ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ : Βαριατρική χειρουργική και ορμόνες

ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ : Βαριατρική χειρουργική και ορμόνες


Τι είναι η βαριατρική χειρουργική;

Η βαριατρική χειρουργική (βάρος + ιατρική) είναι το είδος της χειρουργικής επέμβασης που μπορεί να βοηθήσει τους παχύσρκους ανθρώπους να χάσουν πολύ βάρος. Υπάρχουν δύο τύποι βαριατρικής χειρουργικής:

 • Οι επεμβάσεις περιοριστικού τύπου, περιορίζουν την ποσότητα του φαγητού που μπορεί να χωρέσει στο στομάχι σας και έτσι μπορείτε να χορτάσετε ακόμη και μετά από ένα μικρό γεύμα.
 • Οι επεμβάσεις δυσαπορρόφησης μπορούν να ελαττώσουν τις θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά που απορροφά το σώμα σας.

Οι άνθρωποι καταφεύγουν σε αυτό το είδος της χειρουργικής επέμβασης, όταν έχουν δοκιμάσει να χάσουν βάρος με άλλους τρόπους χωρίς αποτέλεσμα και/ή όταν έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας λόγω της παχυσαρκίας. Η βαριατρική χειρουργική μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο ενδοκρινικό σας σύστημα, δηλ. στους αδένες και στις ορμόνες που παράγουν. Οι ορμονικές διαταραχές μπορούν να προκαλούν προβλήματα στο μεταβολισμό και στο ενεργειακό ισοζύγιο του σώματός σας, στην αναπαραγωγή, στη σωματική σας αύξηση και ανάπτυξη και στην αντίδραση σας στο στρες και στους τραυματισμούς. Η βαριατρική χειρουργική βέβαια μπορεί και να ευεργετήσει και να οφελήσει το ενδοκρινικό σύστημα. Το κάθε είδος επέμβασης έχει τους δικούς του κινδύνου και τα δικά του οφέλη.

Ποιες είναι λοιπόν οι βαριατρικές χειρουργικές επεμβάσεις;

Επεμβάσεις περιοριστικού τύπου

 • Ο γαστρικός δακτύλιος που τοποθετείται στην κορυφή του στομάχου και δημιουργεί μία μικρή σακούλα που μπορεί να χωρέσει μόνο μία μικρή ποσότητα φαγητού. Το μέγεθος του ανοίγματος που αφήνει το φαγητό να διέρχεται στο υπόλοιπο μέρος του στομάχου μπορεί να αλλάζει και προσαρμόζεται μετά της επέμβαση με την προσθήκη ή την αφαίρεση νερού στο ή από το δακτύλιο.
 • H γαστρεκτομή «sleeve» με την οποία κόβεται ένα μεγάλο μέρος του στομαχιού σχηματίζοντας ένα «μανίκι» ή σωλήνα σε σχήμα μπανάνας. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται πολύ το μέγεθος του στομαχιού.

Επεμβάσεις δυσαπορρόφησης

 • Η χολοπαγκρεατική παράκαμψη με δωδεκαδακτυλική μετάθεση  στην οποία αφαιρείται ένα μέρος από το στομάχι δημιουργώντας ένα μικρότερο στομάχι το οποίο ενώνεται με το τελικό μέρος του εντέρου παρακάμπτωντας το υπόλοιπο μέρος (δωδεκαδάκτυλο, νήστιδα). Με αυτόν τον τρόπο ελαττώνεται η απορρόφηση θερμίδων και θρεπτικών συστατικών.

Συνδυασμός επεμβάσεων

 • H Γαστρική παράκαμψη με τεχνική Roux-en-Y μειώνεται το μέγεθος του στομαχιού, δημιουργώντας ένα μικρό θύλακο ο οποίος ενώνεται με το τελικό τμήμα του εντέρου. Το άνω μέρος του εντέρου ενώνεται και αυτό με το τελικό μέρος δημιουργώντας ένα Υ.Με αυτόν τον τρόπο περιορίζεται η χωρητικότητα του στομάχου και ταυτόχρονα ελαττώνεται η απορροφηση θερμίδων και θρεπτικών συστατικών.

