότητας στη γυναίκα μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: με φάρμακα ή χειρουργική επέμβαση που θα αποκαταστήσουν τη γονιμότητα ή με μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Πάντως, ο τρόπος αντιμετώπισης εξαρτάται από την αιτία, από τη χρονιότητα της κατάστασης και από την ηλικία της γυναίκας. Η πρώτη θεραπευτική επιλογή για τις γυναίκες με προβλήματα ωορρηξίας είναι τα φάρμακα κιτρική κλομιφαίνη ή ενέσεις ορμονών FSH και LH. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε συνδυασμό με ενδομήτρια σπερματέγχυση, δηλ. απευθείας τοποθέτηση σπέρματος μέσα στη μήτρα. Όταν η αιτία της στειρότητας είναι απόφραξη των σαλπίγγων ή ενδομητρίωση η χειρουργική επέμβαση είναι καλή επιλογή. Οι μέθοδοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής περιλαμβάνουν τη δωρεά ωαρίου ή εμβρύου, την εξωσωματική γονιμοποίηση και την IntraCytoplasmic Sperm Injection ( ICSY) ή μικρογονιμοποίηση.

Αν λοιπόν, εσύ και ο/η σύντροφό σου δεν μπορείτε να συλλάβετε και να αποκτήσετε παιδί, θα πρέπει να εξετασθείτε και οι δύο. Ένας ενδοκρινολόγος αναπαραγωγής μπορεί να συμβάλλει στη διάγνωση και στη θεραπεία.

3 Μάρτιος, 2013

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Greece License.
Κατασκευή ιστοσελίδων | i-magic Web Media Studio Κατασκευή ιστοσελίδων i-magic