Ρωτήστε το γιατρό

Προληπτικός έλεγχος

Είμαι άντρας 35 ετών και θα ήθελα να εξετάσω μικροβιολογικά καθώς και με υπέρηχο τον θυρεοειδη μου.
Ο γενικός ιατρός μου προτείνει τις εξης εξετάσεις για ένα ένα πλήρη μικροβιολογικό έλεγχο:
TSH, FT3, FT4, ANTI-TG, ANTI-TPO, AΘΑ.
Με τις ανωτέρω εξετάσεις συμφωνείτε?(Χρειάζονται και άλλες ή λιγότερες απο αυτές?)
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Για εναν απλο ελεγχο, χωρις να υπαρχουν συμπτωματα ή προηγουμενο ιστορικο, αρκει μια μετρηση της TSH.  Αν η TSH ειναι παθολογικη τοτε θα κρινει ο ενδοκρινολογος αν και ποιες εξετασεις πρεπει να γινουν. Το σημαντικο είναι να δει τις εξετασεις ενας ειδικος και οχι ενας γενικος γιατρος.

ΤΣΕΚΑΠ

Γειά σας γιατρέ. ..έκανε ΤΣΕΚΑΠ
μπαμπάς μου κ τα αποτελέσματα είναι τα εξης.. TSH 0.4 (ΦΥΣ 0.4-4) T4 6.4 ( 4.5-12.5 ) T3 101 ( 60-180 ) ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΏ ΠΟΛΎ ΠΕΊΤΕ ΜΟΥ ΑΝ ΌΛΑ ΕΊΝΑΙ ΕΝΤΆΞΕΙ. ..ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ ΠΟΛΎ! !!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Καλο ειναι να εξετασθει απο ενδοκρινολογο. Δεν μπορω να απαντησω γιατι δεν γνωριζω ηλικια, συμπτωματα, αν λαμβανει φαρμακα και αν εχει βρογχοκηλη ή οχι.

αδυνατισμα

γεια σας γιατρε…σχετικα με το ερωτημα μου θα ηθελα σας παρακαλω να μου πειτε….εχω πολυ λυπος γυρο απο την κοιλια μου λες και ειμαι εγκυος φενομαι και αυτο ειναι πολυ ασχημο για εναν αντρα…θα ηθελα την συμβουλη σας γιατρε….εχω προσπαθησει την γυμαστικη αλλα δεν ειχε αποτελεσμα ισα ισα πηρα και αλλα κιλα….επισης το στηθος μου κρεμετε….λες και ειναι γυναικειο…κατα τα αλλα δεν ειμαι πουθενα αλλου χοντρος δλδ τα χερια μου τα ποδια μου και γενικα ειναι κανονικα….ευχαριστω πολυ γιατρε για τον χρονο σας….

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αγαπητε φιλε, αν ειμουν στη θεση σου θα επισκεφτομουν εναν ενδοκρινολογο. Ενας ενδοκρινολογος θα σε εξετασει και θα κρινει αν χρειαζεται να μετρησεις καποιες ορμονες που αν ειναι σε υψηλα ή χαμηλα επίπεδα στο αιμα μπορουν να προκαλεσουν συσσωσρευση λιπους στο σωμα.

tsh και εγκυμοσυνη

Εχω tsh 3,64 και ειμαι 13 εβδομαδων. Μου ειπαν να συμβουλευτω γιτρο γιατι πρεπει να ειναι πιο χαμηλα. Η γνωμη σας

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν θελω να σχολιαζω απο το site θεματα ορμονικα στην εγκυμοσυνη. Να επισκεφτειτε καλυτερα ενδοκρινολογο να τα συζητησετε απο κοντα. Παντως, δεν χρειαζεται να αγχωνεστε!

ΟΖΟΙ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ

Έχω 3 μεγάλους όζους στον θυρεοειδή.Το γνωρίζω αρκετά χρόνια και το παρακολουθώ.Ο γιατρός μου έχει συστήσει οπωσδήποτε να χειρουργηθώ και έχω πάρει την απόφαση να το κάνω τον ερχόμενο Νοέμβριο (δεν μπορώ νωρίτερα για λόγους επαγγελματικούς).
Ο τελευταίος υπέρηχος έδειξε ότι ο μικρότερος όζος (στον κάτω πόλο του αριστερού λοβού)
διαστάσεων 1,8Χ1,3Χ1,6 εκ.έχει πλούσια παρεγχυματική αιμάτωση.Επίσης ότι υπάρχει πυραμοειδής λοβός αριστερά της μέσης γραμμής και ατρακτοειδής τραχηλικοί λεμφαδένες άμφω με χαρακτήρες αντιδραστικής λεμφαδενίτιδας.Η εικόνα των άλλων όζων είναι η ίδια (με μικρή αύξηση των διαστάσεων)εδώ και πολλά χρόνια.Η ηλικία μου είναι 48.
Εχω κλείσει ραντεβού με τον γιατρό μου για να του δείξω αυτή την εξέταση την ερχόμενη
εβδομάδα.
Κατά την γνώμη σας αυτά τα στοιχεία που ανέφερα είναι ανησυχητικά και πρέπει χειρουργηθώ
συντομότερα ?

Σας ευχαριστώ πολύ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν θελω να σχολιασω εφοσον δεν σας παρακολουθω και δεν εχω δει εγω ο ιδιος τους οζους. Καλο θα ηταν αν ειχε γινει και παρακεντηση τα προηγουμενα χρονια. Περαν τουτου δεν θελω να πω αλλο…

Καμπυλη σαγχαρου

Γεια σας,
Είμαι 28 χρονών και έχω το σύνδρομο PCO.
Έκανα καμπύλη ζαχάρου (75 γρ.) και τα αποτελέσματα μου είναι:

Νηστεία: 87
60 λεπτά: 100
120 λεπτά: 81
180 λεπτά: 100
Είναι οι τιμές φυσιολογικές? Πρέπει να προσέξω κάτι?
Οι γιαγιάδες και οι παππούδες μου έχουν διαβήτη. Ο ένας από 30 χρονών.

Ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Φυσιολογικες τιμες αλλα καλο θα ηταν να μετρησετε και μια τιμη τουλαχιστον ινσουλινης. Οποια εχει PCOS εχει τις περισσοτερες φορες προδιαθεση για διαβητη. Καλο θα ειναι να σας παρακολουθει ενδοκρινολογος.

Τ4

Καλησπέρα γιατρέ.
Έλαβα τα αποτελέσματα των εξετάσεων και η Τ4 είναι 121,84 , η free Τ4 21,38 και Αντι -θυρεοσφαιρινικά ab 10,8 και Αντι -ΤΡΟ 4,0 . Οι υπόλοιπες τιμές φυσιολογικές. Στο υπέρηχο μια πολύ μικρή διόγκωση θυρεοειδούς αδένα. Θεωρείτε ότι είναι κάτι ανησυχητικό ?
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν νομιζω, αλλα σας να δει το υπερηχο και να σας εξετασει ενας ενδοκρινολογος για σιγουρια.

οζος με κυστικη εκφυλιση

εκανα υπερηχογραφημα θυροειδους και βρεθηκαν δυο οζοι: οενας 5,4 χιλ με κυστικη εκφυλιση και ο αλλος 3,8 χιλ. ο θυροειδης αδενα φυσιολογικος ως προς το μεγεθος του. οι αιματολογικες ηταν φυσιολογικες. τι πρεπει να κανω;

ευχαριστω\

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Χρειαζεστε παρακολουθηση απο ενδοκρινολογο τουλαχιστον μια φορα ετησιως.

Οριακά Τ4 – TSH, και μεγάλη Anti-TPO

Καλησπέρα σας. Θα ήθελα μια μικρή βοήθεια σχετικά με τις ορμονολογικές μου εξετάσεις.
Είμαι 42 χρονών και πρώτη φορά έκανα αυτές τις εξετάσεις.
Οι τιμές είναι:
T4 -> 5.00 μg/dL
Free T4 -> 0.863 ng/dL
T3 -> 86.0 ng/dL
Free T3 -> 3.47 pg/mL
TSH -> 5.45 μUI/mL
Anti Tg -> 664 IU/mL

Είμαι 1.83 ύψος – 88 κιλά, και πάντα είχα τάση για χοληστερίνη (υπόλοιπα φυσιολογικά).
Θα πρέπει να ανησυχώ? Τι πρέπει να κάνω?
Ευχαριστώ πολύ!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αγαπητε φιλε, επισκεφτειτε ενδοκρινολογο. Θα χρειαζεστε παρακολοθηση εχω την εντυπωση απο δω και περα.

ΥΠΟΘΕΙΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ-HASHIMOTO

Καλησπερα. Ειμαι 27 χρονων,73 κιλα και 1.70 υψος.Τον τελευταιο χρονο αρχισα να ξεχναω,να νιωθω κουραση και να κοιμαμαι πολυ βαρια τα βραδια. Επισης εχω και καποια προβληματα στυτικης δυσλειτουργιας (αργει πολυ η δευτερη φορα…αυξημενη προλακτινη?). Ειχα κανει το 2013 εξετασεις τεστοστερονης TESTO:437.
Εκανα check-up τωρα και εχω TSH:5.58.
Εκανα και αλλες εξετασεις και τα αποτελεσματα ειναι τα εξης.
T4-7.26
T3-130
FT4-0.97
FT3-3.1
ANTI-TPO-34.5
ANTI-TG-24.1.

Αυτο που με προβληματιζει πιο πολυ ειναι αν επηρεαζεται η γονιμοτητα (σκεφτομαστε να ξεκινησουμε με την γυναικα μου) και αν θα λυθουν ολα τα «θεματα» με αγωγη. Ευχαριστω

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σας συμβουλευω να επισκεφτειτε ενδοκρινολογο. Οποιαδηποτε ορμονικη διαταραχη, οπως υποθυρεοειδισμος, υπερπρολακτιναιμια, και αλλες…μπορει να επηρρεασει  αρνητικα το σπερμα και τη γονιμοποιητικη ικανοτητα.

tsh 75

GENNHSA PRIN 6 MHNES. EPEIDH EIXA TROMERES ZALADES EKANA EKSETASEIS KAI VRETHIKE TO TSH 34 EKANA KSANA KAI SE 20 MERES EIXE FTASEI 75. H GIATROS MOU SUNESTISE THUROKSINH 100. EPEIDH TA RANTEVOU THS EINAI KLEISTA MEXRI TON OKTWVRH, AKOMH KAI TIS EKSETASEIS KAI THN DOSH APO TO THL MOU TA EIPE, PISTEUETAI PWS PREPEI NA VIASTW KAI NA VRW ENAN ALLON ENDOKRINOLOGO?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εξαρταται απο εσας αν θελετε επαφη με το γιατρο σας απο το τηλεφωνο ή αμεση επαφη. Εγω ας πουμε, λειτουργω με το δευτερο τροπο.

AYTOANΟΣΗ ΘΥΡΕΟΔΙΤΙΔΑ

Γεια σας. “Εκανα ολική θυρεοειδεκτομή πριν 15 χρόνια, τα αποτελέσματα της ιστολογικής ανέφεραν για υπερπλασία κι η ενδοκρινολόγος που με παρακολουθεί τώρα το θεωρει ως βάσιμη ένδειξη για αυτοάνοσο, χωρίς να είναι βέβαια, αφού οπώς μου αναφέρει θα πρέπει να είχανε γινει τοτε εξετάσεις αίματος για να σιγουρευτούμε, ενώ τώρα μου λέει δεν μπορεί να διαγνωστεί. Η γιατρός που με παρακολουθούσε πριν και μετα την εγχείρηση, αν και μεγαλογιατρός, δεν μου ανέφερε ποτέ κάτι τέτοιο…μπορεί με κάποιο τρόπο να διαγνωστεί σήμερα ; σε χρόνια γαστρίτιδα που έχω βρέθηκαν οριακά θετικά (στο 1,1)τα αντιτοιχωματικά αλλά όχι υπερπλασία…με κάποιο τρόπο πρέπει να διαγνωστεί το ναι ή όχι για να ακολουθήσω ίσως και ανάλογη διατροφή και για αυτό θα το ψάξω και με άλλους γιατρούς…με πιάνει συχνά καταρροή-συνάχι(έκανα εξέταση αίματος, δεν υπάρχει αλλεργία) κι έχω κόπωση-εξασθενημένο ανοσοποιητικό (η γιατρός που με παρακολουθεί τώρα είπε δεν υπάρχουνε τα συμπτώματα του «λύκου»)και δεν ξέρω αν ευθύνεται τυχόν αυτοάνοσο σε συνδυασμό με λάθος διατροφή. Ευχαριστώ για το χρόνο σας

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Είστε μπερδεμενος και αγχωμενος. Εφοσον η θυροειδεκτομη που κανατε ηταν πραγματικα ολικη, το μονο που πρεπει να κανετε σε σχεση με τις ομονες του θυρεοειδη σας ειναι να μετρατε δυο φορε το ετος την TSH (και την FT4 αν κριθει απαραιτητο). Επρεπε να γνωριζετε το λογο για τον οποιο κανατε επεμβαση και αν ειχατε αυτοανοση θυρεοειδιτιδα. Τωρα πια δεν εχει καποιοα σημασια. Οποιοδηποτα αλλο σχολιο ειναι περιττο.

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο?

Καλησπέρα Γιατρέ.Είμαι γυναίκα 39 ετών. Από 10 έως 18 ετών έκανα θεραπεία λόγω βρογχοκήλης. Έπαιρνα ένα χαπάκι Τ4 κάθε πρωί.Για κάποιους λόγους που δεν θα αναλύσω τώρα σταμάτησα να ελέγχω-μετράω-παίρνω-θεραπεία όπως είπα στα 18 μου χωρίς ιατρική γνώμη. Πρόσφατα λόγω ενοχλήσεων όπως Υπνηλία κούραση αδυναμία συγκέντρωσης και εκφυλιστικής αρθρίτιδας γονάτου αποφάσισα να ελέγξω μέσα σε όλα τα υπόλοιπα και τον θυρεοειδή μου. Με TSH 3.8 και αντιθυρεοειδικά αντισώματα TG 196 και TPO 160 θα πρέπει να επισκεφθώ ενδοκρινολογο?
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εγω δεν θα σου εδινα αγωγη τωρα, αλλα παντως χρειαζεσαι παρακολουθηση απο ενδοκρινολογο, τουλαχιστον μια φορα το ετος!

άγχος η θυροιδης

Καλησπέρα.εχω πολλά νευρα νιθω ατονια κουράζομαι εύκολα . νιώθω ταχυκαρδια πιεση στον λαιμο. Γέννησα πρην έναν χρόνο.η μητέρα μου ειχε κανει αφαίρεση θυροειδη.ειναι ανχος η θυροειδης.θα παω να κανω μονη μου εξετασεις αίματος. Ποιες προτείνετε να κανω αν βγουν θετικές θα κλεισω ραντεβού με γιατρο.αν οχι θα παω σε ψυχολόγο. …τι προτείνετε? Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Μπορει να ειναι αγχοε , μπορει να ειναι και θυρεοειδιτιδα λοχειας. Σου προτεινω να επισκεφτιες ενδοκρινολογο για να σε εξετασει και να μετρησεις τις ορμονες του αδενα.

λαθος εγκυμοσυνη

εχω κανει αιματολογικη εξεταση και εδειξε θετικο για εγκυμοσυνη ειναι πιθανον να ειναι λαθος λαμβανοντας υποψιν οτι εχω παρει το dostinex ?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν γνωριζω γιατι λαμβανετε το dostinex και αν σας παρακολουθει ενδοκρινολογος αλλα εφοσον εχετε τακτικο κυκλο, περιοδο και ωορρηξια μπορειτε να μεινετε εγκυος σε καθε κυκλο. Σας προτεινω να σας παρακολουθει ενδοκρινολογος…

anti tg anti tro ψηλα, πιθανοτητα καρκινου?

τιμες σημερινες
Ft3- 5.8 ft4- 1.1 tsh- 1.73 anti tro- 122.30 anti tg- 746,20!
Cae- 1.3, ca 19.9- 8.33, ca 125- 14.20

πολλά ινομυώματα καικυστη ωοθηκών 10εκ.
αιμορραγιες τρελές. παω για ολικη αφαιρεση γυναικολογικων σε ενα μηνα.40 ετών.
Θα πειραξει ο θυρεοειδης στη ναρκωση στο χειρουργειο?
Ποτε δεν πήρα φαρμακα για θυρεοειδη, σε ανοσοκαταστολή χρόνια για ψωριασικη αρθριτιδα. Μπορει να κανω αφαιρεση γυναικολογικα και να εχω με αυτες τις τιμες καρκινο στο θυρεοειδη ? Ειχα βρογχοκηλη παλια και οζους σπινθηρογραφημα χλιαροι οζοι μου ειχαν πει.Βοηθεια τι να ψαξω στον ενδοκρινολογο που θα παω..?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι τιμες των ορμονων σας ειναι φυσιολογικες. Θα πρεπει να σας παρακολουθει ο ενδοκρινολογο σας καθε εξαμηνο με υπερηχο τουλαχιστον.

xasimoto

καλησπερα,θα ηθελα να ρωτησω αν χρειαζεται να παιρνω το χαπι οταν εχω anti-tro 480 και anti-tg 325. ευχαριστω εκ των προτερων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν μπορω να απαντησω αν δεν γνωριζω τις τιμες των ορμονων και την υπερηχογραφικη εικονα του αδενα.

ΧΑΣΙΜΟΤΟ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

ΓΙΑΤΡΕ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑ ΟΤΙ ΕΧΩ ΧΑΣΙΜΟΤΟ ΕΔΩ ΚΑΙ 2 ΜΗΝΕΣ ΠΕΡΙΠΟΥ…. ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΠΟΤΕ ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΘΕΡΑΠΕΙΑ; ΓΙΑΤΙ ΕΧΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΣΕ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟ ΒΑΘΜΟ (ΚΟΥΡΑΣΗ, ΖΑΛΗ, ΑΠΩΛΕΙΑ ΜΝΗΜΗΣ, ΝΕΥΡΑ, ΚΛΠ)…. SOS

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν μπορω να σας απαντησω γιατι δεν γνωριζω τις τιμες των ορμονων σας.

ΘΥΡΩΕΙΔΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ 6 ΜΗΝΩΝ

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΓΙΑΤΡΕ..ΕΙΜΑΙ 6 ΜΗΝΩΝ ΕΓΚΥΟΣ ΚΑΙ ΕΧΩ TSH 4.90.ΕΙΜΑΙ 27 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΜΟΥ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΕΙΝΑΙ 79 ΚΙΛΑ.ΠΡΙΝ ΜΕΙΝΩ ΕΓΚΥΟΣ ΗΜΟΥΝ 65 ΚΙΛΑ.ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΜΟΥ ΠΑΙΔΙ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΑΙΔΙ 9 ΜΗΝΩΝ ΕΙΧΑ 180 ΣΑΚΧΑΡΟ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ 1 ΧΡΟΝΟ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΩΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΜΑΙ ΠΑΛΙ ΕΓΚΥΟΣ 6 ΜΗΝΩΝ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΟΥ ΕΙΔΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΤΙΜΡΔ ΣΤΗΝ TSH. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ? ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΜΑ ΜΡ ΤΟ ΜΩΡΟ ΜΟΥ? ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Να επισκεφτειτε ενδοκρινολογο παρακαλω!

thiroidis

Καλησπερα , ειμαι 17 χρονων και εδω και 2 χρονια εχει διαγνωστει οτι εχω προδιαθεση θυροειδη . Παρολο που αδιαθετησα πριν απο 4 χρονια δεν ειχα σχεδον ποτε σταθερο κυκλο. Περυσι πανω που αρχισε να φτιαχνει , αρχισαν παλι οι μεταβολες .Τωρα εχω να αδιαθετησω απο ιανουαριο .Υπαρχει περιπτωση να συνδεεται με τον θυροειδη ? Επισης τωρα τελευταια τρωω αρκετα και δεν παχαινω . Τι πρεπει να κοιταξω ? Ευχαριστω εκ των προτερων…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Μπορει ολα αυτα να οφειλονται σε διαταραχη του θυρεοειδη αλλα αυτο θα επιβεβαιωθει ή θα αποκλεισθει μονο να μετρησεις τις ορμονες του θυρεοειδους. Οι διαταραχες του κυκλου μπορει επισης να οφειλονται στην εφηβεια ή σε αλλη ορμονικη διαταταραχη. Καλο θα ηταν να επισκεφτεις ενδοκρινολογο.

ερωτηση

Ask your question here
Καλημέρα. είμαι 45 και έχω τις παρακάτω τιμές παρακαλώ θα ήθελα να μου πείτε αν είναι φυσιολογικές ,γιατί βλέπω με έντονο χρώμα τις τελευτείς.(TG,TRO)
Ευχαριστώ εκ τον προτέρων.
Τ3 90,35
TSH 2,428
FT3 3,20
FT4 0,97
TG 15,0
TPO 28,0

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν υπαρχει λογος ανησυχιας. Θα προτεινα  μονο μετρηση ανα εξαμηνο της TSH. Καλο θα ηταν να σας εξετασει και μια φορα ενδοκρινολογος και να κανετε και ενα υπερηχο μια φορα τουλαχιστον.

όζος και εγκυμοσύνη

Καλησπέρα είμαι 27 ετών,έχω ένα όζο 3 εκ.είναι θερμός έχω καιhasimoto είμαι ρυθμισμένη αλλά μέχρι στιγμής από τους γιατρούς που πήγα κανείς δεν μου είπε αν πρέπει να αφαιρεθεί ή όχι όλοι λένε ας δούμε πως θα πάει αφού δε σε ενοχλεί,απ την άλλη σκέφτομαι για ένα παιδάκι και φοβάμαι μην έχω θέματα. τι να κάνω? ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Λιγο περιπλοκο το θεμα για να απαντηθει με mail. Δεν γνωριζω τα υπερηχογραφικα χαρακτηριστικα του οζου ουτε του αδενα σου και βεβαια δεν γνωριζω τις τιμες των ορμονων σου. Εφοσον εισαι καλα ρυθμισμενη δεν υπαρχει λογος ανησυχιας. Να συνεχισεις να συνεργαζεσαι με τον ενδοκρινολογο σου και να παρακολουθεισαι τακτικα.

Χαμηλά ΑΝΤΙ-ΤΡΟ

Καλημέρα σας.Σήμερα βγήκαν τα αποτελέσματά μου.Όλα είναι φυσιολογικά εκτός από τα Αντι-Τρο που είναι χαμηλά.
2,8 και πρέπει να είναι πάνω από 12.
Μέχρι και ο υπέρηχος δεν έδειξε κάτι.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΟΛΑ ΚΑΛΑ…καμμια ανησυχια!

εξετασεις_με_hashimoto

καλημέρα γιατρε,

Ανδρας ετων 31,με hashimoto,τελευταια ληψη φαρμακων θυρεοειδους προ 3ετιας.

Τ3 2.3 nmol/L
T4 126,1
TSH 4.12 μΙU/ml

υπερηχο εχω κανει προ 3ετιας,θεωρειται απαραιτητο να τον επαναλάβω?
Ως προς τις τιμες των εξετασεων,απλη παρακολουθηση ή ελεγχος για ληψη φαρμακων?
καμια ενοχληση στο θυρεοειδή.

ευχαριστω πολυ

ΑΠΑΤΗΣΗ

Θα ελεγα μονο μετρηση των ορμονων καθε εξαμηνο και οχι αγωγη τωρα. Αν η TSH ανεβαινει πανω απο 7-8, τοτε θα χρειαστει αγωγη. Καλο θα ηταν να κανετε ξανα υπερηχο για να ελεγχεται αν υπαρχουν οζοι. Αν υπαρχουν οζοι, ισως χρειαστει αγωγη και περαιτερω παρακολουθηση. Σε τετοια περιπτωση να επισκεφτειτε σιγουρα ενδοκρινολογο. Επισης, μετρηστε μια φορα και τα αντιθυρεοειδικα αντισωματα.

ΟΡΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ! ΕΧΩ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΜΩΡΟ ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΩ ΠΟΛΥΚΥΣΤΗΚΕΣ Ο ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΜΟΥ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΝΑ ΚΑΝΩ ΟΡΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 3η ΜΕ 5η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ. ΠΗΓΑ Κ ΤΙΣ ΕΚΑΝΑ ΤΗΝ 4η ΜΕΡΑ Κ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΞΗΣ:
Ωχρινοτροπος ορμονη (LH):7,65
Ωοθυλακιοτροπος ορμονη (FSH): 6,71
Προλακτινη (PRL): 20,34
Οιστραδιολη (Ε2): 49,27
Τεστοστερονη Ελευθερη: 2,37
17-Υδροξυπρογεστερονη: 0,39
Θεικη Δευδροεπιαωδροστερονη (DHEA-S): 1,57
Τ3 : 0,970
Τ4 : 4,68
ΤSH: 9,88
Η μικροβιολόγος μου ειπε όλα καλα αλλα μονο ο θυρεοειδης μου τσιμπαει λιγο. Περιμενω τωρα τον γυναικολογο μου να μου απαντησει αλλα ηθελα κ την γνωμη ενός ενδοκρινολογου! Είναι πολυ μεγαλη η τιμη? το ότι την εκανα στην 4η μερα του κυκλου παιζει ρολο? Διορθώνετε γρηγορα η θα το εχω για ολη μου την ζωη από εδώ κ περα?
Συγνωμη για το μεγαλο μηνυμα….
Ευχαριστω εκ τον πρωτερον κ ελπιζω να παρω γρηγορα απαντηση σας!!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Πασχετε απο υποθυρεοειδισμο. Χρειαζεται να αρχισετε αγωγη με θυροξινη γρηγορα. Θα αυξησει την πιθανοτητα συλληψης. Η συμβουλη μου ειναι να επισκεφτειτε ενδοκρινολογο και να σας παρακολουθει και καθολη τη διαρκεια της εγκυμοσυνης γιατι μαλλον θα χρειαζεστε αγωγη και στην εγκυμοσυνη. Επισης να σημειωσω οτι ο ορμονολογικος ελεγχος που εχετε κανει για τα ανδρογονα δεν ειναι πληρης, δηλ. πχ δεν μετραμε την ελευθερη τεστοστερονη αλλα την ολικη, αλλα τελος παντων ας δεχτω οτι εχει τεθει διαγνωση πολυκυστικων ωοθηκων. Το βασικο ειναι να εχετε τακτικη εμμηνο ρυση (περιοδο), τακτικη μηνιαια  ωορρηξια και να διορθωσετε τον υποθυρεοειδισμο.

Ερωτηση εξετασεων

Καλησπερα γιατρε. Σημερα εκανα προληπτικες εξετασεις θυροειδους λογω οτι σε σχεση με το υψος μου (1,83) δυσκολα παιρνω κιλα(65) αν και τρωω αρκετα. Οι αναλυση των εξετασεων ειναι η παρακατω
Τ3 138.00 ng/dl
Tsh 2,66 μIU/ml
Ft4 1,1 ng/dL

Eιναι φυσιολογικες;;;;;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Απολυτα φυσιολογικες.

ΕΞΕΤΑΣΗ ΘΥΡΟΕΙΔΗ

Είμαι 44 χρονών και έχω κάνει για πρώτη φορά εξέταση θυροειδούς με αποτελέσματα TSH 6.47 και Τ4 14,93. Σας παρακαλώ να μου πείτε τι πρέπει να κάνω. Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σε γενικες γραμμες ο υποκλινικος υποθυρεοειδισμος ειναι ασυμπτωματικος και δεν χρηζει αγωγης. Καλο ειναι βεβαια να σας εξετασει και ενα ενδοκρινολογος και ισως σας κανει και υπερηχο θυρεοειδους, για να δει αν εχετε βρογχοκηλη ή οζους.

hashimoto και λήψη βιταμινών

Καλησπέρα γιατρέ,Θα ήθελα να μαθω αν μπορω να παιρνω συμπληρώματα διατροφήσ (βιταμίνεσ).Εχω hashimoto και εχω μπερδευτει με την πολλή παραφιλολογία γυρω απο το θεμα του αν επιτρέπεται η οχι.
Ευχαριστω πολύ!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Καλο ειναι να μην παρετε συμπληρωμα που να περιεχει ιωδιο.

ΘΥΡΟΕΙΔΗΣ

Καλησπέρα γιατρε. Είμαι 34 χρονών, εχω σκληρυνση κατα πλάκας σε αρχικό σταδιο και προληπτικά παιρνω το copaxone εδω και ενα χρόνο και κάτι…Ταυτόχρονα λογω κύστης (ενδομητριωση ) παιρνω αντισυλληπτικά. Λογω της νόσου κάνω συχνά εξετάσεις. Θελω να σας ρωτήσω οσο αφορά τον θυροειδή μου, γιατι εχω μια δυσκολια στο να χάσω βάρος ( λιγα κιλά) παρα την διατροφή και την γυμναστική.Προβληματίζομαι γιατι η ζυγαριά μου εχει ανοδική πορεία, ενώ προσέχω αρκετα. Τον Αυγουστο οι εξετάσεις μου ήταν οι εξής Τ3 1,47 – Τ4 9,6-TSH 4,13 – FT3 3,67- FT4 1,14 ANTI.TPO

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η αυξηση του βαρους σου δεν εχει σχεση με τη λειτουργια του θυρεοειδη σου που ειναι φυσιολογικη. Η σχεση μεταξυ υποθυρεοειδισμου και σημαντικης  αυξησης βαρους αποτελει μυθο.

ΟΡΜΟΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΑΝΕΒΑΣΜΕΝΟ Τ3-ΤΡΙΙΔΟΘΥΡΟΝΙΝΗ-3.53 ΑΛΛΑ ΤΟ ΦΙΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΑΠΟ 0.92-ΜΕΧΡΙ 2.33. ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΟ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΟΠΙΣΩ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΡΜΟΝΕΣ ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ Η Τ3.

υποθυρεοειδησμος

Γεια σας ! Πασχω απο υποθυρεοειδισμος τιπου XASHIMOTO απο το 2001 (28 χρονων) και ουτε τωρα 41 χρονων δεν καταφερα να τον ρυθμισω. Κυριος το TSH. Εκανα προσφατα εξετασεις αιματος και εχω αυτες τις τιμες TSH = 0,06 / FT4 = 1,82 / FT3 = 3,0 / Γλυκοζυλιωμενη αιμοσφερινη (HbA1C) = 5,5 / ΚΑΜΠΥΛΗ ΣΑΚΧΑΡΟΥ Χορηγηση Γλυκοζη 70 γρ ΧΡΟΝΟΙ – 0 = 94 / 60 = 179 / 120 = 119 / 180 = 55,0 . Πειτε μου σας παρακαλω εχω διαβητη ? Παιρνω Thyrohormone 0,1 mg Δευτ. Τετ, Πεμπτη, Σαββ και Κυριακη 1 1/2 και Τριτη και Παρασκευη 1 χαπι. Μηπως χρειαζεται ρυθμιση χαπιων ? Επισης παιρνω το GLUCOPHAGE 850. Εχω κανει και ΟΙΣΤΡΑΔΙΟΛΗ (Ε2)= 74 / ΘΥΛΑΚΙΟΤΡΟΠΟΣ ΟΡΜΟΝΗ (FSH) = 3,4 / ΩΧΡΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΟΡΜΟΝΗ (LH)= 1,5 και ο γυναικολογος μου εδωσε να παρω DUPHASTON 10 mg απο 15 η μερα – 25 η μερα του κυκλου για 3 μηνες. Παχαινουν αυτα τα χαπια – DUPHASTON ? εχω πολλες ερωτησεις που με βασανιζουν αλλα δεν θελω να σας κουρασω. Σας ευχαριστω πολυ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ειστε εντελως μπερδεμενη. Δεν σας παρακολοθει ενδοκρινολογος; ποιος εδωσε ολες αυτες τις εξετασεις; η δοση θυροξινης που λαμβανετε ειναι υπερβολικη, χρειαζεται μειωση της δοσης. Να μιλησετε στον ενδοκρινολογο σας για αυτο. Γιατι λαμβανετε Glucophage; αυτη ειναι αγωγη για διαβητη ή για το συνδρομο των πολυκυστικων ωοθηκων. Αν κανατε την καμπυλη ενω παιρνετε Glucophage…τι να πω, δεν ξερω πως να το σχολιασω!!!! αν την κανατε την καμπυλη, πριν αρχισετε glucophage, δεν εχετε διαβητη. Γιατι παιρνετε Duphaston; εχετε διαταραχη του κυκλου; καθυστερει; εχετε μητρορραγιες; μιληστε με ενδοκρινολογο επιτελους για ολα αυτα!!

Πρόβλημα η εργχείρηση θυρεοειδεκτομής & ποιες οι συνέπειες της;

Τον Σεπτέμβριο εργχειρήστηκα με ολική θυρεοειδεκτομή(Λόγω όζων και όχι ότι είχα θυρεοειδή).
Το πρόβλημα είναι πως πριν ήμουν πάντα αδύνατη ,τώρα έχω πάρει από το Σεπτέμβρη 10 κιλά, το νιώθω πως πρίζομαι κ γενικά πως φουσκώνω..
Είμαι 30 χρονών δεν ξέρω αν παίζει ρόλο.Ο ενδοκρινολόγος που πάω λεει πως δε φταίει αυτό που παχαίνω,ο παθολόγος λεει πως ναι αυτό φταίει,χμ τι να πιστέψω?οι απόψεις διίστανται!
Επίσης ο παθολόγος μου είπε πως πρέπει να κάνω υπομονή και αφότου κλείσει ένας χρόνος από την ημέρα του χειρουργείου τότε ο μεταβολισμός μου κ το σώμα μου θα επανέλθει.
Το θέμα είναι αν κάνω κάποια δίαιτα θα χάσω κιλά ή επειδή έχω χειρουργηθεί δεν θα έχει αποτέλεσμα;Πρέπει να καταναλώνω τρόφιμα δίχως ιώδιο;Πρέπει δηλαδή να είναι ειδική δίαιτα;
Επίσης, το άλλο μου πρόβλημα είναι πως προσπαθώ να μείνω έγκυος στο 2ο παιδί αλλά τίποτα; Επηρεάζεται απο την εργχείρηση?Πρέπει να κανω κάποιες παραπάνω εξετάσεις;
Οι εξετάσεις μου οι τελευταίες που έκανα πριν από ενα μήνα
Τ4 19,0
TSH 0,024
TG 0,1
Το χάπι που λαμβάνω είναι το Τ4 112μγ.Είναι το σωστό; Ή θα πρέπει κάποιο άλλο;
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων,
Με εκτίμηση,
Αθηνά.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ειστε εντελως μπερδεμενη. Με τις τιμες των ορμονων που εχετε θα επρεπε να χανετε κιλα και οχι να βαζετε. Το βαρος σας δεν εχει σχεση με το θυρεοειδη σας. Σας συμβουλευω να αρχισετε σωστη διατροφη και γυμναστικη και να σταματησετε να ασχολειστε με το  θυρεοειδη σας. Το ιδιο να κανει και ο παθολογο σας. Το θεμα αφορα μονο τον ενδοκρινολογο.

unimazole

geia sas tha ithela na mafo ana poses wres prepi na perno tin unimazole.. i giatros me eipe 3 fwres tin imera alla ana poses wres diafora na exei den kserw….

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Μετα απο τα γευματα, δηλ. περιπου ανα 8 ωρο.

Θυροειδης και γυμναστική

Γεια σας :) Ήθελα να σας ρωτήσω,αν επιτρέπεται όταν παίρνω το χάπι για τον θυροειδή (επειδή έχω υποθυρεοειδισμό) να κάνω γυμναστική εκείνη την ώρα.Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Φυσικα και μπορειτε να κανετε γυμναστικη.

Εξετάσεις θυροειδούς

Καλησπέρα!
Είμαι 31 χρονών.Έκανα εξετάσεις στις 10/06/2013 και τα αποτελέσματα είχαν ως εξής:
TSH 4.27
T4 1.16
A.B.TPO 1300
ANTI-TG 45.3
Ο ιατρός μου είπε να παίρνω κάθε μέρα 1 euthyrox των 50.
Έπειτα έκανα επαναληπτικές στις 07/08/2013 και η TSH ήταν 3.41. Μου είπε να συνεχίσω και να ξανακάνω μετά από 3 μήνες. Τα αποτελέσματα στις 27/11/2013 είχαν:
TSH 6.69
T3 3.12
T4 0.75
ANTI-TPO >600
ANTI-TG 80.3
Μου είπε να συνεχίσω με euthyrox των 75, 1 κάθε μέρα εκτός Κυριακής και επανάληψη εξέτασης μόνο TSH μετά από 3 μήνες. Το αποτέλεσμα στις 26/02/2014 ήταν TSH 6.12 και μου είπε να παίρνω 1 euthyrox των 75 κάθε μέρα και την Κυριακή 1 των 100.
Φυσικά μ είχε ζητηθεί να κάνω και έναν υπέρηχο, ο οποίος δεν έδειξε κάτι. Όμως, διερωτώμαι είναι δυνατόν να αλλάζω δοσολογία κάθε 2-3 μήνες? και από την άλλη ψάχνοντας είδα ότι κάποιοι ιατροί ενδοκρινολόγοι δεν ξεκινούν χορήγηση ορμόνης όταν η TSH είναι οριακά αυξημένη. Δεν ξέρω τι να κάνω…και έχω αγχωθεί πάρα πολύ! Μπορείτε να με βοηθησέτε……

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το μονο που εχω να σας πω ειναι οτι μπορειτε να επισκεφτειτε και αλλον ενδοκρινολογο. Αν εισασταν δικη μου ασθενης, θα σας εκανα υπερηχο στην πρωτη επισκεψη και αν ολα ηταν καλα και εσεις δεν ειχατε επιθυμια τεκνοποιησης, δεν θα σας εδινα αγωγη. Μονο θα σας παρακολουθουσα ανα τριμηνο ή εξαμηνο.

Ορμονολογικές εξετάσεις

Γεια σας,είμαι γυναίκα 29χρ. Την τρίτη μέρα του κύκλου μου έκανα ορμονολογικές εξετάσεις έπειτα από προοτροπή της δερματολόγου λόγω ακμής στο πηγούνι μου.
Σήμερα τις πήρα καιτα αποτελέσματα ήταν
TSH 5,61. Προλακτίνη 112,7 και DHEA-S 476,2.
Οι άλλες ορμόνες ήταν φυσιολογικές γι” αυτό κ δεν τις έγραψα.
Ανησυχώ πολύ..γιατί είδα οτι οι τιμές δεν είναι φυσιολογικές.
Τι υπάρχει περίπτωση να έχω? Τι να κάνω; Σας ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το θεμα ειναι περιπλοκο και δεν θελω να σας πω περισσοτερα. Να επισκεφτειτε ενδοκρινολογο.

ΚΟΜΠΟΣ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΘΥΡΟΕΙΔΕΚΤΟΜΗ

Γειά σας, είμαι 38 χρονών και το Σεπτέμβριο υποβλήθηκα σε ολική θυροειδεκτομή λόγω κακοήθη όζου.Τον Οκτώβριο πήρα ραδιενεργό ιώδιο και έκτοτε παίρνω το χάπι thyro4.
Εδώ και δέκα μέρες νιώθω έναν κόμπο στο λαιμό.
Είναι κάτι ανησυχητικό?Πρέπει να κάνω κάποιες εξετάσεις?
Ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Με τετοιο ιστορικο, δεν θελω πω κατι. Σας συμβουλευω να ρωτησετε τον ενδοκρινολογο που σας παρακολουθει ως τωρα.

ελπίζω το συντομότερο σε μια εγκυμοσύνη…

Είμαι 41 ετών. Εδώ και 8 χρόνια παίρνω χάπι Τ4. Στην εγκυμοσύνη από Τ4 75mg έφτασα να παίρνω 120mg. Μετά από 2 χρόνια η τελευταίες εξετάσεις μου και ενώ παίρνω Τ4 88mg, έχουν τις εξής τιμές:
Τ3 105
ΤSH 3.53
FT4 1.15
ANTI-TRO 794
ANTI-TG 8.8
Το τελευταίο διάστημα νιώθω όμως πως κάτι δεν πάει καλά…. Παράλληλα ελπίζω το συντομότερο και σε μια εγκυμοσύνη…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι τιμες των ορμονων του θυρεοειδους σας ειναι καλες. Οι ενοχλησεις που εχετε δεν εχουν σχεση με το θυρεοειδη.

