Καταννοώντας την εμμηνόπαυση...( μέρος δεύτερο)

Καταννοώντας την εμμηνόπαυση…( μέρος δεύτερο)


Για να αποφευχθούν τα διάφορα σοβαρά εκφυλιστικά νοσήματα στα οποία μπορεί να οδηγήσει η εμμηνόπαυση και για να αντιμετωπισθούν τα συμπτώματα της κρίσιμης αυτής περιόδου, θα πρέπει να  μπουν στην καθημερινότητα  της  γυναίκας πολλές καινούργιες παράμετροι, διατροφικές  και τρόπου ζωής.

Διατροφή –Σωματικό Βάρος- Οστά

Θεωρείται απαραίτητο να περιορισθούν οι θερμίδες για να διατηρηθεί το σωστό βάρος ή να μειωθεί, αν υπάρχει παχυσαρκία. Πρέπει να γίνουν αλλαγές στη διατροφή. Η αποφυγή πρόσληψης λιπαρών τροφών  στοχεύει στην όσο είναι δυνατή διατήρηση καλών επιπέδων  λιπιδίων (χοληστερίνης , τριγλυκεριδίων ). Για τα προβλήματα των οστών  απαιτείται επαρκή  καθημερινή πρόσληψη ασβεστίου και πρόσληψη βιταμίνης  D. Η βιταμίνη D , θεωρείται ότι είναι βασικός παράγοντας απορρόφησης ασβεστίου από το έντερο και σχηματισμού οστού , και θεωρείται  ότι με την πρόοδο της ηλικίας αναπτύσσεται  ένδεια  σε αυτήν . Πέραν της πρόσληψης ασβεστίου και βιταμίνης D, μεγάλη σημασία έχει η σωματική άσκηση για την ενίσχυση του μυοσκελετικού συστήματος. Ο σκελετός μας αντικαθίσταται όλος κάθε δεκαετία  για να αντέχει στη συνεχή φθορά που υφίσταται  και η σωματική  άσκηση  θεωρείται παράμετρος που οφείλει να μπει στην καθημερινότητα της ζωής. Το είδος της σωματικής άσκησης  που υποβοηθά τα οστά  εκτός από το περπάτημα σε γρήγορο ρυθμό (ή και ο διάδρομος) , είναι το  γυμναστήριο με βαράκια,  το ποδήλατο , η κωπηλασία σε όργανα κ.λπ. Είναι προφανές ότι ο καθένας επιλέγει αυτό που πρέπει  και  μπορεί να κάνει . Οι όποιοι περιορισμοί στο είδος των ασκήσεων  σε περιπτώσεις ύπαρξης  οστεοπόρωσης θα οριοθετηθούν από τον ειδικό. Το τσιγάρο και το αλκοόλ θα πρέπει να περιοριστούν σημαντικά επειδή επιδρούν βλαπτικά στα αγγεία, στην καρδιά και στο οστά.

Έλεγχος Μαστού – Έσω Γεννητικών Οργάνων

Οι κακοήθειες του μαστού και της μήτρας παρατηρούνται   με μεγαλύτερη συχνότητα από την ηλικία των 40 ετών και μετά .Κάθε γυναίκα έχει υποχρέωση στον εαυτό της να κάνει προληπτικό ετήσιο έλεγχο τόσο  του μαστού της σε εξειδικευμένα κέντρα μαστού ή σε ειδικό μαστολόγο ,  όσο και την  ετήσια γυναικολογική εκτίμηση. Ο καρκίνος του μαστού και ο καρκίνος των ωοθηκών παρουσιάζει κληρονομική επιβάρυνση.

Θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης στην εμμηνόπαυση

Το χάπι της ορμονικής υποκατάστασης μπορεί να έχει οιστρογόνα  και προγεστερόνη (ή ουσία με δράση προγεστερόνης). Το οιστρογόνο μπορεί να είναι η 17β-οιστραδιόλη που είναι η πιο σημαντική φυσιολογική ορμόνη που παράγεται από τις ωοθήκες γυναικών της αναπαραγωγικής ηλικίας ή ένα από τα ονομαζόμενα ¨συζευγμένα οιστρογόνα¨ που είναι «φυσικής» προέλευσης αλλά δεν είναι φυσιολογικά μόρια του ανθρώπινου οργανισμού, είναι ιδιαίτερα μόρια που προέρχονται από τα ούρα εγκύων θηλυκών αλόγων. Το οιστρογόνο που περιέχει η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης εξαλείφει τα εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα (εξάψεις, εφιδρώσεις, αυπνία, ξηρότητα κόλπου) και βελτιώνει τη ψυχική διάθεση, ενώ ταυτόχρονα προλαμβάνει την απώλεια οστού και την οστεοπόρωση. Το προγεστερονικό μόριο , πρέπει να υπάρχει στην αγωγή  όταν υπάρχει μήτρα , για την προστασία  της μήτρας από καρκίνο του ενδομητρίου. Όταν λείπει η μήτρα ,όπως μετά από υστερεκτομή , η χορηγούμενη αγωγή περιλαμβάνει μόνο το μόριο των οιστρογόνων .