Ποια είναι όμως τα οφέλη από μία βαριαρική χειρουργική επέμβαση  και από την απώλεια βάρους που ακολουθεί στο ενδοκρινικό σύστημα, δηλ. στις ορμόνες και στο μεταβολισμό;

 • Διαβήτης τύπου 2: Βελτιώνεται ή θεραπεύεται.
 • LDL (κακιάς) χοληστερόλη και τα τριγυκερίδια: Μειώνονται.
 • HDL (καλή) χοληστερόλη: Αυξάνει.
 • Σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών: Ελαττώνονται τα συμπτώματα και οι επιπλοκές, δηλ. οι ανωμαλίες της περιόδου, η υπογονιμότητα και ο διαβήτης.
 • Γονιμότητα στις γυναίκες: Βελτιώνεται .
 • Tεστοστερόνη στους άνδρες: Αυξάνει.
 • Ψηλή αρτηριακή πίεση: Βελτιώνεται ή διορθώνεται .

Ποια προβλήματα μπορεί να προκαλέσει η βαριατρική χειρουργική στο ενδοκρινικό σύστημα, δηλ. στις ορμόνες και στο μεταβολισμό;

Ο κίνδυνος για το ενδοκρινικό σύστημα από τις επεμβάσεις περιοριστικού τύπου είναι μικρός. Τα προβλήματα από τις επεμβάσεις δυσαπορρόφησης είναι τα εξής:

 • Ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών – η μηδενική σχεδόν απορρόφηση πρωτεινών μπορεί να προκαλέσει οιδήματα, διάρροια, δυσκολία στην αναπνοή και καρδιακή ανεπάρκεια.
 • Ανεπάρκεια ιχνοστοιχείων και βιταμινών, που είναι απαραίτητα για πολλές λειτουργίες του σώματος.
 • Ανεπάρκεια βιταμίνης D και ασβεστίου που μπορεί να προκαλέσει νόσο στων οστών και οστεοπόρωση.
 • Υπογλυκαιμίες, δηλ. χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
 • Ανεπάρκεια βιταμινών που μπορεί να προκαλέσει περιφερική νευροπάθεια (βλάβη των νεύρων στα πόδια ‘η στα χέρια, πόνο, μουδιάσματα).

Πολλά από αυτά τα αποτελέσματα της βαριατρικής χειρουργικής αναπτύσσονται και εμφανίζονται ακόμη και πολλά χρόνια μετά την επέμβαση. Για να μην εμφανιστούν αυτές οι επιπλοκές, πρέπει να λαμβάνετε αρκετές πρωτείνες με την τροφή σας και συμπληρώματα βιταμινών και ιχνοστοιχείων για το υπόλοιπο της ζωής σας. Οι βαριατρικές επεμβάσεις έχουν μάλλον και επιπτώσεις και σε άλλα ορμονικά συστήματα που είναι ακόμη υπό διερεύνηση.

Πρέπει να μιλήσετε με το χειρουργό σας για τους διάφορους τύπους βαριατρικής επέμβασης ώστε να αποφασίσετε ποια είναι η πιο κατάλληλη για σας. Να έχετε υπόψη σας ότι και μετά την επέμβαση θα πρέπει να προσέχετε τη διατροφή σας και να κάνετε σωματική άσκηση για να μην πάρετε ξανά βάρος.  Αν έχετε ανησυχίες για θέματα ορμονών και μεταβολισμού μετά την επέμβαση να μιλήσετε με τον ενδοκρινολόγο σας και το χειρουργό σας.

6 Απρίλιος, 2013

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Greece License.
Κατασκευή ιστοσελίδων | i-magic Web Media Studio Κατασκευή ιστοσελίδων i-magic