Θυροειδής

Έχω θυροειδή? Έκανα εξετάσεις και τα αποτελέσματα είναι
TSH 4,01 μIU/mL
T3 (FT3) 3,30 pg/mL
T4 (FT4) 1,15 ng/dL

Απαντηση

Φαινονται ολα καλα. Να κανετε επαναληψη της μετρησης της TSH σε 6 μηνες.

πιθανη αυξηση των ΑΘΑ

Καλησπέρα γιατρέ. ειμαι 25 χρονών η μητερα μου και η θεια μου εχουν υπο και περνουν χαπια πολλα χρονια τωρα. εγω εδω και δυο μηνες κανω διατροφη και εχω χασει 6 κιλα. εκανα εξετασεις θυροειδους και ειναι φυσιολογικες. σε ενα μηνα και χωρις να αλλαξω την διατροφη μου πηρα 6 κιλα. ο διαιτολογος μου μου ειπε να κανω εξετασεις ΑΘΑ. επισης τν ιδιο μηνα αργισε η περιοδος εναν ολοκληρο μηνα ,ενω ποτε δεν ειχα τετοιο προβλημα. ο κυκλος μου ηταν παντα σταθερος. μπορειτε να μου πειτε πως συνδεονται ολα αυτα ?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν εχουν σχεση μεταξυ τους.  Τα αυξημενα ΑΘΑ ενω οι ορμονες ειναι φυσιολογικες δεν εχουν καμμια επιδραση στο βαρος. Σας θυμιζω οτι 0ι διαιτολογοι δεν ειναι γιατροι!!

αυξημένη TSH στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Καλησπέρα και ευχαριστώ εκ των προτέρων.Είμαι 30 ετών και έγγυος στην 10 εβδομάδα στο δεύτερο παιδάκι. Στις εξετάσεις αίματος που έκανα τα αποτελέσματα ήταν TSH 5.17 (Το διαγνωστικό κέντρο δίνει φυσ. τιμές στο πρώτο τρίμηνο 0.33-4.59 αλλά έχω δει ότι πρέπει να είναι κάτω από 2.5). Η τιμή FT4 είναι στα φυσιολογικά 1.34. Ο γυναικολόγος με συμβούλευσε να δω άμεσα ενδοκρινολόγο και έχω κλέισει ήδη ραντεβού. Απλά το άγχος μου είναι μήπως έχει πάθει ήδη ζημιά το μωρό γιατί διαβάζω ότι είναι σημαντικός ο θυροειδής το 1ο τρίμηνο…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Να επισκεφτειτε ενδοκρινολογο να σας αρχισει αγωγη με θυροξινη. Δεν υπαρχει ιδιατερος λογος ανησυχιας για το εμβρυο.

οζος θυρεοειδη

Καλησπερα γιατρε θα θελα να ρωτησω για κατι ευρηματα που βρηκαν στο Θυρεοειδη μου.Εχω νοσο Hashimoto και στο υπερηχο που μου καναν μου βρηκαν εναν οζο 1εκ συμπαγη ισοηχογενη με υποχοηχω αλω και περιφερειακη αγγειωση.Εκανα FNA και περιμενω αποτελεσματα.Η ερωτηση μου ειναι η εξης?Ενας οζος συμπαγης ειναι παντα κακοηθεια η εξαρταται απ τα χαρακτηριστικα του?Η FNA μπορει να μου δωσει αποτελεσματα για εναν τετοιο οζο?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ενας οζος 1 εκ. σε διαμετρο εχει 4-5% πιθανοτητα να ειναι κακοηθεια. Η παρακεντηση αν εχει γινει σωστα, δινει αξιοπιστο αποτελεσμα στο 95% των περιπτωσεων.

υπογονιμότητα

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΓΙΑΤΡΕ.ΕΙΜΑΙ 39 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΖΥΓΟ ΜΟΥ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΙΔΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.ΕΧΩ ΕΛΕΓΞΕΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΦΟΡΕΣ FSH ΚΑΙ Ε2 ΚΑΙ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ.ΕΧΩ HASHIMOTTO KAI ΠΑΙΡΝΩ Τ4 ΤΩΝ 1ΟΟ.ΠΟΙΕΣ ΑΛΛΕΣ ΟΡΜΟΝΕΣ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΟΥΝ;ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΟΤΙ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ 5 ΚΥΚΛΟΥΣ ΜΕ ΚΛΟΜΙΦΑΙΝΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΠΕΡΜΑΤΕΓΧΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αγαπητη κυρια, το θεμα ειναι περιπλοκο και δυσκολο να απαντησω εδω. Ειμαι σιγουρος οτι ο ενδοκρινολογος σας εχει κανει τις μετρησεις ολων των ορμονων. Ο βασικος ορμονολογικος ελεγχος για διερευνηση υπογονιμοτητας στη γυναικα περιλαμβανει τη μετρηση TSH, FT4, FSH, E2 και Προλακτινης. Αν εχετε ή ειχατε διαταρχες του κυκλου, της ωορρηξιας και προβληματα τριχοφυιας μπορουν να γινουν και μετρησεις αλλων ορμονων. Ελπιζω βεβαια ο γυναικολογος σας να εχει αποκλεισει ολες τις γυναικολογικες αιτιες υπογονημοτητας, οπως αποφραξη σαλπιγγων και λοιμωξεις απο ιους και μικροβια. Επισης, σημαντικοτατο να εχει οσυζυγος καλες παραμετρους στην αναλυση σπερματος. Αν ολα τα παραπανω ειναι καλα, σας συμβουλευω να κανετε αλλη μια φορα σπερματεγχυση και αν δεν πετυχει, μην χανετε χρονο, πατε σε IVF , εξωσωματικη.

xapi tis epomenis meras kai 8irioeidis

an mia kopela pairnei xapia pou ru8mizoun to 8urioeidi tis,kai xreiastei na parei to xapi tis epomenis meras,ta xapia tou 8urioeidi borei na meiwsoun tin apotelesmatikotita tou xapiou tis epomenis meras?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν εχει σχεση το ενα με το αλλο ουτε αλληλεπιδραση.

Υψηλό TSH σχετίζεται με ζάλη;

ΚΑΛΗΣΠΈΡΑ.ΠΆΣΧΩ ΑΠΌ HASIMOTO
ΠΑΊΡΝΩ ΧΆΠΙ T4 ΤΩΝ 25 ΚΑΙ ΜΈΧΡΙ ΠΡΙΝ
ΤΟ TSH ΉΤΑΝ 1.74.
ΣΤΗΝ ΔΙΕΡΕΎΝΗΣΗ ΖΑΛΑΔΩΝ ΠΟΥ ΜΕ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΎΝ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΊΟ ΚΑΙΡΌ ΈΚΑΝΑ
ΓΕΝΙΚΈΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΌΛΑ Ο.Κ ΕΚΤΟΣ ΤΟ TSH ΒΓΉΚΕ 17.20 !!!!
ΈΧΕΙ ΣΧΈΣΗ ΤΟ ΈΝΑ ΜΕ ΤΟ ΆΛΛΟ Η ΝΑ ΣΥΝΕΧΊΣΩ
ΤΗΝ ΔΙΕΡΕΎΝΗΣΗ??

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αν η τιμη της TSH ειναι 17.2, χρειαζεται αλλαγη της δοσης που λαμβανετε αμεσα. Πρεπει ομως να ειναι σιγουρο οτι αυτη ειναι η τιμη, να κανετε επαναληψη της μετρησης σε ενα εργαστηριο που εμπιστευεται ο γιατρος σας.

Υψηλή TSH

Αγαπητέ Γιατρέ χαιρετε.
Πριν απο 6 μηνες με αποτελέσματα εξετάσεων Τ4 0,78 και TSH 14,7 διαγνωσθηκε αυτοάνοσος υποθυροειδισμός με μικροοζώδη βρογχοκήλη τυπου χρ. θερεοειδιτιδας και αρχισα να παιρνω αγωγή κατοπιν επισκεψεως σε γιατρό Τ4 75. Το επομενο τριμηνο, η ΤSH επεσε στο 0,036, ενω ειχα επισης ΑΝΤΙ-ΤΡΟ 677 και ΑΝΤΙ-ΤG 3,8.
Μετα και μεχρι σημερα που εκανα εξετάσεις επαιρνα την ιδια αγωγή, Σαββατο μισο και Κυριακή όχι. Οι σημερινές εξετάσεις προς μεγαλη μου εκπληξη εδειξαν ελευθερη Τ4 εντος φυσιολογικών ορίων ενω την ΤSH sto 36!!! ενω το προηγουμενο τριμηνο ηταν στο 0.036 και περιμενα να εχει πάει σε φυσιολογικά πλαίσια. Ολη αυτη η αυξομοίωση ειναι αναμενόμενη.? Χρειάζεται αλλαγή αγωγής η κάτι άλλο? Σας ευχαριστω για τον χρόνο σας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Μαλλον χρειαζεται αλλαγη εργαστηριου !! δεν ειναι λογικες οι διακυμανσεις της TSH. Να ρωτησετε τον ενδοκρινολογο σας ή το γιατρο σας ποιο εργαστηριο εμπιστευεται.

πότε κάνουμε εξετάσεις FT3 &FT4 και πόε Τ3 & Τ4

Καλημέρα. Έχω διεγνωσμένη Θυρεοειδίτιδα και παίρνω thyrormone 0.1. Μου έγραψε ο γιατρός εξετασεις αλλα εχω χασει το παραπεμπτικό και δεν μπορώ να τον βρω τηλεφωνικά.
Βασικά η ερώτηση είναι εάν πρέπει να κάνω εξετάσεις για FT3 & FT4 ή για Τ3 & Τ4?

Ευχαριστώ πολύ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Να μετρησετε την TSH, αυτη η βασικη ορμονη με την οποια ρυθμιζεται η δοση της θυροξινης. Συμπληρωματικα, μπορειτε να μετρησετε την FT4.

Τριχόπτωση και απώλεια κιλών

Γεια σας

Το τελευταίο τρίμηνο έχω χάσει περίπου 3 κιλά (τώρα είμαι 61 με 1.68 ύψος, ηλικία 29). Το απέδιδα στο ότι ξεκίνησα γυμναστήριο και αντικατέστησα τα αναψυκτικά με χυμούς (η μόνη αλλαγή που έκανα στη διατροφή μου) δεδομένου και ότι ήταν κιλά που τα είχα πάρει στο στρατό. Εδώ και 3-4 εβδομάδες όμως παρατηρώ σαφή αύξηση της τριχόπτωσης και επειδή η μάνα μου έχει υπερθυρεοειδισμό (το ελέγχει με χάπια), έχω αρχίσει να ανησυχώ. Είναι υπερβολικό το άγχος μου; Τι θα μου προτείνατε;

Ευχαριστώ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αν ανησυχειτε σας προτεινω να επισκεφτειτε ενδοκρινολογο ή τον παθολογο σας τελος παντων,για να σας παραπεμψει για μετρηση των ορμονων του θυρεοειδους.

Εκτακτες Συστολες

Μετα απο περιοδο αγχους και καποια επεισοδεια κρισεων πανικου επαθα εκτακτες συστολες. Πηγα σε καρδιολογους εβαλα χολτερ το οποιο επιασε δυο εκανα τεστ κοποσεως το οποιο στο οποιο δεν εκανα καμια και εκανα ολων των ειδων τις εξετασεις και βγηκαν καθαρες. Τωρα ετοιμαζομαι να παω και σε γυναικολογο για να δω μηπως ειναι αποτελεσμα ορμονικης διαταραχης. Ολοι οι γιατροι το αποδειδουν στο αγχος ομως εμενα το αγχος μου προερχεται εξαιτιας των εκτακτων οχι γενικα. Πηγα και σε αρρυθμιολογο και ηλεκτροφυσιολογο ο οποιος μαλιστα δεν ασχοληθηκε και πολυ. Στην πορεια θα γινουν περισσοτερες? Πρεπει να φοβαμαι? Αντιαρρυθμικη αγωγη δεν εχω παρει και ουτε θελω γιατι τα συμπτωματα ειναι λιγα ακομη. Εχω κοψει την καφεινη και τη σοκολατα.. Τι αλλο να κανω? Μπορω να ζω φυσιολογικα και καθε ποτε πρεπει να κανω εξετασεις για να το ελεγχω?Φοβαμαι!!!Εκανα αιματολογικες εξετασεις για θυρεοειδη και υπερυχο που εδειξε ενα οζηδιο δυο χιλιοστα ανευ σημασιας οπως μου ειπαν…ο θυρεοειδης hashimoto φενεται απο αυτες τις εξετασεις? Ευχαριστω εκ των προτερων….Εκανα αιματολογικες εξετασεις για θυρεοειδη και υπερυχο που εδειξε ενα οζηδιο δυο χιλιοστα ανευ σημασιας οπως μου ειπαν…ο θυρεοειδης hashimoto φενεται απο αυτες τις εξετασεις και προκαλει αυτα τα συμπτωματα? Ευχαριστω εκ των προτερων…. ( προσπαθουσα να ρωτησω στη σελιδα σας στο ιντερνετ αλλα δεν μπορεσα,θα ηθελα πολυ την γνωμη σας!!!!)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αγαπητη φιλη τι σχεση εχει ο γυναικολογος με ορμονικες διαταραχες; οταν εχεις υδραυλικο προβλημα στο σπιτι σου, φωναζεις ηλεκτρολόγο; να επισκεφτεις ενδοκρινολογο ΑΜΕΣΑ. Δεν μου αναφερεις ομως τις τιμες των ορμονων σου, πως θα καταλαβω τι εχεις και αν χρειαζεσαι αγωγη;

κυηση κ τρανσαμινασεσ στσ υψη

ειμαι εγκυοσ 8 εβδομαδων κ στισ βιοχημικεσ βγηκαν πολυ υψηλεσ τρανσαμονασεσ κ πολυ χαμηλη αλκαλικη φωσφαταση.ποτε στο παρελθον δεν ειχα αναλογο προβλημα.τα φωτα σασ παρακαλω

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ειναι προβλημα για το γυναικολογο σου αγαπητη φιλη. Ο ενδοκρινολογος ασχολειται με ορμονες και ορμονικες διαταραχες.

Τι κανω;

Ask your question here
Καλησπερα σας.
Εχω ψυχρο οζο θυροειδους σχετικα μεγαλο, αλλα αρνητικο με εξεταση FNA σε κακοηθεια. Μου συνεστησαν τ4 των 50mg, για να δουμε την ανταποκριση του οζου
Οι μετρησεις μου με το 50αρι χαπι ηταν μετα απο 6μηνο περιπου
τ3=2,2 φυσιολογικες τιμες 1,30-3,10nmol/L
t4=91,7 66,0-181,0nmol/L
TSH=0,4 0,27-4,2mlU/ml
Μετα απο 2μηνη διακοπη χαπιου εχω
τ3=1,7 φυσιολογικες τιμες 1,30-3,10nmol/L
τ4=58,4 66,0-181,0Nmol/L
tsh=1,1 0,27-4,2mlU/ml
Ποια ειναι συμβουλη καθως καποιοι γιατροι λενε να παρω χαπι για να δουμε την ανταποκριση του οζου μακροχρονια και καποιοι οχι.Eπισης καποιος μου τον βγαζουν λιγο μεγαλυτερο και καποιοι μικροτερο το μεγεθος.
Ειμαι μπερδεμενος.Γενικα θα ανταποκριθει θετικα, θα μικρυνει δηλαδη ο οζος με θεραπεια τ4
Ευχαριστω

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Φιλε μου λυπαμαι που εισαι μπρεδεμενος λογω των διαφορετικων αποψεων συναδελφων. Γενικα, τα δεδομενα ερευνων δειχνουν οτι η θυροξινη δεν εχει επιδραση στους οζους. Εγω δεν δινω θυροξινη σε ασθενεις μου με οζους, αλλα τους παρακολουθω με υπερηχο μια ή δυο φορα ετησιως και κανω παρακεντηση αν χρειαστει. Ισως, χρειαστει να κανεις ξανα παρακεντηση μελλοντικα, αλλα αν οι ορμονες ειναι εντος φυσιολογικων οριων δεν χρειαζεται να παρεις θυροξινη. Επισης, μη σε ανησυχει το οτι οζος ειναι ψυχρος, οι περισσοτεροι οζοι ειναι. Στη σημερινη εποχη, δεν κανουμε σπινθηρογραφημα για τους οζους, μονο υπερηχο και παρακεντηση.

afximeno tsh kai egymosinh

giatre kalimera eimai 25 etwn kai eimai sthn 12 evdomada ths egimosinis ekana ormonologikes exetaseis kai pros megalh mou ekplhxh vrikan thn tsh afxhmenh , ta apotelesmata einai T3 1.65 T4 8,90 TSH 4.908 ANTI-TG 2.O ANTI-TPO 20 ! o giatros moy eipe oti den einai kati anisixitiko alla egw fovamai me simvoylevetai na parw kai allh gnwmh ? yparxei periptwsh me avtes tis times na paroysiasei to mwro kapoia nohtikh sterhsh exetias avtou? evxaristw

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Να επισκεφτειτε ενδοκρινολογο. Ο γυναικολογος δεν ειναι ειδικος γιατρος για τις ορμονες. Η μετρηση της TSH γινεται στην πρωτη επισκεψη στο γυναικολογο και οχι τη 12η εβδομαδα.  Επισης, οι υπολοιπες εξετασεις δεν ηταν απαραιτητες. Μα απορω!! δεν σας παρακολουθει ενδοκρινολογος; όταν εχετε υδραυλικο προβλημα, φωναζετε ηλεκτρολογο; Παντως, θα σας καθησυχασω, καλο ειναι βεβαια να πεσει η τιμη της TSH κατω απο 3 με μια δοση θυροξινης, αλλα δεν θα προκαλεσει σοβαρο ή ιδιαιτερο προβλημα στο μωρο σας ο υποκλινικος υποθυρεοειδισμος που εχετε.

Το TSH ανέβηκε δυσθεωρητα!!

Καλησπέρα σας! Πριν απο ένα χρόνο περίπου, διαγνώστηκε πρόβλημα στον θυρεοειδή μου…άρχισα να παίρνω κιλά, κάτι που ποτέ δεν είχα, αισθανόμουν δυσκολίες στην αναπνοή, στην κατάποση, κ.α..Μετα απο έναν έλεγχο που έκανα στα επείγοντα κρατικού νοσοκομείου, διαπιστώθηκε πως η θυρεοτροπος ορμόνη ήταν στα 13,42… Μου συνέστησαν Τ4 50 & παρακολούθηση…μετα απο συμβουλή τους & πάροδο τριων μηνών το TSH ήταν στο 13,88… Πήγα σε κάποιον άλλο ιατρό, όπου μου συνέστησε Τ4 100 & μετα απο έναν μήνα, το TSH έφτασε 2,53… Ξανά έκανα εξετάσεις μετα απο έναν μήνα & το TSH πήγε στο 1,95…μου είπε λοιπόν, πως δεν είχα πια λόγο να τον ξαναεπιςκεφτω, μιας & απο την πλευρά του όλα ήταν τέλεια & ΕΑΝ ΘΕΛΩ, ιςως, να ξανακάνω εξετάσεις μετα απο τρεις μήνες…Παρόλα ταύτα, με σχετική διατροφή συνεχίζω να παίρνω κιλά…Με την παρέλευση τεσσάρων μηνών ξανά έκανα εξετάσεις & αυτήν την φορά, παροτι παίρνω ανελλιπώς το χάπι, το TSH έφτασε 11,12!!! Τι με συμβουλεύετε να κάνω;;;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αγαπητη φίλη να επισκεφτεις διαιτολογο καλυτερα και να αρχισει ς να μειωνεις την τροφη σου και να κανεις γυμναστικη. Απο ότ,τι φαινεται η σταδιακη και συνεχης αυξηση του βαρους σου, καθιστα ανεπαρκη τη δοση θυροξινης που λαμβανεις. Δεν παιρνεις κιλα εξαιτιας του υποθυρεοειδισμου. Χρειαζεσαι περισσοτερη θυροξινη εξαιτιας του βαρους που λαμβανεις. Προς στιγμη , να παρεις μεγαλυτερη δοση (112 για παραδειγμα), αλλα χασε βαρος αν θελεις να μεινεις σε αυτην τη δοση!!!

μεγαλη ANTI-TPO

Γιατρε παιρνω Τ4 των 150mg εκανα εξετασειs και με ανησυχη η ΑΝΤΙ-TRO που ειναι 1300
τα αλλα αποτελεσματα ειναι
FT3-2.93
FT4-1.25
TSH-3G —0.943
ΑΝΤΙΘΥΡΕΟΣΦΑΙΡΙΚΑ ΑΥΤΟΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ 121
ΑΝΤΙ ΤPO 1300γα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αγαπητη φίλη η μονη εξεταση που εχει ουσιαστικη σημασια για τον καθορισμο της δοσης της θυροξινης ειναι η TSH και κατα περιπτωσεις η FT4  ή η FT3 . Τα αντισωματα ειναι αντιθυρεοειδικα και δεν εχει αποδειχτει καποια επιδραση τους σε αλλα οργανα του σωματος. Δεν εχει νοημα να τα μετρας. Σε συμβουλευω να μην τα μετρησεις ποτε ξανα.

 

θυρεοειδιτιδα???χρυσα

Ask your question hKAΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ ΕΚΑΝΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΘΥΡΟΕΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΟΡΜΟΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΒΓΗΚΑΝ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ..Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΟΥ ΕΓΡΑΨΕ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΥΠΕΡΗΧΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΠΟΙΑ ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΧΩ ΑΝΗΣΥΧΙΣΗ
ΑΜΦΟΤΕΡΟΙ ΟΙ ΛΟΒΟΙ ΤΟΥ ΑΔΕΝΟΣ ΕΛΕΝΧΟΝΤΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΧΗΜΑ ΜΕ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΝΩΤΕΡΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΟΡΙΑ.ΔΕΝ ΣΗΜΕΙΟΥΝΤΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΕΣΤΙΑΚΩΝ ΟΖΩΝ ΑΠΟ ΠΑΡΕΓΧΥΜΑ ΑΜΦΟΤΕΡΩΝ ΤΩΝ ΛΟΒΩΝ ΠΑΡΑΤΕΙΡΗΤΑΙ ΟΜΩΣ ΥΠΟΗΧΩΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΟΜΕΙΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΝΧΥΜΑΤΟΣ ΛΟΓΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΟΖΟΔΩΝ ΥΠΟΗΧΩΝ ΣΗΜΑΤΙΣΜΩΝ ΜΕ ΑΣΑΦΗ ΟΡΙΑ.Η ΠΑΡΕΓΧΥΜΑΤΙΚΗ ΑΓΓΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΛΟΒΩΝ ΕΛΕΝΧΕΤΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΤΗ ΠΑΡΟΥΣΑ ΕΞΕΤΑΣΗ
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΛΟΒΩΝ-ΔΕΞΙΑ 23χ18χ53χιλ
ΑΡΙΣΤΕΡΑ 19χ17χ51
Ο ΙΣΘΜΟΣ ΤΟΥ ΑΔΕΝΑ ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΟΝΤΑΙ ΑΝΟΜΟΙΟΓΕΝΕΙΣ ΣΕ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΔΙΕΥΡΥΣΜΕΝΟΣ 5ΧΙΛ
ΣΧΕΣΙΣ ΛΟΒΩΝ ΑΔΕΝΟΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΕΙΜΕΝΑ ΤΡΑΧΗΛΙΚΑ ΜΟΡΙΑ ΚΑΤΑ ΦΥΣΗ.ΚΑΤΩΘΕΝ ΤΩΝ ΚΑΤΩ ΠΟΛΩΝ ΑΜΦΟΤΕΡΩΝ ΤΟΥ ΘΥΡΟΕΙΔΟΥΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΟΝΤΑΙ ΕΠΙΧΟΡΙΟΙ ΛΕΜΦΑΔΕΝΕΣ ΜΕ ΔΙΑΜΕΤΡΟΥΣ 6 ΧΙΛ ΚΑΙ ΚΑΛΟΗΘΕΙΣ ΗΧΟΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ.ΟΡΙΑΚΑ ΔΙΟΓΚΩΜΕΝΟΙ ΤΡΑΧΗΛΙΚΟΙ ΛΕΜΦΑΔΕΝΕΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΟΝΤΑΙ ΑΜΦΟΤΕΡΟΠΛΕΥΡΑ.ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ-ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΩΣ ΕΠΙ ΘΥΡΕΟΕΙΔΙΤΙΤΟΣ….ΕΧΩ ΚΑΤΙ ΤΟ ΑΝΗΣΥΧΙΤΙΚΟ?????ere

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Όλα φαίνονται καλά. Δεν γνωρίζω όμως το ιστορικό σας, δεν σας έχω εξετάσει και δεν γνωρίζω για ποιο λόγο έγινε παραγγελία υπέρηχου. Για τους παραπάνω λόγους, πρέπει να δείξετε το υπέρηχο στο γιατρό που το συνέστησε και το παρήγγειλε.

Μπορώ να δώσω αίμα και να κάνω εξέταση συμβατότητας μυελού των οστών εφόσον έχω κάνει εγχείρηση θυροειδούς;

Τον οκτώβριο του 2010 έκανα ολική αφαίρεση θυροειδούς. Η βιοψία έβγαλε ότι ήταν θυλλώδεις ιστοί.το ιανουάριο του 2011 έκανα τη θεραπεία με το ιώδειο και στη συνέχεια έκανα επανέλεγχο κάνοντας και το σπινθηρογράφημα. Μπορώ με βάση αυτά να δώσω αίμα και να κάνω και εξέταση συμβατότητας μυελού των οστών;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Είναι μια ερώτηση που θα απευθύνεται στον ιατρό που είναι υπεύθυνος και αρμόδιος για μεταμοσχεύσεις.

Σπινθιρογράφημα ή Ελαστογραφία Θυροειδούς;

Με εξετάσεις το 2007 και το 2009 ανιχνεύτηκαν 2 (άμφω) κύστες που με υπέρηχο το 12/2013 διαγνώστηκαν ως:
* δεξιό λοβό, κάτω ημιμόριο -> κυστικό μόρφωμα που περιέχει και συμπαγή στοιχεία, 4Χ6mm
* αριστερό λοβό, άνω 3μόριο -> συμπαγές μόρφωμα 4Χ5mm, που περιβάλλεται από υπόηχη άλω.
Τα μορφώματα εμφανίζουν από 1-2 αγγειακούς πόλους με ταχύτητες ροής

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Προς στιγμή χρειάζεσαι μόνο παρακολούθηση τουλάχιστον μία φορά το χρόνο με υπέρηχο. Αν κάποιος από τους όζους μεγαλώσει ή αλλάξει χαρακτηριστικά, θα πρέπει να κάνεις παρακέντηση του όζου. Αγαπητή φίλη, μην κάνεις χαζομάρες, να σε παρακολουθεί ενδοκρινολόγος., είναι ο γιατρός που μπορεί να σου πει τι θα κάνεις με τους όζους.

Θυροειδης κ διατροφή

Καλησπέρα! Όταν ξυπνάω παιρνΩ το χάπι μου κ μετά από 20-30 λεπτά πρέπει να φάω. Θα ήθελα να μάθω ποιες είναι οι επιπτώσεις στον οργανισμό όταν κάποιες φορές μπορεί να ξεχαστώ κ να φάω μετά από 1 ώρα από την ώρα που πήρα το χάπι. Δεν απορροφάται πχ το χάπι; Είναι σαν να μην το πήρα καθόλου; Ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αγαπητή φίλη, βλέπω ότι δεν σε έχει ενημερώσει σωστά ο γιατρός σου. Δεν πρέπει να τρως ή να πίνεις καφέ μισή ώρα τουλάχιστον (μία ώρα είναι καλύτερα)  μετά τη λήψη της θυροξίνης, αλλιώς θα επηρεαστεί η απορρόφηση της.

υποθυρεοειδισμος και αρριθμιες

καλησπερα,ειμαι 32 χρονων, πασχω απο υποθυρεοειδισμο και περνω εδω και 12 χρονια 1 thyrohormone 0,1 καθε πρωι. Τους τελευταιους μηνες εχω συχνες αρριθμιες. εκανα holter, βρεθηκαν περιπου 10000 εκτακτες κοιλιακες συστολες στο 24ωρο. Στον υπερηχο καρδιας η καρδιολογος μου ειπε οτι η καρδια μου βρισκεται σε αριστη κατασταση κ μου προτεινε να απευθυνθω στον ενδοκρινολογο μου. ο ιδιος απεκλεισε την πιθανοτητα να ευθυνεται ο θυρεοειδης μου για τις αρριθμιες και συμφωνα με τις εξετασεις που εκανα τελευταια-δε θυμαμαι τις ακριβεις τιμες- δε βρηκε λογο να μου αλλαξει δοση. Χτες το πρωι ομως, λιγα λεπτα αφου πηρα το thyrohormone, βιωσα μια δυνατη ταχυκαρδια για πρωτη φορα στη ζωη μου. πηρα ηρεμιστικο κ 1/4 βητα μπλοκερ, γιατι φοβηθηκα πως θα παθαινα εμφραγμα. λιγη ωρα αργοτερα ημουν καλα. Φυσικα τρομοκρατηθηκα. Υπαρχει περιπτωση να εχω γινει υπερθυρεοειδικη κ τα παθαιτο αυτα? τι πιστευετε πως πρεπει να κανω? ευχαριστω.

ΑΓΑΠΗΤΗ ΦΙΛΗ είσαι εντελώς μπερδεμένη και πολύ αγχωμένη. Αν οι τιμές των ορμονών σου είναι φυσιολογικές, η δόση που λαμβάνεις είναι σωστή και δεν χρειάζεται αλλαγή.

θεραπεία με ιώδιο

Χρειάζεται προετοιμασία πριν την θεραπεία με ιώδιο? Πόσο καιρό πριν?
Έχω κλείσει ραντεβού 28.1 αλλά δεν έχω κάνει κάτι, θα μπορέσω να κάνω την θεραπεία?
Ευχαριστώ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αγαπητή φίλη, τι ερώτηση είναι αυτή; Δεν έχεις ενδοκρινολόγο; για ποιο λόγο θα λάβεις ιώδιο; όσον αφορά στην προετοιμασία, θα ρωτήσεις τον πυρηνικό γιατρό που θα δώσει το ιώδιο. Θα έπρεπε να σε ενημερώσει σχετικά.

Σχετικά με την πίεση

Γειά σας,
Είμαι 33 ετών,αδύνατος,με μόνο θέμα υγείας εναν πολυ καλά ρυθμισμένο(με διατροφη) διαβήτη mody,εδώ και 10 χρόνια περίπου.Μερικές φορές σε τυχαίες μετρήσεις πίεσης,την βρίσκω αυξημένη(150/95,145/90).Ένα βράδυ είχα 179/109 μετά απο απότομη αλλαγή θερμοκρασίας δωματίου(και υπεθεσα “οτι αυτη θα ηταν η αιτία).Αρχισε να πέφτει μια ώρα μετά(160/95),μετα απο 2 ωρες(150/90) και το επομενο πρωι 108/75,που είναι και το συνηθισμένο μου.Θα ήθελα να μάθω αν υπάρχει κάποιος λόγος για να το ψαξω περισσοτερο.Ευχαριστώ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Πρέπει να διερευνήσεις την υψηλή πίεση που έχεις. Μπορεί να οφείλεται σε ορμονική διαταραχή (ενδοκρινολογικό πρόβλημα) ή σε νεφρολογικό πρόβλημα. Να επισκεφτείς έναν σωστό παθολόγο, που δεν θα σου δώσει αγωγή αμέσως, αλλά θα το «ψάξει» το θέμα και αν χρειαστεί θα σε στείλει σε ενδοκρινολόγο ή νεφρολόγο ή καρδιολόγο. Μην εμπιστεύεσαι γιατρό που δεν θα διερευνήσει την αιτία της υπέρτασης. Καλή τύχη.

θυροειδής

Καλησπέρα σας,έχω υποθυροειδισμό και παίρνω από το 2009 χάπι των 125ml,έκανα εξετάσεις αυτό το μήνα και η TSH ήταν 12,03 και η FT4 15,53 μπορείτε να μου πείτε αν πρέπει να πάρω μεγαλύτερη δόση και πόσο.Είμαι 40 ετών,ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αν το εργαστήριο στο οποίο μέτρησες την ορμόνη είναι αξιόπιστο, φυσικά και χρειάζεσαι αύξηση της δόσης. Αγαπητή φίλη, σε συμβουλεύω να επισκέφτεσαι ενδοκρινολόγο, μία φορά το έτος. Ν α το κάνεις και τώρα.

κανω τις σωστες μετρησεις στην κατηγορια των ορμονολογικων εξετασεων;

Καλησπέρα, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν τα στοιχεία που ο ενδοκρινολόγος μου σημειώνει να εξετάζονται κατά τις αιματολογικές εξετάσεις καλύπτουν όλο το φάσμα των εξετάσεων που πρέπει να γίνονται για το θυροειδή. συγκεκριμένα, ζητείται μέτρηση του TSH-θυρεοτρόπος ορμόνη (αποτελέσματα 3,399μIU/ml, ΦΤ 0,4-5,00), FT4-ελεύθερη θυροξίνη (11,89pmol/l, ΦΤ 10-24) και Anti TPO (249,9 IU/ml, ΦΤ Αρνητικό

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Είναι επαρκής ο έλεγχος που ζητά ο συνάδελφος.

Τιμές θυροειδούς κατά την εγκυμοσύνη

Καλησπέρα γιατρέ, είμαι 29 ετών και έγκυος 22,3 εβδομάδων.
Από τον πρώτο μήνα όπου διαγνώστηκε υποθυροειδισμός με TSH 11,59 παίρνω Τ4 των 100mg. Οι προηγούμενες εξετάσεις (στις 18 εβδομάδες)έδειξαν Τ4=20,53 , TSH=1,02 και FT4=1,69. Έκανα πάλι εξετάσεις χθες με αποτελέσματα Τ4=16,58 , TSH=0,58 και FT4=1,45
Πώς σας φαίνονται τα αποτελέσματα? Χρειάζεται να αλλάξω δοσολογία?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν χρειάζεται αλλαγή δόσης, αλλά πρέπει να σου πω αγαπητή φίλη ότι είναι ανεύθυνη στάση να παρακολουθείσαι μέσω mail για τέτοια θέματα ορμονικά σε περίοδο κύησης.

fsh fh xamiles

kalispera,ekana prosfata ormonologikes eksetaseis logo kathisteriseon stin periodo k akmis,eimai 37,oi fsh k fh vgikan poli xamiles,i gunekologos mou egrapse antisuliptika k mou eipe na ta ksekiniso apo tin proti mera tis periodou,to provlima eine oti dn exo periodo gia 2 mines peripou,pira duphaston alla exoun perasei 3 meres apo tin diakopi k tipota akoma….ti na kano?na ksekiniso ta antisuliptika xoris na m erthei periodos?tha voithisoun ta antisuliptika na epanelthoun oi ormones?na sumpliroso oti exo k ena inomuoma 3 ek.k polukistikes oothikes….efxaristo….

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αγαπητη φίλη, το θέμα δεν είναι τόσο απλό για να μπορώ να σου απαντήσω εδώ. Αν έχεις Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (η διάγνωση του οποίου τίθεται από τον ενδοκρινολόγο με βάση συγκεκριμένες εξετάσεις και κριτήρια) θα μπορούσες να λάβεις αντισυλλητπικό, αλλά αν είσαι υπερβαρη ή παχύσαρκη, το πιο σημαντικό είναι να μειώσεις το βάρος σου. Η αντισύλληψη μετά τα 35 πρέπει να χορηγείται με πολύ προσοχή, υπάρχου συγκεκριμένες αντενδείξεις στη χορήγηση τους και μπορεί να υπάρχουν σημαντικές παρενέργειες. Αν τώρα είναι πολύ χαμηλές οι FSH και η LH , ίσως υπάρχει προβλημα στη λειτουργία της υπόφυσης ή άλλη ορονική διαταραχή.  Σε συμβουλεύω , να επισκεφτείς και ενδοκρινολόγο που ασχολείται με τέτοια θέματα, που είναι ο ειδικός γιατρός για τις ορμόνες.

ΑΠΟ ΥΠΟ ΣΕ ΥΠΕΡΘΥΡΟΕΙΔΙΣΜΟ

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ ΕΙΜΑΙ 31 ΕΤΩΝ ΕΙΧΑ ΥΠΟ8ΥΡΟΕΙΔΙΣΜΟ ΚΑΙ ΠΕΡΝΩ THYRORMONE 01 ΑΠΟ ΤΑ 22 ΜΟΥ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΙΡΟ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΑ ΝΑ ΧΑΣΩ ΚΙΛΑ ΜΕ ΑΥΣΤΗΡΗ ΑΠΟ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟ ΔΙΑΙΤΑ ΑΛΛΑ ΜΑΤΑΙΑ ΜΟΛΙΣ 200 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΚΑΝΑ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΘΥΡΟΕΙΔΗ ΛΙΓΟ ΝΩΡΙΤΕ ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΠΗΡΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΑ ΟΡΟΙΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΠΩΣ ΕΧΩ ΥΠΕΡ8ΥΡΟΕΙΔΙΣΜΟ ΜΕ T4.11,27 Τ3.103,98 ΚΑΙ TSH.0,01 Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΟΥ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΣΕ 15 ΗΜΕΡΕΣ ΩΣ ΤΟΤΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΩ?ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΧΑΝΩ ΚΙΛΑ ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΤΙΜΕΣ?ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Να μειώσετε τη δόση της θυροξίνης, λαμβάνετε υπερβολική δόση. Τηλεφωνήστε το γιατρό σας να σας πει πόσο θα μειώσετε. Το ότι δεν χάνετε κιλά , δεν οφείλεται βέβαια στη χαμηλή TSH. Δεν κάνετε σωστά τη διατροφή ή δεν σας έχουν δώσει καλή διατροφή ή είστε ήδη αδύνατη και δεν γίνεται να χάσετε βάρος.

TSH =5,83 και αρνητικά αντισώματα

Καλησπέρα σας, έπαιρνα για 5 χρόνια το Τ4 88 το TSH ήταν ρυθμισμένο γύρω στο 1,00 . Το Νοέμβριο 2013 πήγα σε άλλο γιατρό και μου είπε να κόψω το φάρμακο για ένα μήνα.Το Δεκέμβριο ένα μήνα μετά το TSH ήταν 2,85 και τα αντισώματα αρνητικά χωρίς φάρμακο.Συνέχισα άλλο ένα μήνα χωρίς φάρμακο.Τον Ιανουάριο 2014 το ΤSH είναι 5,83. ( Η εξέταση έγινε σε άλλο διαγνωστικό κέντρο) Ο γιατρός μου είπε νε μην πάρω το φάρμακο για άλλο ένα μήνα.Εγώ φοβάμαι μήπως πάρω βάρος και αν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία μου (όζους κλπ.)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν χρειάζεται η χορήγηση θυροξίνης όταν η τιμή της TSH είναι 5.38, εκτός αν έχετε βρογχοκήλη. Αν πάρετε βάρος δεν θα οφείλεται στην τιμή της TSH.

ληψη τ4 σε περιπτωση υποκλινικου υποθυρεοειδισμού

πριν 3 χρόνια είχα ήπια συμπτώματα υποθυρεοειδισμού (κυρίως κούραση και έλλειψη συγκέντρωσης) και ο ενδοκρινολόγος βλέποντας τις εξετάσεις (μόνο ελαφρά αυξημένη TSH 4.9)και ένα πολύ μικρό όζο στον υπέρηχο μου σύστησε αρχικά 25mg T4 τα οποία θα γίνονταν 50 mg Τ4. Από τότε οι όζοι αυξήθηκαν, έχω πάρει αρκετά κιλά και πολύ συχνά νιώθω κούραση. Με τη δόση των 50 η TSH μου είναι γύρω στο 1,8 αλλά έχω αυπνίες, ταχυπαλμίες και έντονο στρες, ενώ με τη δόση των 25, η TSH είναι ανάμεσα στο 2,5 με 3, τα παραπάνω συμπτώματα δεν υπάρχουν αλλά αυξάνεται το σωματικό μου βάρος.
υπάρχει περίπτωση να μη χρειαζόμουν θεραπεία με Τ4 και να επιβάρυνε την κατάστασή μου?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν θέλω να σχολιάσω. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι αν ήσασταν δική μου ασθενής δεν θα σας χορηγούσα θυροξίνη με τιμή TSH 4.9 , εκτός αν είχατε βρογχοκήλη.

