ΓΥΝΑΙΚΑ: Ορμόνες και καρκίνος του μαστού

ΓΥΝΑΙΚΑ: Ορμόνες και καρκίνος του μαστού


Ο καρκίνος του μαστού είναι ένας από τους πιο συχνούς καρκίνους στις γυναίκες, ιδιαίτερα σε εκείνες που άρχισαν να έχουν περίοδο νωρίς (πριν τα 12 έτη) ή σταμάτησαν να έχουν περίοδο αργά (μετά τα 55 έτη). Ο καρκίνος του μαστού είναι πιο συχνός στις πιο ηλικιωμένες γυναίκες, στις γυναίκες χωρίς παιδιά, στις γυναίκες που έμειναν έγκυες μετά τα 30 έτη και στις γυναίκες που έλαβαν ορμονική θεραπεία (οιστρογόνα με προγεστερόνη) για περισσότερα από 5 έτη.

Τα γονίδια σας και οι ορμόνες σας έχουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία του καρκίνου του μαστού αλλά δεν γνωρίζουμε ακριβώς πως γίνεται αυτό. Γνωρίζουμε ότι τα οιστρογόνα (η κύρια γυναικεία ορμόνη) και τα προγεσταγόνα (συνθετική μορφή της προγεστερόνης, μια άλλη γυναικεία ορμόνη) προκαλούν ταχεία ανάπτυξη του ιστού των μαστών. Ο καρκίνος συνήθως αναπτύσσεται σε ιστό που αναπτύσσεται γρήγορα.

Ο πιο κοινός τρόπος διάγνωσης του καρκίνου του μαστού είναι η εξέταση του μαστού και η μαστογραφία (ακτινογραφία). Ο πόνος στο μαστό από μόνος του δεν είναι ενδεικτικό σημείο του καρκίνου του μαστού. Παρόλα αυτά υπάρχουν άλλα συμπτώματα που μπορεί να σημαίνουν ότι υπάρχει πρόβλημα. Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να έχει τα εξής συμπτώματα: ψηλαφητό μόρφωμα, αλλαγή του μεγέθους και του σχήματος του μαστού, λακκούβα ή κοιλότητα,  ρυτίδιασμα ή πτυχή στην επιφάνεια του μαστού, ερυθρότητα στο δέρμα του μαστού, έκκριση υγρού ή αίματος από τη θηλή του ενός μαστού.

Η θεραπεία του καρκίνου του μαστού εξαρτάται από τον τύπο και το στάδιο του καρκίνου. Τυπικές θεραπείες του καρκίνου του μαστού είναι η χειρουργική επέμβαση, η ακτινοθεραπεία, η χημειοθεραπεία και η ορμονοθεραπεία ή συνδυασμός των παραπάνω. Η ορμονοθεραπεία αναστέλλει τη δράση των γυναικείων ορμονών στον καρκίνο. Η θεραπεία που χρησιμοποιείται πιο συχνά είναι ένας αναστολέας των γυναικείων ορμονών, η ταμοξιφαίνη (Nolvadex).

Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν να πάθουν καρκίνο μαστού;

Οι γυναίκες μπορούν να μάθουν τον ατομικό τους κίνδυνο να αναπτύξουν την ασθένεια μέσω ενός ερωτηματολογίου (το βρίσκετε στον ιστότοπο : Breast Cancer Risk Assessment Tool). Αυτό το ερωτηματολόγιο χρησιμοποιείται για να υπολογίσετε τις πιθανότητες να αναπτύξετε καρκίνου μαστού τα επόμενα 5 έτη και κατά τη διάρκεια της ζωής σας, βασιζόμενο σε αρκετούς παράγοντες, όπως είναι η ηλικία σας και το οικογενειακό ιστορικό της ασθένειας. Δεν είναι όλα τα ογκίδια καρκίνος. Αν εσείς ή ο γιατρός σας βρείτε ένα ογκίδιο, ή αν ένα ογκίδιο αλλάξει μέγεθος ή υφή, ο γιατρός σας μπορεί να σας κάνει διάφορες εξετάσεις για να σιγουρευτεί ότι είναι καλόηθες (όχι καρκίνος). Αυτές οι εξετάσεις είναι: μία μαστογραφία, ένα υπέρηχο μαστού, μία παρακέντηση με λεπτή βελόνη για να ληφθεί ένα δείγμα κυττάρων από το ογκίδιο, μία βιοψία για να ληφθεί ένα κομμάτι ιστού από το ογκίδιο.

Πως θεραπεύεται ο καρκίνος του μαστού;

Η θεραπεία του καρκίνου του μαστού εξαρτάται από τον τύπο και το στάδιο του καρκίνου. Η τυπικοί τρόποι θεραπείας είναι η χειρουργική επέμβαση, η ακτινοθεραπεία, η χημειοθεραπεία, η ορμονοθεραπεία ή ο συνδυασμός των παραπάνω. Η ορμονοθεραπεία δρα αναστέλλοντας την επίδραση των γυναικείων ορμονών στον καρκίνο. Η ορμονοθεραπεία που χρησιμοποιείται πιο συχνά είναι ένας αναστολέας των γυναικείων ορμονών που ονομάζεται ταμοξιφαίνη (NOLVADEX). Πρόσφατα, χρησιμοποιείται και και μία ορμονοθεραπεία που εμποδίζει το σώμα να συνθέσει γυναικείες ορμόνες ( η αναστροζόλη -ARIMIDEX, η λετροζόλη -FEMARA ή η εξαμαστάνη -AROMACIN). Όλες οι ορμονοθεραπείες έχουν παρενέργειες στα οστά και στη μήτρα. Μαζί με το γιατρό σας θα καθορίσετε την καλύτερη θεραπεία για σας.

Αν ανησυχείτε για τις παρενέργειες της ορμονοθεραπείας που λαμβάνετε ή σκέφτεστε να λάβετε, μπορείτε να μιλήσετε με ένα ενδοκρινολόγο που ειδικεύεται στην ορμονοθεραπεία. Καλό είναι να αυτοεξετάζεστε μία φορά κάθε μήνα και μία φορά ετησίως από το γιατρό σας. Πρέπει να κάνετε μαστογραφία μία φορά ετησίως αν είστε άνω των 40 ετών ακόμη και αν δεν έχετε συμπτώματα, και αν είστε κάτω των 40 ετών και έχετε ιστορικό καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών στην οικογένεια σας.

8 Φεβρουάριος, 2014

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Greece License.
Κατασκευή ιστοσελίδων | i-magic Web Media Studio Κατασκευή ιστοσελίδων i-magic