Ο χρόνος έναρξης της ορμονικής θεραπείας οφείλει να είναι πολύ σύντομα, με  την έναρξη της  εμμηνοπαυσιακής  περιόδου ή ακόμα και στην κλιμακτηρική περίοδο. Η μέγιστη  διάρκεια χορήγησης  χωρίς να διακινδυνεύει η γυναίκα είναι για άλλους η  5ετια και για άλλους  μέχρι και  10ετία. Η μέγιστη ηλικία μέχρι την οποία μπορεί να χορηγείται η αγωγή φαίνεται ότι πλέον καθορίζεται   στο  60ο έτος. Οι δόσεις είναι απόλυτα εξατομικευμένες και χορηγούνται πλέον πολύ μικρές δόσεις , σε σύγκριση με εκείνες που χορηγούνταν μόλις πριν μια δεκαετία. Σχετικά με την οδό χορήγησης της αγωγής ,δεν είναι μόνο η από του στόματος λήψη, αλλά και τα διαδερμικά χορηγούμενα με την μορφή  αυτοκόλλητων μεμβρανών ή ως gel ή οι ενδοκολπικοί δακτύλιοι. Τα χορηγούμενα σκευάσματα  από τις άλλες οδούς πλην εκείνης   από του στόματος είναι περισσότερο φιλικά και  μειώνονται οι παρενέργειες και οι διάφοροι κίνδυνοι που πιθανό να υφίστανται  λόγω των χαμηλότερων  επιπέδων οιστρογόνων που οικοδομούνται στο αίμα .

Η εκτίμηση του βαθμού των κλιμακτηρικών συμπτωμάτων , η διαταραχή της ποιότητας ζωής , και η ύπαρξη ή όχι προδιαθεσικών παραγόντων για οστεοπόρωση και καρδιοαγγειακά  νοσήματα   θα μετρήσουν στην μια πλευρά της ζυγαριάς για την απόφαση ή όχι της χορήγησης της αγωγής .  Από την άλλη πλευρά θα ζυγιστούν οι πιθανές παρενέργειες , αλλά και θα εκτιμηθούν κάποιοι παράγοντες, όπως  η ύπαρξη καρκίνου μαστού στην οικογένεια,  θρομβώσεων στο ιστορικό , προηγούμενου καρδιοαγγειακού επεισοδίου , ηπατικής βλάβης , σακχαρώδη διαβήτη ,και άλλων σοβαρών νοσημάτων  που αποτελούν και σαφείς αντενδείξεις για την χορήγηση της αγωγής.

Ορμονική υποκατάσταση και καρδιαγγειακά νοσήματα

Ο ρόλος των οιστρογόνων στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων δεν είναι σαφής. Φαίνεται ότι όταν τα οιστρογόνα χορηγούνται σε μικρότερη ηλικία (γύρω στα 50), δηλαδή στα πρώτα χρόνια της εμμηνόπαυσης, έχουν ευεργετική επίδραση στην καρδιά.

Ορμονική υποκατάσταση και  άλλα  νοσήματα

Τα οιστρογόνα φαίνεται ότι έχουν ευεργετική επίδραση σε διάφορα άλλα νοσήματα  όπως  στη νόσο Alzheimer και  στη μείωση του  κίνδυνου  ανάπτυξης καρκίνου του εντέρου. Τα δεδομένα όμως αυτά σαφώς και δεν δικαιολογούν τη  η χορήγηση  της ορμονικής θεραπείας για προστασία από αυτά τα νοσήματα.

Θεραπεία των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης με μη ορμονικά φάρμακα.

Πέραν της κλασσικής ορμονοθεραπείας μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλα σκευάσματα για την αντιμετώπιση των κλιμακτηριακών – εμμηνοπαυσιακών ενοχλημάτων , παρότι η αποτελεσματικότητα τους δεν είναι ισοδύναμη των ορμονών. Τέτοια σκευάσμάτα είναι τα:
Αντικαταθλιπτικά (αναστολέων  της  επαναπρόσληψης της σεροτονίνης και  νορεπινεφρίνης)  .
Αυτά τα αντικαταθλιπτικά διορθώνουν «χημικές»  διαταραχές που έχουν υποστηριχθεί ότι ίσως αναπτύσσονται  στον εγκέφαλο κατά την εμμηνόπαυση, και βελτιώνουν σε ένα βαθμό την κατάθλιψη και τις εξάψεις.
Βιταμίνη Ε: σε ορισμένες γυναίκες   υποστηρίζεται ότι μπορεί να μειώσει τον αριθμό και την βαρύτητα των εξάψεων.
Ενυδατικές και λιπαντικές κολπικές αλοιφές (gel):  μόνον για την υποβοήθηση της κολπικής ξηρότητας κατά τη σεξουαλική  συνεύρεση.

21 Σεπτεμβρίου, 2017

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Greece License.
Κατασκευή ιστοσελίδων | i-magic Web Media Studio Κατασκευή ιστοσελίδων i-magic