Ανεβασμένα αντισώματα Anti-TG=174,6 και Anti-TPO=57,7

Γιατρέ μου κασλησπέρα,

Είμαι 33 ετών, έκανα εξετάσεις θυροειδούς και Οι τιμές των ορμονών είναι οι ακόλουθες:

T3=1,19
T4=10,89
TSH=1,66

Δεδομένου ότι οι τιμές των ορμονών είναι σε φθσιολογικά επίπεδα, υπάρχει κίνδυνος να ανησυχώ για τα ανεβασμένα αντισώματα?

Σας ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν χρειάζεται να λάβετε αγωγή. Οι ορμόνες σας είναι φυσιολογικές. Να μετρήσετε ξανά την TSH μετά εξάμηνο. Δεν είναι απαραίτητη η μέτρηση των αντισωμάτων. Σε περίπτωση κύησης να επισκεφτείτε ενδοκρινολόγο άμεσα για να μετρήσει τις ορμόνες σας.

ορμονολογικες εξετασεις

Γεια σας! ειμαι 30 ετων και θελω να ρωτησω…ειχα κανει το 2004 τις εξης ορμονολογικες εξετασεις Λογω τριχοφυιας σε ολο μου το σωμα –Χνουδι …από μικρη με θυμαμαι ετσι… αλλα δεν εδωσα συνεχεια το αφησα, και ειχα τα εξης αποτελεσματα :
FSH =6.03 MLU/ML
LH = 5.64 MLU/ML
E2 = 55.95 PG/ML
PRL = 6.03 MG/ML
17-OH-PRG = 3.28 MG/ML
D4 ANDRO = 3.16 MG/ML
DHEA-S = 1.97 MG/ML
FREE TESTO = 1.85 PG/ML
Και μετα από μερικες μερες τις επανελαβα σε άλλο εργαστηριο γιατι ηταν αυξημενη η 17-OH-PRG Και βγηκαν τα εξης :
LH = 4.24
17-ΥΔΡΟΞΥ-ΠΡΟΓΕΣΤΕΡΟΝΗ = 1,81
TSH = 1.32
FSH = 5.49 Eπισης εκανα και υπερυχο ωοθηκων και το ξανα επανελαβα σε άλλο εργαστηριο και ηταν φυσιολογικα ο γιατρος μου ειπε δεν βλεπω τιποτα. Επισης εχω παντα κανονικο κυκλο 28 ημερων με ελαχιστες φορες να παει 29 η 30…
Η γνωμη σας ποια είναι? Γιατι διαβαζω για υπερπλασια επινεφριδιων, πολυκιστικες οωθηκες κτλπ….η γνωμη σας ποια είναι πρεπει να το ψαξω περισσοτερο? Εάν θελω να γινω μανουλα θα εχω προβλημα?σχετιζεται η τριχοφυια με το εμβρυο? Ειχα ακουσει καποτε ότι λεει εάν εχεις πολύ τριχοφυια σχετιζεται με το μωρο που κυοφορηται?
Λογω οτι εφτασα 30 στα 31 και σκεφτομαι να κανω μωρακι σε κανα χρονο…..
ειναι εκτος οριων οι εξετασεις μου?

Ευχαριστω εκ προτερων!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Πολλά τα θεματα που θέσατε. Πολλές είναι οι πιθανές διαγνώσεις. Μπορεί να γίνουν πιο εξειδικευμένες εξετάσεις και δοκιμασίες. Σας συμβουλεύω να επισκεφτείτε ενδοκρινολόγο να σας εξετάσει και να τα συζητήσετε μαζί του. Το θέμα της τριχοφυίας στη γυναίκα δεν είναι θέμα του γυναικολόγου, είναι του ενδοκρινολόγου.

hashimoto

AskΕΙΜΑΙ 33 ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ ΕΓΚΥΟΣ.

ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 12 ΞΕΚΙΝΗΣΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ Τ4 50 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΕΚΤΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΛΟΓΩ HASIMOTO.
ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΉΤΑΝ TSH 4.98 – ANTI TG 7.709 KAI ANTI TPO 7.102.
ΤΑ ΥΠΌΛΟΙΠΑ ΚΦ.
ΤΗΝ ΌΓΔΟΗ ΕΒΔΟΜΆΔΑ ΚΥΗΣΕΩΣ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΟΥ ΗΤΑΝ TSH 2.519 – FT3 2.5 KAI FT4 11.7.
ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΠΕΙ Ο ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΝΑ ΚΆΝΩ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΟΥΤΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΟΥΤΕ ΤΙΠΟΤΑ.
ΠΑΊΡΝΩ ΤΟ ΧΆΠΙ ΜΟΥ ΚΑΝΟΝΙΚΆ.
ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ??

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ ΓΙΑΤΙ ΕΚΑΝΑ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΩ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΙ ΕΧΩ ΑΓΧΩΘΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Θα επρεπε να σας παρακολουθεί ενδοκρινολόγος και όχι γυναικολόγος για τα ορμονικά θέματα. Η έγκυος με θυρεοειδίτιδα χρειάζεται παρακολούθηση ανά τακτά διαστήματα κατά τη διάρκεια της κύησης. Να το κάνετε από εδω και πέρα. Δεν θα ήθελα να σχολιάσω περαιτέρω.

ths

καλησπέρα, ήθελα να ρωτήσω για τιμή 5,72 για την tsh θεωρείται οτι πρέπει να ξεκινήσω χάπι? οι υπόλοιπες ορμονικές εξετάσεις που έκανα είναι φυσιολογικές εκτός από την προγεστερόνη που ήταν 1,14 (18η ημέρα του κύκλου σε κύκλο 41 ημερών). Δεν ξερω αν παίζει κάποιον ρόλο αλλά έχω και καφέ υγρά 10 ημέρες πριν την περίοδο. προσπάθησα να διορθώσω αυτό το πρόβλημα με τη λήψη προγεστρόνης 14-24 ημέρα αλλά δεν επιλύθηκε. επίσης θεωρείτε οτι με τη λήψη αντισυλληπτικού θα διορθωνόταν και η τιμή της TSH? Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η λήψη αντισυλληπτικου δεν θα διορθώσει την τιμή της TSH. H κατασταση σας ονομάζεται υποκλινικός υποθυρεοειδισμός και συνήθως δεν χρειάζεται θεραπεία. Η χαμηλή τιμη της προγεστρόνης δείχνει ότι είχατε ανοωρρηκτικό κύκλο, δηλ. δεν είχατε ωορρηξία. Μπορεί να συμβεί 1-2 φορές το χρόνο. Καλό θα ήταν να επαναληφθει η μέτρηση τη 18η μέρα του κύκλου αν ο κυκλος διαρκεί 30 μέρες. Σας συμβουλεύω πάντως να επισκεφτείτε ενδοκρινολόγο για να σας κάνει και άλλες εξετάσεις.

Εχώ θυροειδή ?

Έκανα εξετάσεις για θυροειδή και τα αποτελέσματα ήταν:
Τ3 1,0 ng/mL
T4 44,9 ng/mL
TSH 3.06 μIU/ml
Ευχαριστώ προκαταβολικά

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

οι τιμές των ορμονών σας είναι φυσιολογικές. Τονίζω βέβαια ότι θα έπρεπε να σας εξετάσει ενδοκρινολόγος.

Αυξημενες τιμες anti tg, anti tpo

Καλησπερα σας…ο καρδιολογος μου εδωσε γενικες εξετασεις και βρεθηκε η anti tg 8,4 και η anti tpo 10,89. Ολες οι υπολοιπες τιμες εξετασεων δειχνουν φυσιολογικες τιμες..πρεπει να αξιολογηθω απο ενδοκρινολογο? ευχαριστω εκ των προτερων καλες γιορτες…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Νάντια δεν μου αναφέρεις τις τιμές των ορμονών σου

Υποθυρεοειδισμος

Καλημερα σας γιατρε κ χρονια σας πολλα..Ειμαι 34 ετων κ πριν 6 μηνες εκανα καποιες εξετασεις που αφορουν τον θυρεοειδη με τα εξης αποτελεσματα Anti-tg: 312,1 Anti-TPO: 1020,2 TSH:2,59 FT4(Ελευθερη Τ4):19,76…Εχω ιστορικο απο την μητερα μου η οποια ειχε κανει ολικη αφαιρεση προ 25ετιας…Ειμαι νορμοβαρες ατομο,γυμναζομαι(αεροβιως) εντατικα εδω κ παρα πολλα χρονια αλλα παρολα αυτα οι εξετασεις εδειξαν υψηλα τριγλυκεριδια κ συν τοις αλλοις εχω κ μια υπερταση της ταξεως του 150-155 mm/hg εδω κ καποιο χρονικο διαστημα…Ο υπερηχος που εκανα μιλαγε για μια μικρη ανομοιογενεια του παρεγχυματος η οποια εχει χαρακτηρα μικρων υποηχων οζων μεγιστης διαμετρου 0,37cm…Επισης δεν υπαρχουν διαταραχες στο παρεγχυμα των λοβων του αδενα…Ειμαι πολυ στεναχωρημενος κ αγχωμενος ταυτοχρονα…Ο ενδοκρινολογος μου δε προτεινει προς το παρων αγωγη..Εσεις τι λετε?Σας ευχαριστω εκ των προτερων,καλη χρονια να εχετε

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Βασίλη ο ενδοκρινολόγο σου έχει δίκιο, δεν χρειάζεσαι αγωγή προς το παρόν. Να επισκέπτεσαι τον ενδοκρινολόγο τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο για εξέταση.

CICLACUR

καλησπερα γιατρε το ciclacur κανει κατακρατηση υγρων?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το οιστρογόνο που περιέχεται στο cyclacur μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών

ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΟΡΜΟΝΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΩ ΕΓΓΥΟΣ?ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΗΝ 14ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ….

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ (TSH:2.16 Φ.Τ: 0.27-4,7μIU/ml) ,,,(FT4:1.35,Φ.Τ:0,93-1.7ng/dl) FSH:2.5 ,Φ.Τ:2.5-10.2iu/l παραγωγικη φαση, 3.4-33.4 μεσοκυκλικη φαση, 1.5-9.1 ωχρινικη φαση, 23.0-116.3 εμμηνοπαυση),, (LH:9.3 Φ.Τ:1.9-12.5 Παραγωγικη φαση, 8,7-76.3 μεσοκυκλικη φαση, 0.5-16.9 ωχρινικη φαση , 5.0-52.3 εμμηνοπαυση ) TESTO: 56.0 Φ.Τ: 5-52ng/dl

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σας συμβουλεύω να επισκεφτείτε ενδοκρινολόγο. Ο ενδοκρινολόγος δεν εξετάζει «τιμές» εξετάσεων αλλά ασθενείς. Οι εξετάσεις δεν έγιναν την κατάλληλη χρονική στιγμή (προφανώς δεν δόθηκαν απο ενδοκρινολόγο) και δεν μπορούν να αξιολογηθουν επαρκώς. Είστε παχύσαρκη; Έχετε διαταραχές κύκλου; Λαμβάνετε φάρμακα; Επίσκεψη σε ενδοκρινολόγο άμεσα.

 

 

OΛΙΚΗ ΘΥΡΟΕΙΔΕΚΤΟΜΗ

Καλησπέρα σας.
Πριν από ένα μήνα έκανα ολική θυροειδεκτομή λόγω ca θυρεοειδούς με το εξής αποτέλεσμα βιοψίας:
«Περίγραπτη ολικώς εξαιρεθείσα, με κάψα εστία θηλώδους καρκινώματος θυρεοειδούς ,μεγαλύτερης διαμέτρου 9 χιλ., χωρίς εξωθυροειδική επέκταση.
Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν συστήνετε τη χορήγηση ιωδίου και αν το χάπι Τ4 των 88μg είναι μια καλή αρχή για αγωγή.Αν η ΤSH δε ρυθμιστεί, θα αισθάνομαι κόπωση και αδυναμία?? Ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σοβαρό το θέμα υγείας σας και ανεύθυνο να γίνεται συζήτηση μέσω mail. Να παρακολουθείστε από ενδοκρινολόγο ΣΙΓΟΥΡΑ και ΑΜΕΣΑ.

ΘΥΡΟΕΙΔΗΣ ΚΑΙ ΧΑΠΑΚΙΑ

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ Κ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.
Η ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΧΡΟΝΙΑ ΘΥΡΟΕΙΔΗ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ Τ4. ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΘΥΡΟΕΙΔΗ ΠΟΥ ΑΔΥΝΑΤΙΖΕΙ, ΣΥΓΧΩΡΕΣΤΕ ΜΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ, ΝΑ ΤΑ ΕΚΦΡΑΣΩ ΣΩΣΤΑ.
ΕΔΩ ΚΑΙ 8 ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΝΑ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ, ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΩΣ ΤΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΟΛΑ.
ΜΠΗΚΕ ΠΕΡΥΣΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕ ΠΑΓΚΡΕΑΤΙΤΙΔΑ, ΔΥΣΚΙΛΙΟΤΗΤΑ (ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ) ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΡΗΚΑΝ ΠΩΣ ΕΧΕΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΑ ΧΑΠΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΑ ΧΟΡΗΓΗΣΑΝ ΜΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, ΞΑΝΑ.
Η ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ, ΜΕΡΙΚΑ ΣΥΜΠΤΟΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ : ΠΟΛΛΑ ΝΕΥΡΑ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ, ΑΘΙΡΟΣΤΟΜΙΑ, ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΠΧ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΤΙ ΛΕΜΕ ΚΑΙ ΛΕΕΙ ΑΣΧΕΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΠΩς ΣΕ ΟΛΑ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΤΕΚΟΥΝ, ΒΛΕΠΕΙ ΠΧ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ, ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΕΧΕΙ ΦΤΙΑΞΕΙ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΗΣ Κ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΗΣ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΤΗΣ ΛΕΜΕ ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΔΙΑΝΟΕΙΤΕ.
ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ? ΑΥΤΟ ΔΙΟΡΦΩΝΕΤΑ ΜΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ? ΚΑΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ? ΣΕ ΤΙ ΓΙΑΤΡΟΥΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΓΡΑΨΑ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Να επισκεφτείτε ενδοκρινολόγο. Η μητέρα σας πρέπει να παρακολουθέιτε. Καλό θα ήταν να την εξετάσει και νευρολόγος.

ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΑΝΤΙ-TPO & ANTI-TG ΚΑΙ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ

Θα σας παρακαλούσα να μου πείτε αν με τιμές TSH 2,46 FT4 0,99 FT3 3,02 που θεωρούνται φυσιολογικές και ANTI-TPO 16, ANTI-TG 35 και ενόψει εξωσωματικής χρειάζεται να πάρω φαρμακευτική αγωγή. Είχα 1 εξωμήτριο και 1 παλλίνδρομο κύηση στο παρελθόν. Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στην παρούσα φάση δεν χρειάζεται αγωγή, αλλά μόλις μείνετε έγκυος να γίνει άμεσα μέτρηση των ορμονών. Οι διαταραχές που παρουσιάσατε στο παρελθόν δεν έχουν σχέση με το θυρεοειδή σας. Καλό θα ήταν πάντως να επισκεφτείτε και ενδοκρινολόγο όταν μείνετε έγκυος με το καλό.

?

Ποιες μικροβιολογικες εξετασεις θα πρεπει να επαναλαμβανονται στο 3 τριμηνο κυησης και γιατι?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εγώ μπορώ να μιλήσω μόνο για τις ορμονικές εξετάσεις. Πολύ γενική και ασαφής η ερώτηση σας. Πείτε μου τι πρόβλημα παρουσιάζετε και αν λαμβάνετε κάποιο ενδοκρινικό φάρμακο για να σας απαντήσω.

προλακτίνη

Γεια σας!
ήθελα να ρωτήσω το εξής: σε ορμονικές εξετάσεις που έχω κάνει, βρέθηκε ότι την 5η μέρα του κύκλου η προλακτίνη είχε τιμή 18,5 και την 21η τιμή 8,5, με φυσιολογικές τιμές: 2,8-29,2. Με βάση αυτά τα στοιχεία ο ενδοκρινολόγος μου έδωσε το parlodel (μισό κάθε βράδυ, εδώ και 1 χρόνο).
η ερώτηση είναι εάν δικαιολογημένα ο γιατρός μου έδωσε θεραπεία ή όχι.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν καταλαβαίνω γιατί μετρ’ησατε την προλακτίνη. “Εχετε διαταραχές περιόδου; αδένωμα στην υπόφυση; Οι τιμές της προλακτίνης σας είναι απόλυτα φυσιολογικές!!! δεν χρειάζεται αγωγή.

υποθυροειδισμος

Γεια σας ,θα ηθελα να ρωτησω κατι .Ειμαι 22 ετων 1.74 68 κιλά ,εχω υποθυροειδισμό παιρνω εδω και 2 3 χρονια τ χαπι Τ4 των 112mg .Οι τελευταίες ε3ετάσεις που εκανα μ εβγαλαν TSH 0.08 ειναι φυσιολογικο?
μηπως πρέπει ν σταματήσω τ χάπι η ν παρω μικρότερη δοση ?Ευχαριστω πολυ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η κατεσταλμένη τιμή της TSH οφείλεται σε υπερδοσολογία της θυροξίνης. Να μιλήσετε με τον ενδοκρινολόγο σας για να σα ςμιεώσει τη δόση.

Ψηλή TSH

Epairna T4 100mg kai otan i TSH mou edeikse 3.9 o giatros mou to meiwse sta 75mg.
Meta apo 2 mines otan ksanaekana eksetaseis to TSH mou einai 21.9!!!
Poso epikindino einai auto?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο.

Αυξηση πίεσης και ταχυκαρδίες

Καλησπέρα γιατρε! Εχω υποθυροειδισμό με απ τα 14 και πάιρνω συνεχώς το Τ4 σε διαφορετικές δόσεις άλλοτε πιο μεγάλη δόση και άλλοτε πιο χαμηλή!Τους τελευταίους 6 μήνες έπαιρνα των 75 είχα όμως πολλά νευρα και ταχυκαρδίες και ο γιατρός μου κατέβασε την δόση στο 62mg.Παρόλα αυτά οι ταχυκαρδίες συνεχίζονται επίσης τώρα τελευταία ανεβάζω κάποιες φορές πιεση! Ο παθολόγος μου συνέστησε να παιρνω για δέκα μέρες μισό Inderal όταν έχω ταχυκαρδία! Τα συμπτώματα αυτά ωφείλωνται στο χάπι του θυροειδή μήπως χρειάζομαι ακόμη πιο μικρή δόση ή συμβαίνει κάτι πιο σοβαρό?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν έχω καταλάβει αν η λειτουργία του θυρεοειδή σας είναι ρυθμισμένη.

Συμπτώματα Ζαχάρου

Καλησπέρα και πάλι ήθελα να ρωτλησω και κάτι ακόμα! Τον τελευταίο καιρό εκτός απο τα συμτώματα που ανέφερα στην προηγούμενη ερώτηση μου πολλές φορές αισθάνομαι το στόμα μου πολύ υγρό(υπερέκριση σάλιου) και πολλέ εξάψεις και έντονο πονοκέφαλο! Υπάρχει περίπτωση να ανεβάζω ζάχαρο ή είναι συμτώματα του θυροειδή? Ειμαι 35 χρονών χωρίς κληρονομικότητα διαβήτη!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν είναι συμπτώματα υπεργλυκαιμίας. Θα μπορούσε να είναι κάποια διαταραχή του θυρεοειδούς.

tsh και προσπαθεια εγκυμοσυνης

Καλημερα Γιατρε!
Αρχικα να πω οτι εχω χασιμοτο (διαγνωση 4 χρονια πριν και ενα οζο που εκανα παρακεντιση και ολα οκ) αλλα δεν επαιρνα χαπι.
Περισυ 11/2012 ξεκινησαμε προσπαθειες για μωρο και η γιατρος μου συνεστισε Thyroxin 50.
Μετα 06/2013 η τιμη tsh 2,71 η γιατρος μου λεει οτι θελουμε το tsh να κατεβει κατω απο 2, μου αυξησε τη δοση σε 75. Μετα 08/2013 η τιμη tsh 2,07 η γιατρος μου αυξησε τη δοση σε 100 παλι με στοχο να κατεβει κατω απο το 2.
Τελικα 11/2013 τιμη tsh 0,17 και μου συνεστησε να σταματησω για λιγες μερες και μετα να συνεχισω με χαπι των 50. Μπορει με τοσο χαμηλη tsh να επιτευχθει εγκυμοσυνη?
Καθε ποτε πρεπει να κανω εξετασεις? ποιες τιμες πρεπει να παρακολουθουμε επειδη προσπαθουμε για μωρο? Ευχαριστω πολυ!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Με έχουν ζαλίσει οι πολλές αλλαγές…να συζητήσετε με το γιατρό σας αυτά τα θέματα.

Τιμές θυροειδούς κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης

Καλησπέρα γιατρέ, είμαι 29 ετών και έγκυος 18 εβδομάδων.
Από τον πρώτο μήνα όπου διαγνώστηκε υποθυροειδισμός με TSH 11,59 παίρνω Τ4 των 100mg. Στις τελευταίες εξετάσεις τα αποτελέσματα έδειξαν Τ4=20,53 , TSH=1,02 και FT4=1,69. Χρειάζεται να αλλάξω δοσολογία?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

όχι βέβαια

ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ

Είμαι 30 χρονών και στην 6η εβδομάδα εγκυμοσύνης οι εξετάσεις θυροειδούς ήταν: TSH 1,43μIU/mL, FT4 0,9ng/dl και FT3 2,8 pg/mL. Στην 12η εβδομαδα εγκυμοσύνης επανέλαβα τις εξετάσεις και έχουν ως εξής: TSH 2.92μIU/mL, FT4 0,9ng/dl.
Ο γυναικολόγος μου μου σύστησε να ξεκινήσω το χάπι των Τ4 των 75, γιατί έχω κλινικό υποθυρεοειδισμό. Εσείς τι πιστεύετε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν γνωρίζω το ιστορικό σας και δεν μπορώ να δώσω απάντηση. Να σας παρακολουθεί ενδοκρινολόγος παρακαλώ.

παραθυεροειδης-ασβεστιο

Γιατρε μου θα ειθελα μια απαντηση αν μπορειτε.Τον οκτωβρη του 2012 ερχειριστικα για θυροειδη αλλα ειχαν μια απορια οτι μεταερχειρικος το ασβεστιο μου εκυμενετο μεταξυ 10,5 και 11 αυτο συνεχειστηκε για ενα χρονο καιαπο επανειλημενες εξετασεις ασβεστιου{παραμενουν ιδιες.Σπυνθηρωφραφηματα για τον παραθυεροειδη και ειδικους υπερηχους εδειχναν οτι χαμηλα στον τραχηλο εμφανιζοταν ενα αδενωμα 8xιλ.σαν παραθυεροειδη[εκτιμηση}.αποφασισαν πριν 10 ημερες να χειρουργηθω ανιχνευοντας χωρις επιτυχια.δυστυχως το ασβεστιο παρεμεινε στο ιδιο επιπεδο καθως και η παραθορμονη που παραμενει διπλασια τιμη απο την κανονικη οπως παλαιοτερα.Ζητω την βοηθεια σας και την γνωση σας.Σας ευχαριστω εκ των προτερων.Παρατηρησα απο εξετασεις αιματολογικες που εχω κρατηση απο το ετος 2008 παντα ειχα ασβεστιο απο 10 εως και 11.1.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Με εκπλήσσουν αυτά που λέτε. Πάσχετε πιθανώς από Πρωτοπαθή Υπερπαραθυρεοειδισμό. Δεν σας παρακολουθεί ενδοκρινολόγος τα τελευταία έτη; Ο χειρουγός τι αφαιρεί κάθε φορά;;;;;

μη λήψη Τ4

Όταν έχει γίνει ολική αφαίρεση θυρεοειδούς και δεν γίνεται λήψη Τ4 εδώ και ένα μήνα και είναι 18 εβδομάδων έγκυος τι προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίσει η ίδια και το έμβρυο?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ελπίζω να σας παρακολουθεί κάποιος γιατρός!!! είμαι έκπληκτος!!!

Αυξημένα ANTI-TpO αντισώματα

Γεια σας.. Ο φίλος μου έκανε αιματολογικές εξετάσεις και έχει αυξημένα ANTI-TpO. Είναι 26 χρονών, ύψος 1.75 και βάρος 85kg. Σας γράφω τις τιμές αναλυτικά τις τιμές του θυρεοειδούς.
Θυρεοειδοτρόπος (TSH) : 3.892 μIU/ml
Ελ.τριιδ/νινη (FT3) : 4.87 pg/ml
Ελ.Θυροξίνη (FT4) : 14.50 ng/dl
anti-tg : 22.0 ΙU/ML
anti-tpo αντισώματα : 6051.7 U/ml

Γιατί είναι τόσο αυξημένα; Που μπορεί να οφείλεται αυτό; Είναι κάτι ανησυχητικό;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γιατί έκανε τις εξετάσεις; ο γιατρός που τις έδωσε τη γνώμη έχει;

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ 10 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΧΟΥΝ ΩΣ ΕΞΗΣ:FT4:9.0,Τ3:1.5,ΤSH:2,061,Anti-TG:15,3,ΑntiTPO

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι τιμές των ορμονών είναι φυσιολογικές. Ο γιατρός που τις έδωσε δεν έχει άποψη;

αν επηρεαζει το lyrica σε ενδεχομενη εγκημοσυνη

γεια σας ο γιατρος μου ειπε να παρω κορτηζονη medrol 4mg kai lyrica 25mg kai 75mg για περιπου 4 εβδομαδες (το lyrica ) μου τα χορηγησαι για πονου στον αυχενα. θελω να μεινο εγκειος ηθελα να ρωτησω αν το lyrica h to medrol ενδεχεται να μου προκαλεσει καποιο προβλημα εαν μεινο μετα τη θεραπεια εγκειος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο γιατρός που σας έδωσε τα φάρμακα και ο γυναικολόγο σας τι λένε;

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΕ ΤΟΥ ΟΖΟΥΣ

ΓΙΑΤΡΕ ΜΟΥ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΣΕ 3 ΟΖΟΥΣ 2 ΔΕΞΙΑ ΔΙΑΜΕΤΡΟΥ 0.4 ΚΑΙ 0.6 ΧΙΛ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 1 ΟΖΟ ΔΙΑΜΕΤΡΟΥ 1.15 ΧΙΛ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΡΑΚΕΝΤΙΣΗ ΣΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αν είχα κάνει εγώ το υπερηχογράφημα θα μπορούσα να απαντήσω.

πολύ χαμηλή τιμή tsh μετά από χορήγηση Τ4

Σε εξετάσεις πριν 5 μήνες βρέθηκαν οι τιμές T3 0,8 T4 42 KAI TSH 10.9, ΑΝΤΙ PRO ΑΝΤΙ ΤΓ ΑΒ, ΤΜ-ΑΒ αρνητικά και TG 1,4 και η ενδοκρινολόγος μου συνέστησε Τ4 των 100g,
πριν το πάρω με δική μου πρωτοβουλία έκανα επαναληπτικές εξετάσεις (κυρίως επειδή είχαν βρεθεί αρνητικά τα αντισώματα όταν όλες οι προγενέστερες εξετάσεις τα έβγαζαν θετικά) και οι τιμές ήταν Τ3 0,86 τ4 54 TSH 8,98 ANTI TG 198 και ANTI TPO 60, η γιατρός επέμεινε στην δόση των 100, αλλά επειδή θεώρησα ότι θα έπρεπε να ξεκινήσω με μικρή δόση και σιγά σιγά να ανεβάζω πήρα δόση των 50.
Οι τιμές στις νέες, προ ολίγων ημερων εξετάσεις είναι Τ3 1,2 Τ4 72,4 και TSH 0,07 (!)
τι μπορεί να σημαίνει αυτό?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν μπορώ να απαντήσω. Έχετε πάντως πρόβλημα συνεννόησης με το γιατρό σας.

Η μητερα μου(89 ετων) εχει πολλα χρονια ρυθμισμενο υποθυρεοειδισμο(Τ4 πεντε ημερες των 62 καιβ ΔΥΟ ΤΩΝ 75).τον Σεπτεμ

Τον Σεπτεμβριο η TSH ηταν 2,22 καιτρεις μηνες μετα χωρις καρδιολογικο προβλημα επαθε εμφραγμα του κατω μερους που αντιμετωπισθηκε αλλα η ΤSH βρεθηκε 15.Μπορει να ειχε ανεβει πριν το επεισοδιο η να αυξηθηκε λογω αυτου;Τωρα παιρνει Τ4 εναλλαξ 62 και 75.Η εξαντληση που συνεχιζει να εχει παρα την ομαλη πορεια μετα το εμφραγμα μπορει να οφειλεται στην απορρυθμιση του τςη;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Μου φαίνεται απίθανο να ανέβηκε σε τόσο γρήγορο χρονικό διάστημα η TSH. Οι μετρήσεις έχουν γίνει στο ίδιο εργαστήριο; είναι αξιόπιστες; συνήθως η TSH κατά τη διάρκεια οξείας νόσου χαμηλώνει. Ο γιατρός που την παρακολουθεί για τον υποθυρεοειδισμό τα τελευταία χρόνια μπορεί να δώσει τις απαντήσεις και να ρυθμίσει τη δόση ανάλογα.

LYRICA & ΕΚΓΥΜΟΣΥΝΗ (SOS)

Καλησπερα.!
Ειμαι πολυ αγχωμενη..31 δεκεμβριου εχω το πρωτο μου ραντεβου με τον γυναικολογο…πριν ενα μηνα περιπου ο γιατρος μου ειχε δωσει lyrica γιατι ειχα προβλημα με την μεση μου το οποιο ειναι πολυ δυνατο..Μολις εκανα το τεστ εγκυμοσυνης και βγηκε θετικο τα σταματησα αμεσως(υπολογιζω σε 1,5 -2 εβδομαδες αφου ειχε γινει η συλληψη)…Θελω να ελπιζω πως ολα θα πανε καλα κ δεν θα εχει δημιουργηθει καποιο προβλημα με το μωρακιιι …ανησυχω πολυ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Πρέπει να απευθύνετε την ερώτηση αυτή στο γυναικολόγο σας και στο γιατρό που σας έδωσε το lyrica.

πόσο ανησυχητική είναι η κατάσταση;

Γιατρέ καλησπέρα,
έκανα υπερηχογράφημα θυρεοειδους και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι λοβοί του θυρεοειδους έχουν αυξημένο μέγεθος, υπάρχουν ολιγάριθμοι ισόηχοι και υπόηχοι όζοι όπου ο μεγαλύτερος έχει διάμετρο 2,3 εκ και ειναι μικτης ηχογένειας και κεντρικής αγγείωσης. Προχώρησα σε σπινθιρογράφημα όπου τα ευρήματα ειναι: μέτρια αύξηση των ορίων του αδένα με ανομοιογενή και κατα τόπους ελαττωμένη πρόσληψη του ραδιοφαρμάκου από το θυρεοειδικό παρέγχυμα ως τιε θέσεις των ψηλαφούμενων ψυχρών όζων, ως επί απλής πολθοζώδους βρογχοκήλης που αφορά και στους δύο λοβούς του αδένα.
Οι αιματολογικές εξετάσεις έδειξαν:
PTH:40,99
TSH:0,81
FT3:5,73
FT4:17,49
AntiTPO:455,7
AntiTG:95,9

Μπορείτε να μου πείτε τι έχω και πόσο ανησυχητικό και επείγον είναι; χρειάζεται επέμβαση κατά τη γνώμη σας;

Ευχαριστώ πολύ
Ελένη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σας συμβουλεύω να δείξετε το υπερηχογράφημα που κάνατε σε ενδοκρινολόγο για να σας υποδείξει την παρακολούθηση που πρέπει να έχετε από εδώ και πέρα. Ο χειρισμός της πολυοζώδους βρογχοκήλης εξαρτάται από τη συμπτωματολογία που παρουσιάζετε, το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά των όζων, τη λειτουργικότητα του αδένα και το οικογενειακό σας ιστορικό.

Τιμές anti-TPO & TF3, TF4

Χαίρετε. Πρόσφατα μετά από ανεπιτυχείς προσπάθειες ενός χρόνου για εγκυμοσύνη έκανα ορμονολογικές εξετάσεις με τα ακόλουθα αποτελέσματα (σε παρένθεση οι τιμές αναφοράς εργαστηρίου):
TSH 1,42 microU/ml (0,25 – 5,00),

FT3 4,05 pmol/l (4,00 – 8,30),

FT4 10,4 pmol/l (10,6- 19,4),

anti-tireoglobulin antibodies

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:Οι τιμες των ορμονων του θυρεοειδους σας ειναι φυσιολογικες. Η υπογονιμοτητα που παρουσιαζετε οφειλεται προφανως σε αλλη αιτια. Καλη τυχη!

Άνδρας 42 με μονήρη όζο θυρεοειδούς

Από το καλοκαίρι (Ιούνιος) εμφάνισα όζο «στον αριστερό σκέλος του ισθμού, συμπαγής, οριζοντίου προσανατολισμού ελαφρώς υποηχογενής με ασθενές πρότυπο περιφερικής αγγειώσες του οποίου η μεγαλυτερα διάμετρος 18mm». Τον Μαρτιο οι Τ4:9.90 Τ3:124, TSH:1.52 τον Ιούνιο ANTI-TG:

Απαντηση: Ειστε ευθυρεοειδικος και δεν χρειαζεστε αγωγη, αλλα ο οζος που παρουσιαζετε χρηζει περαιτερω διερευνησης με παρακεντηση και κυτταρολογικη εξεταση. Να μιλησετε με τον ενδοκρινολογο σας.

Χαπι Τ4

Καλησπερα γιατρε,

Πασχω απο hashimoto και υποθυροειδισμο. Εκανα επαναληπτικες εξετασεις θυροειδη 6μηνου, παιρνω το Τ4-75μg, η TSH εδειξε 3,40.
Πιστευετε οτι θα πρεπει να αυξησω το χαπι?

Ευχαριστω

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αν δεν ειστε εγκυος, δεν υπαρχει λογος να αυξησετε τη δοση της θυροξινης που λαμβανετε.

TSH

καλημερα σας,
εχω εφαιρεσει το θ.αδενα ολικως χωρις κακοηθειες. Μου εδωσαν χαπακια των 100( 1 καθε μερα ενελλαξ με μισο) Οι προηγουμενες εξετασεις σεπτ2013 ηταν :TSH 2.74 ft410.90 pth 27 ολες σε φυσιολογικα ορια. Τωρα ξαναεκανα εξετασεις και ειναι: TSH 0.16 fty 14.50 pty 21 με την tsh εκτος φυσιολογικων οριων. Μου ειπαν να μειωσω τη δοση. Ειναι σωστο; Ειμαι 60 κιλα
Ευχαριστω

Απαντηση: Προφανως πρεπει να μειωσετε τη δοση της θυροξινης εφοσον η τιμη της TSH ειναι κατεσταλμενη.

Ρωτήστε το γιατρόΚαλημέρα. Στις 5 σεπτέμβρη 2013 φυσιολογικά αιματολογικά Τ3 Τ4 , λίγο χαμηλή ΤSH 0,329. Κατόπιν πόνος αριστερά στο λαιμο και αυτί, δέκατα , κακουχία . Κάνω υπέρηχο , λίγο αύξηση του μεγέθους του θυροειδή και κάπως ανώμαλο το παρέγχυμα. Δύο γνωστοί υποηχοικοί όζοι δεξιά 2 και 6 χιλιοστα. Συνεχίζω με κακουχία αλλά πάω στην εργασία μου. Κάνω σπινθηρογράφημα , με τα ίδια με τον υπέρηχο αποτελέσματα. Επαναλαμβάνω αιματολογικές και μέσα σε ενα μήνα έχουν αλλάξει πολύ. ΤΚΕ 64 CRP 1,5 T3 1,74 T4 2,05 ΤSΗ 0,01. O γιατρός είπε υποξεία θυροειδίτιδα και μου έδωσε κορτιζόνη 16 MG μεντρολ και ιντεραλ. Σε ένα 24 ωρο σταματησε ο πόνος και ήταν λιγότερο ψηλαφητός ο αδένας . Όμως 12 μέρες τώρα αντί να βελτιώνονται τα υπόλοιπα συμπτώματα , αυξάνονται. Περισσότερες εφιδρώσεις, κόψιμο στα πόδια τρεμούλιασμα ταχυκαρδίες πόνος στην κοιλιά σαν μικροί κολικοί , εχασα 4 κιλά σε 12 μέρες ενω παίρνω κορτιζόνη. Πια δεν μπορώ να εργαστώ και αναγκάζομαι να είμαι ξαπλωμένη. Ο γιατρός είπε ότι δεν έχει φύγει ακόμη η ήδη χυμένη θυροξίνη από το αίμα. Όμως στην αρχή μου είχε πει ότι με την κορτιζόνη θα έχω θεαματικά αποτελέσματα και ότι σε 10 μέρες θα έχουν εξαφανιστεί. Εγω χειροτερεύω συνεχώς . Μπορείτε να μου απαντήσετε γιατί και εάν υπάρχει περίπτωση να χρειάζεται άλλη θεραπεία και όχι κορτιζόνη?. Μήπως δεν είναι υποξεία?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η κλινικη σας εικονα και οι τιμες των εργαστηριακων σας εξετασεων ειναι συμβατες με υποξεια θυρεοειδιτιδα σε υπερθυρεοειδικη φαση. Η πιο αποτελεσματικη θεραπεια ειναι η κορτιζονη οπως ακριβως σας χορηγησε ο γιατρος σας. Τα συμπτωματα της φλεγμονης περνουν αμεσα αλλα τα συμπτωματα του υπερθυρεοειδισμου μπορει να επιμεινουν. Να μιλησετε με το γιατρο σας για ενδεχομενη τροποποιηση της δοσης της κορτιζονης και του inderal που λαμβανετε.

ΑΥΤΟΑΝΟΣΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΙΤΙΔΑ HASHIMOTO?

Καλησπέρα.Ειμαι 35 ετων γυναίκα 70 κιλά με αθλητικές δραστηριοτητες.Θα ήθελα να προχωρήσω σε εγκυμοσύνη (θεού θέλοντως) και γιαυτο ξεκίνησα κάποιες εξετάσεις.Αρχικά ο γυναικολόγος με έστειλε σε ενδοκρινολόγο λόγω εκρίματος (υπό πίεση)στους μαστούς.Οι βιοχημικές εξετάσεις έγιναν μια εβδομάδα περιπου μετά την λήξη της περιόδου(αν αυτό παίζει κάποιο ρόλο). Τ3=1,20 ΦΤ.0,58-1,59 ng/ml T4=5,68 ΦΤ.4,87-11,72mg/dl (TSH-3G)=3,43 ΦΤ.0,35-4,94 miu/ml (ΑΝΤΙ-ΤG)=21,22 ΦΤ.

Δεν μου λετε ομως ποια ειναι η τιμη της πιο σημαντικης ορμονης για το προβλημα που εχετε, της προλακτινης. Απορω, δεν εχει μετρηθει προλακτινη; Μονο η αυξημενη προλακτινη μπορει να ευθυνεται για προκλητη γαλακτοροια. Επισης, πως ειναι η περιοδος σας εχει μεγαλη σημασια οχι μονο για τη γαλακτοροια αλλα και τη γονιμοτητα σας.

ΧΑΜΗΛΗ Τ3 ,σε έλεγχο για δόση χαπιού σε υποθυροειδισμό

Καλησπέρα σας, έχω διαγνωσμένο υποθυροειδισμό είμαι 25 ετών και λαμβάνω μέρα παρά μέρα 1 δισκίο medithyrox 62. έκανα πρίν λίγο καιρό εξετάσεις και τα αποτελέμσατα ήταν τα παρακάτω: Τ3-1,2 με φυσιολογικές(1,30-3,10) Τ4-81,6 με φυσιολογικές (66-181) FT3-3,6 με φυσιολογικές (3,10-6,80)FT4 15,1 με φυσιολογικές (12,0-22,0) TsH 1,6 (0,27- 4,2). Θα ήθελα να σας ρωτήσω μήπως πρέπει να αυξήσω την δόση και αν είναι φυσιολογικό να παίρνω το χάπι μέρα παρά μέρα. Υ.Γ τα συμπτώματα υπνηλία,ατονία, προβλήματα περιόδου, κούραση,νεύρα, πτώση μαλλιών, δυσκολία απώλιας βάρους, οιδημα στο πρόσωπο συνεχίζονται. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

Οι ορμονες σας ειναι  απολυτα φυσιολογικες.  Η τιμη της Τ3 ειναι ανευ σημασιας για την την τιτλοποιηση της δοσης θυροξινης που λαμβανετε.  Τις εξετασεις σας να σας τις γραφει ενδοκρινολογος και οχι γιατρος ασχετης ειδικοτητας.. Μονο ο ενδοκρινολογος γνωριζει πως πρεπει να γινεται η μετρηση των ορμονων.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑΤΡΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΣΑΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ!!

