ΔΙΑΒΗΤΗΣ : Διαβητική νευροπάθεια

ΔΙΑΒΗΤΗΣ : Διαβητική νευροπάθεια


Τι είναι η διαβητική νευροπάθεια;

Είναι η βλάβη που παθαίνουν τα νεύρα από τα υψηλά επίπεδα του σακχάρου στο αίμα στους διαβητικούς ασθενείς. Όλα τα νεύρα στο σώμα μπορεί να πάθουν βλάβη. Διαβητική νευροπάθεια κινδυνεύουν να πάθουν πιο εύκολα άτομα που έχουν διαβήτη για πολλά χρόνια ή άτομα με διαβήτη που δεν ελέγχεται καλά (με υψηλό σάκχαρο). Η διαβητική νευροπάθεια δεν δίνει πάντα συμπτώματα. Μπορεί κάποιος να έχει διαβητική νευροπάθεια και να μην το γνωρίζει.

Ποια είναι τα συμπτώματα της διαβητικής νευροπάθειας;

  •  Πόνος, κάψιμο, μυρμηγκιάσματα, μούδιασμα, απώλεια της αίσθησης, μυική αδυναμία, δερματικά έλκη (ανοικτές πληγές) στην περιφερική πολυνευροπάθεια που επηρεάζει την αισθητικότητα κυρίως αλλά και την κινητικότητα σε μικρότερο βαθμό των ποδιών και των χεριών. Πολλοί ασθενείς το μόνο που νιώθουν είναι απώλεια της αίσθησης στα πόδια. Εξαιτίας αυτής της απώλειας της αίσθησης στα πόδια μπορεί να τραυματισθούν εύκολα και να μην το καταλάβουν. Δημιουργούνται λοιπόν πληγές που αν δεν θεραπευτούν γίνονται δερματικά έλκη τα οποία παθαίνουν μόλυνση και μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε γάγγραινα και ακρωτηριασμό.
  • Απώλεια του ελέγχου της κύστης, ακράτεια ούρων, αδυναμία κένωσης της κύστης, συχνές ουρολοιμώξεις, φούσκωμα στην κοιλιά,ναυτία, έμετοι, διάρροια, δυσκοιλιότητα, προβλήματα στύσης στον άνδρα και σεξουαλικά προβλήματα στη γυναίκα, ζάλη όταν περνάτε από την καθιστή στην όρθια θέση (ορθοστατική υπόταση), υπερβολική εφίδρωση ή πολύ λίγη εφίδρωση στην αυτόνομη νευροπάθεια η οποία επηρεάζει την κύστη, το έντερο, τα γεννητικά όργανα, τους ιδρωτοποιούς αδένες, τα μάτια και την καρδιά.
Πως γίνεται η διάγνωση της διαβητικής νευροπάθειας;

Θα πρέπει να κάνετε έλεγχο μία φορά το χρόνο ή πιο συχνά αν έχετε προβλήματα στα πόδια. Ο γιατρός σας κάθε φορά, θα ελέγχει αν έχετε αίσθηση στα πόδια σας (αν μπορείτε να νιώσετε το αγγιγμα, το τσίμπημα και τη δόνηση) και αν χρειαστεί θα σας κάνει ειδικές εξετάσεις για να δει αν δουλεύουν τα νεύρα σας. Ο γιατρός σας, θα δει επίσης αν έχετε προβλήματα με την κυκλοφορία του αίματος ή ανεπάρκεια βιταμινών.

Αν έχετε συχνά μουδιάσματα ή πόνους στα πόδια ή στα χέρια σας, έλκος ή πληγή που δεν επουλώνεται στο πόδι σας, αν έχετε μόλυνση στα πόδια, προβλήματα πέψης, προβλήματα ούρησης ή σεξουαλικής λειτουργίας,  ζάλη όταν στέκεστε όρθιος/α, να μιλήσετε με το γιατρός σας.

Πως θεραπεύεται η διαβητική νευροπάθεια;

Υπάρχουν φάρμακα που μπορεί να σας συνταγογραφήσει ο γιατρός σας για τον πόνο από βλάβη των νεύρων λόγω διαβήτη και να σας συστήσει και βιταμίνες αν χρειάζεται. Πάντως, καλό είναι να κρατάτε υπό καλό έλεγχο το σάκχαρό σας, δηλ. να μην είναι ούτε πολύ ψηλό ούτε πολύ χαμηλό σάκχαρο αίματος, για να μην επιδεινωθεί η νευρική βλάβη. Σε αυτό μπορούν να βοηθήσουν η υγειινή διατροφή, η άσκηση και το φυσιολογικό σωματικό βάρος. Επίσης, καλό είναι να μην καπνίζετε και να περιορίσετε την κατανάλωση αλκοόλ.

Προλητικά μέτρα για να αποφύγετε επιπλοκές της νευροπάθειας

Για να αποφύγετε τα έλκη (πληγές) στα πόδια και τους ακρωτηριασμούς και να προστατεύσετε τα  πόδοα σας, θα πρέπει να ελέγχετε τα πόδια σας κάθε μέρα, να φοράτε πάντα παπούτσια ή παντόφλες (να μην περπατάτε ποτέ ξυπόλυτοι) και καθαρές, στεγνές κάλτσες, να αγοράζετε πάντα παπούτσια που σας είναι βολικά και άνετα (να μην σας πληγώνουν), να ζητήσετε πάντα βοήθεια αν χρειάζεται από ειδικό γιατρό. Επιπλέον, καλό είναι να πλένετε, να στεγνώνετε και να ελέγχετε τα πόδια σας κάθε μέρα, να κοιτάτε πάντα για κάλους, εκδορές, πληγές, κοψίματα, ερυθρότητα ή οιδήματα στα πόδια σας, να κόβετε τα νύχια σας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, να βάζετε κρέμα για ξηροδερμία, αλλά όχι ανάμεσα στα δάκτυλα.

24 Ιούνιος, 2013

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Greece License.
Κατασκευή ιστοσελίδων | i-magic Web Media Studio Κατασκευή ιστοσελίδων i-magic