ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ ΑΔΕΝΑΣ: Υποθυρεοειδισμός στην εγκυμοσύνη

ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ ΑΔΕΝΑΣ: Υποθυρεοειδισμός στην εγκυμοσύνη


Τι μπορεί να προκαλέσει υποθυρεοειδισμό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η πιο σημαντική αιτία είναι η ανεπάρκεια ιωδίου στη διατροφή. Επιπλέον, η ανάγκες της γυναίκας σε ιώδιο αυξάνουν στην εγκυμοσύνη και κατά τη γαλουχία (όταν θηλάζει). Ίσως, οι γυναίκες χρειάζονται ιώδιο κατά τη διάρκεια της κύησης και της γαλουχίας. Αν η πρόσληψη του ιωδίου είναι επαρκής, η ασημαντικότερη αιτία υποθυρεοειδισμού στην εγκυμοσύνη είναι η θυρεοειδίτιδα Hashimoto (αυτοάνοση νόσος: το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει αντισώματα που κάνουν επίθεση στο θυρεοειδή και τον καταστρέφουν). Πιο σπάνια αιτίες υποθυρεοειδισμού είναι πορηγούμενη ολική θυρεοειδεκτομή (ολική χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδούς) ή προηγούμενη θεραπεία για υπερθυρεοειδισμό.

Γιατί είναι σημαντικό να έχετε φυσιολογικά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα κατά την εγκυμοσύνη;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συμβαίνουν σημαντικές αλλαγές στα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα ακόμη και  σε γυναίκες χωρίς πρόβλημα ή διαταραχή στο θυρεοειδή. Οποιοδήποτε πρόβλημα θυρεοειδούς στη μητέρα μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην εξέλιξη της εγκυμοσύνης και την ανάπτυξη του εμβρύου. Στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης το έμβρυο δεν έχει ακόμη δικό του θυρεοειδή και οι ανάγκες του σε θυρεοειδικές ορμόνες καλύπτονται αποκλειστικά από τις θυρεοειδικές ορμόνες της μητέρας. Αν η μητέρα, λοιπόν, είναι υποθυρεοειδική το πρώτο τρίμηνο, υποθυρεοειδικό θα είναι και το έμβρυο σε αυτήν τη χρονική περίοδο που είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του. Ο υποθυρεοειδισμός της μητέρας μπορεί να έχει πολύ αρνητική επίδραση στην νοητική ανάπτυξη του νεογνού. Επιπλέον, ο υποθυρεοειδισμός στη μητέρα αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής ή πρόωρου τοκετού.

Ποιες γυναίκες πρέπει να ελέγχονται για διαταραχή του θυρεοειδούς πριν την εγκυμοσύνη;

Οι γυναίκες με ατομικό ή/και οικογενειακό ιστορικό νόσου του θυρεοειδούς ή αυτοάνοσης ασθένειας (διαβήτης τύπου 1, ρευματοειδή αρθρίτιδα, κ.α.) , οι γυναίκες με συμπτώματα υποθυρεοειδσμού, οι γυναίκες με ιστορικό αποβολής ή πρόωρου τοκετού. Αυτές οι γυναίκες πρέπει να μετρήσουν την TSH στο αίμα τους. Στις γυναίκες οι οποίες δεν έχουν συμπτώματα αλλά είναι υποθυρεοειδικές, ο υποθυρεοειδισμός δυστυχώς μπορεί να βρεθεί μόνο αν αρχίσει η εγκυμοσύνη.

Αν μία γυναίκα έχει υποθυρεοειδισμό πρέπει να μετρήσει τις θυρεοειδικές της ορμόνες πριν ακόμη συλλάβει. Μπορεί να χρειασθεί αύξηση της δόσης θυροξίνης που παίρνει πριν μείνει έγκυος. Αν σε μία γυναίκα βρεθεί υποθυρεοειδισμός πριν θελήσει να κάνει παιδί, θα πρέπει να αρχίσει θεραπεία για να γίνουν φυσιολογικά τα επίπεδα των ορμονών της στο αίμα πριν μείνει έγκυος. Όταν μία υποθυρεοειδική γυναίκα μείνει έγκυος, η δόση της θυροξίνης που παίρνει πρέπει να αυξηθεί μέχρι 50 % τις πρώτες 8 εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Μετά τον τοκετό συνήθως πρέπει να επιστρέψει στη δόση που έπαιρνε πριν την εγκυμοσύνη.

Επίσης, ένα ποσοστό κάτω από 10 % των γυναικώνπρόβλημα  μπορεί να έχει πρόβλημα στο θυρεοειδή μετά τον τοκετό (τον πρώτο χρόνο μετά τον τοκετό).Αυτό λέγεται θυρεοειδίτιδα λοχείας και έχει δύο φάσεις, μία πρώτη φάση υπερθυρεοειδισμού που διαρκεί μερικούς μήνες και μία δεύτερη φάση υποθυρεοειδισμού που μπορεί να γίνει και μόνιμη.

Είναι σημαντικό για εσάς που έχετε υποθυρεοειδισμό πριν, κατα τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη να σας παρακολουθεί τακτικά ενδοκρινολόγος, να ακολουθείτε τις οδηγίες του και να παιρνετε τη θυροξίνη σας κανονικά κατά τη διάρκεια της κύησης και ενώ θηλάζετε.

2 Μάρτιος, 2013

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Greece License.
Κατασκευή ιστοσελίδων | i-magic Web Media Studio Κατασκευή ιστοσελίδων i-magic