Γεια σας. Στα πλαίσια του προγεννητικού ελέγχου διαπίστωσα ότι έχω υπερβολικά αυξημένη τιμή της ορμόνης T4. Συγκεκριμένα, έχω 47,7 pM. Θα ήθελα να σας ρωτήσω τα εξής: α) πρόκειται για Υπερθυρεοειδισμός; 2) επηρεάζει τη γονιμότητα 3) τί αγωγή πρέπει να ακολουθήσω, ώστε να έλθει στα φυσιολογικά επίπεδα; Ευχαρισώ εκ των προτέρων.

ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΗ FT4

ΝΑ ΜΕΤΡΗΣΕΤΕ ΤΗΝ TSH ΚΑΙ ΤΗΝ Τ3 ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΞΑΧΘΕΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ. ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΗ ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ  ΟΠΩΣ Ο ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ.

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΕΧΩ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΝΩ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΘΥΡΟΕΙΔΗ ΕΧΩ ΟΖΟΝ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΔΕΙΞΑΝ.TSH/O.58-FT3/4,43-FT4/13, 78ΕΙΜΑΙ ΧΩΡΙΣ ΧΑΠΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΩΣΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ

Ρωτήστε το γιατρό

ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ, ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΑΔΕΝΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΖΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΙΧΝΕΤΕ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΕ ΕΙΔΙΚΟ ΓΙΑΤΡΟ, ΣΕ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟ. ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΦΑΣΗ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΓΩΓΗ.

Πως να προχωρήσουμε τη θεραπεία?

Ρωτήστε το γιατρό
Η κόρη μου 10 ετών σε τακτικό έλεγχο θυρεοειδούς έδωσε τα εξής αποτελέσματα¨TSH 0.01, FT4 1.36 ANTI-TPO 1000 και ANTI-TG 309. Ξεκινήσαμε θεραπεία με θΥΡΟΣΤΆΤ 2χ5MG και σε 3 εβδομάδες είχαμε τα εξής αποτελέσματα TSH 2.69 FT4 0.98 TSI 4.28 FT3 2.9. Τι πρετείνεται να κάνουμε? Μήπως χρειάζεται να μειώσουμε το χάπι? Εγινε υποθυρεοειδισμός?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Θα μπορουσε να μειωθει η δοση του thyrostat ή να συνεχισει τη ιδια δοση για αλλες 3 εβδομαδες και να κανει ξανα ελεγχο αλλα ουτως ή αλλως, χρειαζεται συχνη και τακτικη παρακολουθηση. Προκειται μαλλον για θυρεοειδιτιδα Hashimoto και σε αυτην την περιπτωση ο υπερθ. μπορει να εξελιχθει σε υποθυρεοειδισμο. Καλυτερα να ρωτησετε τον ενδοκρινολογο που αρχισε την αγωγη.

Καλημερα σας, Εχω κανει ολικη αφαιρεση θυροειδους. Στις τελευταιες εξετασεις το TSH ηταν 0,01. Τι σημαινει αυτο? Ευχαριστω.

Ρωτήστε το γιατρό

ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ Η ΔΟΣΗ ΘΥΡΟΞΙΝΗΣ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΜΕΓΑΛΗ. ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΕΚΤΟΜΗΣ. ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ Η ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΔΟΣΗ ΘΥΡΟΞΙΝΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ. ΜΙΛΗΣΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟ ΣΑΣ.

Γεια σας. πήρα σήμερα τ αποτελέσματα μπορείτε να μου πείτε αν ανησυχητικά?ευχαριστώ

φυσιολογικές τιμές
FT3 : 1.71-3.71
FT4 : 0.7-1.48
TSH : 0.49-4.67
Εγώ έχω αντίστοιχα 2.67, 0.89, 0.86
μήπως μπορείτε να μου πείτε εάν παίζει ρόλο η περίοδος?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Οι τιμες των ορμονων σας ειναι φυσιολογικες.

είναι φυσιολογικές οι τιμές;

Καλησπέρα γιατρέ! Είμαι 19 ετών & πρόσφατα εμφάνισα ακμή! Έκανα τις ορμονικές εξετάσεις που μου σύστησε ο δερματολόγος μου και οι τιμές είναι οι εξής:
1. LH -> 8.62 mIU/mL
2. FSH -> 5.42 mIU/mL
3. προγεστερόνη -> 1.80 ng/mL
4. τεστοστερόνη ελεύθερη -> 1.82 ng/dL
5. DHEA-S -> 397.9 μg/dL
6. Ανδροστενεδιόνη -> 3.40 ng/mL

Είναι φυσιολογικές οι τιμές αυτές; Αν όχι, τί πρέπει να κάνω;

Η ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΠΙΘΑΝΗΣ ΥΠΕΡΑΝΔΡΟΓΟΝΑΙΜΙΑΣ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟ ΘΕΜΑ. ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΤΕ ΜΕ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΡΜΟΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΥΠΕΡΑΝΔΡΟΓΟΝΑΙΜΙΑΣ.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ Η ΔΟΣΗ ΤΟΥ Τ4;

ΧΑΙΡΕΤΑΙ, ΕΙΜΑΙ 46 ΧΡΟΝΩΝ, 65 ΚΙΛΑ ΚΑΙ ΕΚΑΝΑ ΟΛΙΚΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΘΥΡΟΕΙΔΗ ΤΟΝ ΜΑΙΟ 2013. Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΧΩΡΗΓΗΣΕ Τ4 75 ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ Τ4 112. ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ 10/9 ΕΙΝΑΙ TSH 5.13, T3 1.10 T4 8.18 PTH 29.23. ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ Τ4 112 ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΠΑΝΕΛΕΝΧΟ. ΒΕΒΑΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΩ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΘΥΡΟΕΙΔΙΣΜΟΥ ΜΕ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ ΤΗΝ ΑΤΟΝΙΑ. ΕΠΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΔΙΑΓΝΩΣΤΗΚΕ ΛΥΚΟΣ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΩ PLAQUENIL ΚΑΙ PREZOLON 5. ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΥΞΗΜΕΝΗ Η TSH ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΝΕΒΕΙ Η ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Τ4;

Η ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΤΙΜΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΕ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΤΟΧΙΑ. ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΕΠΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ Η ΜΕΤΡΗΣΗ.

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΤSH

ΓΙΑΤΡΕ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΙΜΑΙ 41 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΕΚΑΝΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΘΥΡΟΕΙΔΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Τ3 1,01 Τ4 6,30 FT3 2.45 FT4 1.02 TSH 7.87 ANTITG 35 KAI TPO 5.375.
ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΓΙΝΑΝ ΕΠΕΙΔΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΚΑΙ Ο ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟ ΘΥΡΟΕΙΔΟΥΣ.ΠΩΣ ΒΛΕΠΕΤΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΜΟΥ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ .

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΑΣ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΥΠΟΚΛΙΝΙΚΟΣ ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ. ΑΝ ΕΙΣΑΣΤΑΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΑΣΘΕΝΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΕΔΙΝΑ ΑΓΩΓΗ ΑΛΛΑ ΘΑ ΣΑΣ ΜΕΤΡΟΥΣΑ ΞΑΝΑ ΤΗΝ TSH ΜΕΤΑ 2-3 ΜΗΝΕΣ. ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΞΑΝΑ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ

 

τι πρέπει να κάνω

Γιατρέ είμαι από επαρχία, εξετάσεις και να γιατροί είναι λίγο δύσκολο λόγο απόσταση από την πόλη, έκανα εξετάσεις αίματος και αποτελέσματα με ανησύχησαν, ΘΥΡΕΟΣΦΑΙΡΙΝΗ Τg=1879,0 και Τ4=7.46 – Τ3=107 – TSH=2.12 – FT4=1.19 – FT3=2.8 – ANTI.TPO=11.9 – ANTI.TG=

ΟΙ ΟΡΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ. Η ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΘΥΡΕΟΣΦΑΙΡΙΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΗ ΛΑΘΟΣ , ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΗΓΗΣΩ Η” ΝΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΩ.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΩ ΚΙΛΑ? ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΟΥ ΝΙΩΘΩ ΕΞΑΝΤΛΗΣΗ ΚΑΙ ΚΟΠΩΣΗ ΚΑΙ ΥΠΝΗΛΙΑ? ΤΙ ΜΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΩ?

Ρωτήστε το γιατρόΓΕΙΑ ΣΑΣ…ΕΙΜΑΙ 24 ΧΡΟΝΩΝ 1,62 ΥΨΟΣ ΚΑΙ 46 ΚΙΛΑ!ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΧΡΟΝΟ ΕΧΑΣΑ 10 ΚΙΛΑ. ΕΚΑΝΑ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΞΕΤΑΕΙΣ ΚΑΙ ΜΟΥ ΒΡΗΚΑΝ ΑΝΑΙΜΙΑ ΜΕ THN RBC:3,99 – HGB:10,8 – HCT:33,9 – MCH:27,1 – MCHC:32,0 KAI TSH:2.290! NA ΑΝΗΣΥΧΩ??? ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!!!

ΟΙ ΟΡΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ. Η ΑΝΑΙΜΙΑ ΣΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΕ ΑΝΕΠΑΡΚΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΡΟΦΗΣ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΣΧΕΤΕ ΑΠΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ. ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΤΕ ΜΕ ΕΝΑΝ ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΘΟΛΟΓΟ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΟ.

πολυκυστικές ωοθήκες

Το ιστορικο μου : Πριν απο ενα χρονο διαγνώστικα με πολυκυστικές ωοθήκες ειμαι 19 χρονών. Έλαβα αγωγή με αντισυλλιπτικά χαπια για την ρυθμιση της περιοδου και την μειωση των ανδρικων ορμονων. Μετα απο ενα χρονο αγωγης οι ανδρικες ορμονες μειωθηκαν σε σχεση με παλιοτερες εξετασεις ωστοσο και παλι υπερβαινουν το οριο. Αυτη την στιγμη εχω διακοψει την αγωγη για να δουμε πως θα παω. Βέβαια με προβληματιζει το οτι στισ τελευταιες γενικές εξετασεις αιματος ειχα ανεβασμενη την χοληστερινη ενω η διατροφη μου ειναι σωστη (55kg kai 170cm). Η χολιστερίνη μπορει να ειναι παρενεργεια των χαπια που επαιρνα? η οφειλεται σε κατι αλλο?? Ρωτήστε το γιατρό

ΜΟΥ ΕΧΕΙΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΟΛΙΚΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ. Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΟΛΙΚΗΣ ΧΟΛΗΣΤ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΕ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ Η” ΑΥΞΗΜΕΝΗ LDL ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ (ΚΑΚΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ). ΤΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΕΧΕΙΣ ΕΣΥ; Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΝΟΡΜΟΒΑΡΗ ΑΤΟΜΑ ΛΟΓΩ ΟΙΚΟΓΕΝΙΑΚΗΣ ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΗΣ. Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΕ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΩΝ.

ΣΕ ΠΟΣΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΣΤΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΟΡΜΟΝΕΣ

Γιατρέ σας ευχαριστώ προκαταβολικά για την απάντησή σας. Την 09/07/2013 υποβλήθηκα σε ολική θυρεοειδεκτομή και την 08/08/2013 μου χορηγήθηκε ραδιενεργό ιώδιο 100μιλικιουρί καθώς η βιοψία έδειξε θηλώδες καρκίνωμα. Ακολούθως, ξεκίνησα Τ4 137. Σας παρακαλώ πείτε μου πόσο καιρό χρειάζονται οι ορμόνες για να επανέλθουν και να αρχίσει το σώμα να ανταποκρίνετε καθότι έχω διάφορα παράξενα συμπτώματα, όπως μια ρυνίτιδα που δεν φεύγει με τίποτα, ανωμαλίες στον κύκλο κτλ. Σας ευχαριστώ.

Η ΡΙΝΙΤΙΔΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΑΝΑ ΔΙΜΗΝΟ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΜΟΝΩΝ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ Η ΣΩΣΤΗ ΔΟΣΗ. ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ Η ΔΟΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΜΕΡΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΥΠΕΡΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ.

Γ

Ρωτήστε το γιατρόΓιατρε ηθελα να σας ρωτησω δεν εχω θυροειδη αλλα καθε χρονο κανω προλυπτηκα επειδη εχει η μητερα μου εκανα εξετασεις και το TSH ειναι 4,71ειναι ενταξει;μονο αυτο ειναι πιο ψιλο τα αλλα ειναι ενταξει απαντηστε μου σας παρακαλω.

ΕΧΕΤΕ ΥΠΟΚΛΙΝΙΚΟ ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟ. ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΜΟΝΩΝ ΑΝΑ ΕΞΑΜΗΝΟ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.

Γιατρε δεν εχω θυροειδη αλλα επειδη εχει η μητερα μου προλυπτηκα κανω καθε χρονο εκανα εξετασεις και το TSH ειναι 4,71 ειναι ενταξει;μονο αυτο ειναι πιο ψηλο τα αλλα ειναι ενταξει.

Ρωτήστε το γιατρόΓιατρε ηθελα να σας ρωτησω δεν εχω θυροειδη αλλα καθε χρονο κανω προλυπτηκα επειδη εχει η μητερα μου εκανα εξετασεις και το TSH ειναι 4,71ειναι ενταξει;μονο αυτο ειναι πιο ψιλο τα αλλα ειναι ενταξει απαντηστε μου σας παρακαλω.

ΕΧΕΤΕ ΥΠΟΚΛΙΝΙΚΟ ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟ. ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΜΟΝΩΝ ΑΝ ΕΞΑΜΗΝΟ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.

Χρειάζεται να γίνει αφαίρεση θυροειδους?

Γεια σας,το 2008 γέννησα κ μετά από μερικούς μήνες διαγνωσθηκε υπερθυροειδισμο, από το 2008 μέχρι το Σεπτέμβρη του 2012 παίρνω unimazol,τον Οκτώβριο κόβουμε το χάπι κ οι τιμές ,μετά από ένα χρόνο χωρίς χάπι ειναι:ΑΘΑ-τ:190,ΑΘΑ-μ:40,anti-TG:190,anti-TPO:29 k Tsh:0,90, T4:8. T3:1.21χρειαζετα αφαίρεση θυροειδους?γιατι χάπι δεν μπορώ να ξανά πάρω ,διότι μου έριχνε τα λευκά ατμοσφαιρικά,σας ευχαριστω πολύ

ΠΑΘΑΤΕ ΘΥΡΕΟΕΙΔΙΤΙΔΑ ΛΟΧΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΕ ΣΥΝΗΘΩΣ ΜΕ ΥΠΕΡΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΟΡΕΣ ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΑΓΩΓΗ. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΧΑΠΙ ΟΥΤΕ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ. ΝΑ ΜΕΤΡΑΤΕ ΤΙΣ ΟΡΜΟΝΕΣ ΣΑΣ ΚΑΘΕ 6 ΜΗΝΕΣ.

Hashimoto – Αποτελέσματα Εξετάσεων

Έχω αυτοάνοση θυροειδήτιδα και παίρνω Τ4 των 50mg .
Έκανα εξετάσεις πριν δύο μήνες με τιμές:
TSH – 1,66
FT4 – 1,02
Anti Tpo – 205,5

Σήμερα έκανα ξανά εξετάσεις με αποτελέσματα:
TSH – 0.79
FT4 – 1.12
Anti Tpo – 178.9

Μήπως πρέπει να σταματήσω τα Τ4; Δεν νιώθω καθόλου καλά και έχω αρκετά συμπτώματα όπως δυσκοιλιότητα , ξηροδερμία , κόπωση , χάλια ψυχολογία κτλ.

Ευχαριστώ.

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΤΕ ΤΗ ΘΥΡΟΞΙΝΗ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΤΡΗΣΕΤΕ ΤΙς ΟΡΜΟΝΕς ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΣΑΣ ΜΕΤΑ 2 ΜΗΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΑΝ ΤΗΝ ΕΧΕΤΕ ΑΝΑΓΚΗ. ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟ.

Αυξημένη TSH

Γιατρε είχα TT4 ολική θυροξίνη 86 ng/ml και TSΗ 0.07 ìiu/ml μετά από αυτά πήρα unimazol 5mg και στην επόμενη μέτρηση μετα από 4 μήνες είχα TSH 7.06 ìiu/ml ποια η γνώμη σας τι πρέπει να δω

ΝΟΜΙΖΩ ΕΧΕΤΕ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ UNIMAZOL ΑΛΛΑ ΣΕ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΔΟΣΗ. ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟ ΣΑΣ.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΩ ΔΟΣΗ;

ΕΙΜΑΙ 38 ΕΤΩΝ,ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΔΕΞΙΟΥ ΛΟΒΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΑΔΕΝΑ ΠΡΙΝ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑ ΕΔΕΙΞΑΝ ΤΑ ΕΞΗΣ:Τ3 1,46 Τ4 9,39 ΤSH 0,115.ΠΑΙΡΝΩ ΤΗΙRORMONE 0,1 5 ΜΕΡΕΣ 1 ΧΑΠΙ,2 ΜΕΡΕΣ 1,5 ΧΑΠΙ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΩ ΔΟΣΗ;

ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΜΕΓΑΛΗ ΔΟΣΗ ΘΥΡΟΞΙΝΗΣ. ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΗ ΔΟΣΗ.

ΘΥΡΟΕΙΔΗΣ

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.ΕΚΑΝΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΘΥΡΟΕΙΔΗ ΚΑΙ ΒΡΕΘΗΚΑΝ

ΜΙΚΡΟΣΩΜΑΤΙΚΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ (Αb) Θετικό (75)

Anti-TRO 9.20

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΑΥΤΑ; ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΤΙ ΣΗ

ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΣΑΣ

 

 

 

 

 

 

 

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΘΥΡΟΕΙΔΟΥΣ

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ . ΕΙΜΑΙ 56 ΕΤΩΝ .
ΕΚΑΝΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΘΥΡΟΕΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΒΡΕΘΗΚΑΝ :
TSH 1.21
FT3 2.88
FT4 16.3
Θυρεοσφαιρικά αντισώματα Αρνητικά (14)
Μικροσωματικά αντισώματα Αb Θετικό (75)
Αnti-TRO 9.20

ειναι καλές ; Απαντήστε μου σχετικά . ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΟΡΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ

εχω θυροειδη?

καλησπερα, ειμαι 30 ετων , θα ηθελα να ρωτησω
οι τιμες Τ3 και Τ4 ειναι φυσιολοφικες (Τ3 12,1 και Τ4 186)
η τιμη του tsh ειναι 0,01.
χρειαζεται ρυθμιση?? ευχαριστω

ΠΑΣΧΕΤΕ ΑΠΟ ΥΠΟΚΛΙΝΙΚΟ ΥΠΕΡΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟ. ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟ. ΑΝ ΕΙΣΑΣΤΑΝ ΔΙΚΗΣ ΜΟΥ ΑΣΘΕΝΗΣ ΘΑ ΣΑΣ ΕΚΑΝΑ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΔΙΝΑ ΑΝΤΙΘΥΡΕΟΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ.

Κάποιες ερωτήσεις γιατρέ

Καλησπέρα γιατρέ. Είμαι άντρας 25 χρονών με βάρος 84 κιλά και ύψος 1.85 και έκανα εξετάσεις αίματος πριν 1 εβδομάδα περίπου με αποτελέσματα TSH 4.85, Τ3, Τ4 φυσιολογικές και ΑΝΤΙ-TG 185 και ANTI-TPO 250. Πήγα σε έναν ενδοκρινόλογο, έκανα υπέρηχο και μου είπε οτι πρόκειται για hashimoto. Για την ακρίβεια στον υπερηχο μου βρήκε και κάτι καλοήθης όζους (τίποτα το ανησυχιτικό σύμφωνα με αυτόν).

Έχω να κάνω κάποιες ερωτήσεις σχετικά.
1) Μου είπε οτι καλό θα ήταν να ξεκινήσω αγώγη για 3 μήνες για να δόυμε πως θα πάνε οι εξετάσεις μου (μου έδωσε Euthyrox 25). Συμφωνείτε με αυτό; Σας ρωτάω γιατί όταν ξεκίνησε το θέμα της αγώγης στην αρχή μου είπε οτι θα πρέπει να το παίρνω εφ’ορου ζωής, μετά μου είπε οτι είναι στην κρίση μου και οτι αν θέλω δεν το παίρνω καθόλου (σε αυτήν την περίπτωση μου είπε οτι γύρω στα 5 χρονια θα κάνω υποθηροειδησμό) αλλά καλό θα είναι να ελέγχω τον θηροείδη μου ανα τακτά χρονικά διαστήματα. Τελικά καταλήξαμε στο να πάρω θυροξινη για 3 μήνες και να επανεκτιμήσουμε την κατάσταση (με πιο πιθανή εξελίξη να μην πάρω για τα επομένα 6-8 χρόνια). Εσείς τι λέτε;
2) Θέλω να ρωτήσω και κάτι σχετικά με την κληρονομικότητα. Στην οικογένεια μου δεν έχω θέμα με τον θηροειδή, απλά η μητέρα μου εχει διαβήτη τύπου 1. Υπάρχει πιθανότητα να επηρέασε η κληρονομικότητα του διαβήτη τον θηροειδή μου; Γιατί απ’οσο ξέρω και τα δύο είναι αυτοάνοσα νοσήματα, γι’αυτό σας ρωτάω. Υπάρχει πιθανότητα και εγώ στον μέλλον να αναπτύξω διαβήτη τύπου 1 ή 2;
3) Φανταζόμαι οτι είμαι σχετικά μικρός να πάρω το χάπι, αν και βέβαια η δοσολογία ειναι μικρή, μήπως γιατρέ αυτό το χάπι δεν θα κάνει χρήση μετά απο κάποια χρόνια; Σας ρωτάω γιατί αν το πάιρνω εφ’ορου ζωής, σημαίνει οτι πρώτα ο Θεός θα το παίρνω για πολλά χρόνια ακόμη…Τι γίνεται τότε;
4) Και μία τελευταία ερώτηση. Αν υποθέσουμε οτι πρέπει να πάρω το χάπι της θιρόξινης εφ’όρου ζωής η θυροειδίτιδα hasmimoto θα μετατραπεί σε υποθηροειδισμό η` θα παραμείνει ως έχει; Και τι κινδύνους κρύβει;

Γιατρέ πραγματικά χίλια συγγνώμη αν σας ζάλισα με τις ερωτήσεις μου, αλλά πραγματικά γυρνάνε στο κεφάλι μου όλες αυτές τις μέρες και αύτος είναι ο λόγος που σας ρωτάω. Θα σας ήμουν ευγνώμων αν απαντούσατε σ’ολες. Ευχαριστώ πολύ.

ΜΗΝ ΑΓΧΩΝΕΣΑΙ. ΑΝ ΕΙΣΟΥΝ ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ ΑΣΘΕΝΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΣΟΥ ΕΔΙΝΑ ΑΓΩΓΗ ΑΛΛΑ ΘΑ ΣΕ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑ ΑΝΑ ΤΡΙΜΗΝΟ Η” ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΕ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΜΟΝΩΝ. ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 1, ΛΟΓΩ ΣΥΓΓΕΝΕΙΑΣ ΠΡΩΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ, ΕΧΕΙΣ 5-10% ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΤΟΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΘΥΡΕΟΕΙΔΙΤΙΔΑ ΔΕΝ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ.

Διαβήτης και χοληστερόλη

Καλησπέρα σας είμαι 39 των και διαβητικός τύπου 1 (από την ηλικία των 23).Σε ποια επίπεδα πρέπει να είναι η χοληστερόλη μου ( έχω LDL 171, θα συνιστούσατε χάπια για καλύτερα αποτελέσματα;) δεδομένου ότι είμαι διαβητικός (με καλή ρύθμιση ΓΛΥΚ.ΑΙΜΟΣΦ κοντα στο 6.7);
Γνωρίζεται αν υπάρχουν παρενέργειες για τους καρπούς γκότζι μπέρι και τον διαβήτη ;
Ευχαριστώ για την υπομονή σας

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ ΣΑΣ, ΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΡΥΘΜΙΣΜΕΝΟΣ ΑΝ Η ΓΛΥΚ. ΑΙΜ.  ΠΕΣΕΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 6.5. Η ΤΙΜΗ ΤΗΣ LDL ΠΟΥ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΟ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 100. ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΣΑΣ ΣΥΣΤΗΝΩ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΑΝΤΙΛΙΠΙΔΑΙΜΙΚΗ ΑΓΩΓΗ. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΦΑΤΕ ΑΦΟΒΑ Ο,ΤΙ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Η ΦΥΣΗ!

Καλησπέρα (και μπράβο σας!)

Είμαι 39 ετών με μητέρα και αδελφή με πρόβλημα στον θυροειδή (και «ρυθμισμένες» με το κατάλληλο χάπι). Έχω συχνά εξάψεις. Οι προηγούμενες εξετάσεις μου ήταν μια χαρά. Αποτελέσματα εξετάσεων (σήμερα):
Τ4: 8.80
Τ3: 141
TSH: 0.85
ANTI-TPO: 35.5
ANTI-TG:

ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΘΥΡΕΟΕΙΔΙΚΩΝ ΟΡΜΟΝΩΝ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ. Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΑΣ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ; ΜΗΠΩΣ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΙΡΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ;

Τριχόπτωση και εξετάσεις θυρεοειδούς

Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για τη βοήθεια που μας προσφέρετε. Είμαι γυναίκα 30 χρόνων. Από τον Μάιο εμφάνισα ξαφνική τριχόπτωση, δέκα φορές μεγαλύτερη από το κανονικό, η οποία συνεχίζει αμείωτη ως σήμερα. Μάλιστα, η συντριπτική πλειονότητα των μαλλιών που χάνω είναι τρίχες κοντές, κάτω των 15 εκατοστών. Ουδέποτε είχα στο παρελθόν πρόβλημα. Έκανα εξετάσεις αίματος, όπου ο σίδηρος ήταν πολύ καλός, αλλά η φερριτίνη στο 29. Οι εξετάσεις θυρεοειδούς μου ήταν οι εξής: TSH 4.1 (πριν από ένα μήνα η τιμή ήταν 1.85!), FT4 1.14, FT3 2.9, Anti TPO 9.7, Anti TG 2.6. Διάβασα ότι τα νέα δεδομένα στην Αμερική λένε πως αν το TSH είναι πάνω από 3.0, είναι μεγάλη η πιθανότητα υποθυροειδισμού. Δεδομένου ότι το πρόβλημά μου συνεχίζεται αμείωτο και ότι έχω πάρα πολλά άλλα συμπτώματα του υποθυροειδισμού (χρόνια κατάθλιψη, πόνος στις αρθρώσεις, εξάντληση, δυσκολία να χάσω βάρος, ευαισθησία στο κρύο κ.ά.) πώς θα με συμβουλεύατε να κινηθώ; Σας ευχαριστώ πολύ.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΑΣ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΥΠΟΚΛΙΝΙΚΟΣ ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΑΠΙΘΑΝΟ ΝΑ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΣΑΣ. ΣΥΝΗΘΩΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ.

ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΗ Η ΔΟΣΗ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΩ?

ΓΙΑΤΡΕ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΟΛΙΚΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΕΚΤΟΜΗ. ΕΔΩ ΚΑΙ 4 ΜΗΝΕΣ. ΠΑΙΡΝΩ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 1 THYRORMONE ΚΑΙ ΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΙΣΟ ΧΑΠΙ. ΕΚΑΝΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΠΟΥ ΈΔΕΙΞΕ:
Τ4 8,7 (5,1-14,1)mg/dl
Τ3 96 (80-200) NG/ml
TSH 0,48 (0,27-4,7)mU/ml
Το θεμα είναι οτι με αυτές τις τιμές αισθανομαι τη καρδιά μου να πηγαίνει πιο γρήγορα (δυνατούς παλμούς και ξηρασία στα μάτια).
(ένα μήνα πριν ακριβώς η tsh μου ήταν 2,40 mu/ml και έκανα και υπερηχο όπου βγήκε καλός καθώς και εξετάσεις αίματος καλές)
Υπάρχει περίπτωση να παράγονται ορμόνες από κάπου αλλού και γι αυτό να έχω ταχυπαλμίες?
Σας ευχαριστώ

ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΟΡΜΟΝΩΝ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΛΛΑ ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΗ ΔΟΣΗ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ.

ΖΑΛΑΔΕΣ (ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΙΛΙΓΓΟΥ) ΚΑΙ ΤΑ ΦΛΕΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΒΗΧΑ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΘΥΡΟΕΙΔΗ?

Καλησπέρα,
Έχουν σχέση οι ζαλάδες με τον υποθυροειδισμό? Γιατί εξαρχής γι αυτό τον λόγο έκανα τις εξετάσεις και βρέθηκε χρόνιος υποθυροειδισμός χασιμότο. Επίσης, έχω τον τελευταίο χρόνο περίπου φλεματα χωρίς βήχα, και πάλι η ερώτηση είναι αν έχει σχέση με τον θυροειδή μου. Ευχαριστώ!

ΟΙ ΦΑΡΥΓΓΙΚΕΣ ΕΚΚΡΙΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΑΛΑΔΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΥ ΣΑΣ.

ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΙΜΕΣ ΘΥΡΟΕΙΔΟΥΣ

Γιατρέ καλησπέρα σας ! Συγχαρητήρια για την προσφορά σας..!
Θα ήθελα , σας παρακαλώ, να μου πείτε αν οι παρακάτω τιμές του θυροειδή είναι κατάλληλες για εξωσωματική ή θα πρέπει να μειώσω την TSH κάτω του 2 , όπως έχω ακούσει..
TSH:2,32 μIU/ml με τιμ.αναφ. 0.25-5.00
FT3:4.3 3.5 -8.3
FT4:13.3 10.6-19.4
ANTI-TΡΟ-Έναντι υπεροξειδάσης

ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΟΡΜΟΝΩΝ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΓΙΑ ΣΥΛΛΗΨΗ.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΘΗΣΗ ΣΤΟΝ ΘΥΡΟΕΙΔΗ??

Καλησπέρα γιατρέ,
είμαι 29 χρονών. Πρόσφατες εξετάσεις έδειξαν:
ΦΕΡΡΙΤΙΝΗ 8,90 Φ.Τ 10-291 ng/ml
FT3: 3,11 Φ.Τ 2,3-4,21 pg/ml
FT4: 0,86 Φ.Τ 0,89-1,76 ng %
TSH-3G 10,974 Φ.Τ 0,35/5,5 μLU/ml

Πρέπει να κάνω περαιτέρω εξετάσεις ή να ανησυχώ για κάτι? Το ραντεβού με το γιατρό είναι σε ένα μήνα..

ΠΑΣΧΕΤΕ ΑΠΟ ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΤΕ ΑΓΩΓΗ ΜΕ ΘΥΡΟΞΙΝΗ. ΜΙΛΗΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟ ΣΑΣ.

ΧΑΜΗΛΗ TSH

ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΓΙΑΤΡΕ ΕΧΑΣΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΞΑΝΑ ΣΤΕΛΝΩ.ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2012 Η ΤSH 4,7 ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ 0,03 Η FT4 1,29 H FT3 3,4 H ANTI-TG 10,6 TAΘΥΡΕΟΕΙΔΙΚΑ ΑΥΤΟΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΣΩΜΙΑΚΟΥ ΑΝΤΙΓΟΝΟΥ

ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ

Εγκυμοσύνη & hashimoto

Καλησπέρα σας ,
την 23/8 κάνω εξετάσεις λόγο μη προγραμματισμένης εγκυμοσύνης (εβδομάδα 6).
Λόγω διακοπών και με την προτροπή του γυναικολόγου ο έλεγχος των εξετάσεων γίνετε στις 26/09/2013 , και με καθογηγεί σε επίσκεψη ενδοκρινιλόγου ο οποίος τηλεφωνικά αρχικά και με την ένδειξη των THS 5,94 μΙU/ml μου προτείνει λήψη Τ4 των 112 .
Την 01/10 έπειτα από την λήψη Τ4 των 112 για μόνο τρεις ημέρες ,οι ορμονολογικές εξετάσεις έδειξαν ότι η TSH είναι 4,82 μIU/ml ( επίσης T4 : 1,02ng/dl , ΑΝΤΙ-Τ : 239 U/ml , ANTI-TPO : 186 IU/ml ) .

Δεν είχα ιστορικό με τον θυροειδή μου , τουλάχιστον έτσι έδειχναν οι εξετάσεις ανά 2 χρόνια περίπου .Είμαι 31 ετών .Κληρονομικότητα δεν υπάρχει .

Η δόση των 112 Τ4 , είναι αυτή που αναλογεί στην περίπτωσή μου , χωρίς αυτή να βλάψει το μωρό ?
Και πως δικαιολογείται η πτώση του TSH από 5,94 σε 4,82 , σε διάστημα ενός μήνός με την χορήγηση 3 μόνο ημερών με Τ4 ?
Η γνώμη σας ποιά είναι ?

(υπέρηχος θυροειδή έχει γίνει , δεν έχω όζους , αλλά δεν την έχω πάρει από το διαγνωστικό , για περισσότερες λεπτομέρειες .)

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΛΑΒΕΤΕ ΘΥΡΟΞΙΝΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΥΗΣΗ. ΕΓΩ ΘΑ ΣΑΣ ΕΔΙΝΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΔΟΣΗ ΘΥΡΟΞΙΝΗΣ ΑΝ ΕΙΣΑΣΤΑΝ ΑΣΘΕΝΗΣ ΜΟΥ. Η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΟΡΜΟΝΩΝ ΣΑΣ ΜΕΤΑ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΑΓΩΓΗΣ ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΣΤΗ ΔΟΣΗ.

Θυρεοειδής. Αντισώματα.

Γιατρέ, οι εξετάσεις μου έδειξαν τα εξής:
Τ3: 1,39 ng/ml
T4: 11,3 μg/ml
TSH: 1,37 μIU/ml
Αντιθυρεμικροσωμιακά αντισώματα: 132 IU/ml
Αντιθυρεοσφαιρινικά αντισώματα: 105 IU/ml
Aντι-TPO: 126 IU/ml

Είναι τσιμπημένα κάπως τα αντισώματα; Πέφτουν με κάποιο τρόπο; Είναι ένδειξη για κάτι;
Είμαι 32 ετών χωρίς πρόβλημα βάρους, 55kg, και καλές αιματολογικές εξετάσεις.

ΙΣΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΔΕΙΞΗ ΑΥΤΟΑΝΟΣΗΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΙΤΙΔΑΣ. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΜΕΤΑ ΕΞΑΜΗΝΟ.

Kalispera kai xilia sygnomh gia thn enoxlhsh . Giatre mou ekana exetasi TSH kai h timh ths einai 5,13 oles oi alles einai fusiologikes tautoxronos ekana kai exetasi kortizolis kai h timh ths einai 29,6me orio to 23 exo voviuei para polu ti proteinete na kano ; sas euxaristo kai zito sygnomi gia thn enoxlhsh.

Ρωτήστε το γιατρό

Η τιμη της TSH που μετρησατε ειναι συμβατη με υποκλινικο υποθυρεοειδισμο, μια ορμονικη διαταραχη που συνηθως χρειαζεται μονο παρακολουθηση απο τον ενδοκρινολογο και οχι αγωγη. Δεν καταλαβαινω γιατι μετρησατε πρωινη τιμη κορτιζολης. Η τιμη της δικης σας παντως κορτιζολης ειναι φυσιολογικη.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΖΑΠΑΝΔΙΩΤΗΣ

 

tsh

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ!!!! ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤ ΜΟΥ ΣΕ ΚΑΤΙ…. ΑΠΟΦΑΣΗΣΑ ΣΤΑ 26 ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ…ΚΑΙ ΟΛΑ ΕΥΤΥΧΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ 199. ΕΚΑΝΑ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ Τ3, Τ4 ΚΑΙ TSH. ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΚΑΝΕΙ ΠΟΤΕ. ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΘΗΚΑ ΕΧΩ Τ3 1.31, Τ4 8.5 ΚΑΙ TSH 7215. ΕΧΩ ΦΡΙΚΑΡΕΙ ΓΙΑΤΙ ΕΚΛΕΙΣΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟ ΙΚΑ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ.ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΟΜΩΣ? ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΟ???

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν καταλαβαινω την τιμη της TSH που μετρησατε. Ειναι 7,215 ή 72,15; Επαναλαβετε σας παρακαλω.

TSH υποθυρεοειδισμός

καλησπέρα, ειμαι 28 ετών, 54 κιλά 1,67 υψος. ειμαι χωρις περιοδο για 4μηνες,πηρα duphaston 2 φορες αλλα δεν ειχε αποτελεσμα. με σωστη διατροφή και βαρη (συνολο 10κιλά) από τα 52 κιλά πηγα στα 54 που ειμαι τωρα. οι τιμές θυροειδούς στις 1/02/2012:
TSH 3.06, T3 1.66, T4 103.8 και οι τελευταιες 6/08/2013 TSH 4.38, T3 1.22 T4 83.7.

τι με συμβουλεύετε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι τιμες των ορμονων θυρεοειδους σας κατα πασα πιθανοτητα δεν ευθυνονται για την αμηνορροια που παρουσιαζετε. Ισως ευθυνεται καποια διατροφικη διαταραχη ή καποιο αλλο ενδοκρινολογικο προβλημα. Παντως πρεπει να επισκεφτειτε ενδοκρινολογο για να σας κανει ενα σωστο ορμονολογικο ελεγχο.

καλησπερα θα μπορουσατε να μου πιτε τα αποτελεσματα των εξετασεον γιατι μενω στην Κω και δεν εχουμε γιατρο εδω, ειμαι 24 χρονων ,εχω γενισει εδω και 4 μηνεσ και απο το μικροβιολογικο που μου τισ εστιλε με φαξ μου ειπαν οτι δεν ειναι πολι καλεσ.περα απο αυτο εχο ζαλαδεσ ατονια και νιοθω κομαρεσ εινα οι εξεισ tsh-θυροτροποσ ορμονη 52.27μlUml φτ4-ελευθερη θυροξινη 5,2pmolL Anti/TG 480 lU/ml TG-θυραιοσφαιρινη 32,8 ngml παρακαλω απαντηστε μου σιντομα αν μποριτε. ευχαριστω

καλησπερα θα μπορουσατε να μου πιτε τα αποτελεσματα των εξετασεον γιατι μενω στην Κω και δεν εχουμε γιατρο εδω, ειμαι 24 χρονων ,εχω γενισει εδω και 4 μηνεσ και απο το μικροβιολογικο που μου τισ εστιλε με φαξ μου ειπαν οτι δεν ειναι πολι καλεσ.περα απο αυτο εχο ζαλαδεσ ατονια και νιοθω κομαρεσ εινα οι εξεισ tsh-θυροτροποσ ορμονη 52.27μlUml φτ4-ελευθερη θυροξινη 5,2pmolL Anti/TG 480 lU/ml TG-θυραιοσφαιρινη 32,8 ngml παρακαλω απαντηστε μου σιντομα αν μποριτε. ευχαριστω

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η κατασταση σας ονομαζεται υποθυρεοειδισμος λογω αυτοανοσης μαλλον θυρεοειδιτιδας. Χρειαζεται να αρχισετε αμεσα αγωγη με θυροξινη και να κανετε ελεγχο των ορμονων σας ξανα σε 2 μηνες.

Καλησπερα σας γιατρε!Ενω τρωω μικρες ποσοτητες φαγητου και ενω προσεχω την διατροφη μου παρα πολυ δεν μπορω να χασω βαρος η αν το κανω το κανω με παρα πολυ αργους ρυθμους!Το προβλημα μου ειναι οτι π.χ αν ενα Σ/Κ χαλαρωσω λιγο και φαω εξω οτε μεσα σε 1-2 μερες μπορει να παρω και 2 κιλα!Ειναι φυσιολογικο αυτο;Μηπως εχω καποιο προβλημα με το θυροειδη μου;Δεν μπορω να εξηγησω πως γινεται να βαζω τοσο γρηγορα κιλα!Σας ευχαριστω πολυ για τον χρονο σας!

