ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ ΑΔΕΝΑΣ: Νόσος Graves

ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ ΑΔΕΝΑΣ: Νόσος Graves


Η νόσος Graves είναι αυτοάνοση νόσος. Το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού σας κάνει επίθεση στο θυρεοειδή σας, τον κάνει να διογκωθεί και να παράγει μεγάλη ποσότητα θυρεοειδκών ορμονών (η κατάσταση αυτή ονομαζεται υπερθυρεοειδισμός). Η νόσος Graves είναι πιο συχνή στις γυναίκες 20 – 50 ετών με οικογενειακό ιστορικό νόσου του θυρεοειδούς.

Αν έχετε νόσο Graves έχετε τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού, διόγκωση του θυρεοειδούς (βρογχοκήλη) που μπορεί να είναι και οπτικά εμφανής, ερεθισμό των ματιών. Στη νόσο Graves μπορεί να έχετε πρήξιμο πίσω από τα μάτια που προκαλεί ενόχληση στα μάτια και εξόφθαλμο. Αυτή η σπάνια σχετικά κατάσταση λέγεται οφθαλμοπάθεια Graves. Οι ασθενείς με νόσο Graves που δεν παίρνουν θεραπεία κινδυνεύουν να πάθουν αρρυθμία, καρδιακή ανεπάρκεια και οστεοπόρωση. Επίσης, οι έγκυες γυναίκες με μη ελεγχόμενη νόσο Graves έχουν αυξημένο κίνδυνο αποβολής, πρόωρου τοκετού και χαμηλού βάρους γέννησης του νεογνού.

Ο ενδοκρινολόγος θα κάνει εξετάσεις αίματος για να μετρήσει τα επίπεδα της TSH και της Τ4 στο αίμα. Στη νόσο Graves η TSH είναι πολύ χαμηλή και η Τ4 ψηλή. Μια άλλη χρήσιμη εξέταση είναι η δοκιμασία πρόσληψης ραδιενεργού ιωδίου. Ο ασθενής λαμβάνει μια κάψουλα ιωδίου από το στόμα. Στη συνέχεια γίνεται μέτρηση του ποσού του ραδιενεργού ιωδίου που προσλαμβάνει ο θυρεοειδής. Στη νόσο Graves το ποσοστό πρόσληψης του ραδιενεργού ιωδίου είναι πολύ ψηλό. Αυτό συμβαίνει γιατί ο θυρεοειδής χρησιμοποιεί ιώδιο για να φτιάξει τις θυρεοειδικές ορμόνες και στον υπερθυρεοειδισμό χρησιμοποιεί περισσότερο ιώδιο.

Για τον έλεγχο και την αντιμετώπιση της νόσου Graves υπάρχουν 3 επιλογές θεραπείας:

  1. Τα αντιθυρεοειδικά φάρμακα. Αυτά μειώνουν την παραγωγή ορμονών από το θυρεοειδή.  Φάρμακο πρώτης επιλογής είναι η μεθιμαζόλη (UNIMAZOL, THYROSTAT). Το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης πρώτη επιλογή είναι η προπυλθειουρακίλη (PROTHURIL). Τα αντιθυρεοειδικά φάρμακα δεν θεραπεύουν τον υπερθυρεοειδισμό αλλά μπορούν να ελέγχουν την κατάσταση αν και δεν χρησιμοποιούνται συνήθως για διαστήματα πάνω από 2 χρόνια.
  2. Οι β-αναστολείς (ατενολόλη, προπανολόλη: TENORMIN, INDERAL) μπορούν να ελέγχουν πολλά συμπτώματα, ιδιαίτερα τον καρδιακό ρυθμό, το τρέμουλο και το άγχος αλλά δεν μπορούν να θεραπεύσουν την ασθένεια γιατί ο θυρεοειδής συνεχίζει να παράγει πολλές θυρεοειδικές ορμόνες.
  3. Το ραδιενεργό ιώδιο θα θεραπεύσει το πρόβλημα του θυρεοειδούς, αλλά συνήθως προκαλεί οριστική καταστροφή του θυρεοειδούς. Μάλλον θα χρειαστεί να λαμβάνετε χάπι θυρεοειδικής ορμόνης για το υπόλοιπο της ζωής σας για να έχετε φυσιολογικά επίπεδα ορμονών. Η θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της οφθαλμοπάθειας αλλά συχνά μπορεί να αντιιμετωπιστεί με στεροειδή (κορτιζονούχα) φάρμακα (πρεδνιζόνη, PREZOLON).
  4. Η χειρουργική επέμβαση αφαιρεί το θυρεοειδή (θυρεοειδεκτομή). Είναι μία οριστική λύση αλλά μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους παραθυρεοειδείς αδένες  (οι οποίοι ελέγχουν το μεταβολισμό του ασβεστίου στο σώμα) και στα νεύρα του λάρυγγα. Η χειρουργική επέμβαση συστήνεται όταν ούτε τα αντιθυρεοειδικά φάρμακα ούτε το ραδιενεργό ιώδιο είναι κατάλληλες θεραπείες.

Είναι πολύ σημαντικό για να αποφύγετε τις επιπλοκές να βρεθεί και να θεραπευτεί η νόσος Graves έγκαιρα. Ένας ενδοκρινολόγος, ένας γιατρός εξειδικευμένος σε διαταραχές των ορμονών, μπορεί να διαγνώσει και να θεραπεύσει την κατάσταση σας. Να λαμβάνετε τα φαρμακά σας όπως σας έχει συμβουλεύσει ο γιατρός και να ακολουθείτε το πρόγραμμα των επισκέψεων στο γιατρό που θα σας επιτρέψει να παρακολούθείτε τη καταστασή σας. Αν παρατηρήσετε αλλαγές στα συμπτώματα σας, να μιλήσετε με το γιατρό σας για να αλλάξει αν χρειάζετε τη δόση ή το είδος της θεραπείας σας.

3 Μάρτιος, 2013

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Greece License.
Κατασκευή ιστοσελίδων | i-magic Web Media Studio Κατασκευή ιστοσελίδων i-magic