Κατανοώντας την εμμηνόπαυση... (πρώτο μέρος)

Κατανοώντας την εμμηνόπαυση… (πρώτο μέρος)


Η εμμηνόπαυση συμβαίνει φυσιολογικά σε κάθε γυναίκα περίπου μεταξύ 48 κι 52 ετών και ορίζεται ως η έλλειψη περιόδου για τουλάχιστον ένα χρόνο. Η εμμηνόπαυση οφείλεται σε πτώση στο αίμα και στο σώμα των γυναικών των οιστρογόνων και της προγεστερόνης (των γυναικείων ορμονών). Οι γυναικείες ορμόνες ελαττώνονται επειδή σταματούν να λειτουργούν οι ωοθήκες, οι αδένες αναπαραγωγής της γυναίκας. Αυτό έχει ως συνέπεια, τη διακοπή της περιόδου. Πριν την οριστική διακοπή της περιόδου, παρατηρείται σταδιακή και προοδευτική αραίωση των κύκλων λόγω των μεγάλων διακυμάνσεων των ορμονών που παράγονται από τις ωοθήκες και της αραίωσης του φαινομένου της ωορρηξίας. Αυτή η χρονική περίοδος που προηγείται της εμμηνόπαυσης ονομάζεται Κλιμακτήριος και διαρκεί έως και 10 έτη !

Κατά τη διάρκεια της κλιμακτηρίου οι γυναίκες αναφέρουν συμπτώματα που οφείλονται στις μεγάλες ορμονικές διακυμάνσεις (πολύ μεγάλη αύξηση των οιστρογόνων και μετά απότομη πτώση τους ή διατήρηση τους σε χαμηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα). Το πιο σημαντικό σύμπτωμα είναι οι διαταραχές της περιόδου (εμφανίζεται πιο συχνά ή πιο αραιά, με αυξημένη ποσότητα αίματος [αιμορραγία], ή με μείωση της ποσότητας του αίματος που αποβάλλεται, με προοδευτική αραίωση και τέλος διακοπή οριστική της περιόδου). Άλλα συμπτώματα της κλιμακτηρίου είναι το πολύ μικρής διάρκειας αίσθημα αιφνίδιας έξαψης που ακολουθείται από αίσθημα κρύου και ρίγους (αγγειοκινητικές διαταραχές), διαταραχή του ύπνου με συχνές διακοπές και νυχτερινούς ιδρώτες, απότομες αλλαγές στη διάθεση, άγχος, σύγχυση, κατάθλιψη,  διαταραχές στη μνήμη , έλλειψη ενδιαφερόντων, μείωση στην ερωτική διάθεση, έντονο αίσθημα κόπωσης, ενοχλήματα  ξηρότητας κόλπου, φαγούρας, πόνος στη σεξουαλική επαφή, ακράτεια των ούρων που οφείλεται στη διαταραχή των σφικτήρων, ανεξήγητες μυαλγίες ,  και η έναρξη εκφυλιστικής οστεοαρθροπάθειας.

Επιπλέον, αυξάνει ο κίνδυνος της οστεοπόρωσης λόγω της αυξημένης απώλειας οστού που προκαλείται από την πτώση των οιστρογόνων.  Τιμές ετήσιας οστικής απώλειας πάνω από  2% θεωρούνται παθολογικές και θα οδηγήσουν τη γυναίκα στην οστεοπόρωση. Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπισθεί σε αυτή τη φάση , οπότε και αναστέλλεται , γιατί αργότερα  στην τρίτη ηλικία η κατάληξη της διεργασίας αυτής είναι τα   κατάγματα. Περίπου το 30% των γυναικών θα αναπτύξουν οστεοπόρωση. Υπάρχουν όμως συνθήκες που επαυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης οστεοπόρωσης. Αυτές είναι είναι η ύπαρξη  κληρονομικού  ιστορικού  οστεοπόρωσης , κατάγματος του ισχίου  στη μητέρα , μεγάλα διαστήματα στη ζωή της γυναίκας  με διαταραχές της περιόδου, διαταραχές της λειτουργίας του θυρεοειδούς, λήψη φαρμάκων όπως κορτιζόνης, αντιεπιληπτικών , ύπαρξη άλλων νοσημάτων κλπ

Οι ορμονικές αλλαγές (η πτώση των οιστρογόνων) αυξάνουν και την επίπτωση  των  καρδιοαγγειακών  επεισοδίων. Η αύξηση αυτή οφείλεται τόσο στις διαταραχές των λιπιδίων (χοληστερίνης κλπ) όπως και σε διαταραχές του τοιχώματος των αγγείων (αρτηριοσκλήρυνση και αγγειοσύσπαση).

Οι ορμονικές αλλαγές επιφέρουν και σημαντικές αλλαγές στο μεταβολισμό, αύξηση του σωματικού βάρους,  ανακατανομή του λίπους με κύρια εναπόθεση στη μέση και κοιλιά η οποία προάγει διαταραχές και της χοληστερίνης, των τριγλυκεριδίων  και του σακχάρου.

Υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης των εμμηνοπαυσιακών προβλημάτων….( … στο δεύτερο μέρος).

9 Σεπτεμβρίου, 2017

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Greece License.
Κατασκευή ιστοσελίδων | i-magic Web Media Studio Κατασκευή ιστοσελίδων i-magic