Ρωτήστε το γιατρό

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αν δεν μετρησετε τις τιμες των ορμονων του θυρεοειδους σας δεν μπορει να σας πει ο γιατρος σας αν παρουσιαζετε διαταραχη του θυρεοειδους σας που χρειαζεται διορθωση.

tsh ανεβασμενη Τ3 Τ4 φυσιολογικες

γιατρε καλημερα. εχω ενα κοριτσακι 3χρονων και 3 μηνων. οταν ηταν 1,5 ετων καναμε εξετασεις και η TSH ηταν 6,50 ενω οι Τ3 Τ4 φυσιολογικες. μετα απο επαναληψη πηγε στο 7,02 και ξεκινησαμε θεραπεια με T4. τους τελευταιους 9 μηνες ειναι στα φυσιολογικα ορια αν και δειχνει μια ανοδικη ταση (απο 3,15 σε 3,38)ο γιατρος μας ειχε πει οτι καποια στιγμη θα σταματησουμε το χαπακι γιατι ο παιδικος υποθυροειδισμος φευγει ενω τωρα μας ειπε να το συνεχισει. τι συμβαινει? το παιδι δεν εχει καμια σχεση με κλινικη εικονα της παθησης και φοβαμαι μηπως της δινω το φαρμακο χωρις να χρειαζεται. ειναι υπερκινητικη με υψος 1,01μ βαρος 18,3kg και οσο για τη νοητικη της αναπτυξη ολοι νομιζουν οτι παει νηπιαγωγειο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η κατασταση του παιδιου σας ονομαζεται υποκλινικος υποθυρεοειδισμος και δεν εμφανιζει συμπτωματολογια. Συνηθως, υποχωρει με την παροδο της ηλικιας. Μαλλον συντομα ο γιατρος σας (και ετσι πρεπει να γινει) θα ελαττωσει και θα διακοψει τη θυροξινη

Έλεγχος μετα απο θυρεοειδεκτομή

Καλημέρα!
Έκανα θυρεοειδεκτομή πριν 17 περίπου μήνες. Τα αποτλέσματα στις 2 6μηνιαιες εξετασεις που εκανα ηταν πολυ καλα. Θέλω να κανονίσω τώρα να κάνω ξανα τις αιματολογικες εξετασεις και ισως και εναν υπερηχο, και μου ειπαν (οχι ο γιατρος που με παρακολουθουσε, γιατι αλλαξα πολη) να κάνω μόνο την TSH. Οι υπόλοιπες δε χρειάζονται?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Για την τιτλοποιηση της δοσης της θυροξινης που λαμβανετε δεν ειναι απαραιτητο να μετρατε αλλες ορμονες περα απο την TSH.

ΘΥΡΟΕΙΔΗΣ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ
ΕΚΑΝΑ ΥΠΕΡΗΧΟ ΘΥΡΟΕΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΒΡΕθΗΚΑ ΟΖΟΣ ΣΤΟ ΔΕΞΙΟ ΑΔΕΝΑ.
ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΟΙ ΑΙΜΟΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΒΓΗΚΑΝ ΣΤΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι οζοι του θυρεοειδους ανεξαρτητα απο τις τιμες των ορμονων, πρεπει να παρακολουθουνται σε τακτα χρονικα διαστηματα απο τον ενδοκρινολογο σας (ανα εξαμηνο ή ετος, αναλογα με το μεγεθος, τον αριθμο και τα χαρακτηριστικα τους) και ισως χρειασθει να γινει διαγνωστικη παρακεντηση και κυτταρολογικη εξεταση.

FT4 κοντά στο χαμηλότερο όριο

Καλησπέρα γιατρέ είμαι 27 ετών πριν 5 μήνες γέννησα το δεύτερο παιδάκι μου. Επειδή παλιότερα είχα αυξημένα αντισώματα κάνω αρκετά συχνά εξετάσεις για τον θυρεοειδή. Βέβαια τα αντισώματα εδώ και αρκετά χρόνια είχαν αρχίσει να πέφτουν από την στιγμή που άρχισα να γυμνάζομαι εντατικά. Τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων είναι όλα φυσιολογικά εκτός από την ελεύθερη Τ4 που είναι αρκετά κοντά στο χαμηλότερο όριο (0,95 ng/dl με φυσ. τιμές 0,93-1,7) και η μικροβιολόγος μου το σημείωσε για να το δώ. Τι μπορεί να ευθύνεται γι” αυτό; Σας ευχαριστώ πολύ!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν εξηγειται. Να τη μετρησετε και σε αλλο εργαστηριο, να ρωτησετε τον ενδοκρινολογο σας ποιο εμπιστευεται.

Μετρήσεις μετά από ολική θυρεοειδεκτομή

Γεια σας.
Έκανα ολική θυρεοειδεκτομή πριν από 6 περίπου χρόνια και παίρνω καθημερινά 250 μg Τ4.
Οι πρόσφατες μετρήσεις μου είναι οι παρακάτω:
TSH : < 0.01 μIU/ml (Φ.Τ. 0.27 – 4.7)
FT4 : 2.27 ng/dl (Φ.Τ. 0.93 – 1.7)
Tg : < 0.1 ng/ml (Φ.Τ. < 78)
ANTI-TPO : 28.9 iu/ml (Φ.Τ. < 12)
ANTI-TG : 2.7 iu/ml (Φ.Τ. < 20)
Είναι οι μετρήσεις αναμενόμενες;
Ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Να μιλησετε αμεσα με τον ενδοκρινολογο σας γιατι ειστε εντελως απορρυθμισμενος, κινδυνευετε να παθετε καρδιακη αρρυθμια. Ακομη και καρκινο να ειχατε, παλι η δοση που παιρνετε ειναι υπερβολικη.

kalhspera sas εχω xasimoto ειμαι 46 ετων και παιρνω τ4 των 62 εκανα εξετασεις και η tsh ειναι 0,773 ενω τον ιανουαριο ηταν 1,50 ητ3 ειναι τωρα 1,17 κι τ4 ειναι 8,9

Ρωτήστε το γιατρό kalhspera sas εχω xasimoto ειμαι 46 ετων και παιρνω τ4 των 62 εκανα εξετασεις και η tsh ειναι 0,773 ενω τον ιανουαριο ηταν 1,50 η τ3 ειναι τωρα 1,17 κι τ4 ειναι 8,9 ενω ηταν 8,6 συνεχιζω τ τ4 62 η πρεπει να το αλλαξω ? ευχαριστω

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν βλεπω καποιο λογο για να αλλαξετε τη δοση της θυροξινης.

Μπορούν να ξανά βγουν οι όζοι μετά απο εγχείριση;

Καλησπέρα σας ! Έχω κάνει εγχείριση θυροειδή εδώ και 3 χρόνια περίπου τον έχω αφαιρέσει. Είχα 3 πολύ μεγάλους όζους και τα συμπτώματα του υπερθυροειδισμού όπως δυσπνοια, ταχυκαρδια,υδρωτας, νευρικοτητα, ενοχληση στον λαιμο κ να με ενοχλει οταν καταπινω , με οδηγησε στην ολικη αφαιρεση του θυροειδη. Για να ειμαι ειλικρινης τους πρωτους μηνες δεν επαιρνα σωστα το χάπι μου (Τ4) γιατί δε μπορούσα να το συνιθήσω… Μετα απο κατι «χαλια μαυρες» εξετασεις, αρχισα να το παιρνω σωστα! Η ερώτηση μου τωρα, εδω και ενα μηνα με εχουν ξανα πιασει ταχυκαρδιες κ δυσπνοια οπως και τοτε ετσι κ τωρα το βραδυ προσπαθοντας να κοιμηθω κ νιωθω παλι λες και εχω κατι στον λαιμο μου. Υπαρχει περιπτωση να ξαναβγουν οζοι κ χωρις να εχω θυροειδη; (Είμαι 23χρονων αν εχει σημασια η ηλικια!)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αν ο χειρουργος ηταν καλος και εκανε ολικη θυρεοειδεκτομη δεν ειναι δυνατον να υπαρχουν οζοι εφοσον δεν υπαρχει θυροειδης. Να ελεγχετε τις ορμονες σας δυο φορες το χρονο για να ρυθμιζετε τη δοση που λαμβανετε σωστα.

Κάποιες γενικές διευκρινίσεις για τις ορμόνες του Θυροειδούς

Καλημέρα σας γιατρέ, παρέλαβα αυτές τις μέρες τις αιματολογικές μου εξετάσεις και είναι οι εξής: T3: 1.72 / TSH: .3.98 / FT4: 16.25 / Anti TPO : 158 / Anti – TG : 390. Χοληστερίνη: 204, LDL: 121. Ποτέ δεν έχω πάρει χάπι, αλλά εδώ και 5 χρόνια ελέγχω τις τιμές γιατί έχω πολύ μικρούς όζους. Τον τελαυταίο καιρό νιώθω κόπωση (φερριτίνη: 3.72 ..) και κάποιες ταχυκαρδίες.. οκ, δε βρίσκομαι και στην καλύτερη φάση της ζωής μου αλλά το παλεύω. Θέλω να σας ρωτήσω πώς βλέπετε τις τιμές, πρέπει να κάνω εξέταση και για την TF4 και γενικά να κατασταλάξω ποιές τιμές είναι σημαντικές να ελέγχω κάθε φορά γιατί έχω μπερδευτεί.. σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εχετε θυρεοειδιτιδα Hashimoto αλλα ο θυρεοειδης ακομη δεν εχει προβλημα λειτουργιας. Να μετρατε την TSH και την FT4 μια ή δυο φορες το χρονο.

Έχω θυρεοειδή??

Καλησπέρα,είμαι 34 ετών,έκανα εξετάσεις θυρεοειδή γιατί έχει αυξηθεί το βάρος μου σχεδόν 50 κιλά σε 5 χρόνια περίπου.Τα αποτελέσματα μου είναι τα εξής:TSH 3.550μIU/ml, T3 124.90 ng/dl και T4 11.60 μg/dl.Επίσης έκανα καί υπέρηχο καί τα αποτελέσματα μου είναι τα εξής:θυρεοειδής αδένας με διαστάσεις εγκάρσια 19 χιλ.(ΔΕ)λοβός-18,6 χιλ (ΑΡ)λοβός.
Προσθιοπίσθια 16,2 χιλ (ΔΕ)λοβός-13 χιλ (ΑΡ)λοβός
Ισθμός με εύρος περί τα 3,8 χιλ.
Παρουσία ηπίως υπερηχογενούς όζου με διάμετρο περί τα 4,9 χιλ κατά τον δεξιό λοβό.
Έχω θυρεοειδή?Για αυτό και η αύξηση του βάρους μου?Τι με συμβουλεύετε να κάνω??
Αναφέρω ότι είμαι αλλεργική στο ιώδιο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο θυρεοειδης σας δεν εχει προβλημα λειτουργιας  και δεν εχει καμμια σχεση με την παχυσαρκια σας. Ο οζος σας χρειαζεται παρακολουθηση μια φορα το χρονο.

ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΗ TSH

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΕΧΩ HASIMOTO ΚΑΙ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΕΛΕΝΓΧΟΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΣ ΕΞΗΣ ΤΙΜΕΣ-
Τ3 0,4 Τ4 1,6 ΚΑΙ TSH 73,6.ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΩ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΚΑΠΟΙΟΝ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟ Η ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΜΙΑ ΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΟΥ;
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

Χρειαζεται αμεσα εναρξη αγωγης. Μια εβδομαδα δεν νομιζω οτι ειναι προβλημα.

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ.Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ 19 ΕΤΩΝ Κ ΕΧΕΙ ΤΑ ΕΞΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.FT3 2,90 -ME ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΤΙΜΗ 2-5,FT41,04 ME ΦΥΣ.ΤΙΜΗ 0,7-1,8,TSH 2,36-0.4-4 XΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ 125 ΜΕ ΦΥΣΙΟΛ.ΤΙΜΗ 140-220 ΣΙΔΙΡΟΣ 131.ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ.

Ρωτήστε το γιατρό

Τα αποτελεσματα των εξετασεων ειναι φυσιολογικα.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ!! ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ Ο ΘΕΙΟΣ ΜΟΥ ΣΕ ΤΣΕΚΑΠ. TSH 0. 41 ΦΥΣ. ΤΙΜΗ ΑΠΟ 0. 3-4. 5 FT3 3. 36 ΦΥΣ. ΤΙΜΗ 2. 0-4. 2 ΚΑΙ FT4 1. 30 ΜΕ ΦΥΣ ΤΙΜΗ 0. 8-1. 76 ΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΝ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΑΞΕΙ… ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ολα ειναι φυσιολογικα.

υπάρχει περίπτωση να έχω θυρεοειδή?

Καλησπέρα σας, έκανα εξετάσεις για τον θυρεοειδή και εκτός των ορίων είναι μόνο η ΑΝΤΙ-TG (72 IU/ml). Και ο υπέρηχος δεν έδειξε κάτι. Έκανα εξετάσεις γιατί ξεκίνησα δίαιτα έχασα ελάχιστα τις 2 πρώτες εβδομάδες και μετά τίποτα. Οπότε μου είπε η διαιτολόγος να τις κάνω. Επιπλέον πέφτουν τα μαλλιά μου, το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει ξηρά ενώ πάντα ήταν λιπαρά, σπάνε τα νύχια μου αλλά όλες οι γενικές εξετάσεις αίματος που έχω κάνει είναι καλές. Επίσης η μαμά μου έχει υποθυρεοειδισμό και η θεία μου . Σας ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο θυρεοειδης σας δεν εχει προβλημα λειτουργιας.

ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΟΡΜΟΝΩΝ

ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΟΛΙΚΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΠΡΙΝ 22 ΜΗΝΕΣ.ΠΑΙΡΝΩ ΤΟ EUTHYROX 100 ΜΙΚΡΟΓΡΑΜΜΑΡΙΩΝ.ΕΚΑΝΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΔΕΙΞΑΝ T3 1,11nmol/L,T4 73,7μg/dl,TSH 0,218μIU/ml.ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;ΝΑ ΜΕΙΩΣΩ ΤΟ ΧΑΠΙ;ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Χρειαζεται μειωση της δοσης. Πρεπει να γνωριζω το βαρος σας για να σας πω κατα ποσο.

Συμπτωματα

καλησπερα ειμαι 20 ετων και πριν ενα χρονο στις εξετασεις που εκανα η tsh ηταν 0,50 η τ3 και τ4 ηταν φυσιολογικες ενω οι προηγουμενες εξετασεις του θυρεοειδη τα προηγουμενα χρονια ηταν φυσιολογικες …..τι προβλημα μπορει να εχω?επισης εχω καποια συμπτωματα οπως ….αυξηση βαρους,δυσκολια στη μνημη παρα πολυ τριχοπτωση,υπνηλια ,κουραση κ.α
ΣΑς ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν εχετε καποιο προβλημα θυρεοειδικης λειτουργιας τωρα.

ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ Κ ΑΛΛΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ TSH ΗΤΑΝ ΛΙΓΟ ΑΝΕΒΑΣΜΕΝΟ;

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΓΙΑΤΡΕ,
ΕΚΑΝΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Κ ΕΙΧΑ FT3 3,58 (1,71-3,71) k FT4 1,08 (0,7-1,48) k TSH 6,65 ( 0,49-4,67)
ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ Κ ΑΛΛΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Η ΑΠΛΑ ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΕΠΕΙΔΗ ΗΤΑΝ ΛΙΓΟ ΑΝΕΒΑΣΜΕΝΟ ΤΟ TSH?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Καλο θα ηταν να μετρησετε τα αντιθυρεοειδικα αντισωματα και να κανετε και ενα υπερηχο για να διαπιστωθει να εχετε αυτοανοση θυρεοειδιτιδα.

ΓΕΙΑΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑΙ ΚΑΛΕΣ! TSH 3.11,FT4 1.O2 KAI ANTI-TG 137.6 ANTI-TRO 649,2

ΓΕΙΑΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ EΧΩ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑΙ ΚΑΛΕΣ! TSH 3.11,FT4 1.O2 KAI ANTI-TG 137.6 ANTI-TRO 649,2

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι ορμονες ειναι φυσιολογικες αλλα τα ψηλα αντισωματα διεχνουν οτι εχετε αυτοανοσια και γεννητικη προδιαθεση να αναπτυξετε υπο- ή υπερθυρεοειδισμο.  Εχετε απο ο,τι φαινεται θυρεοειδιτιδα Hashimoto. Να επισκεφτειτε ενδοκρινολογο να σας κανει υπερηχογραφημα θυρεοειδους. Εγω ισως σας εδινα σεληνιο που μπορει να ριξει τα αντισωματα. Χρειαζεστε παρακολουθηση ανα εξαμηνο (τουλαχιστον παντως ανα ετος)

θυρεοειδης

τιμες θυρεοειδη= Τ3=1,7 Τ4=105,5 TSH=1,8 ΕΙΝΑΙ ΚΑΛEΣ;ΥΠΕΡΗΧΟΣ ΚΑΘΑΡΟΣ.ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Απολυτα φυσιολογικα

 

Υπάρχει η όχι προδιάθεση???

καλησπέρα γατρέ,έκανα εξετάσεις για τον θυροειδή,τα αποτελέσματα έδειξαν TSH:3,13(ΦΤ 0,38-4,31),T3:1,07(0.6-2,0),Τ4=7,02(ΦΤ 4,4-12,0),ΑΝΤΙ-ΤΡΟ=11.5(ΦΤ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα αντισωματα ειναι αρνητικα, οποτε δεν εχετε προδιαθεση. Οι ορμονες ειναι φυσιολογικες

 

Φουσκονω και δεν ξερω γιατι ακριβος…μηπος φταιει το φαρμακο η ο θειροειδης;;

Καλησπερα γιατρε. Εκανα προσφατα εγχειριση και μου αφαιρεθηκε κομματι απο τον δεξιο λοβο μεγεθους 6x5x4εκ και στον αριστερο λοβο 5×3,5×3 εκ και τα δυο συνολικα ζυγηζαν 87γρ. Ο γιατρος μου μου εδωσε το φαρμακο t3 πριν τις εξετασεις.Μετα απο την εξεταση και τα αποτελεσμετα που εχουν ως εξης tsh=25,98 ft3=4,53 και ft4=2.07 μου χορηγηθηκε το medithyrox 50 mg για 1 μηνα και μετεπειτα το medithyrox 88mg για 1 μηνα επισης.Δεν εχω τελειωσει ακομα το δευτερο φαρμακο και εχω πριστει στα χερια και γενικα σε ολο το σωμα μου περιπου.Οταν πινω το φαρμακο το πρωι νιοθω αδυναμια για περιπου μια ωρα. θα ηθελα να μαθω που οφειλετε το φουσκομα που εχω παθει και γιατι νιωθω αδυναμια το πρωι? ειναι αυτο φισιολογικο η οχι;;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Πρεπει να μετρησετε την TSH και την Ft4. Αν ειναι φυσιολογικες, τα συμπτωματα που εχετε δεν οφειλονται υπερ- ή υποδοσολογια της θυροξινης.

ορμονικεσ εξετασεισ

Γεια σας γιατρε μου!προσπαθουμε με τον αντρα μου για παιδακι εδω και 11 μηνες και ακομα τιποτα!να σας πω φυσικα οτι πριν 2 χρονια εμεινα με φυσιολογικη συλλυψη εγκυος 2 φορες αλλα δυστυχως παλλινδρομισαν και οι 2 στισ πρωτες εβδομαδεσ.εκανα οτι εξετασεις υπαρχουν και δεν βρεθηκε αιτια.αυτο που με απασχολει τωρα ειναι η FSH.Eκανα 2 φορεσ ορμονικο ελεγχο σε διαστημα 1,5 χρονου και τα αποτελεσματα ειναι τα εξης
πρωτος ελεχγος
FSH 8,53 mIU/ml
LH 7,28 «»"»
E2 44,88 pg/ml
PRL 9,95 ng/ml
Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ
FSH 12,42 mUI/mL
LH 8,41 mUI/mL
E2 37,89 pg/ml
επισησ πριν ενα χρονο εκανα και ΑΜΗ 18,11 pmo/l
τι δειχνουν γιατρε μου τα αποτελεσματα για την γονιμοτητα μου;μειωνονται τα αποθεματα;εχω αγχωθει παρα πολυ!ξεχασα να σας πω οτι ειμαι 33 ετων.ευχαριστω εκ των προτερων

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η τιμη της FSH που αναφερετε (αν εχει γινει την 2-3η μερα του κυκλου) δεν ειναι σαφως τιμη συμβατη με προεμμηνοπαυση, να μην αγχωνεστε λοιπον για το θεμα αυτο. Οι υπολοιπες ορμονες ειναι επισης φυσιολογικες. Οι ορμονες του θυρεοειδους πως ειναι; Βεβαια εχετε σαν ζευγαρι απο ο.τι φαινεται θεμα υπογονιμοτητας. Πρεπει να ελεγχθει και ο συζυγος. Να παει σε ενδοκρινολογο να κανει ενα σωστο ενδοκρινολογικο ελεγχο και σε ενα αξιοπιστο εργαστηριο, αναλυση σπερματος και οποια αλλη εξεταση χρειαζεται με βαση το ιστορικο που θα δωσει στο γιατρο και την εξεταση που θα του κανει ο γιατρος. Ισως, χρειαστει και εξεταση απο ουρολογο. Εσεις ελπιζω να εχετε κανει σαλπιγγογραφια, pap test και μικροβιολογικες κολπικες εξετασεις. Θεωρω βεβαια δεδομενο οτι εχει διαπιστωθει ότι εχετε ωορρηξια καθε μηνα, ετσι δεν ειναι; Καλη τυχη!

Χαμηλή Τ4 στην 27η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Γιατρέ,
Είμαι στην 27η εβδομάδα εγκυμοσύνης και έκανα αναλύσεις για TSH και Τ4 με αποτελέσματα:
TSH 1.10 mIU/l
Free T4 10.13* pmol/l 12-22 pmol/l
Χρειάζεται να λάβω φαρμακευτική αγωγή?
Ευχαριστώ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οχι, δεν χρειαζεται.

Υποκλινικός θυρεοειδισμος

Γιατρέ καλημέρα σας.Είμαι 26 χρονών και πριν λιγες μέρες έκανα γενικές εξετάσεις αίματος και θυρεοειδους και οι εξετάσεις μου δεν ήταν και τοσο καλές.(ΤSH 5.05,FT3 3.28, FT4 0.89,Anti-TG 9.6 kai Anti- TRO 0.2). Δεν έχω γενικά συμπτώματα και καμία σωματική ενόχληση. Όμως το ραντεβού που κατάφερα να κλείσω με τον ενδοκρινολόγο είναι για τις 24 Οκτωβρίου. Θελω να ρωτήσω αν πιστέυετε ότι μπορεί να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα αν χρειαστεί να περιμένω μέχρι τότε ή αν επείγει να κλείσω κάπου αλλόυ ένα ραντεβου πιο σύντομα. Επίσης μέσα απο καποια site που επισκεφθηκα διάβασα για υποκλινικό υποθυρεοειδισμό και για την θυρεοειδίτιδα Hashimoto.Πιστεύετε ότι με αυτές τις τιμές θα έχω καποια απο τα δύο παραπανω? Σας ευχαριστώ πολύ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν πιστευω οτι θα δημιουργηθει προβλημα,  εκτος αν βεβαια ειστε εγκυος, οποτε χρειαζεται να αρχισετε αγωγη αμεσα.

Είναι φυσιολογικές οι τιμές των εξετάσεων μου?

Καλησπέρα σας!
Έκανα αιματολογικές εξετάσεις και τα αποτελέσματα είναι τα εξής:
TSH=1,24
T3=1,13
T4=7,77
Anti-TPO=13,9
Είναι φυσιολογικές οι τιμές?
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Φυσιολογικες

Ορμονολογικές διαταραχές

χαίρεται doc. είμαι 17 χρονών 1.78 και 87 κιλά περίπου 15-17 % bodyfat, έχει 3 χρόνια που έχασα 50 κιλά. 16 χρονών δεν μπορούσα να χάσω άλλο βάρος ( 80 κιλά τότε ) παρά την «ΑΥΣΤΗΡΗ διατροφή» που έκανα και με την ενασχόληση του bodybuilding ετσ αποφάσισα να κάνω ορμονολογικές εξετάσεις διότι μεσα σε 1 βδομαδα πήρα 10 κιλά υγρά και κοιμόμουν σχεδόν όλη μερα δεν θυμόμουν, έλλειψει αυτοσυγκέντρωσης, νεύρα. οι τιμές ήταν: t3 : 109ng/dl, tsh 3.02 μIU/ml, ft3 3.45 pg/ml, ft4 1.60ng/dl, anti-tg 2.00 IU/ml, anti-tpo 13.00IU/ml ( ανεβασμένη ), Κορτιζόλη πρωί 16.70μg/dl , Κορτιζόλη απόγευμα 6.20μg/dl , acth Πρωή 30.20pg/mL, LH 3.90 mIU/ml , προλακτίνη 6.20ng/ml , fsh 2.20 MIU/ml , testosterone 367.13 ng/ml ( σχετικά χαμηλή ) , ελεύθερη τέστο 8.20ng/dl, κορτιζόλη πρωί μετα απο λήψη δεξομεθανόζης : 1.00Ng/dl. αφού χαλάρωσα κάνα 3μηνο μετά ξανάρχισα να χάνω κιλά με αυστηρή διατροφή και έχω συνεχώς έλλειψψει αυτοσυγκέντρωσης σε σημείο να μην μπορώ να οδηγήσω , ψιλοξεχνάω τώρα τελευταία , πριν 2 μήνες για 1 βδομάδα δεν εξπερμάτονα, πολλά νεύρα . επίσης έχω πολύ όρεξη για φαί σπάω την διατροφή και τρώω υπερβολικές ποσότητες φαγητού- γλυκού 10.000 θερμίδες σε μόνο 1 γεύμα αλλά λόγο της πολύς γυμναστικής που κάνω συντηρούμε. πριν 2 βδομάδες ξαναέκανα εξετάσεις και βρήκαμε λίγο την τεστοστερόνη ανεβασμένη και υψηλά την κορτιζόλη : 487ng/dl την ελεύθερη 12.20ng/ml και την κορτιζόλη 30.60μg/dl ( ανεβασμένη ). να σημειώσω οτι τώρα έχω τρομερή κατακράτηση υγρών λόγο ανεβασμένης κορτιζόλης και κάτι που δεν ανάφερα είναι οτι έχω γυναικομαστεία. τι στο καλό έχω;

ΥΓ : δεν παίρνω τίποτα απο φάρμακα, ούτε αναβολ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι τιμές των ορμονων που μου αναφερεις δεν ειναι συμβατες με ενδοκρινολογικη/ορμονικη διαταραχη. Για το θεμα της αναφερομενης «γυναικομαστιας» και της αναφερομενης «κατακρατησης υγρων» δεν μπορω να εκφερω καποια γνωμη χωρις να σε εξετασω. Πολυ προσοχη συνιστω με την υπερβολικη γυμναστικη,  και τις αυξομειωσεις του βαρους.

Έλεγχος Θυρεοειδούς

Καλησπέρα.Είμαι άνδρας, 26 ετών και έκανα για πρώτη φορά έλεγχο του θυρεοειδούς με εξετάσεις αίματος.
Η FT3 (Ελεύθερη Τ3) βρέθηκε 2,90pg/ml με τιμές αναφοράς 2,0-4,4
Η FT4 (Ελεύθερη Τ4) βρέθηκε 15,30pg/ml με τιμές αναφοράς 9,3-17,0
Ο TSH(Θυρεοειδοτρόπος) βρέθηκε 1,26 μIU/ml με τιμές αναφοράς 0,27-4,2
Με ανησυχεί λίγο η FT4 που είναι κοντά στο όριο,επηρεάζεται από κάτι που θα πρέπει να λάβω υπόψιν;Πρέπει να προσέξω κάτι γενικότερα στις τιμές αυτές ή να επαναλάβω την εξέταση σε κάποιο χρονικό διάστημα;
Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι ορμονες σας ειναι φυσιολογικες. Μονο αν υπαρχει οικογενειακο ιστορικο ή αν εχετε συμπτωματα καλοα θα τα να κανετε μετρησεις ξανα μετα ένα έτος. Αν θελετε βεβαια μπορειτε να τις επαναλαμβανετε και συνεχεια τις μετρησεις, κανει καλο στα μικροβιολογικα εργαστηρια!

3 αποριες.

εδω και 1,5 χρονο ανακαλυψα οτι πασχω απο χασιμοτο. το οποιο προεκυψε μετα την γεννηση της κορης μου. τελευταιες εξετασεις εδειξαν Tsh 1.99. για t3 kai t4 δεν εχω απαντησεις, διοτι πλεον ζω γερμανια και εδω δεν τα μετρανε. ετσι μου ειπε ο εδω γιατρος μου. να σας πω οτι ξεκινησα με tsh 10. ηθελα να ρωτησω, απαξ και ρυθμιστει η tsh, υπαρχει περιπτωση να σταματησω να παιρνω το χαπι? τωρα παιρνω θυροξινη των 100.
επισης, ποια ειναι η γνωμη σας για την προσληψη σεληνιου σε ασθενεις με χασιμοτο? και ποια ειναι η καταλληλη ωρα για να το παιρνω?
το οτι η βιταμινη d ειναι πολυ χαμηλη (8,6) εχει να κανει με το χασιμοτο? πιστευετε οτι πρεπει να παρω και χαπι για την βιταμινη d?
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Καλο ειναι να παιρνετε βιταμινη D ως προληηψη για μελλοντικη οστεοπορωση. Δεν εχει σχεση με την Hshimoto. Να συνεχιστε να παιρνετε κανονικα την θυροξινη και να μετρατε την TSH ανα εξαμηνο για να ρυθμιζετε τη δοση. Οι γερμανοι κανουν καλα, ημετρηση των τ3 και τ4 δεν χρειάζεται, προκειται για ελληνικη υπερβολη!

Εκανα αφαίρεση θυρεοειδούς πριν 5 χρόνια. Βρέθηκε μικρό καρκίνωμα χωρίς διήγηση κάψας. Ο κ.Γούσης πομε εγχείρισε είπε ότι δεν χρειαζόταν η λήψη ιδίου.Παίρνω euthyrox των 150 mg. Μου προκάλεσε ταχύ καρδία καθώς η tsh είναι 0,003.Παίρνω το concor καθώς η ενδοκρινολόγος κρίνει ότι δεν μπορώ να μειώσει τη θυροξίνη αν δεν περάσουν 10 χρόνια από την επέμβαση. Είναι σωστό αυτό?

Ρωτήστε το γιατρό

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το αν θα χορηγηθει ιωδιο το αποφασιζει ο ενδοκρινολογος, και οχι ένας χειρουργός. Ο χειρουργος απλά αφαιρει τον αδενα , το αν πρεπει να βγει ο θυρεοειδής και ό,τι πρεπει να γινει μετα την επεμβαση ειναι μονο στην κριση του ενδοκρινολογου. Τελος παντων, δεν μπορω να σας  πω περισσοτερα αν δεν γνωριζω τη βιοψια λεπτομερως. Στα 10 χρονια ελαττωνεται δραματικα η πιθανοτητα υποτροπης της νοσου. Ισως όμως η δοση ειναι μεγαλη, αν το μεγεθος του καρκινου ηταν κατω απο ενα εκατοστο, Συζητηστε το με τον ενδοκρινολογο σας.

γιατρε καλησπερα ειμαι 52 ετων και εδω και ενα μηνα αισθανωμαι τον αριστ υπογναθιο διογκωμενο εν τω μεταξυ εκανα υπερηχο τραχυλου και υπογναθιων αδενων και ειτανε ολα καθαρα χωρις οζους και χωρις μορφωμα και η λεμφαδενες φυσιολογικοι αλλα εγω συνεχιζω να εχω εναν πονο στην αριστ πλευρα γιατι εαν ειτανε κατι δεν θα το εβλεπε ο υπερηχος? η γνωμη σας ποια ειναι μηπως πρεπει να κανω και mri για καλυτερα αποτελεσματα …ευχαριστω πολυ..

Ρωτήστε το γιατρό

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Να επισκεφτειτε ΩΡΛ

Υψηλή TSH και συνέπειες στο έμβρυο

καλημέρα γιατρέ,
είμαι έγκυος και στην 18η εβδομάδα κύησης ,έκανα εξετάσεις tsh και t4 (επειδή 10 χρόνια τώρα έχω υποθυρεοειδισμο και λαμβάνω αγωγή τ4=112) και οι τιμές ήταν tsh=7,06 t4=1,420. επικοινώνησα με τον γιατρό μου και μου ανέβασε την δοσολογια τ4=150.θα ήθελα να ρωτήσω από ποιες τιμές και πάνω κινδυνεύει η σωματκή και διανοητική ανάπτυξη του εμβρύου.σίγουρα η μεταβολή αυτή δεν έγινε σε ένα μήνα και φοβάμαι ότι θα επηρέασε και τον τελευταίο καιρό από το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, τι άλλες επιπτώσεις μπορεί να έχει στην οργανογένεσή του εμβρύου;ευχαριστώ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν υπαρχουν επιπτωσεις για τετοιες τιμες TSH. H δοση ανεβαινει προληπτικα για να μην ανεβει και αλλο η TSH. Δεν έχει τετοια τιμη που ζητατε, απλα καλο είναι στο δευτερο τριμηνο η TSH να ειναι κατω από το 3. Δεν υπαρχει λογος ανησυχιας για σας. Πιο πολυ κακο θα σας κανει το αγχος.

Γιατρέ καλησπέρα. Είμαι γυναίκα, 36 ετών και μητέρα 2 παιδιών. Έκανα μετά από χρόνια αιματολογικές εξετάσεις γιατί είχα έντονη κόπωση, δυσκοιλιότητα, μεταβολές στη διάθεση έντονες και αδυναμία απώλειας κιλών. Σας παραθέτω τις τιμές των ορμονικών μου εξετάσεων: TSH 1.38, FT3 3.10, FT4 1.28, ANTI-TG 196.6, ANTI-TPO 489.2. Έχω επίσης μια μικρή αναιμία και ασβέστιο 8.64. Η μητέρα μου έχει θυρεοειδή εδώ και χρόνια. Θεωρείτε απαραίτητο να επισκεφτώ ενδοκρινολόγο για περαιτέρω έλεγχο; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Ρωτήστε το γιατρό

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εχετε απλα αυτοανοσια στο θυρεοιδή σας και προδιαθεση να αναπτυξετε υποθυρεοειδισμό.  Να κάνετε εξεταση καθε έτος τουλάχιστον. Να κανετε καποια στιγμη και υπερηχογραφημα θυρεοειδους σε ενδοκρινολόγο ή αν δεν υπαρχει καντα σας σε ακτινολογο. Τα εργαστηριακα  και τα υπερηχογραφικα ευρηματα καλο είναι να τα αξιολογει παντα ο ειδικός γιατρός, εκτός αν εμπιστευεστε απολυτα τον παθολογο σας.

ozos me καθαρες αιματολογικες

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΠΡΙΝ 1 ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΙΧΑ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΡΡΥΘΜΙΕΣ.ΠΗΓΑ ΣΤΟΝ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΝΑ ΥΠΕΡΗΧΟ ΘΗΡΟΕΥΔΟΥΣ.ΕΔΕΙΞΕ ΕΝΑ ΟΖΟ 21ΧΙΛ .ΟΙ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ .ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Πρεπει να σας εξετασει ενδοκρινολογος. Αν εχόσασταν σε μενα, θα σας έκανα και εγω υπερηχο για να επιβεβαιωσω το ευρημα και να δω αν χρειάζεται να σας κανω παρακέντηση του οζου για κυτταρολογικη εξεταση.

Anti TPO και ΑΘΑ Μικροσωματικά

Καλησπέρα σας,
Θα ήθελα και γω με τη σειρα μου να σας ρωτησω κάτι που με ανησυχεί και αφορά τον αδερφό μου. Είναι 29 ετών, χωρίς κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα υγείας μέχρι στιγμής, όμως διανύει μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο καθώς αντιμετωπίζει πολλά ψυχοπιεστικά γεγονότα. Σήμερα βγήκαν οι προληπτικές εξετάσεις αίματος που έκανε και κάποια ευρήματα βγήκαν εκτός ορίων. Πιο συγκεκριμένα,
Anti TPO 103,8

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Μαλλον εχει αυτοανοση θυρεοειδιτιδα, δηλ. προδιαθεση για υποθυρεοειδισμο. Να μετρησει τις ορμονες του θυρεοειδους και να κάνει υπερηχο θυρεοειδους.

Ελάχιστα ανεβασμένο Τ4

Επειτα από εξέταση για τον ελεγχο θυροειδους βρέθηκαν οι εξής τιμές. Τ3 1.06 Τ4 11.6 TSH 1.35. Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι είναι ελάχιστα ανεβασμένο το Τ4; (10.9 το ανώτατο όριο.)χρειάζεται περαιτέρω έλεγχο; Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν αξιολογειται, όχι.Ειστε εντάξει. Την επομενη φορα μετρηστε την FT4

τριχόπτωση και αυξημένος σίδηρος

Καλησπέρα σας. Γιατρέ θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με το έντονο πρόβλημα τριχόπτωσης που παρουσιάζω τους τελευταίους μήνες. Τα τελευταία 5 χρόνια παίρνω T4 των 25mg γιατί παρουσίαζα υψηλές τιμές TSH για 2 χρόνια. Όλο αυτό το διάστημα παρακολουθώ το θυρεοειδή με αιματολογικές εξετάσεις και είναι πάντα μέσα στα όρια και δεν έχω όζους. Στις τελευταίες μεξετάσεις είχα TSH 2.26, T3 1.15 και T4 7.3. Ο σίδηρος ήταν αυξημένος 186 (!) και η φερριτίνη 33. Επίσης η χοληστερίνη ήταν 214. Που πιστεύετε ότι μπορεί να οφείλεται η έντονη τριχόπτωση; Ο υψηλός σίδηρος έχει κάποια σχέση; Τι άλλες εξετάσεις θα με συμβουλεύατε να κάνω; Σας ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Την ερωτηση σας πρεπει να την κανετε σε παθολογο ή δερματολογο. Ορμονικα ειστε οκ.

Ειμαι καρκινοπαθης και περυσι εκανα επεμβαση ογκεκτομης στο στηθος, ο καρκινος μου ειναι ορμονοεξαρτωμενος και τωρα ενα χρονο μετα απο τις χημειοθεραπειες παιρνω ταμοξιφαίνη καθημερινα 20 mg(nolvadex – d) και θα ηθελα να μου πειτε ποσο ευκολο ειναι να χασω καποια κιλα που εχω πάρει και τι μπορω να αποφευγω. Ευχαριστω θερμά

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Χαιρομαι που ο ογκος αφαιρεθηκε πληρως και δεν υπαρχει υποτροπη, αυτο να είναι το κυριο μελημα σας. Εφοσον ειστε σε φαρμακευτική εμμηνοπαυση, μπορει να ανεβει η χοληστερολη σας και να πεσει ο μεταβολισμός σας , αρα να παρετε βαρος. Θ α πρέπει να κανετε συχνα γυμναστική (ό,τι σας αρεσει, περπατημα, τρεξιμι, κολυμοι, ποδηλατο, αερομπικ), αν μπορειτε και καθε μερα μια ωριτσα. Ν αποφευγετε τα λιπαρα φαγητα (κρεας χοιρινο, αρνι, λουκανικα, αλαντικα, τυρια, βουτυρο, λαδι, γλυκα γενικά, τηγανητα, αλκοολ, ξηροι καρποι, σαλτσες, γυρος, πιτσα) και νατρωτε μονο μικρες ποσοτητες από φαγητα με πολλους υδατανθρακες , δηλ. όχι πανω από 2 φλιτζανια τσαγιου (ζυμαρικα, ρυζι, οσπρια, πατατες) και ψωμί όχι πανω από μια φετα ανα γευμα.Αν έχετε υδατανθρακες στο γευμα εκτος απο ψωμι, δεν θα τρωτε και ψωμι μαζι. Οχι γλυκα ειπαμε. Φρουτα μεχρι 2-3/μερα. Λαχανικα μπολικα, με ελαχιστο λαδι ομως. Καλη τυχη! Επίσης να μετρησετε οστικη πυκνοτητα και ασβεστιο, βιταμινη D γιατι εχετε αυξημενο κινδυνο οστεοπορωσης.

