ΔΙΑΒΗΤΗΣ : Υπογλυκαιμικές Διαταραχές

ΔΙΑΒΗΤΗΣ : Υπογλυκαιμικές Διαταραχές


Τι είναι η υπογλυκαιμία;

Υπογλυκαιμία σημαίνει χαμηλό σάκχαρο (γλυκόζη) αίματος. Η γλυκόζη είναι το καύσιμο που χρησιμοποιεί το σώμα σας και ο εγκέφαλος σας για να λειτουργήσει σωστά. Αν το σάκχαρο στο αίμα σας παραμείνει χαμηλό για πολύ ώρα θα έχετε νοητική σύγχυση και αν η κατάσταση γίνει πιο σοβαρή μπορεί να έχετε απώλεια συνείδησης (να χάσετε αισθήσεις), να έχετε σπασμούς ή να πέσετε σε κώμα.

Ο γιατρός που θα σας δει πρέπει να καταλάβει αν αυτό που παθαίνετε είναι υπογλυκαιμία ή κάποια άλλη κατάσταση που μοιάζει με υπογλυκαιμία. Για να διαγνώσει ο γιατρός υπογλυκαιμική διαταραχή δεν αρκεί το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα. Πρέπει να έχετε συμπτώματα και σημεία υπογλυκαμίας, πρέπει να έχετε χαμηλό σάκχαρο αίματος με αξιόπιστη μέτρηση και τα συμπτώματα σας πρέπει να εξαφανίζονται  όταν ανεβαίνει ξανά το σάκχαρο στο αίμα.

Πως θα καταλάβετε ότι παθaίνετε υπογλυκαιμία;

Αν το σάκχαρο πέσει κάτω από 70 mg/dl θα νιώσετε

 •  Ξαφνική πείνα.
 • Νευρικότητα, τρέμουλο.
 • Έντονη εφίδρωση.

Αν πέσει το σάκχαρο κάτω από 55 mg/dl θα νιώσετε

 • Ζάλη.
 • Υπνηλία.
 • Σύγχυση.
 • Αδυναμία.

Αν πέσει το σάκχαρο κάτω από 35 – 40 mg/dl θα πάθετε

 • Σπασμούς ή επιληπτκή κρίση.
 • Απώλεια σινείδησης, κώμα.

Ποιες ειναι οι αιτίες των υπογλυκαμικών διαταραχών;

 • Η θεραπεία με ινσουλίνη ή με αντιδιαβητικά φάρμακα μόνα τους ή σε συνδυασμό με ινσουλίνη σε διαβητικούς ασθενείς. Η υπογλυκαιμία μπορεί να συμβεί λόγω υπερβολικής δόσης ινσουλίνης ή απώλεια συγχρονισμού της δόσης του αντιδιαβητικού φαρμάκου με τα γεύματα και την άσκηση (δηλ. όταν η ινσουλίνη δεν λαμβάνεται στη σωστή ώρα ή λαμβάνεται σε μεγαλύτερη δόση από τη σωστή ή αν τα γεύματα δεν λαμβάνονται στην σωστή ποσότητα και ώρα ή αν αποφύγετε ένα γεύμα ή αν κάνετε υπερβολική άσκηση).
 • Φάρμακα (αλκοόλ, ινδομεθακίνη-μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο, κινίνη-φάρμακο για την ελονοσία, χλωροκίνη-ανοσοκατασταλτικό), σοβαρές ασθένειες (νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια, λοιμώξεις από βακτήρια, ελονοσία), ανεπάρκεια ορμονών (επινεφριδίων) και όγκος του παγκρέατος που παράγει υπερβολικές ποσότητες ινσουλίνης (ινσουλίνωμα). Αυτές οι υπογλυκαιμικές διαταραχές συμβαίνουν σε άτομα χωρίς διαβήτη.

Ο γιατρός σας θα σας ρωτήσει για τις υπογλυκαιμίες που παθαίνετε, ποια είναι τα συμπτωματά τους, πόσο διαρκούν, αν επιδεινώνονται ή βελτιώνονται με τα γεύματα, τα αλκοόλ και την άσκηση, αν λαμβάνετε φάρμακα ή πάσχετε από ασθένειες που προκαλούν υπογλυκαιμίες.

Πως να αποφύγετε και πως να αντιμετωπίσετε τις υπογλυκαιμίες…

Αν μετρήσετε με τον αυτόματο μετρητή σακχάρου, σάκχαρο χαμηλότερο από 70 mg/dl να γνωρίζετε ότι παθαίνετε υπογλυκαμία. Αν έχετε συμπτώματα υπογλυκαμίας να μετρήσετε το σάκχαρο σας. Αν είναι χαμηλό, πρέπει άμεσα να φάτε 15 γραμμάρια υδατάνθρακες (μία κουταλιά του γλυκού ζάχαρη, ή μισό ποτήρι χυμό πορτοκάλι). Μετά από 15 λεπτά περίπου τα συμπτώματα πρέπει να έχουν υποχωρήσει ή βελτιωθεί. Μετά από 15 λεπτά μετρήστε το σάκχαρο σας. Αν αυτό είναι ακόμη κάτω από 70 mg/dl φάτε άλλα 15 γραμμάρια υδατάνθρακες. Μετά φάτε ένα ελαφρύ γεύμα για να μην ξαναπέσει το σάκχαρο σας. Αν το σάκχαρό σας δεν ανεβαίνει ή έχετε πρόβλημα σύγχυσης ή απώλειας συνείδησης οι συγγενείς σας ή οι φίλοι σας πρέπει να σας μεταφέρουν στο νοσοκομείο. Επίσης, μπορείτε να έχετε πάντα μαζί σας μία ένεση γλυκαγόνης (ορμόνη που ανεβάζει το σάκχαρο) ή ταμπλέτες γλυκόζης για περίπτωση ανάγκης.

Αν έχετε διαβήτη και κάνετε ινσουλίνη ή λαμβάνετε φάρμακα που ρίχνουν το σάκχαρο να μετράτε τακτικά το σάκχαρό σας (πριν κάνετε ινσουλίνη). Αν κάνετε σωματική άσκηση, να μετράτε το σάκχαρο σας πριν από την άσκηση και αν είναι χαμηλό να τρώτε υδατάνθρακες πριν την άσκηση. Αν παθαίνετε συχνά υπογλυκαιμίες ή αν έχετε πάθει έστω και μία φορά σοβαρή υπογλυκαιμία που χρειάσθηκε νοσηλεία, να μιλήσετε με το γιατρό σας για να σας αλλάξει τη δόση των φαρμάκων που λαμβάνετε ή τα φάρμακα. Να ακολουθείτε πιστά τις διατροφικές οδηγίες του γιατρού. Για τις υπογλυκαιμίες σε μη διαβητικά άτομα ο γιατρός σας θα βρει την πιο κατάλληλη αγωγή ή αντιμετώπιση.

 

 

16 Ιούνιος, 2013

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Greece License.
Κατασκευή ιστοσελίδων | i-magic Web Media Studio Κατασκευή ιστοσελίδων i-magic