θυροξινη 0,1

καλησπερα σας.πριν 3 χρονια μετα απο ελεγχους θυροειδους μου ειπε ο γιατροσ να παιρνω 1 δισκιο χ 0,1 την μερα.
εδω και 1 χρονο το εχω σταματησει
προχθες εκανα εξεταση
TSH 9.5 FT3 5.7 FT4 16.8
πρεπει να συνεχεισω 1 δισκιο 0,1mg τη μερα ???
ευχαριστω πολυ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Βεβαίως θα το παρετε ξανα το χαπι. Δεν μπορω να καταλαβω γιατι το σταματησατε! Μετρηση TSH μετα δυο μηνες

χαπι για παντα?

Ρωτήστε το γιατρό Καλησπερα. Μετα την γεννηση της κορης μου τον Νοεμβρη του ’12, επαθα χασιμοτο κατι που δεν αντιληφθηκα εγκαιρως. Ο ενδ. μου εκανε συντηρητικη αγωγη πριν εναμιση χρονο οπου η τιμη της tsh ηταν 10. Στην τελευταια μετρηση ειχα tsh 1.99. Για t3 και t4 δεν εχω τιμες, διοτι πλεον ζω γερμανια και εδω δεν τα αξιολογουν αυτα οπως μου ειπε ο εδω γιατρος. Θα ηθελα να σας ρωτησω, εαν υπαρχει περιπτωση να σταματησω να παιρνω το χαπι (εδω και 2 μηνες παιρνω l-thyroxine 100) με την προυποθεση οτι οι τιμες θα ειναι φυσιολογικες.
Η΄θα πρεπει να το παιρνω εφ’ορου ζωης? Ευχαριστω.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι τιμές είναι φυσιολογικές γιατί παίρνετε το χάπι. Όντως, οι Τ4 και Τ3 δεν είναι πολύ χρήσιμες. Η δόση του χαπιού ρυθμίζεται ανάλογα με την τιμή της TSH που θα έχετε.

Hasimoto dikaiologei ponous sta kokkala kai adinamia

Geia sas.ton teleutaio mina exw diarkws ponous sta kokkala kai mia adinamia.ekana oles tis eksetaseis gia na apoklistoun reumatopathies kktl kai vgike elipsi vitaminis d kai thiroeiditida hasimoto.o giatros dn m edwse agwgi gia i thiroeiditida gt exw mono ipsila antiswmata.dikaiologountainta sibtwmata mou?kai an ti borw na kanw?dn borw na zw etsi.
Viki

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Όχι,  δεν δικαιολογούνται

Γεια σας. Είμαι 38 ετών και έχω 2 όζους ο ένας στα 1,3 cm και ο δεύερος στα 0,8cm.

Γεια σας. Είμαι 38 ετών και έχω 2 όζους ο ένας στα 1,3 cm και ο δεύερος στα 0,8cm. Έκανα παρακέντηση και ο ένας (ο μικρότερος) βρέθηκε κακοήθης. Θα πρέπει να κάνω ολική αφαίρεση του θυροειδούς? Ευχαριστώ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Άμεσα και γρήγορα όλική θυρεοειδεκτομή και αφαίρεση των λεμφαδένων του κεντρικού διαμερίσματος του λαιμού. Ίσως μετά χρειαστεί να πάρετε και ιώδιο ανάλογα με το αποτέλεσμα της βιοψίας

ΕΧΩ ΘΥΡΟΕΙΔΗ??

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ,ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΚΑΝΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΟΥ ΒΡΗΚΑΝ ΑΝΕΒΑΣΜΕΝΕΣ ΚΑΠΟΙΕΣ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ ΘΥΡΟΕΙΔΗ..ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ,
ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΕΙΝΑΙ:
Τ3 1.98 , Τ4 8.50 , TSH 2.74 , FT3 2.47 , FT4 0.96 , Anti-TG 11.3 , Anti-TPO 326.4

ΕΧΩ ΑΝΥΣΗΧΕΙ..ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ?? ΕΧΩ ΘΥΡΟΕΙΔΗ? ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΙΡΟ ΜΕ ΠΟΝΑΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΙ Ο ΛΑΙΜΟΣ ΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟ ΚΡΥΩΜΑ.. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Μπορεί να έχετε θυρεοειδίτιδα. Να επισκεφτείτε ενδοκρινολόγο

Θυροειδης

Καλησπέρα γιατρε.Ειμαι 39 χρόνων.Στις περσινές εξετάσεις που έκανα με αφορμή ένα επεισόδιο άγχους που είχα οι τιμές του θυροειδη μου ήταν Tsh 2.62 ,t4 8.7,t3 1.20.Οι υπόλοιπες εξετάσεις μου ήταν πολύ καλές και οικαρδιολογικες και ο παθολογος απέδωσε το όλο επεισόδιο σε κρίση άγχους.Μετα από 1χρονο έκανα τις συνηθισμένες αιματολογικες εξετάσεις μου οι οποίες όλες ήταν πολύ καλές ,όπως μου είπε και ο παθολογος μου.Γενικα όμως όλο αυτό τον χρόνο δεν ένιωθα και πολύ καλά.Ειχα μια κόπωση,ένιωθα κουρασμένος συνέχεια,είχα πονοκεφάλους,νευρικότητα και γενικά κακή διάθεση.Πηγα σε ενδοκρινολογο και έκανα επιπλέον εξετάσεις .Σας αναφέρω τις τιμές.Tsh 3.2 T3 1.2 FT4 14.8 καλσιτονινη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η θυρεοειδική λειτουργία σας είναι φυσιολογική

θυρεοειδίτιδα

Εκανα εξετασεις και διαγνωστηκε θυρεοειδίτιδα. Παιρνω καθε πρωι χαπι θυροξινης τ4.ειχα τριχοπτωση λογω ΑΑ αλλα τωρα λογω θυρεοειδίτιδας η τριχοπτωση εχει γινει πολυ πιο εντονη και εχω χασει παρα πολλα μαλλια. οταν επανελθουν οι τιμες στα φυσιολογικα θα επανελθουν και οι τριχες που χαθηκαν λογω θυρεοειδίτιδας? ευχαριστω

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο υποθυρεοειδισμός ελέγχεται σχετικά εύκολα, να κάνετε σωστά την αγωγή σας και ίσως θα έχετε θετικό αποτέλεσμα όσον αφορά στην τριχόπτωση αλλά για την ΑΑ να ρωτήσετε το δερματολόγο σας!

ΑΥΞΗΜΕΝΟ Τ4.

Αν έχω αυξημένο T4.
Τι σημένει γιατρέ; Ποιά είναι η θεραπεία; Τι πρέπει να κάνω;
Ευχαριστώ!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Μάλλον δεν σημαίνει κάτι. Η τιμή της Τ4 αξιολογείται από ενδοκρινολόγο σε σχέση με τις τιμές των άλλων ορμονών, όπως η TSH

καλημερα σασ !ειχα πονολαιμο και δυσκολευομουν στην καταποση εκανα εξετασεισ πριν 6 μηνεσ για θυροειδη και ειχα τ3 1,5(0,9-3,0) τ4 90,8(60-165) και tsh 3,65 (0,4-5) δεν υπαρχει κληρονομικοτητα και δεν εκανα υπερηχο ….μετα απο καιρο με ξαναποναει ο λαιμοσ σαν να εχω φλεματα σταθερα στον λαιμο….να ανησυχησω???????

καλημερα σασ !ειχα πονολαιμο και δυσκολευομουν στην καταποση εκανα εξετασεισ πριν 6 μηνεσ για θυροειδη και ειχα τ3 1,5(0,9-3,0) τ4 90,8(60-165) και tsh 3,65 (0,4-5) δεν υπαρχει κληρονομικοτητα και δεν εκανα υπερηχο ….μετα απο καιρο με ξαναποναει ο λαιμοσ σαν να εχω φλεματα σταθερα στον λαιμο….να ανησυχησω???????

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Να επισκεφτείτε ΩΡΛ και αν χρειαστεί ενδοκρινολόγο

prepei na paw se endokrinologo?

giatre ekana eksetash thyroeidoys k oi times htan TSH 0.97 FT3 4,69 K H FT4 20.44 prepei na paw se endokrinologo?na sas pw oti logw agxoys pairnw ladose edw k ena mhna me symvoylh fysika toy giatroy moy…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Να συμβουλευτείτε το γιατρό που σας έδωσε τις εξετάσεις

εχω χασει κιλα και πονανε τα ποδια μου

τι μπορω να κανω

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν καταλαβαίνω την ερώτηση!

Πάρα πολύ υψηλές οι τιμές του αντισώματος TPO

Καλησπέρα, έχω θυροειδίτιδα Hashimoto από το 2004, κάθε χρόνο κάνω κανονικά τις εξετασεις και με παρακολουθεί ο ενδοκρινολόγος μου και μεχρι στιγμής δεν εχω πάρει θεραπεία. Έκανα και φετος τον καθιερωμενο έλεγχο και τα αποτελέσματα έδειξαν Τ3:2,96 Τ4:68,26 TSH:7,086 TG:0,45 Anti-TPO:11807 σιδηρος: 31,9 ΤΚΕ:36 και Ιωσινόφιλα:8. Όλες οι υπόλοιπες εξετάσεις αίματος είναι φυσιολογικές. Έχω ραντεβού με το γιατρό μου για υπέρηχο και να δει τις εξετάσεις σε μία εβδομάδα, εχω αγχωθεί αρκετά με τις εξετάσεις αίματος αλλά ο γιατρός με καθησύχασε. Μπορείτε να μου πείτε αν θα χρειαστεί κάποια θεραπεία;;; Σας ευχαριστώ πολύ!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αν η τιμή της TSH σταδιακά ανεβαίνει ίσως χρειαστεί να λάβετε θεραπεία. Εξαρτάται και από την ηλικία σας και απο την ύπαρξη άλλων νοσημάτων. Εφόσον θα δείτε το γιατρό σας σύντομα, κάνετε υπομονή!

einai fisiologikes i times ton apotelesmaton apo tis eksetaseis pou ekana?

T3 1.52,T4 10.0,TSH 1.27,FSH 6.00,K LH 7.51,einai fusiologika?kalispera!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι τιμές των ορμονών του θυρεοειδούς είναι φυσιολογικές. Οι τιμές των FSH και LH, αν μετρήθηκαν 2η-5η μέρα κύκλου , είναι επίσης φυσιολογικές. Καλό θα ταν βέβαια να γνωρίζω την ηλικία σας και γιατί μετρήσατε FSH, LH… διαταραχές στην περίοδο, τριχοφυία;

το παιδι μου ειναι 5 χρονων καναμε τισ ορμονολιγικες εξετασεις και το tsh βγεικε 8,05 τι να κανοθμε λετε?

το παιδι μου ειναι 5 ετων καναμε τις ορμονολογικες και το tsh βγεικε 8,ο5 τι να κανουμε?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Να μετρήσετε την FT4, FT3, τα αντιθυρεοειδικά  αντισώματα και να επισκεφτείτε ενδοκρινολόγο ή παιδοενδοκρινολόγο. Επίσης, θα χρειαστεί να κάνετε και υπέρηχο θυρεοειδούς στο παιδί σας.

poso stixizoyn oi exetashs gia elegxo thyrohdh logo taxikardias.

kalhspera sas.edw kai 10 meres exw synexeia taraxes me apotelesma na paw sto nosokomeio kai o kardiologos moy eipe na kanw holter rythmoy 24wroy elegxo thirohdh kai egkefalografima.to holter to ekana kai exw ayximenh taxikardia.twra gia ton elegxo toy thirohdh ti xreiazetai kai poso stixizei;eyxaristw ek ton proterwn.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η αμοιβή του ιδιώτη ενδοκρινολόγου αλλάζει από γιατρό σε γιατρό. Για τις τιμές των εξετάσεων, να ρωτήσετε καλύτερα ένα εργαστήριο.

Μειωση TSH, αυξηση δοσης

Ρωτήστε το γιατρό
Καλησπέρα γιατρε,
Πριν δυο μήνες (1-5-2013) έκανα αιματολογικες εξετάσεις με FT3: 2.62 (Φ.Τ. 2.6- 4 Pg/ml), FT4: 5.1 (Φ.Τ. 4.8- 15) και TSH 5.93(Φ.Τ. 0.25- 3.5) και μετά και από υπερηχο ο ενδοκρινολογος μου διεγνωσε αυτοανοσο υποθυρεοειδισμο. Μου χορηγησε τα Euthyrox 75.

Στις 2-7-2013 έκανα επαναληπτικές αιματολογικες με FT3: 2.93(2.6- 4), FT4: 10.5 (4.8-15) και TSH:2.81 (0.25-3.5).
Παρόλο που μειώθηκαν οι τιμές της TSH ο γιατρός μου αυξησε τη δόση στα 100 μικρογραμμαρια…..
για να μειωθούν περισσότερο οι τιμές.
Συμβαίνει αυτό; Να ακολουθησω τις οδηγίες του;
Υ.Γ. Ειμαι 29 ετων και λαμβανω και αντισυλληπτικα χάπια λόγω πολυκυστικων ωοθηκων.
Ευχαριστώ πολυ για το χρόνο σας!
Εν αναμονή της απαντησεως σας και των συμβούλων σας
Χ.Τ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Θα έλεγα ότι είναι υπερβολική η αύξηση στα 100 μg…υπάρχουν και 88μg στην αγορά…και εξάλλου αν κάνετε έλεγχο τακτικά, κάθε 6 μήνες, θα είστε πάντα ρυθμισμένη!

t4 50mg

geia sas pernw t4 twn 50mg.thelw na rwtiso an epitrepete na pernw xapia adunatismatos (xl s medical).kai an auta epireazoun thn prospathia na meino eguos.euxaristw!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτά τα «χάπια»  δεν είναι φάρμακα και δεν συνταγογραφούνται από γιατρούς. Το μοναδικό φάρμακο για την παχυσαρκία είναι το Xenical. Την αποκλειστική ευθύνη για όποιες ενδεχόμενες ανεπιθύμητες παρενέργειες την έχετε αποκλειστικά εσείς και ο φαρμακοποιός που σας τις έδωσε.

χρειαζεται να παρω αγωγη σχετικα με μετρησεισ που εγιναν 23/5/2013 και 29/6/2013?

καλημέρα σας. παρακολουθω τον θυρεοειδή από το 2009 ή 2008 λογω απο τυχαιο υπερηχογραφημα που εκανα στον θυρεοειδή και βρέθηκε όζος. Εκτοτε τον παρακολουθω με u/s σχεδόν κάθε χρόνο και εξετασεισ αίματος. ΣΤΙΣ 23/5/2013 Η TSH =4,22, Η CT=0.7 KAI H ΑΝΤΙ-TPO=6.9. ΕΝΩ ΤΟ U/S ΕΔΕΙΞΕ: ΔΕΞΙΟΣ ΛΟΒΟΣ 1,7Χ1,7Χ3,5 ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ 1,47Χ1,6Χ3,28. ΠΑΧΟΣ ΙΣΘΜΟΥ 0,17 ΕΚ. ΣΤΟΝ ΔΕΞΙΟ ΛΟΒΟ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΆΝΩ ΠΟΛΟ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΟΖΟΣ ΚΟΛΛΟΕΙΔΗΣ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΜΕ ΣΥΜΠΑΓΕΣ ΠΕΠΑΧΥΣΜΕΝΟ ΤΟΙΧΩΜΑ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΔΙΑΜΕΤΡΟΥ 0,66 ΕΚ. ΠΛΗΣΙΟΝ ΑΥΤΟΥ ΟΠΙΣΘΙΩΣ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΔΥΟ ΥΠΟΗΧΑ ΟΖΙΔΙΟ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΔΙΑΜΕΤΡΟΥ 0,56 ΚΑΙ 0,36. ΠΡΟς ΤΟΝ ΚΑΤΩ ΠΟΛΟ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΥΠΟΗΧΟ ΟΖΙΔΙΟ 0,26 ΕΚ. ΣΤΟΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΛΟΒΟ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΚΟΛΛΟΕΙΔΗΣ ΚΥΣΤΗ 0,16. ΔΕΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΑ ΔΙΟΓΚΩΜΕΝΟΙ ΠΡΟΣΘΙΟΙ ΤΡΑΧΗΛΙΚΟΙ ΛΕΜΦΑΔΕΝΕΣ.
ΜΕΤΑ ΞΑΝΑΕΚΑΝΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ 29/6/2013 ΛΟΓΩ ΤΗΣ TSH. ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ: ΤSH=2.19(Φ.Τ: 0.27-4.7 μIU/ml), FT4=1.17 (Φ.Τ:0.93-1.7 ng/dl), FT3=3.1(Φ.Τ:2-4.4 pg/ml),
ANTI-TPO=5.7(Φ.Τ:

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν υπάρχει ένδειξη για να λάβετε αγωγή στην παρούσα φάση. Να κάνετε εξέταση αίματος και υπέρηχο θυρεοειδούς, τουλάχιστον μία φορά ανά εξάμηνο.

Αυξημένη Τ3 – μειωμένη TSH

Σε πρόσφατες εξετάσεις βρέθηκαν: ΤSH 0,25 (φ.τ. 0,3-4,5)
Τ3 2,01 (φ.τ. 0,8-1,09)
FT4 1,34 (φ.τ. 0,8-1,76)
Δεν παρουσιάζω κανένα ιδιαίτερο σύμπτωμα. Έχω υπερθυρεοειδισμό? Θα χρειαστώ φαρμακευτική αγωγή?
Ευχαριστώ!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι τιμές των ορμονών σας είναι συμβατές με ήπιο υπερθυρεοειδισμό. Ίσως χρειαστεί να λάβετε αγωγή. Να επισκεφτείτε ενδοκρινολόγο για να σας εξετάσει, να κάνει υπερηχογράφημα θυρεοειδούς και να σας δώσει αγωγή αν το κρίνει αναγκαίο.

Επίσκεψη στον ενδοκρινολόγο ή παρακολούθηση μέσω εξετάσεων;

Καλησπέρα! Από τα 7 μου χρόνια διαγνώστηκα με βρογχοκήλη και εν συνεχεία με υποκλινικό υποθυρεοειδισμό και μέχρι την ηλικία των 20 ετών η θεραπεία μου ήταν Τ4, πότε των 75, πότε των 100.Τα τελευταία 6 χρόνια έχει διακοπεί η θεραπεία, λόγω φυσιολογικών τιμών TSH και το παρακολουθώ με εξετάσεις. Πρόσφατα, λόγω έντονης κόπωσης -κυριολεκτικά δεν μπορούσα να πάρω τα πόδια μου, ακόμα και χωρίς σκληρή εργασία- παρακινήθηκα να ελεγχθώ (καθώς το είχα παραμελήσει εντελώς τα τελευταία 2 χρόνια, τα αποτελέσματα των οποίων είναι τα εξής: Τ4 9,00- Τ3 107,00 – TSH 3,88- ANTI Tg 44,00 και ANTI TPO 65,00. Υπάρχει πιθανότητα ανάπτυξης θυρεοειδίτιδας, ακόμη κι αν οι τιμές των αντισωμάτων είναι φυσιολογικές? Κρίνετε ορθή την επίσκεψη σε ενδοκρινολόγο ή μήπως να συνεχίσω την παρακολούθηση με εξετάσεις? Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας εκ των προτέρων και την όποια σας απάντηση!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Μπορεί να έχετε θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Καλό είναι να επισκεφτείτε ενδοκρινολόγο, να σας κάνει υπέρηχο θυρεοειδούς και με βάση τα ευρήματα θα κρίνει αν χρειάζεται να λάβετε ίσως σελήνιο που μπορεί να μειώσει τα αντισώματα.

θυρεοειδής

γειά σας,θα ήθελα να σας ρωτήσω τι εξετάσεις θα πρέπει να κάνω για να ελέγξω τον θυρεοειδή μου;ένα υπερηχογράφημα αρκεί;είμαι 30 ετών,δεν έχω καμία ενόχληση αλλά θα ήθελα να το ελέγξω γιατί η μητέρα μου έχει κάνει την εγχείρηση.ευχαριστώ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Καλό είναι να επισκεφτείτε ενδοκρινολόγο που θα σας εξετάσει και θα σας κάνει υπέρηχο θυρεοειδούς. Αυτός θα κρίνει στη συνέχεια τι εξετάσεις αίματος θα κάνετε.

Τ4 Η MEDITHYROX

ΓΕΙΑ ΣΑΣ!ΕΙΜΑΙ 32 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ 14 ΕΧΩ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ.ΤΟΤΕ ΜΟΥ ΕΙΧΑΝ ΠΕΙ ΟΤΙ ΕΧΩ ΟΖΟΥΣ.ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΕΧΩ ΧΑΣΙΜΟΤΟ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΕΧΩ ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟ ΚΑΙ ΟΤΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ.ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΝΑΡΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΜΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ ΜΟΥ.ΕΚΑΝΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΔΕΙΞΑΝ:Τ3 0,92 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ-FΤ4 8,86 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΚΑΙ ΤSH 75,361.ΕΚΑΝΑ ΑΓΩΓΗ ΜΕ Τ4 ΤΩΝ 88 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΜΕ Τ4 ΤΩΝ 100.ΜΕΤΑ ΕΠΑΙΡΝΑ ΜΟΝΟ ΤΩΝ 100 ΚΑΙ ΗΜΟΥΝ ΜΙΑ ΧΑΡΑ.ΚΑΝΩ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΞΑΝΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 4 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΕΔΕΙΞΑΝ:FΤ3 4,70 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ-FΤ4 11,02 ΚΑΙ ΤSH 17,656.ΣΥΝΕΧΙΖΩ ΜΕ Τ4 ΤΩΝ 100 ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΕΤΕΙ ΚΑΙ ΤΩΝ 112 ΜΕΡΑ ΠΑΡΑ ΜΕΡΑ.ΑΡΧΙΖΩ ΝΑ ΜΗ ΝΙΩΘΩ ΚΑΛΑ ΕΧΟΝΤΑΣ ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΕΣ ΕΝΤΟΝΕΣ ΕΦΙΔΡΩΔΕΙΣ ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΚΟΠΩΣΗ ΣΤΑ ΑΝΩ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΑΚΡΑ.ΔΙΑΚΟΠΤΩ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΥΤΗ ΚΑΙ ΠΙΝΩ ΜΟΝΟ ΤΩΝ 100.ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΒΔΟΜΑΔΑ ΜΟΥ ΔΙΝΕΙ ΠΑΛΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑΓΙΝΟΜΑΙ ΧΑΛΙΑ.ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΚΑΝΩ ΠΑΛΙ ΕΞΕΤΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΧΝΕΙ:ΤSH 26,57-FΤ3 2,77-FΤ4 0,91-Anti-TG 7533,07-Anti-TPO 2000,00.ΞΕΚΙΝΑΩ ΠΑΛΙ ΜΕ ΤΩΝ 100 ΜΕΤΑ ΞΑΝΑ ΝΠΑΛΙ ΜΕ ΤΩΝ 112 ΑΝΑ 2 ΜΕΡΕΣ ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΜΕΡΑ ΠΑΡΑ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΤΑ ΙΔΙΑ.ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΧΑΡΑ.ΟΤΑΝ ΠΙΝΩ ΤΟ Τ4 ΤΩΝ 112 ΓΙΝΟΜΑΙ ΧΑΛΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΕΧΩ ΕΝΤΟΝΗ ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΠΑΙΡΝΩ ΒΑΘΙΕΣ ΑΝΑΣΕΣ ΠΟΝΑΩ ΛΙΓΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ ΜΟΥ.ΕΝΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΤΟ ΠΡΟΚΑΛΟΥΣΕ ΠΑΝΤΑ ΤΟ Τ4 ΤΩΝ 112.ΝΑ ΦΟΒΑΜΑΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑΥΤΟ?ΤΩΡΑ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΑ Medithyrox 100 ΚΑΙ 112.ΗΠΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΩΝ 100 ΑΛΛΑ ΔΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΚΑΛΑ ΑΚΟΜΑ!ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΧΑΠΙΑ ΠΟΥ ΑΙΣΘΑΝΟΜΟΥΝ ΤΕΛΕΙΑ ΗΤΑΝ ΤΑ Τ4 ΤΩΝ 100.ΕΧΩ ΚΟΥΡΑΣΤΕΙ ΝΑ ΝΙΩΘΩ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΜΕ ΠΙΑΝΟΥΝ ΦΟΒΙΕΣ ΜΕ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΜΗ ΤΥΧΟΝ ΕΧΩ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ!ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΓΝΩΜΗ!ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΙΟΥ ΣΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΛΑΒΕΤΕ Τ4 112 ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ. ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΧΑΠΙ ΑΛΛΑ ΜΑΛΛΟΝ ΕΧΕΤΕ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΤΕ ΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΨΥΧΟΛΟΓΟ Ή ΨΥΧΙΑΤΡΟ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΝΑ ΛΑΒΕΤΕ ΤΟ ΧΑΠΙ.

Αυξημένη η Τ4

Καλησπέρα σας ,

είμαι 54 ετών , έκανα εξετάσεις θυρεωδούς , παίρνω θεραπεία Τ4 των 100 και η εξέταση Τ4 είναι 1,75 ενώ το όριο είναι 1,70. Πρέπει να αυξήσω ή να ελλατώσω το χάπι;
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν μπορεί να αλλάξει η δόση με βάση την Τ4. Πρέπει να μετρήσετε την TSH, κυρίως, και την FT4.

 

Επιστημονική άποψη

Γιατρέ μου γειά σας.Είμαι 45 ετών και πάσχω απο θυρεοειδίτιδα Hashimoto από το 1992 δηλαδή από 24 ετών.Στα 16 μου είχα παρουσιάσει βρογχοκήλη,έγιναν τότε οι εξετάσεις και Τ3 Τ4 και TSH ήταν φυσιολογικές.Στα 22 μου T3 φυσιολογική, T4 61 με φτ45 εως 120 και TSH 12.Μετά από 2 χρόνια και αφού βρήκαμε ΑΘΑ αυξημένα ξεκίνησε η υποκατάσταση.Μου έχει μπει στο μυαλό όμως μια ιδέα,η οποία μπορεί να σας φανεί και αστεία,ότι ο θυρεοειδής μου είχε πρόβλημα πολύ ενωρίτερα από τη διάγνωση και συγκεκριμένα εντός της εφηβείας,με αποτέλεσμα να μην ψηλώσω αρκετά.Έχει λογική αυτή η σκέψη μου?Το γεγονός ότι η Τ3 ήταν πάντα φυσιολογική έχει κάποια αξία?Το γεγονός ότι η Τ4 έμεινε εντός φυσιολογικών ορίων παρ όλη την αύξηση της TSH δείχνει κάτι?Παρακαλώ απαντήστε μου γιατί με αυτές τις απορίες μου υποφέρω ψυχολογικά.Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν γνωρίζω το τελικό ύψος που έχετε ως ενήλικας , ούτε το ύψος των γονιών σας για αν σας πω αν έχετε το αναμενόμενο ύψος ή κοντό ανάστημα. Αφού μου αναφέρετε ότι οι τιμές των θυρεοειδικών ορμονών σας ήταν φυσιολογικές κατά την εφηβεία, η λειτουργία του θυρεοειδούς δεν επηρρεάσε αρνητικά το ύψος σας, όποιο κι αν είναι αυτό.

Γεια σας γιατρέ. Έχω εμφανίσει τα τελευταία χρόνια Υποθυρεοειδισμό Hasimoto. Παίρνω το Τ4 112mg. Οι τελευταίες εξετάσεις μου ήταν , (Τ3 1,1) ,(Τ4 96), (ΤSH 3,2).(ANTI-Tg 98) kai το (Αnti-Tro 151 ανεβασμένο. Γιατί να έγινε αυτό. Θα σταματήσω ποτέ να παίρνω χάπι?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Είναι πολύ πιθανό να χρειάζεται να λαμβάνετε τη θυροξίνη εφόρου ζωής. Πρέπει να σας βλέπει 2 φορές/ έτος ο ενδοκρινολόγος και να σας ρυθμίζει τη δόση της θυροξίνης ανάλογα με τις εξετάσεις (την τιμή της TSH). Οι τιμές των αντισωμάτων δεν έχουν πια για την αγωγή σας ιδιαίτερη  σημασία.

Τριχόπτωση & αντισώματα θυρεοειδούς

Καλησπέρα σας,
Είμαι 38 χρονών. Εδώ και περίπου 5 χρόνια ξεκίνησα να έχω πρόβλημα τριχόπτωσης και προχώρησα υπό την καθοδήγηση δερματολόγου σε διάφορες εξετάσεις (για σίδηρο, Β12, θυρεοειδή, αντιπυρηνικά αντισώματα, γυναικολογικές, ανδρογόνα κλπ) προκειμένου να βρεθεί η αιτία. Όλες οι εξετάσεις ήταν καλές ακόμα και του σιδήρου + φεριτίνης, με τα οποία έχω χρόνιο πρόβλημα (ποτέ δεν έπεσε όμως ο αιματοκρίτης) και γι΄αυτό κατά διαστήματα έκανα θεραπεία με χάπια Risoferon. Στην αρχή ως αιτία του προβλήματος θεωρήθηκαν οι χαμηλές τους τιμές που ήταν λίγο πιο πάνω από το όριο των κατώτατων φυσιολογικών με το αιτιολογικό ότι ο οργανισμός χρειάζεται κάποιο διάστημα για να επανέλθει. Εδώ να σημειώσω ότι το πρόβλημα της τριχόπτωσης παρουσιάστηκε μετά που ανέβηκαν οι τιμές σιδήρου + φεριτίνης 68 & 22 αντίστοιχα (11/2009). Με το πρόβλημα να παραμένει συνέχισα τις εξετάσεις μέχρι που κάποιος ενδοκρινολόγος που συνέστησε να κάνω εξέτασεις για αντισώματα θυρεοειδούς και υπέρηχο. Τα αποτελέσματα ήταν η εύρεση 2 όζων (στον 1 έκανα παρακέντηση και όλα ήταν καλά) και αυξημένα μόνο τα ΑΝΤΙ-ΤΠΟ 714. Διάγνωση : hasimoto.
Ακολούθησε θεραπεία με isoprinosine (απο την δερματολόγο, η οποία επέμενε στο ότι σύμφωνα με έρευνα βοηθάνε στην μείωση των αντισωμάτων) για διάστημα 4 μηνών και τα αντισώματα έπεσαν σε 668
Ο ενδοκρινολόγος το θεώρησε τυχαίο γεγονός και μου είπε να το σταματήσω αμέσως γιατί αυτό είναι ανοσοενισχυτικό και απογορευτικό σε αυτοάνοσες ασθένειες, ενώ μου ξεκίνησε θεραπεία με Τ4 των 50 και εν” συνεχεια 75 για τους όζους. Το ερώτημα μου όμως είναι : τελικά παίζουν ρόλο τα αντισώματα στην τριχόπτωση ή όχι (ιστορικό δεν υπάρχει στην οικογένεια). Σας ευχαριστώ πολύ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα αυξημένα αντισώματα δεν έχουν σχέση με την τριχόπτωση. Δηλώνουν γεννητική προδιάθεση να αναπτύξετε υποθυρεοειδισμό (ή πιο σπάνια, υπερθυρεοειδισμό). Η κατάσταση σας ονομάζεται θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Μόνο ο υποθυρεοειδισμός έχει σχέση με τριχόπτωση, όμως από ό,τι καταλάβαίνω οι δικές σας ορμόνες είναι φυσιολογικές. Αν  είμουν εγώ ο γιατρός σας θα σας συμβούλευα να πάρετε σελήνιο για τρες μήνες και να μετρήστε τα αντισώματα σε τρεις μήνες. Δεν υπάρχει ένδειξη για χορήγηση Τ4 στη Hashimoto αν οι ορμόνες είναι φυσιολογικές.

ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ

Ρωτήστε το γιατρό ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΓΙΑΤΡΕ ΕΧΩ ΜΙΑ ΚΟΡΗ 17 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΝΑΜΕ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΑΡΕΠΕΜΨΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΛΕΝΧΟ ΑΝΤΙΘΥΡΕΟΕΙΔΙΚΩΝ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΩΝ. ΠΗΡΑ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΨΗΛΑ. ΑΝΤΙ-TG 242

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν γνωρίζω τα ευρήματα του υπέρηχου, αλλά προφανώς είναι ενδεικτικά θυρεοειδίτιδας Hashimoto (αυτοάνοσης). Τα αντισώματα είναι επίσης χαρακτηριστικά της θυρεοειδίτιδας. Να επισκεφτείτε ενδοκρινολόγο, να μετρήσετε τις ορμόνες…ίσως χρειαστεί να λάβει αγωγή.

ΑΥΞΗΜΕΝΗ Τ3

Ρωτήστε το γιατρό kalispera eimai 33 xronwn ekana aimatologikes exetaseis kai exw fusiologiki tsh kai t4 kai auximeni t3 (4,33). prepei na kanw kati? o pateras mou exei upothuroidismo.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αν η TSH και η T4 είναι φυσιολογικές δεν έχετε πρόβλημα λειτουργίας του θυρεοειδή. Η αυξημένη Τ3 συνήθως οφείλεται σε άλλους λόγους. Να μετρήσετε την FT3.

εχω παει σε ενδοκρινολογο με ψιλαφισε κ μου ειπε πως εχω θεροειδη..δεν εχω παει ομως για το υπεριχογραφημα για να μου δωσει χαπι..αν δεν παω θα εχει επιπτωσεις αυτο??

δεν εχω παει να κανω εδω κ καιρο το απαραιτητο θπεριχογραφημα κ εξεταση ξερω οτι εχω θεροειδη με ψιλαφισε ο γιατρος του ικα κ το εχω αφησει 4 μηνες λογο οικονομικου προβληματος?ειναι επικθνδθνο?αν το αφησω μπορει να παθω κατι?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αν έχετε υποθυρεοειδισμό μπορεί να έχετε πρόβλημα υγείας, όπως καρδιακή ανεπάρκεια, ψηλή χοληστερόλη και κόπωση, καθώς και έκπτωση της νοητικής λειτουργίας. Καλό είναι να επισκεφτείτε ενδοκρινολόγο ιδιώτη ή σε δημόσιο νοσοκομείο στις μεγάλες πόλεις.

ΣΥΝΔΡΟΜΟ HASHIMOTO;

ΓΙΑΤΡΕ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ.ΠΡΟΣΦΑΤΩΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΟΥ ΔΙΕΓΝΩΣΕ ΣΥΝΔΡΟΜΟ HASHIMOTO.ΜΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ Τ4 ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ 6 ΜΗΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΛΕΝΓΧΟ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ.

ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΕΙΝΑΙ:TSH 1,83 — FT3 4,59 — FT4 13,14 — anti TPO 118,5 –
anti TG 84,8 — ΑΘΑ ΜΙΚΡΟΣΩΜΑΤΙΚΑ (Μ) 123,6 — TG ΘΥΡΕΟΣΦΑΙΡΙΝΗ 4,53

ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΕΔΕΙΞΕ ΤΑ ΕΞΗΣ:ΟΙ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ:ΔΕΞΙΟΣ ΛΟΒΟΣ 46Χ17,5Χ19mm — ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΛΟΒΟΣ 38Χ16Χ14mm ΕΥΡΟΣ ΙΣΘΜΟΥ 2,5mm
Η ΗΧΟΔΟΜΗ ΤΟΥ ΑΔΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΡΙΑ ΑΝΟΜΟΙΟΓΕΝΗΣ,ΔΙΑΧΥΤΑ,ΜΕ ΜΙΚΡΕΣ ΥΠΟΗΧΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΓΧΥΜΑ,ΧΩΡΙΣ ΟΖΩΔΕΙΣ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ.ΔΕΝ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΑ ΔΙΟΓΚΩΜΕΝΟΙ ΤΡΑΧΗΛΙΚΟΙ ΛΕΜΦΑΔΕΝΕΣ.ΤΟ CHECK UP ΔΕΙΧΝΕΙ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ Η ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΚΤΡΟΠΕΣ ΑΠΟ ΜΕΡΟΥΣ ΜΟΥ.

Η ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ Τ4 ΕΙΝΑΙ: ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΜΕ 25mg ΕΠΟΜΕΝΟ ΜΗΝΑ 50mg ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΩ ΜΕ 75mg.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΣΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ:
1)ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΛΗΨΗ Τ4 Η ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ;
2)ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΙΑΣΗΣ Η ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΜΟΝΙΜΗ ΑΓΩΓΗ;
3)ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΘΥΡΕΟΕΙΔΙΤΙΔΑ Η ΘΑ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ ΣΕ ΥΠΟΘΥΡΟΕΙΔΙΣΜΟ;
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Έχετε από ότι φαίνεται θυρεοείδιτιδα Hashimoto αλλά οι ορμόνες σας είναι φυσιολογικότατες. Δεν χρειάζεται να λάβετε αγωγή. Αν είμουν εγώ ο γιατρός σας δεν θα σας έδινα αγωγή. Χρειάζεται να κάνετε μόνο έλεγχο μετά τρίμηνο.

ΤSH ελαφρώς πάνω απο το όριο σε παιδί 2,5 ετών.

Καλησπέρα γιατρέ. Σήμερα πήρα τη Γενική αίματος του γιού μου, που είναι 2,5 ετών. Όλες οι τιμές ήταν φυσιολογικές εκτός απο τη TSH που με ανώτερο επιτρεπτό όριο το 5.0 το αποτέλεσμα ήταν 5.32. Τί μπορεί να σημαίνει αυτό; Να πώ ότι η γυναίκα μου είχε πρόβλημα με τον θυρεοειδή της και έκανε θυρεοειδεκτομή πριν 3 χρόνια.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν είναι ανησυχητική αυτή η τιμή. Καλό θα ταν να μετρήστε και την FT4, FT3 και τα αντιθυρεοειδικά αντισώματα, καθώς και την TSH ξανά σε πυρηνικό εργαστήριο. Αν τα FT4, FT3 είναι φυσιολογικά, δεν χρειάζεται αγωγή, αλλά συστήνεται επανάληψη εντός τριμήνου.

αντισωματα ANTI -TG + ANTI -TPO

Καλησπερα! γιατι στην αρχη που ανακαλυψα οτι εχω graves, δεν ειχα υψηλα ANTI TG(ηταν αυξημενα μονο τα ΑΝΤΙ-TPO) και τωρα, 1 χρονο μετα και εφοσον ειμαι ευθυρεοειδικη, αυξηθηξαν και αυτα?ηταν συνηθες και αναμενομενο ή κατι «τρεχει»?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σημασία έχει να λαμβάνετε την αγωγή σας και να ελέγχετε τακτικά τις ορμόνες σας. Να ακολουθείτε τις οδηγ’ιες του ενδοκρινολόγου σας. Δεν είναι απαραίτητη η μέτρηση των αντισωμάτων, καθώς δεν παίζει ρόλο στον καθορισμό της αγωγής σας. Εξάλλου, στη νόσο Graves δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία (μάλλον καμμία σημασία) τα αντισώματα αυτά.

Χαπι η οχι? Παρακεντηση η οχι?

Ξεκίνησα να ελέγχω τον θυρεοειδή μου, με προτροπή της μητέρας μου, που εμφάνισε υποθυρεοειδισμό σε μεγάλη ηλικία(< 45-50 ετών). Έκανε παρακέντηση γιατί ήταν πάνω από 11 χιλ, βγήκε φυσιολογικό και τώρα παίρνει χάπια.
Οπότε εγώ σε ηλικία των 39 (22/4/2009) έκανα το πρώτο υπερηχογράφημα θυρεοειδούς, όπου μου βρήκαν όζο των 8,7χιλ Χ 5,2χιλ Χ 7,6 χιλ. Οι αιματολογικές Τ3, Τ4 και FT3, FT4 ήταν φυσιολογικές, εκτός της ΤSH όπου τότε ήταν 5,38.Η ενδοκρινολόγος σκεπτόταν αν θα πάρω χάπι και στο τέλος κατέληξε να πάρω.
Επειδή δεν είμαι γενικά των χαπιών και λογω της διστακτικότητας της, πήγα σε άλλους ενδοκρινολόγους το ίδιο έτος και τα επόμενα έτη, όπου μου είπαν να μην πάρω και να το παρακολουθώ.
Από τότε κάθε έξι μήνες κάνω έλεγχο και βλέπω ότι οι
Οι αιματολογικές Τ3, Τ4 και ΤSH και αντισώματα ήταν φυσιολογικές.
Φυσικά ο όζος παραμένει και ελέγχω το μέγεθος του.
28/12.2009 =όζος των 7,5 χιλ Χ 6,3 χιλ
28/12/2010= όζος των 10 χιλ Χ 5 χιλ Χ6,2 χιλ
17/8/2011= όζος των 9,7 χιλ Χ 4,9 χιλ Χ6,8 χιλ
12/4/12 = Σε άλλο διαγνωστικό κέντρο(2) βρήκαν τον όζο «7 χιλ Χ 6 χιλ Χ 4 χιλ με μεικτού τύπου αγγειώδη, σκληρότερος ελαστογραφικα του περιβάλλοντος αδενικού παρεγχύματος. Σύστοιχα κεφαλικά του προαναφερθέντος αναγνωρίζονται όζοι σε γειτονία 2,8 χιλ Χ1,6 χιλ και κολλοειδούς 2,7Χ1,8 χιλ περίπου»
(28/6/12) Δυο μήνες μετά ξαναέκανα έλεγχο σε άλλο διαγνωστικό κέντρο(3) = όζος των 4,5 χιλ Χ 5,5 χιλ Χ 8 χιλ. Βρήκαν επίσης «Σύστοιχα στο δεξιό λοβό του θυρεοειδούς αδένα ελέγχεται η παρουσία δυο οζιδίων εκ κολλοειδούς μεγίστης διαμέτρου 3,5 χιλ και 3 χιλ με περιφερειακή αγγειωση
(14/6/13) Έκανα έλεγχο στο διαγνωστικό κέντρο (3) αλλά με άλλο ακτινολόγο, όπου γράφει «Επανελέγχεται στον κάτω πόλο του δεξιού λοβού ωοειδούς σχήματος ισοηχος όζος που αφορίζεται από λεπτή ατελή υποηχη άλω, με αυξημένη αγγειωση τόσο στην περιφέρεια όσο και στο εσωτερικό του μεγίστης διαμέτρου 9,5 χιλ έναντι 8 χιλ στο προηγούμενο υπερηχογραφικο έλεγχο (28/6/12). Επανελέγχονται δυο μικρά κολλοειδή κυστιδια στον κάτω πόλο του δεξιού λοβού με διάμετρο περί τα 3 χιλ»
Οι αιματολογικές Τ3, Τ4 και ΤSH και αντισώματα ήταν φυσιολογικές(2010-2013).
Αυτά τα χρόνια είχα και αύξηση βάρους 5-8 Kgr, αλλά ίσως το αποδίδω στο κόψιμο τσιγάρου και στην αλλαγή τρόπου δουλειάς (περισσότερο δουλειά σε Η/Υ- κάθομαι πάνω από 5-8 ώρες!). Έχασα 3-4 αλλά τα ξαναπήρα.
Οι περισσότεροι μου είπαν ότι πάνω από 10 χιλ κάνουμε παρακέντηση. Ο τελευταίος ακτινολόγος δεν είχε βρει καν τον μεγάλο όζο και αφού ήξερα απο τους προηγούμενους ότι ο όζος αυτός δεν φαινόταν πολύ, ήταν πίσω, με προτροπή μου έψαξε περισσότερο, λέγοντας μου «αφού θέλεις να φύγεις με όζο»…
Υπάρχει περίπτωση από μηχάνημα σε μηχάνημα να έχουμε σφάλματα μέτρησης (+/- ? χιλ)? Υπάρχει περίπτωση από γιατρό σε γιατρό ομοίως να έχουμε σφάλματα μέτρησης?
Εσείς τι λέτε για την μετέπειτα αντιμετώπιση? Να τον παρακολουθώ, να κάνω παρακέντηση, να πάρω χάπια?
Συγγνώμη και το μακροσκελές γράμμα, αλλά πως θα είχατε μια άποψη για το ιστορικό?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Μπορεί να διαφέρει βέβαια η εκτίμηση του μεγέθους και των χαρακτηριστικών των όζων από μηχάνημα σε μηχάνημακαι από γιατρό σε γιατρό. Εγώ για παράδειγμα, εμπιστεύομαι τα δικά μου χέρια και τη δική μου εκπαίδευση στο υπερηχογράφημα του θυρεοειδούς. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να κάνετε ακόμη παρακέντηση, αλλά να ξέρετε ότι μόνο ο ενδοκρινολόγος σας, και όχι οι ακτινολόγοι, μπορεί να σας πει αν χρειάζεται να κάνετε παρακέντηση ή όχι. Αν ο όζος σας μεγαλώσει πάνω από 1 εκατοστό καλό θα είναι να κάνετε παρακέντηση.

TSH 0,01

ΕΙΜΑΙ 34ΧΡΟΝΩΝ. ΓΕΝΝΗΣΑ ΠΡΙΝ 18ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΤΕ ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΕΡΙΟΔΟ. ΠΡΙΝ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΠΟΤΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΟΙ ΟΡΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣ ΧΑΜΗΛΕΣ (FSH, LH ΚΤΛ),
TSH 0.01, T3 5.1 ΟΡΙΑΚΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ,
Τ4 ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ, ΜΟΥ ΔΩΣΑΝΕ ΤΟ UNIMAZOLE 10 ΕΔΩ ΚΑΙ 1,5 ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ Η Τ3ΚΑΤΕΒΗΚΕ ΣΤΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ.
Η Ε2 ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΗ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΜΗΔΕΝΙΚΗ. ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΥΠΕΡΗΧΟ ΚΑΙ ΣΠΙΝΘΗΡΟΓΡΑΦΗΜΑ ΘΥΡ/ΔΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΜΙΑ ΘΥΡΕΟΔΙΤΙΔΑ (ΟΧΙ ΚΑΤΙ ΣΟΒΑΡΟ)ΚΑΙ ΜΙΑ ΒΡΟΚΧΟΚΗΛΗ (ΕΠΙΣΗΣ ΟΧΙ ΚΑΤΙ ΣΟΒΑΡΟ ΟΠΟΩΣ ΜΟΥ ΕΙΠΕ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ). ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΥΠΟΦΥΣΗΣ Η ΟΠΟΙΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΗ. ΟΤΑΝ ΠΗΡΑ DUPHASTON KAI CYCLACURE ΑΔΙΑΘΕΤΗΣΑ. ΕΙΧΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΟΚΕΤΟ, ΠΟΛΥ ΠΙΕΣΤΙΚΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ.
ΘΑ ΕΚΤΙΜΟΥΣΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Καλό είναι να ρυθμιστεί πλήρως ο θυρεοειδής σας, δηλ. να γίνει και η TSH φυσιολογική. Αν έχει γίνει πλήρης ορμονολογικός έλεγχος της υπόφυσης και είναι φυσιολογικός, εφόσον και η Μαγνητική δεν έχει ευρήματα καλό είναι να λαμβάνετε οιστρογόνα και προγεστερόνη κυκλικά (όπως το cyclacur) για να έχετε περίοδο και φυσιολογικά οιστρογόνα, γιατί είστε νέα γυναίκα.

οζος θυροειδους

καλησπερα σας.Ειμαι 39 ετων και σε μια μαγνητική αυχενα υπήρξε τυχαίο εύρημα ενας οζος του δεξιού λοβού διαμέτρου 9 χιλ.Είναι απαραίτητο να γινουν περεταίρω εξετασεις ή δινει τις πληροφοριες η μαγνητική;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Να επισκεφτείτε σε ενδοκρινολόγο που κάνει υπέρηχο να σας κάνει στο θυρεοειδή σας  ή αν δεν υπάρχει ενδοκρινολόγος στο μέρος που μένετε να πάτε σε ακτινολόγο και να δείξετε το υπέρηχο σε ενδοκρινολόγο. Η πιο αξιόπιστη και καλή εξέταση για τους όζους του θυρεοειδή είναι το υπερηχογράφημα και όχι η μαγνητική τομογραφία.

Δεν μπορω να κανω παιδι

Γεια σας.ειμαι 37 ετων και προσπαθουμε με την συζυγο μου να κανουμε παιδι απο τον ιανουαριο αλλα μεχρι τωρα δεν εχει γινει τιποτα.μηπως πρεπει να κανω καποιες εξετασεις και αν ναι σε τι γιατρο θα πρεπει να απευθεινθω.Η συζυγος μου εναι 25 ετων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Να απευθυνθείτε σε ενδοκρινολόγο για να σας εξετάσει και να σας κάνει ένα σωστό ορμονολογικό έλεγχο και μία ανάλυση σπέρματος. Να γίνουν οι εξετάσεις σε αξιόπιστο εργαστήριο. Επίσης να εξετασθεί και η σύζυγός σας από ενδοκρινολόγο εκτός από γυναικολόγο που εννοείται φυσικά. .Μάλλον θα χρειαστεί και εξέταση σας από ουρολόγο.

ΨΥΧΡΑ ΑΚΡΑ

Έχω την κόρη μου που είναι 17 ετών και παρατηρώ ότι τα άκρα της είναι σχεδόν πάντα κρύα (χωρίς όμως να την ενοχλούν)αλλά όταν αθλήται τα πόδια της ζεσταίνονται και κοκκινίζουν πολύ τα δάκτυλα και οι πατούσες της αυτή η αίσθηση μάλλον την ενοχλεί. Απο μικρή έβγαζε εύκολα τις κάλτσες γιατί δεν ήθελε τα πόδια της πολύ ζεστά,αλλά δεν κοκκίνιζαν τόσο έντονα όπως τώρα. Πρέπει να ανησυχήσω; τι εξετάσεις μπορώ να της κάνω; Σύμπτωμα Raynaud δεν είναι γιατί το έχω εγώ είναι κάτι διαφορετικό.
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Είναι ερώτηση για παθολόγο…

ΤΙΜΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Γιατρέ καλησπέρα.

Είμαι 27 ετών και σε αιματολογικές εξετάσεις που έκανα πριν 3 εβδομάδες
για ένα περιστατικό φλεβοκομβικής ταχυκαρδίας που είχα
και πήγα στο νοσοκομείο, για το θυροειδή έδειξαν TSH 3,2, Free T4 1,2
και Free T3 3,9(ανώτατο όριο 3,7 όπως έδινε)

Πώς αξιολογείτε τις παραπάνω τιμές?
Θα πρέπει να επαναλάβω τις εξετάσεις δεδομένης της οριακά υψηλής Τ3?

Επιπρόσθετα, όλες οι εξετάσεις ήταν φυσιολογικές εκτός μίας τρανσαμινάσης ΑLT
που βγήκε ήπια αυξημένη.

Θα περιμένω την απάντησή σας.

Σας ευχαριστώ θερμά!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η τιμή της Τ3 δεν αξιολογείται ιδιαίτερα. Ο θυρεοειδής σας λειτουργεί καλά. Να μετρήσετε ξανά σε 3 μήνες τα ελέυθερα κλάσματα των Τ3 και Τ4 (FT3, FT4)  που είναι πιο αξιόπιστα.

Υποθυρεοειδισμός μετά τον τοκετό και Anti Tg, Anti TPO ανεβασμένες.

Είμαι 33 χρονών, πριν ένα χρόνο έγινα μανούλα και 6 μήνες μετά ανακάλυψα(έχοντας σχεδόν όλα τα συμπτώματα)πως είχα υποθυρεοειδισμό με: Τ3=0.85 nmol/l, T4=36 nmol/l, TSH=120,57 μIU/ml (με φυσ. τιμές 0.25-5.0). Ο γιατρός μου δίνει Thyro4 0.1. Σε 2 μήνες μετά την επανεξέταση: Τ3=1.64, Τ4=118.03, TSH=3.67, η αγωγή συνεχίζει να είναι η ίδια. Τώρα μετά απο 3 μήνες, η επανεξέταση: TSH= 2.42, Anti-TG =357.0, Anti-TPO
=245. Συνεχίζω να έχω κόπωση, υπνηλία και κράμπες αν και σε λιγότερο βαθμό, κάνω δίαιτα και χάνω μισό κιλό τον μήνα και αν, ο μεταβολισμός μου κοιμάται…
Ύπάρχει περίπτωση να έχω Hashimotο;
Χρειάζεται να κάνω και την πυρηνική εξέταση;
Συνεχίζω να παίρνω το thyro4 0.1, μήπως πρέπει να το αλλάξω;

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η λειτουργία του θυρεοειδούς σας έχει ρυθμιστεί με την αγωγή που λαμβάνετε. Δεν χρειάζετε αλλαγή της δόσης. Τα συμπτώματα σας δεν έχουν σχέση με το θυρεοειδή σας.

Νιωθω ενοχλησεις στον λαιμο

Νιωθω ενοχλησεις στον λαιμο εδω και καιρο,σαν ενα χερι,κομπους……το πρωι που σηκωνομαι ειμαι οκ,αλα κατα τιν διαρκεια της μερας ειδικα το απογευμα χειροτερευει…….μπορειτε να μου πειτε αν ειναι αμυγδαλες γιατι στο παρελθον ειχα πυωδης αμυγδαλιτιδα η καποιο προβλημα με τον θυρεοειδη…..γιατι τελευτεα ειμαι κ πολυ πιεσμενος και ειμαι στην τσιτα και αγχωνομαι πολυ….ανησυχω……ευχαριστω!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Όλα είναι πιθανά. Να πάτε άμεσα σε ΩΡΛ και αν χρειαστεί σε ενδοκρινολόγο.

Κύστη στις ωοθήκες

Η αδελφή 16 χρονον μου πρόσφατα ανακάλυψε οτι έχει δυο κυστες σε μια απο τις ωοθήκες της. Οι γιατροί έκαναν συμβούλιο μετα το υπερηχογραφημα και είπαν οτι οι κύστες ειναι με και χωρίς ηχογενή στοιχεία και ότι δεν είναι δερμοϊδίς κύστη.Η μια ειναι 10cm και η αλλη 6cm. Επίσης ανέφεραν οτι υπάρχει πιθανοτητα 5% να ειναι καρκινοηδης.
Τί σημαίνει ηχογενής στοιχεία και γιατί βλέπω τοση ανυσηχία στα ματια των γιατρών? Το ροτώ αυτο επειδή 4 διαφορετικοί γιατροί ξέραν το περιστατικό χωρίς να τους ενημερώσω εγω…

Ευχαριστώ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι κύστεις στις ωοθήκες δεν έχουν καμμιά σχέση με το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών. Το σύνδρομο είναι μεταβολική-ενδοκρινολογική διαταραχή. Οι  κύστεις είναι γυναικολογικό και όχι ενδοκρινολογικό θέμα. Σας συμβουλεύω πάντως να ρωτήσετε το γιατρό σας για να λύσει τις απορίες σας.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ CT ΑΝ ΚΟΙΛΙΑΣ,ΣΤΟ ΑΡ.ΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΟ ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΕΤΑΙ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΜΟΡΦΩΜΑ ΔΙΑΜ.2εκ.,ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΥΜΒΑΤΟ ΜΕ ΑΔΕΝΩΜΑ.ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ;

Ρωτήστε το γιατρό

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σημαίνει περισσότερο συνβατό με καλοήθεια και όχι με κακοήθεια. Το μέγεθος όντως δεν είναι συμβατό με κακοήθεια. Τα πιο ειδικά χαρακτηριστικά του μορφώματος δεν μπορώ να τα γνωρίζω να δεν δω τη CT. Σας συμβουλεύω να πάτε άμεσα σε ενδοκρινολόγο για να κάνει έλεγχο ορμονολογικό του μορφώματος και να σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες.

TSH FT4

Ρωτήστε το γιατρό ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΓΙΑΤΡΕ ΕΧΩ ΒΓΑΛΕΙ ΤΟΝ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ ΠΡΙΝ 13 ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΚΟΗΘΕΙΑ. ΓΙΑ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΠΑΙΡΝΩ Τ4 ΤΩΝ 125. ΤΟ 2011 ΕΙΧΑ TSH 0,565 . ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΕΙΧΑ TSH 0,405 FT4 18,31 ΚΑΙ Η ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ ΜΟΥ ΜΕΙΩΣΕ ΤΟ ΧΑΠΙ ΣΕ Τ4 112. ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ 3 ΜΗΝΕΣ Η TSH ΚΑΤΕΒΗΚΕ ΣΤΟ 0,234 FT4 16.59. ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΕΓΙΝΕ Η ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΙ ΜΟΥ ΣΥΝΕΣΤΗΣΕ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ ΣΥΣΤΗΝΟΝΤΑΣ Τ4 100. ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΕΧΕΙ ΑΥΞΗΘΕΙ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΜΟΥ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΧΡΟΝΟ. ΕΙΜΑΙ 59 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΣΤΗΝ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ ΠΕΡΙΠΟΥ 10 ΧΡΟΝΙΑ. ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΘΥΡΟΕΙΔΟΥΣ ΚΑΙ CHECK UP ΕΙΝ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Καλώς έπραξε ο γιατρός σας και μείωσε τη δόση που λαμβάνετε. Η αύξηση του βάρους σας μάλλον οφείλεται στον τρόπο ζωής σας σε συνδυασμό με την ηλικία σας.

Καλημέρα κ καλο μηνα σας παρακαλω μου λετε ποσο ειναι το αντιστοιχο βαρος για διαστασεις προστατη 61χ56χ45χιλ

Ρωτήστε το γιατρό

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν γνωρίζω να υπάρχει αντιστοιχεία βάρους και όγκου προστάτη. Οι διαστάσεις του δικού σας προστάτη είναι σχετικά μεγάλες. Να μιλήσετε με ουρολόγο.

Ενώ είμαι οριακά ξερυθμισμένη έχω έντονη συμπτωμολογία. Είναι φυσιλογικό;

Καλημέρα σας.
Είμαι 27 χρόνων κ απο τα 20 εχω θυρεοειδή.Στην αρχή είχα υπερ αλλά 2.5 χρόνια πριν μου γύρισε σε υπο.Τον Ιανουάριο έπαθα μία Παλίνδρομη Κυήση όπου μετα απο αυτό έκανα tsh=0.05 ενω οι άλλες τιμες ήταν φυσιολογικές. Ο Υπέρηχος: Ο θυρεοειδής αδένας αναδεικνύεται υποχοϊκός,με μέτρια ετερογένεια του παρεγχύματος,με ήπια μικροοζώδη μορφολογία κ διαστάσεις εντός φυσιολογικών ορίων:
Ισθμός:0,25εκ.
Δεξιός λοβός:1,4Χ1,5Χ3,5εκ.
Αριστερός λοβός:1,35Χ1,2Χ3,6εκ.
Απο τότε κάνουμε διάφορα πειράματα για να το σταθεροποιήσουμε όσπου με σταμάτησε απο θεραπεία κ μέσα σε 3εβδομάσες κάνω tsh=37 μου δείνει αγωγή t4 100mg κ στον επανέλεγχο μετα απο 5εβδομαδες εχω tsh=5,98.τωρα μου είπε να παίρνω εναλάξ μια μερα τον 100mg κ μια τον 112mg.
Οι απορίες μου είναι οι εξής:
Επειδή αλλή φορά δεν είχαν ανιχνευτεί όζοι ειναι ενταξει ο υπερηχο;
Πότε πρέπει να κάνω πάλι υπέρηχο;ο τελευταιος ηταν Ιανουάριος.
Πρέπει να κάνω κάποια ποιο ειδική εξέταση για τους όζους γιατι μέχρι τωρα δεν εχω κανει τίποτα;
Είναι φυσιολογικό οτι τώρα που είναι να ρυθμιστεί κ εχω πιο χαμηλή την tsh απο την προηγούμενη φορά να εχω πιο έντονα τα συμπτώματα;εχω ελαφρύ τρεμουλο,παθαίνω κρίσεις,κακή διαθεση,λίγο ζαλάδες,πονάνε τα κόκαλα κ οι μυς πολύ,πόνο κ ευαισθησία στο λαιμό.πόνο γιατι νιώθω μερικές φορές οτι με δυσκολεύει στην ανάσα κ ευαισθησία γιατί με πιάνει πιο εύκολα βήχα κ βραχνάδα.Παίζει κάπου ρόλο κ η περίοδο στο να επιδυνώνει τα συμπτώματα;
Το χειρουργείο θα ήταν μια καλή λύση σε όλα αυτα;
Ο ενδοκρινολόγος το πρότεινε αλλά ο χειρούργος που πήγα για να το κανονίσω λέει οτι δεν χρειάζεται παρα μονο να κανω την αγωγή αφου εχω υπο κ δεν εχω άλλα προβλήματα οπώς βρογχοκύλη ή όζους μεγαλους.
Συγνώμη για τις πολλές απορίες αλλά ειμαι εντονα προβληματισμένη.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Από τις εξετάσεις σας όλα αυτά τα χρόνια, φαίνεται ότι πάσχετε από θυρεοειδίτιδα HASHIMOTO, δηλ. αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα, που μπορεί να προκλαέσει υποθυρεοειδισμό συνήθως, αλλά και υπερθυρεοειδισμό. Οι πιο πρόσφατες εξετάσεις σας είναι αρκετά καλές και καλώς έπραξε ο γιατρός σας και σας αύξησε λίγο τη δόση. Απλά χρειάζεστε συχνή παρακολούθηση ανά τρίμηνο, θα έλεγα τουλάχιστον.  Τα συμπτώματα που έχετε δεν φαίνεται να εχουν σχέση με τη κειτουργία του θυρεοειδούς σας. “Ισως έχετε αγχωθει υπερβολικά. Να ηρεμήσετε. Η υπερηχογραφική εικόνα του αδένα σας είναι συμβατή με θυρεοείδιτιδα. Συνήθως, η επέμβαση δεν ενδείκνυται σε τέτοιες περιπτώσεις. Αν δεν έχετε σαφώς περιγεγραμμένους όζους μεγάλους ή ύποπτους για κακοήθεια, σαφώς δεν ενδείκνυται επέμβαση. Μην κάνετε βεβιασμένες κινήσεις με οδηγό το άγχος σας

Θυροειδης

καλημέρα

εχω υποθυροειδισμο και παιρνω εδω και πολλα χρονια Τ4 των 125mg
κατόπιν εξετάσεων η Τ3 ηταν 0,91 και ο γιατρος μου εδωσε τρεις φορες την εβδομαδα να παιρνω Τ3(12.5mg) και Τ4 100mg και τις υπολοιπες ημερες το Τ4 των 125mg
μου ειπε οτι πρεπει να ανεβει η τιμη του Τ3 κατι το οποιο θα με βοηθησει και στο να χασω τα 5 επιπελον κιλα που εχω.ισχυει κατι τέτοιο?ποτε συνισταται ο συνδυασμος Τ3 και Τ4

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η συγχορήγηση Τ3 με Τ4 δεν είναι συνήθης ούτε σωστή ιατρική πρακτική. Η απώελια βάρους δεν είναι ένδειξη για χορήγηση θυροξίνης. Μπορεί να έιναι επικίνδυνη για την υγεία σας. Εξάλλου η δόση της θυροξίνης ρυθμίζεται με βάση την TSH και όχι της Τ3, αυτό είναι βασική γνώση για κάθε ενδοκρινολόγο.

Χασιμοτο – Αυξημενη TSH στη 10η εβδομαδα κυησης

Καλημερα σας. Έχω ασθενεια Χασιμότο απο 25 ετων (σημερα ειμαι 42) και εδω και χρονια παιρνω Τ4 των 100. Ειμαι στη 10η εβδομαδα κυησης και η TSH=7.09. Ο ενδοκρινολογος μου συστησε Τ4 των 125 και επανελεγχο σε 1 μηνα. Υπαρχει περιπτωση το εμβρυο να εχει υποστει καποια βλαβη; Σε ποσες μερες θα εχει επιδρασει η νεα δοση; Και αν δεν πεσει ικανοποιητικα η TSH, μηπως υπαρξει βλαβη στο εμβρυο οσο ψαχνουμε την καταλληλη δοση; Σας ευχαριστω θερμα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Καλά έπραξε ο ενδοκρινολόγος σας και αύξησε τη δόση. Μάλλον θα χρειαστεί και περαιτέρω αύξηση. Να μην ανησυχείτε ιδιαίτερα για την έκβαση της εγκυμοσύνης, γιατί το άγχος δεν κάνει καλό στην κύηση.

times ormonwn

Γιατρε καλησπερα.
Πριν απο δυο εβδομαδες σε ενα επεισοδιο φλεβοκομβικης ταχυκαρδιας
σε αιματολογικη εξεταση που εκανα στο νοσοκομειο
για θυριοειδικες ορμονες τα αποτελεσματα ηταν:
TSH 3,2, T4 1,2 και Τ3 3,95(αυξημενη με βαση το ανωτατο οριο που εγραφαν
οι εξετασεις, ηταν 3,7).

Επισης μια ηπια αυξηση τρανσαμινασης Αlt στο 58 με απολυτα φυσιολογικη την ΑST.

Κρινεται οτι χρειαζεται περαιτερω ελεγχος στο θυροειδη;

Σας ευχαριστω θερμα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η λειτουργία του θυρεοειδή σας ειναι φυσιολογική. Καλό θα είναι να μετρήσετε ξανά, εντός τριμήνου, μακρυά από νοσηλεία και οξέα επεισόδια, τα ελέυθερα κλάσματα της T3 και Τ4 (FT3, FT4).

φυσιολογικη η χαμηλη η τιμη ο,738 του t.s.h. ?

Ο γυιος μου ειναι 26 χρονων και παρουσιαζει τον τελευταιο καιρο νευρικη υπερενταση μεγαλη δυσπνοια που ηταν συνεχης και αδιακοπη προχθες και εχθες.Οι εξετασεις εδειξαν φυσ. τιμες Τ3 Τ4 και T.S.H. 0,738.Eιναι φυσιολογικο η η τιμη ειναι πολυ χαμηλη?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αν και η τιμή της TSH βρίσκεταο κοντά στο κατώτερο φυσιολογικό όριο, η θυρεοειδική λετουργία είναι φυσιολογική και δεν δικαιολογεί τα αναφερόμενα συμπτώματα. Χρειάζεται πάντως μέτρηση ξανά σε 3 μήνες. Σας συνιστώ να επισκφτείτε καρδιολόγο ή παθολόγο.

χασιμότο και εγκυμοσύνη

Χαίρετε γιατρέ.Εχω χασιμοτο εδω και 2 χρόνια αυτη την περίοδο δεν ακολουθώ καμία αγωγή καθώς οι τιμές ειναι ρυθμισμενες, με την TSH 2.21 επειδη θέλουμε να ξεκινήσουμε για 2ο παιδάκι θα με συμβουλευατε να ξεκινήσω αγωγή ή όταν μείνω έγκυος με το καλό να πάρω χαπι τοτε; σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Προς στιγμή δεν χρειάζεται να λάβετε θυροξίνη γιατί η TSH σας είναι πολύ καλή. Όταν μάθετε ότι έιστε έγκυος, να μετρήσετε άμεσα την TSH και στη συνέχεια να τη μετράτε κάθε μήνα και να σας παρακολουθεί ενδοκρινολόγος και αν είναι ανάγκη να σας δώσει θυροξίνη. H TSH το πρώτο τρίμηνο πρέπει να είναι κάτω από 2,5.

τι μπορεί να σημαίνουν οι ακολουθεί αναλύσεις?

13.5 χρόνων.κορίτσι. tsh 12.6 , free t4 13.2 , anti tpo abs 19.0 , anti TG abs 3120.( Τρεις χιλιάδες εκατό είκοσι)
Τι μπορεί να σημαίνει? Κάναμε ultrasound μάλλον θειροηδητιδα μασ είπαν. Τι σημαίνει; υπάρχει θεραπεία? Δεν παραπονιέται για οτιδήποτε. Κανονική συμπεριφορά. Άρχισε το φούσκωμα πριν 4 βδομάδες περίπου. Τώρα τι ακολουθεί? Ευχαριστώ για το χρόνο και τις γνώσεις σασ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αν το εργαστήριο όπου κάνατε τις μετρήσεις είναι αξιόπιστο, το κορίτσι πάσχει από υποθυρεοειδισμό αυτοάνοσης αιτιολογίας (θυρεοειδίτιδα Hashimoto) και χρειάζεται να αρχίσει άμεσα θεραπεία υποκατάστασης με θυροξίνη και επανέλεγχο εντός διμήνου.

Καμπύλη σακχαρου στην εγκυμοσύνη.

Καλησπέρα είμαι 37 ετων και βρίσκομαι στην 17 εβδομάδα κύησης. (3ή εγκυμοσύνη) Οι τιμές του σακχάρου νηστείας προ εγκυμοσύνης κυμαίνονταν πάντα ανάμεσα στο 96 – 98 . Στις προηγούμενες εξετάσεις πριν ενα μήνα,η τιμή του σακχάρου ήταν 101 ενώ η γλυκοζιωμένη αιμοσφαιρίνη 5.5.Οι τελευταίες εξετάσεις που έκανα χθες έδειξαν το σάκχαρό μου στα 92. H γυναικολόγος μου μου συνέστησε καμπύλη σακχάρου. Δε νομίζετε πως είναι λίγο νωρίς?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Νομίζω ότι έιναι νωρίς. Αν το σάκχαρο σας ήταν πιο ψηλό,  θα ταν καλό να γίνει τώρα. Δεν γνωρίζω αν ο γυναικολόγο σας ανησυχεί γιατί βλέπει το έμβρυο να αυξάνει γρήγορα σε βάρος ή είστε εσείς υπέρβαρη ή παχύσαρκη ή είχατε διαβήτη κύησης σε προγούμενες κυήσεις. Αν συντρέχουν κάποιος από τους προηγούμενους λόγους καλό είναι να γίνει η καμπύλη νωρίτερα. Ίσως ανησυχεί και λόγω της ηλικίας σας. Σύμφωνα με τις οδηγίες πάντως, πρέπει να γίνει κατά την 24η εβδομάδα. Αν την κάνετε πάντως την καμπύλη και τα ευρήματα είναι φυσιολογικά και εσείς δεν αυξάνετε το βάρος σας υπερβολικά ή το έμβρυο αναπτύσσεται φυσιολογικά καλό θα ταν να μην κάνετε καμπύλη κάθε  μήνα!

Σχετικά με την TSH

Μπορώ να κάνω εγχείρηση όταν έχω αυξημένη την τιμή της TSΗ;;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν γνωρίζω τι επέμβαση θα κάνετε αλλά καλό είναι πριν γίνει η επέμβαση να έχετε ρυθμίσει τη θυρεοειδική σας λειτουργία. Μιλήστε με τον ενδοκρινολόγο σας.

TSH 34 και φυσιολογικές οι υπόλοιπες μετρήσεις

Είμαι 55 ετών, και στις τελευταίες μου εξετάσεις έχω Τ4=6,72 Τ3=111, ΤSH=33,96 FT4=0,85 FT3=2,8 Mήπως πρέπει να ξανακάνω τις εξετάσεις?? Είναι φυσιολογικό να έχω τόσο αυξημένο το TSH και όλα τα άλλα να είναι φυσιολογικά?? Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Να επισκεφτείτε άμεσα ενδοκρινολόγο.

kalhmera sas .o antras moy ekane ejetaseis FT3 2,90 FT4 1,09 TSH 2,39 TG 14,06 KAI ANTI-TPO 212,9 TI SYMAINOYN OLA AYTA ?GIATI H ANTI-TPO TOU EINAI TOSO ANEVASMENH?EXEI KAI KIRSOUS DE SKELOYS POY XRHZOYN EPEMVASH EXEI AYTO KAMIA SHMASIA?

Ρωτήστε το γιατρό

Οι τιμές των ορμονών είναι φυσιολογικές. Τα αυξημένα αντισώματα μπορεί να είναι εύρημα και σε ένα φυσιλογικό άτομο ή μπορεί να είναι ενδεικτικά αρχόμενης θυρεοειδίτιδας. Σας συμβουλεύω να κάνετε έλεγχο μετά εξάμηνο και αν βρεθούν παρόμοια ευρήματα να επισκεφτείτε ενδοκρινολόγο.

Καλησπέρα γιατρέ.Έκανα εξετάσεις για θυροειδή πριν 3 χρόνια και μου συνέστησαν να ξανακάνω γιατί έδειξαν προδιάθεση.Οι τιμές είναι TSH 4,06, FT3 3,56, FT4 1,06.Μπορείτε να μου πείτε πως βρίσκεται τις τιμές?Ευχαριστώ πολύ.

Καλησπέρα γιατρέ.Έκανα εξετάσεις για θυροειδή πριν 3 χρόνια και μου συνέστησαν να ξανακάνω γιατί έδειξαν προδιάθεση.Οι τιμές είναι TSH 4,06, FT3 3,56, FT4 1,06.Μπορείτε να μου πείτε πως βρίσκεται τις τιμές?Ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Είναι φυσιολογικές, δεν χρειάζεστε αγωγή στην παρούσα φάση. Συνέχίζετε όμως να έχετε προδιάθεση. Να κάνετε έλεγχο ανά διετία.

Η μεγαλη δοση θυροξινης προκαλει αρρυθμια?

Γιατρε καλησπερα.Ειμαι 31 ετων γυναικα και εχω θυρεοειδιτιδα χασιμοτο.Παιρνω χαπι Τ4 των 100 μg.Τον μαρτιο πηγα στον γιατρο μου και η tsh ηταν 0.9840.Εκεινος μου εδωσε Τ4 των 112 μg μου ανεβασε την δοση.Το προβλημα μου ειναι το εξης απο τοτε που ξεκινησα τ4 των 112 νιωθω στην καρδια αρρυθμια δηλαδη σαν να κτυπαει κατι σαν φτερουγισμα.Ανησυχησα και τον πηρα τηλ μου ειπε να σταματησω το χαπι για 4 μερες και μετα να ξανα παρω τ4 των 100.Αυτο το φτερουγισμα συνεχιζεται και εγω ανησυχω.Ειναι φυσιολογικο αυτο που νιωθω?Ποια ειναι η γνωμη σας?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί σας αύξησε τη δόση. .Αφήστε να περάσουν μερικές μέρες για να φύγει απο τον οργανισμό σας η δόση των 112 και μάλλον θα ηρεμήστε. Είναι πιθανόν και τα 100μg να είναι μεγάλη δόση για σας. Να κάνετε ξανά έλεγχο μετά εξη εβδομάδες,

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ – σχέση μεταξύ της θυρεοειδίτιδας, του στρες και του ευάλωτου ανοσοποιητικού.

Ρωτήστε το γιατρόΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Αγαπητέ γιατρέ,
Το website σας μου έκανε πολύ καλή εντύπωση. Σας συγχαίρω για τον κοινωνικό προσανατολισμό σας και τη διάθεση που φαίνεται ότι έχετε να μιλάτε με τον ασθενή (διάθεση που δεν έχει η πλειονότητα των ελλήνων ιατρών).
Θα χαιρόμουν ένα υπάρχει απάντηση στις απορίες μου, εάν δηλαδή ευσταθούν οι ερωτήσεις μου, να μου απαντήσετε στο μήνυμά μου. Ίσως αναζητώ τη σχέση μεταξύ της θυρεοειδίτιδας, του στρες και του ευάλωτου ανοσοποιητικού.
Εδώ και 10 χρόνια έχω διαγνωστεί με θυρεοειδίτιδα Hashimoto, την οποία και αντιμετωπίζω με τη λήψη του Τ4 112. Στην εγκυμοσύνη μου φυσικά τροποποίησα τη δόση. Η σύσταση των ενδοκρινολόγων (λόγω μετακομίσεων άλλαζα γιατρούς) ήταν εξετάσεις ανά έτος. Το Σεπτέμβριο του 2012 η TSH μου ήταν 2.94, ενώ από τότε έως σήμερα κρυολογώ συνέχεια με το παραμικρό, η περίοδος μου είναι όσο άτακτη δεν ήταν ποτέ στη ζωή μου και το άγχος μου πολύ έντονο. Το Μάιο του 2013 η TSH μου είναι 4.55, έχοντας περάσει έναν πολύ δύσκολο χειμώνα από πλευράς υγείας που δεν λέει να σταματήσει ακόμα (χοληστερόλη κλπ. όλα εντάξει).
Με διάθεση έγκαιρης ρύθμισης, για καλύτερη προσαρμογή, θα ήθελα να γνωρίζω εάν ενδείξεις για την ανάγκη μέτρησης της TSH νωρίτερα από το έτος είναι (α) η μεγάλη ευαλωτότητα του ανοσοποιητικού (συχνά κρυολογήματα), (β) οι διαταραχές της εμμήνου ρύσεως, (γ) το άγχος (κόπωση, κατάπτωση κ.α.).
Υπάρχει διαταραχή των επιπέδων της ορμόνης κάθε φορά που στρεσσάρομαι, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται ο κύκλος μου και να παθαίνω κρυολογήματα, να νιώθω κούραση και ψυχολογική κατάπτωση; Μου είναι δύσκολο να καταλάβω εάν «η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα». Εννοώ ότι μήπως λόγω της πάθησης θα έπρεπε να μάθω να ζω με αυτά τα συμπτώματα; Αν είναι έτσι, όμως, τότε ποια η αποτελεσματικότητα της θεραπείας με τη δια βίου λήψη του χαπιού; Εκτός από το χάπι, ή καλύτερα μαζί με το χάπι, υπάρχουν παράλληλες θεραπευτικές συμβουλές;
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και εύχομαι να συνεχίζετε να κάνετε το έργο σας με το ίδιο θερμό ενδιαφέρον.
Με εκτίμηση,
Ιωάννα Τριπερίνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το έντονο στρες, οι ασθένειες και οι αλλαγές στο βάρος ή στη διατροφή μπορούν να προκαλέσουν διαταρχές της περιόδου όπως μείωση της διάρκειας του κύκλου και αιμορραγίες καθώς βέβαια και αλλαγές στη θυρεοειδική λειτουργία η οποία σε  εσάς που λαμβάνετε θυροξίνη θα εκφραστεί με μεταβολές στην τιμή της TSH. Αν είστε ιδιαίτερα  αγχώδες άτομο ή σχετικά φιλάσθενη, καλό θα ήταν μα μετράτε την TSH κάθε εξάμηνο. Πάντως να γνωρίζετε ότι μικρές μετάβολες στην τιμή της TSH δεν έχουν σοβαρές συνέπειες στην υγεία σας.

Διόγκωση λαιμού

Καλημέρα σας! Έχω ελαφρά διόγκωση στον λαιμό που φαίνεται σαν βρογχοκήλη, αλλα οι εξετάσεις αίματος δεν έδειξαν πρόβλημα στον θυροειδη ενώ ο υπέρηχος έδειξε ότι ο θυροειδής δεν είναι διογκωμένος. Για ποιον άλλο λόγο μπορεί να υπάρχει αυτό το πρήξιμο ακριβώς μπροστά απο τον θυροειδή; Ευχαριστώ!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Προτιμώ να μη απαντώ για θέματα που δεν είναι ενδοκρινολογικά. Να μιλήσετε με ΩΡΛ.

yperthiroideismos

Ρωτήστε το γιατρό kalyspera giatrouli moy.apo ti mera poy ksekinisa ta xapia prothuril thn proti mera pou ta pira eixa periodo oxi k toso fisiologikh k twra exw kathisterish 8 meres fteei to farmako h o yperthiroidismos;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει αραιομηνόρροια, δηλ. αύξηση της διάρκειας του κύκλου

kalyspera pernw to prothuril edw k 21 meres,thn prori mera pou ta pira adiathetisa oxi fisiologika k twra exw kathisterish.

Ρωτήστε το γιατρό

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες του ιστορικού σας και γι’αυτό δεν μπορώ να σας απαντήσω αλλά δεν νομίζω ότι έχουν σχέση. Ο θυπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει αραιομηνόρροια, δηλ. αύξηση της διάρκειας του κύκλου.

Υψηλά αντισώματα Αnti-TPO και φυσιολογικές τιμές για TSH,FT3, FT4, Anti-TG

Γιατρέ μου καλησπέρα σας. Είμαι 34 ετών και εμφανίζοντας συμπτώματα έντονης κόπωσης και αίσθημα σφιξίματος γύρω απο το λαιμό έκανα εξετάσεις ορμονολογικές. Τα αποτελέσματα είναι TSH 3,79 mIU/L, FT3 3.10pg/ml, FT4 10,80pg/ml, Anti-TPO 94 IU/ml, Anti-TG 23 IU/ml.Έχω οικογενειακό ιστορικό υποθυρεοειδισμού καθώς η μητέρα μου μετά την εμμηνόπαυση εμφάνισε υποθυρεοειδισμό και η αδελφή μου έχει σακχαρώδη διαβήτη τύπου(Ι)και Hashimoto. Η μικροβιολόγος μου είπε ότι τα απατελέσματα είναι φυσιολογικά αλλά θα ήθελα και τη γνώμη σας σχετικά με την ερμηνεία των αποτελεσμάτων μου. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και ελπίζω σε σύντομη απάντηση σας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι τιμές είναι φυσιολογικές. Να επισκεφτείτε ενδοκρινολόγο για να αποκλείσει ότι έχετε όζους.

ΥΠΟΚΛΙΝΙΚΟΣ ΥΠΕΡΘΥΡΩΕΙΔΙΣΜΟΣ

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.ΕΙΜΑΙ ΑΝΤΡΑΣ 33 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΕΧΩ ΚΑΤΑ ΠΑΣΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΥΠΟΚΛΙΝΙΚΟ ΥΠΕΡΘΥΡΩΕΙΔΙΣΜΟ
Τ3 ΚΑΙ Τ4 ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ TSH 0.005.ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΦΑΡΜΑΛΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ?ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΟ?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Έχετε υποκλινικό υπερθυρεοειδισμό. Δεν μπορώ να σας πω αν χρειάζεστε αγωγή χωρίς να σας εξετάσω. Να επισκεφτείτε ενδοκρινολόγο.

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΑΝΤΙ-TG

ΓΙΑΤΡΕ ΜΟΥ ΚΑΛΗΜΕΡΑ, ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Η ΑΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΗΣΩ ΣΤΟ ΟΤΙ Η ΑΝΤΙ-TG ΟΡΜΟΝΗ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ 120,2 ΕΝΩ ΤΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΙΝΑΙ 0-115. ΣΕ ΤΙ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΑΥΤΟ? KAI TI ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ? ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΜΟΥ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ANTI-TPO: 18.1, T3:1.67, T4: 82,3 KAI TSH: 2,55.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΘΕΡΜΑ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα Anti-TG είναι αντισώματα, δεν είναι ορμόνη. Να δείξετε τις εξετάσεις στο γιατρό που τις παρήγγειλε. Τα αυξημένα αντιθυρεοειδικά αντισώματα μπορεί να είναι ένδειξη αρχόμενης αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας.

ελεγχος θυρεοειδους

Οι τιμές των θυρεοειδικων ορμονών είναι φυσιολογικές?TSH 4.09μIU/ml,
FT4 1.07,FT3 2.23 ng/dl..ολική χοληστερόλη 203..είμαι36 ετών

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι τιμές είναι φυσιολογικές αν το εργαστήριο που τις κάνατε είναι αξιόπιστο. Να τις δείξετε στο γιατρό που τις παρήγγειλε για τις αξιολογήσει.

αποφασισα για να αδυνατισω να γινω υπερθυροιδικη.εχω κανει ολικη αφαιρεση .εχω παχυνει 10 κιλα.αυξησα το χαπι .t4125+12mg

Ρωτήστε το γιατρό

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Να σας παρακολουθεί γιατρός. Προσοχή σε αυτά που κάνετε!!Δεν είστε γιατρός. Η απώλεια βάρους δεν είναι ένδειξη για τη χορήγηση θυροξίνης.

υπερθυρεοειδισμος

poia xapia sinithws xorigounte gia ton yperthiroeidismo ?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Υπάρχουν 2 κατηγορίες αντιθυρεοειδικής αγωγής και 3 διαφορετικά χάπια. Να ρωτήσετε το γιατρό που θα επισκεφτείτε για πιθανό πρόβλημα υγείας σας πιο συγκεκριμένες πληροφορίες.

Καλησπέρα σας , κατα διαστήματα αισθάνομαι πολύ μεγάλη εξάντληση , απίστευτη κόπωση ,υπνηλία και έλλειψη ενέργειας σε σημείο που δεν μπορώ ακόμα και να μετακινήσω ένα αντικείμενο.Αυτό συμβαίνει και σε περιόδους που έχω άδεια απο την εργασία μου και δεν θα έπρεπε να νιώθω έτσι.Στο παρελθόν μου είχαν διαγνώσει θυρεοειδήτιδα hasimoto και έκανα θεραπεία με ορμόνη.Τα τελευταία 3 έτη δεν έχω ελέγξει καθόλου την λειτουργεία του θυρεοειδή μου αλλά ούτε συνεχίζω την αγωγή που έπαιρνα παλιιότερα.Η διακοπή της αγωγής έγινε μετα από επίσκεψη στον γιατρό ο οποίος μου είχε πει πως πρέπει να επανελέγξω με ορμονικές εξετασεις και υπερηχογράφημα.Διστυχώς το αμέλησα . Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν αυτά τα συμπτώματα που σας προανέφερα , τα οποία έχουν επιρρεάσει πολύ άσχημα την καθημερινότητα μου, θα μπορούσαν να οφείλονται σε απορύθμηση του θυρεοειδή μου? Να προσθέσω επίσης πως έκανα αιματολογικές εξετάσεις και δεν υπάρχει πρόβλημα με τον αιματοκρίτη μου ή το σίδηρο.Η ηλικία μου είναι 37 ετών και το βάρος μου 51 κιλά (τα τελευταία 2 χρόνια έχω πάρει τα 4 κιλά ενώ είχα πάντα σταθερό βάρος 47 κιλά εως τα 35 μου) Σας ευχαριστώ πολύ ,θα περιμένω την απάντησή σας, καλό σας βράδυ.

Ρωτήστε το γιατρό

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα συμπτώματα που αναφέρετε μπορεί να οφείλονται σε δυσλειτουργία του θυρεοειδούς. Σας συμβουλέυω να επισκεφτείτε ενδοκρινολόγο. Μην το αμελήσετε αυτή τη φορά.

Υποθυρεοειδισμός και λιποδιαλύτες

Γεια σας,
Είμαι 21 χρονών και έχω υποθυρεοειδισμό. Παίρνω καθημερινά θυροξίνη 50mg. Θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να παίρνω λιποδυαλίτες, αν ναι, για πόσο διάστημα κε ποσότητα και αν όχι αν υπάρχει κάποιο υποκατάστατο ή φυσικής μορφής συμπλήρωμα. Ευχαριστώ.

Α[ΠΑΝΤΗΣΗ

Από ό,τι γνωρίζω δεν υπάρχει πρόβλημα στη λήψη των λιποδιαλυτών ή κάποια αλληλεπίδραση με τη θυρεοειδική λειτουργία.

ΠΑΣΧΩ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΑΚΡΙΑ

ΠΑΣΧΩ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΑΚΡΙΑ.ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ 2 ΦΟΡΕΣ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΦΥΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ Ο ΟΓΚΟΣ.ΠΕΡΝΩ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΥΡΟΕΙΔΗ,ΤΗΝ ΚΟΡΤΙΖΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΣΤΟΣΤΕΡΟΝΗ.ΑΠΛΑ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΕΡΙΠΟΥ ΧΑΝΩ ΒΑΡΟΣ ΕΝΩ Η ΟΡΕΞΗ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΟΠΕΙ.ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΤΟ ΧΑΣΙΜΟ ΒΑΡΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΑΚΡΙΑ?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Καλησπέρα. Υποθέτω ότι η μεγαλακρία σας έχει ιαθεί, εφόσον αναφέρετε 2 φορές επέμβαση και υποφυσιακή ανεπάρκεια. Δεν σας έχω εξετάσει, δεν γνωρίζω το ιστορικό σας,  δεν γνωρίζω αν έχει ιαθεί η νόσος σας και τι έλεγχο έχετε κάνει. Αν έχει ιαθεί η νόσος ή ελέγχεται, είσασταν παχύσαρκος και τώρα επανέρχεστε στο φυσιολογικό σας βάρος δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ανησυχείτε. Σας συστήνω πάντως  να κάνετε ορμονολογικό έλεγχο αν δεν έχετε κάνει το τελευταίο εξάμηνο για να δείτε αν γίνεται σωστή ορμονική υποκατάσταση. Να μιλήσετε με τον ενδοκρινολόγο σας.

OZOI

Καλημερα σας γιατρε και χρονια σας πολλα.Εχω κανει υπερηχογραφημα και βρεθηκαν οζοι.Ο δεξιος λοβος με διαστασεις ΠΟ 1,5 χ 1,45 χ 4 εκ. Ο αριστερος λοβος με διαστασεις ΠΟ 1,25 χ 1,4 χ 4,1 εκ. Στον αριστερο λοβο οζος υποηχος 0,4 εκ. Στον δεξιο ΄λοβο οζος μικτης ηχοδομης με παρουσια αιματωσης 1,4 χ 0,85εκ. Όζος μικτης ηχοδομης στην μεσοτητα του δεξιου λοβου 0,4 εκ. Η FSH ηταν 13,40 mlU/ml, LH, E2, PRL φυσιολογικες.Επισης, ορμονες θυρεοειδους φυσιολογικες.Εδω κι αρκετο καιρο εχω διαταραχη στον κυκλο. Οταν ερχεται η περιοδος, διαρκει κανα δυο μερες ,σταματαει, επανερχεται για λιγο , ξανασταματα κι ουτω καθεξης.Τελευταια, ερχεται και μια εβδομαδα νωριτερα.Θεωρειτε οτι η διαταραχη σχετιζεται με την υπαρξη οζων ή κακης λειτουργιας του θυρεοειδους;Σας ευχαριστω θερμα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Καλησπέρα. Σας συστήνω παρακολούθηση στον ενδοκρινολόγο σας ανά εξάμηνο με υπερηχογράφημα και, ίσως, παρακέντηση του μεγαλύτερου όζου στο δεξιο λοβό. Να το συζητήσετε με τον ενδοκρινολόγο σας. Αν οι ορμόνες του θυρεοειδούς σας είναι φυσιολογικές δεν έχουν σχέση με τη διαταραχή του κύκλου που αναφέρετε (συχνομηνόρροια). Δεν γνωρίζω την ηλικία σας, το βάρος σας, το ιστορικό των κύκλων σας ούτε σας έχω εξετάσει και γι” αυτό δεν μπορώ να σας πω αν η σχνομηνόρροια που αναφέρετε έχει σχέση με την ελαφρώς αυξημένη FSH. Να μιλήσετε και για αυτό με τον ενδοκρινολόγο σας και αν χρειαστεί να κάνετε και γυναικολογική εξέταση.

Φυτικο αντιδιαβητικο σκευασμα και αποτεσμα αιματολογικων εξετ

Εκανα πριν 20 μερες βιοχημικες και αιματολογικες εξετασεις.ηταν φυσιολογικα ολα αν και παχυσαρκος.εχω ενα προβλημα στο περπατημα στο δεξι ποδι αλγος και μονο με βολταρεν ενεσεις ειμαι καλα η ξαπλωμενος.η μεση ομως πονα.ο διαβητης ηταν στο αποτελεσμα 1.15.πριν παω για εξεταση το πρωι πηρα το φυτικο σκευασμα Diabecon.ποσο το φυτικο αντιδιαβητικο σκευασμα επηρρεασε το αποτελεσμα του διαβητη;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η τιμή της γλυκόζης που μετρήσατε αντικατοπτρίζει το σάκχαρο αίματος εκείνη τη στιγμή της μέτρησης. Θα πρέπει να μετρήσετε και δεύτερη φορά, πάλι το πρωί νηστικός. Αν είναι πάλι 100 – 125 σημαίνει ότι έχετε διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης και κινδυνεύετε να αναπτύξετε διαβήτη. Καλό θα ναι λοιπόν να αρχίσετε να χάνετε κιλά. Η παχυσαρκία είναι μάλλον η κύρια αιτία της διαταραχής του μεταβολισμού που έχετε. Το σκεύασμα που λαμβάνετε δεν είναι φαρμακευτική επίσημη ουσία ούτε γνωρίζω τα συστατικά του και κατα συνέπεια δεν θέλω να εκφέρω άποψη.

Πρόβλημα με τη λειτουργία του θυρεοειδούς

Για διάστημα, σχεδόν, 2 ετών λάμβανα Eythyrox 137μg και οι τιμές της TSH ήταν κοντά στο 2 και μέχρι 2,5. Το τελευταίο διάστημα μετά από εξετάσεις η TSH εμφανιζόταν 3,9 με μέγιστη τιμή 4 και 4,4 με μέγιστη τιμή 5. Στον ενδοκρινολόγο που πήγα μου είπε να αυξήσω τη δόση και να πάρω πλέον Τ4 150μg και να επαναλάβω την εξέταση σε 6 εβδομάδες. Μόλις επανέλαβα την εξέταση η TSH ήταν 4,8 με μέγιστη τιμή 5 (οι υπόλοιπες ορμόνες είχαν φυσιλογικές τιμές, και τα αντιθυρεοειδικά αντισώματα ήταν υπερβολικά υψηλά). Μου είπε να αυξήσω επιπλέον τη δόση σε 175μg. Από εκείνη τη στιγμή έχω έντονες εφιδρώσεις, και αισθάνομαι τους παλμούς. Κάτι που δέν είχα όταν έπερνα Τ4 150μg. Θεωρείτε ότι ήταν μεγάλη η αύξηση της δόσης της λεβοθυροξίνης και οδήγησε σε αυτά τα συμπτώματα? Επιπλέον, αισθάνομαι ότι ζεστένομαι συνεχώς και τέλος να τονίσω ότι έχω αρκετά παραπάνω κιλά. Επιδρά, η παχυσαρκία και η υψηλή τιμή TSH στην αύξηση εφιδρώσεων? Κάνω ελάχιστα βήματα και αυξάνονται οι παλμοί και στη συνέχεια επέρχεται εφίδρωση (τώρα μπορεί να είναι και βραδυκαρδία, γιατί μετά από έντονο περπάτημα οι παλμοί δεν ξεπέρασαν τους 105). Θα ήθελα τη γνώμη σας.
Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Να μετρήσετε την TSH έξη εβδομάδες μετά την αλλαγή της δόσης, έτσι γίνεται η τιτλοποίηση της δόσης της θυροξίνης. Να ναφέρετε τα συμπτώματα σας στο γιατρό σας.

Καλησπερα σας.ειμαι 28 χρ κ το τελευταιο διαστημα εχω χασει 8 κιλα εκανα εξετασεις για το θυροειδη κ η τ4 ηταν μιση μοναδα κατω απο το ανωτερο φυσιολογικο οριο ενω 6 μηνες πριν ηταν 2 μοναδες κατω.επεισης υπαρχει διαταραχη εμμηνου ρυσεως (διαρκεια 2μερες απο 6 κ λιγη σχετικα ποσοτητα)εκνευριζομαι πανευκολα,δυσκολευομαι να κοιμηθω,δυσκοιλιοτητα κ Ιδρωνω περισσοτερο.να ανυσηχω?παρακαλω πολυ αν ειναι εφικτο απαντηστε στο μαιλ μου.σας ευχαριστω θερμα.καλο πασχα

Ρωτήστε το γιατρό

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η τιμή της TSH ποια είναι;  από τα σποιχεία που δίνετε δεν μπορώ να εξάγω συμπέρασμα.

Τα Lyrica επηρεάζουν τις ορμόνες;;

Καλημέρα σας,
Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν τα Lyrica των 25 mg, τα οποία έπαιρνα για πόνο στη μέση, για περίπου 1 εβδομάδα για 2 φορές την ημέρα, μπορούν να επηρεάσουν τις ορμόνες που έχουν να κάνουν με τον κύκλο της έμμηνου ρύσης αλλά και την libido. Τα έχω σταματήσει εδώ και 20 μέρες ίσως και ένα μήνα.
Σας ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν γνωρίζω να έχει το lyrica τέτοια παρενέργεια, εξάλλου η δόση που λάβατε ήταν πολύ μικρή και για πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Ποιες ορμόνες μετρήσατε και γιατί;

times gia thiroeidh

geia sas giatre…exo taxykardies dyspnoia koposh aisthima melagholias moudiasmata sta akra meiomenh orexh…phga se kardiologo k meta apo exetaseis ola ok…phga se psihiatro exeis poly agxos mou eipe ala kane k mia exetash gia thirohdh mou eipe…loipon epeidh mou exoun fygei polla lefta sa paratheto tis times k peite mou an syntrexei logos gia dierevnisi k episkepsh se endokrinologo…tsh-4.5 t3 142 t4 9.5 efxaristo.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν νομίζω ότι έχετε σοβαρό πρόβλημα. Σας συνιστώ να μετρήσετε την TSH μετά τρίμηνο και αν είναι πάλι οριακά αυξημένο ανά εξάμηνο. Καλό θα ταν να μετρήσετε και τα αντισώματα την επόμενη φορά, αν είναι θετικά να επισκεφτείτε ενδοκρινολόγο. Θεραπεία χρειάζεται όταν η TSH είναι πάνω από 10. Για τιμές μεταξύ 5 και 10 η χρησιμότητα της θεραπείας είναι υπό συζήτηση στην επιστημονική κοινότητα και χρειάζεται συζήτηση με ενδοκρινολόγο.

εξετασεις θυροειδους

ΓΕΙΑ ΣΑΣ EIMAI 27 ETΩΝ . ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΜΟΥ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ- TSH 0,01 (0,35-4.94) T4 19.74 (4,87-11.72)
ΟΙ ΔΕΥΤΕΡΕΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ TSH 0.01 F-T4 0.57 (0,70-1.50) ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΠΑΛΙ TSH 18,74 F-T4 O,41

ΠΕΡΝΩ UNIMAZOLE 10 ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟ ΥΠΕΡ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΥΠΟ ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ ΤΑ ΧΑΠΙΑ ΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΩ Η” ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΚΟΨΩ? ΕΠΕΡΝΑ 3 ΧΑΠΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ,ΜΕΤΑ 2 ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΟΥ ΕΙΠΕ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΝΑ ΠΕΡΝΩ 1 ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Όταν λαμβάνει κάποιος αντιθυρεοειδική αγωγή (φάρμακο για υπερθυρεοειδισμό) μπορεί να γίνει και υποθυρεοειδικός. Η ρύθμιση του υπερθυρεοειδισμού είναι δύσκολη μερικές φορές. Να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του γιατρού σας.

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΓΙΑΤΡΕ. ΘΕΛΩ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ. ΕΚΑΝΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΥΡΟΕΙΔΗ. ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΞΗΣ: TSH :2,2

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΓΙΑΤΡΕ. ΘΕΛΩ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ. ΕΚΑΝΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΥΡΟΕΙΔΗ. ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΞΗΣ: TSH :2,2 ,FT3 : 4,03 ,FT4 :1.27 ,Anti Tg :16.80, Anti TPO :10.0 ,Anti M :10 . ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ,ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΩ ΑΓΧΩΘΕΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΙ ΤΙΜΕΣ Η ΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ ΚΑΠΟΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι τιμές των ορμονών σας είναι φυσιολογικές.

χασιμοτο αυξημενα αωτισωματα και αποβολες

Ρωτήστε το γιατρό καλησπερα σας..προσπαθησα να σας γραψω ξανα αλλα μαλλον δεν τα καταφερα..εχω χρονια θυρεοειδιτιδα και αρκετα υψηλα αντισωματα.οι τελευταιες εξετασεις μου FT4 1.47 ,TSH 0.91 ,ANTI TPO 2.780 .Περνω το medithirox 88 ,και παραλληλα ο γιατρος μου μου εδωσε σεληνιο. τα τελευτεαια δυο χρονια ειχα δυο παλλινδριμες κυησεις…υπαρχει περιπτωση οι παραπανω τιμες των αντισωματων να σχετιζονται με τις αποβολες;Σας ευχαριστω

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Μπορεί να έχουν σχέση αλλά δεν μπορεί να αποδειχτεί αυτό. Να λαμβάνετε την αγωγή σας, να είστε ευθυρεοειδική και να ακολουθείτε τις συστάσεις του ενδοκρινολόγου σας. Η χορήγηση σελήνιου μπορεί να χαμηλώσει τα επίπεδα των αντισωμάτων.

Υποθερεοειδισμός;

Καλησπέρα σας,
ειμαι 33 ετών και λόγω ιστορικού της μητέρας μου-χασιμότο-ελεγχω συχνά τον θυρεοειδή μου. Παλιότερα έπαιρνα θυροξίνη λόγω όζων μετά όμως σταμάτησα γιατί οι εξετάσεις μου ηταν φυσιολογικές. Τώρα οι εξετάσεις μου έχουν τις εξής τιμές:Τ3 1,81, Τ4 72,7, TSH 5,97 Anti tpo 11 και anti tg

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι τιμές των ορμονών σας είναι φυσιολογικές ή σχεδόν φυσιολογικές.

FT4

Καλησπερα σας, ο συζυγος μου εκανε εξετασεις για ελεγχο θυρεοειδη. Ολες βγηκαν φυσιολογικες εκτος απο την FT4 που εχει τιμή 10,3 με φ.τ. 12-22 pmol/L. Τι σημαίνει ?
Υπαρχει περιπτωση να εχει επηρρεαστει απο ληψη λιποδιαλυτων για απωλεια κιλων ? Επισης παιρνει Τ3 25 επειτα απο συσταση για σχετικη ενεργοποιηση του μεταβολισμου του.

Ευχαριστω

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η χορήγηση Τ3 για αδυνάτισμα είναι επικίνδυνη. Δεν υπάρχει τέτοια ιατρική ένδειξη. Σας συνιστώ να το σταματήσει άμεσα.

Θυρεοειδής σε παιδια

Γεια σας,
Πρόκειται για την κόρη μου είναι 10,5 και έχει αυξημένη την TSH – από 5,04 σε διάστημα 6 μηνών πήγε 6,57 & χοληστερίνη από 186 σε 192 (με διατροφή) , ενώ T3.T4,FT4,FT3 φυσιολογικές τιμές . Η γιατρός μας είπε να πάρει Τ4.
Τι να κάνω?? να δώσω ή να το παρακολουθήσω και το επόμενο 6μηνο μήπως οφείλετε σε προ-εφηβεία, διατροφή κτλ.
Ευχαριστώ πολύ…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν θα ταν λάθος να μη λάβει αγωγή ακόμη και να μετρήσετε ξανά την TSH και τα αντισώματα μετά 3 μήνες. Δεν είναι και λάθος να λάβει μια μικρή δόση για λίγους μήνες ειδικά αν έχει θετικά αντισώματα και να μετρήσετε ξανά TSH μετά από διακοπή της αγωγής. Εγώ συνήθως το συζητώ με τον γονιό. Να κάνετε το ίδιο με το γιατρό σας.

θυρεοειδης

Ρωτήστε το γιατρο Γεια σας ειμαι 34 ετων,εκανα προσφατα εξετασεις αιματολογικες στις οποιες ολα ηταν φυσιολογικα,ανακαλυψα ομως την tsh:7,38μIU με οριο το 5, FT4:11,0pg/ml,FT3:3,5pg/ml,την επομενη μιλησα με ενα παθολογο και μετα απο μια εβδομαδα εκανα υπερηχο θυροειδους ο οποιος ηταν απολυτως φυσιολογικος καιεκανα επαναληψη την tsh:4,023 και τα anti TPO:300,8U/ml anti-TG:20,2IU/ml σε αλλο εργαστηριο για να δω αν οντως ηταν αληθινο το αποτελεσμα και αν συμβαινει κατι. Δηλαδη την πρωτη φορα βρεθηκε αυξημενη η tsh και τα Τ3 και Τ4 φυσιολογικα και την δευτερη φορα tsh φυσιολογικη με οριο το 5 και απο τα αντισωματα το anti TPO αυξημενο,μηπως μπορειται να μου πειτε τι μπορει να συμβαινει και αν αυτο σημαινει οτι εχω κατι.Σε κανα μηνα να ξανακανω εξετασειςνα δω τι γινεται;Ευχαριστω!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τις εξετάσεις που κάνετε καλό θα ταν να τις βλέπει ένας ενδοκρινολόγος και όχι ένας παθολόγος. Το πιο πιθανό είναι να μην χρειάζεστε αγωγή ακόμη αλλά να μιλήσετε με έναν ενδοκρινολόγο της περιοχής σας  που γνωρίζει τα εργαστήρια στα οποία κάνατε τις εξετάσεις και μπορεί να σας καθοδηγήσει ανάλογα.

γιατρε, στον αθλητισμο (ποδοσφαιρο), τι αιματολογικεσ εξετασεις πρεπει να κανω, οσον αφορα ορμονες η αιματος, για να προλαβω τραυματισμουσ αλλα και να βελτιωσω την αποδοση μου..παραδειγμα να εχω ιδανικα ποσοστα τεστοστερονης για να εχω πιο μεγαλη θεληση

Ρωτήστε το γιατρό

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Φυσικά και μπορείς μα μετρήσεις τα επίπεδα της τεστοστερόνης στο αίμα σου αλλά τα ιδανικά επίπεδα τεστοστερόνης είναι τα φυσιολογικά επίπεδα φίλε μου. Οποιαδήποτε τιμή τεστοστερόνης εντός φυσιολογικών ορίων είναι καλή. Καλό θα ταν επίσης να μετρήσεις και τις θυρεοειδικές ορμόνες.

γιατρε με ΤSH 3,450 και τ4 11,4 και ct 1,00 θα πρεπει να παιρνω χαπι η οχι… η γιατρος μου ειπε να το κοψω (επαιρνα το Τ4/50) εδω και ενα χρονο αλλα τωρα αισθανομαι παλι δυνατους καρδιακους παλμους,εξαψεις,κουραση και ενα επιπλεον συμπτωμα (ενοχλητικο βλεφαροσπασμο ).Πιστευετε οτι εχει υποτροπιασει παλι ο θυρεοειδης? ειμαι 52 ετων

Ρωτήστε το γιατρό

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σας συνιστώ να ακολουθείτε τις συμβουλές του γιατρού σας και να μην λαμβάνετε αγωγή όταν αυτή δεν είναι απαραίτητη. Να μετράτε ανά τακτικά χρονικά διαστήματα την TSH.

εχω κανει θυρεοκτομη και εκτος απο Τ3 Τ4 και THS μου ειπαν οτι πρεπει να κανω και μια αλλη αλλα δεν ξερω ποια.Μπορειτε να μου πειτε σας παρακαλω.Ευχαριστω εκ των προτερων.

Μόνο TSH χρειάζεται να κάνετε αν η βιοψία του θυρεοειδούς δεν έδειξε κάτι κακό ή παθολογικό. Δεν μπορώ να καταλάβω τι άλλο χρειάζεται…αν η επέμβαση είναι πρόσφατη χρειάζεται να δείτε και το ασβέστιο.

U/S ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ

Γιατρέ καλημέρα σας, έκανα υπερηχο στη κόρη μου (23ετών)κ έχει ισόηχο όζο στον αριστερό λοβά διαμέτρου 3,5mm
Προσθιοίσθια ΔΕ λοβού 16,1 χιλ.
AP λοβού 15,1 χιλ
Ισθμός 2 χιλ.

θα πρέπει να πάρει αγωγή ή να κάνω επανέλεγχο σε κάποιο χρονικό διάστημα οι ορμόνες είναι στα φυσιολογικά πλαίσια Τ3 -Τ4 ΤSH
(υπάρχει οικογενειακό με βρογχοκήλη (εγώ κ η μητέρα μου έχουμε κάνει αφαίρεση θυρεοειδούς )

Η παρουσία όζων στο θυρεοειδή με φυσιολογικές τιμές ορμονών στις εξετάσεις αίματος δεν αποτελεί ένδειξη για αγωγή. Σας συμβουλεύω να κάνετε επίσκεψη ανά εξάμηνο στον ενδοκρινολόγο για να σας κάνει υπέρηχο θυρεοειδούς και εξετάσεις αίματος.

ΥΠΟΘΥΡΟΕΙΔΙΣΜΟΣ (HASHIMOTO)

Γιατρέ καλήμέρα σας. Πάσχω από υποθυροειδισμό τύπου HASHIMOTO. Πρωτού ξεκινήσω την αγωγή με θυροξίνη έιχα τα εξής συμπτώματα. Ζαλάδες, πονοκέφαλο, εντονη θολουρα στα μάτια, δυσκολία κίνησης των ματιών, έντονη υπνηλία. Πέρασαν σχεδόν 2 μήνες (παίρνω 100μg θυροξίνη) και τα συμπτώματα δεν έχουν φύγει τελείως. Παραμένουν η θολουρα και η κουραση στα μάτια, η υπνηλία καθώς και κάποια μουδιασματα στα ακρα. Τά ερώτηματα μου λοιπόν είναι:
1) σε πόσο καιρό συνήθως φευγουν τα συμπτώματα του υποθυροειδισμού?
2) Δικαιολογεί ο υποθυροειδισμός τα τόσο έντονα προβλήματα στα μάτια καιτα μουδιασματα?

35 χρονών
(tsh 55, anti tpo>1300)

Μπορεί να χρειασθούν μερικοί μήνες για να υποχωρήσουν τα συπμτώματα του υποθυρεοπειδισμού αν αυτός είναι σχετικά βαρύς όπως ηταν ο δικός σας. Σας συμβουλεύω να μετρήσετε την TSH και να τη δείξετε στο γιατρό σας, ωστέ να σας αλλάξει τη δόση αν είναι αναγκαίο.

αυξημενα αντι TPO-RIA

Καλησπερα σας…εχω τη νοσο χασιμοτο.εκανα εξετασεις προσφατα και εδειξαν οτι τα anti TPO-RIA ειναι 2780….μπορει αυτο το αποτελεσμα να εχει καποια σχεση με δυο παλλινδρομες κυησεις που ειχα τα δυο τελευταια χρονια; ευχαριστω

Θα μπορούσε να έχει αλλά δεν μπορεί να αποδειχτεί. Να έχετε ρυθμισμένο το θυρεοειδή σας και να ακολουθείτε τις οδηγίες του ενδοκρινολόγου σας

giatre na hthela na mathw..

kalhspera tha ithela na sas rwthsw .. eimai 32 xr ,kai exw 9 mhnwn paidaki prin 9 xronia ekana aferesh tou thuroeidh eixa ozo k emoragouse .apo tote ruthmizw to xapi mou giati den vgenoun kales i eksetaseis twra ekana giati otan hmoun egkuos allaza sixna xapi kai twra i tsh mou einai 0,16 kai o giatros mou eipe na pinw to t4 tou 88mg ti me sinvoulevete na kanw?

Δεν γνωρίζω τι θεραπεία λαμβάνατε και ως εκ τούτου δεν μπορώ να σας συμβουλέψω. Καλό θα ναι να ακολουθείτε τις οδηγίες του ενδοκρινολόγου σας…

tsh

geia sas…eimai 35 eton kai to teleftaio diasthma niotho koposh melagholis stres kai hpnhlia…ekana ergasthriakes exetaseis thiroeidh kai oi times einai oi exhs:T4:9.4 T3:142 TSH:4.6 PISTEYETAI OTI EXO YPOTHIROEIDISMO???? NA TO PSAKSO KIALO??? THA XARO POLY NA MOU APANTHSETE…SAS EYXARISTO..(sygnomh gia ta greeklish alla den boro na ta metatrepso se ellhnika)

Σας συμβουλεύω να επισκεφτείτε κάποιο ενδοκρινολόγο αλλά να μην ανησυχείτε ιδιαίτερα…

Χρειάζομαι θεραπεία

T3 1,4 T4 5,9 TSH 3,9 Θα ήθελα να ρωτήσω αν χρειάζομαι θεραπεία γιατί εχω κάποιες ενοχλήσεις όπως ατονία κούραση υπνηλία. Όλες οι αιματολογικές είναι καλές. Ζάχαρο 94 LDL92 HDL82 χολιστερίνη 94 τριγλυκερίδια 60 κάνω δίαιτα για διαβήτη δεν παίρνω κανένα φάρμακο και η γλυκοζυλιωμένη 5,6 Κάνω υγιεινή διατροφή είμαι 61 ετών γυναίκα και 55 κιλά. Να σημειώσω ότι πριν 16 χρόνια έκανα ολική υστερεκτομή λόγω κακοήθειας και ένα κύκλο χημειοθεραπειών. Έκτοτε είμαι σε παρακολούθηση με όλες τις εξετάσεις φυσιολογικές.

Δεν νομίζω ότι χρειάζεστε θεραπεία αλλά σας συμβουλεύω να σας εξετάσει και ενδοκρινολόγος.

θυρωειδης

καλησπερας γιατρε, ειμαι 22 χρονων και θα ηθελα να μου λυσετε μια απορια που εχω. πηγα γυναικολογο και με εβαλε να κανω αναλυσεις για θυρωειδης και οι αναλυσεις μου μου λενε πως ειμαι καθαρη δεν εχω τιποτε, και μου ειπε να κανω υπερηχογραφημα και μου εδειξε πως εχω θυρωειδης αδενας και οτι ειναι μεγαλοι οι αδενες μου ο αριστερος μου ειναι και ο δεξιος 21 και μου ειπε πως δεν ειναι σωβαρο και μου ειπε να παω σε εδνοκρινολογο, τι σημαινει αυτο?
Σας ευχαριστω θα περιμενω την απαντηση σας συντομα

Μάλλον δεν πρέπει να ανησυχείτε αλλά σας συμβουλεύω να πάτε να σας εξετάσει ενδοκρινολόγος

Ανεβασμενα ANTI.TRO

Γεια σας ειμαι 57 ετων και τα τελευταια 15 χρονια παιρνω τ4 62mg για υποθυροειδισμο τον τελευταιο καιρο νοιωθω ενα εντονο σφιξιμο στο λαιμο .Επανελαβα τις εξετασεις μου και τα anti.tro ηταν ανεβασμενα 1031.Αποτελεσματα εξετασεων:

TSH 2.63
FT4 1.16
iPTH 22.2
Καλσιτονινη 1.3
ANTI.TRO 1031
ANTI-TG 15

Ο υπερηχος εδειξε φυσιολογικες διαστασεις του θυροειδη αδενα χωρις ενδειξη βρονχοκοιλης και στον αριστερο λοβο οζο υποηχο 0.67Χ 0.43 Χ 0.62cm.Θα πρεπει να ανυσηχω?Τι σημαινει το οτι ειναι ανεβασμενα τα anti.tro και αν το σφιξημο οφειλεται σε αυτο

Καλό θα είναι να δείξετε τις εξετάσεις στο γιατρό που τις παρήγγειλε.. Οι τιμές των ορμονών σας είναι φυσιολογικές. Οι ενοχλήσεις που αναφέρετε μάλλον δεν έχουν καμμιά σχέση με τη θυροξίνη ή με το θυρεοειδή. Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να μετράτε τα αντισώματα μετά από 15 χρόνια θεραπείας με θυροξίνη. Είναι εμφανές ότι έχετε θυρεοειδίτιδα. Να επισκέπτεσθε ενδοκρινολόγο κάθε έξη μήνες να σας εξετάζει και να σας κάνει υπερηχογράφημα στο θυρεοειδή και να παρακολουθεί το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά του όζου.

ΑΥΞΗΜΕΝΗ TSH

Καλησπέρα σας,

Πριν 2 μήνες διαγνώστηκε ότι είχα κονδύλωμα αλλά ήταν low risk με αποτέλεσμα να πάρω αντιβίωση που μου έγραψε ο γυναικολόγος μου, όμως από την περίοδο εκείνη και μετά ξεκίνησαν πόνοι στο λαιμό μου και βραδυκαρδίες. Έκανα εξετάσεις αίματος για θυρεοειδή και τα αποτελέσματα βγήκαν Tsh 8,7, Η F4 15, ANTI -TG

Σας συμβουλεύω να επισκεφτείτε ενδοκρινολόγο σχετικά γρήγορα

tsh

Καλησπέρα σας,
Θα παρακαλούσα να με ενημερώσετε για το εξής θέμα: ;Έκανα εξέταση της ΤSH και η τιμη της ήταν 4.15, μετά από μια εβδομάδα την επανέλαβα και η τιμή της ήταν στο 5. Οι εξετάσεις της ΑΝΤΙ-ΤG ΗΤΑΝ 10.17 ΙU/M.l KAI H ANTI-TPO 5.65IU/ml .H ενδοκρινολόγος μου είπε οτι είναι οριακή η TSH κΑΙ ΜΟΥ ΕΓΡΑΨΕ ΧΑΠΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΝΑ ΠΑΡΩ ΜΟΝΟ ΑΝ ΚΑΝΩ ΕΞΕΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΕΒΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ. ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ? Ειμαι σε μια περίοδο εξετάσεων, διαβάσματος,άγχους, αν πάρω θυροξινη θα έχει κάποια επίπτωση?
Σας ευχαριστώ

Θα συμφωνήσω με την ενδοκρινολόγο σας. Δεν είναι απαραίτητη η θυροξίνη αν η TSH είναι 5. Να κάνετε έλεγχο τουλάχιστον κάθε 6 μήνες και αν ανέβει και άλλο τότε να την πάρετε.

Παιρνω kestine 20mg/tab. Ενα την ημερα για αλεργική ρυνίτιδα. Απο την 15η μερα χορήγησης αισθανομαι λιγο μουδιασμα στα ποδια στην μεση και την κοίλια χωρις ναχω εσωτερικό ή αλλο πόνο!μηπως πρεπει να το σταματήσω;;& εξαιτίας του μηπως συμβαινουν;; Ειμαι 36χρ υγιης,αντικαπνιστής,αθλητής, και χωρις να παιρνω το παραμικρό φάρμακο.σας ευχαριστώ εκ των προτερω!!!

Ρωτήστε το γιατρό

Σας συμβουλέυω να μιλήσετε με το γιατρό που σας το συνταγογράφησε ή με κάποιο παθολόγο

Καλησπέρα, είχα κάποιες μέρες πριν μία κάποιου τύπου δύσπνοια, σαν να βαριανάσανα πιο συχνά. FT3: 4.28 (2.30-4.20) , T3: 2.01 (0.60-1.81) , FT4 : 1.17 (0.70-1.155) , T4: 12.6 (4.5-10.9) , TSH: 1.079 (0.35-4.78) , ANTI-TPO:1300 (

Καλησπέρα, είχα κάποιες μέρες πριν μία κάποιου τύπου δύσπνοια, σαν να «βαριανάσανα» πιο συχνά.
FT3: 4.28 (2.30-4.20) ,
T3: 2.01 (0.60-1.81) ,
FT4 : 1.17 (0.70-1.155) ,
T4: 12.6 (4.5-10.9) ,
TSH: 1.079 (0.35-4.78) ,
ANTI-TPO:1300 (

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι τιμές των ορμονών του θυρεοειδούς που μετρήσατε είναι φυσιολογικές. Τα ψηλά αντισώματα μπορεί να είναι ενδεικτικά θυερεοειδίτιδος Hashimoto. Σας συμβουλεύω να πάτε σε κάποιο ενδοκρινολόγο να σας εξετάσει και να σας κάνει αν χρειάζεται υπερηχογράφημα θυρεοειδούς.

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Καλησπέρα σας
Είμαι 41 χρονών και στις 1/4/2013 μπήκα στο νοσοκομείο με συμπτώματα αιμωδίας αρ πλευράς προσώπου ανω και κάτω άκρων διάρκειας μισής ώρας. Μετά από εξετάσεις η διάγνωση ήταν Παροδικό Ισχαιμικό Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο. Οι εξετάσεις που έκανα κατά την διάρκεια της νοσηλείας μου ήταν: Ηλεκτροκαρδιογράφημα, Μαγνητική Τομογραφία, Αξονική τομογραφία εγκεφάλου, triplex καρωτίδων και αγγείων τραχήλου, αξονική αγγειογραφία καρωτίδων και αορτικού τόξου και ηλεκτροεγκεφαλογράφημα οι οποίες ήταν όλες πολύ καλές χωρίς τίποτα το ανησυχητικό. Μετά την έξοδό μου και καθώς είχα ξεκινήσει τον καρδιολογικό έλεγχο για να βρω την αιτία του επεισοδίου πληροφορήθηκα τα αποτελέσματα των ορμονολογικών εξετάσεων του νοσοκομείου: Τ3 ο,66 ng/ml, TSH 127,2 μIU/ml, FT4 o,38 ng/dl. Ο καρδιολόγος με παρέπεμψε σε ενδοκρινολόγο και σε επανάληψη των εξετάσεων διότι όπως ανέφερε δεν είχε ξαναδεί τιμή tsh τόσο υψηλή. Ο επανέλεγχος των αιματολογικών εξετάσεων έδειξε: TSH 175, FT4 5,49, FT3 1,63, Αντι ΤΡΟ 272, και Αντι Tg 486. Το υπερηχογράφημα έδειξε διαστάσεις:Εντός φυσιολογικών ορίων. Ηχογένεια παρεγχύματος: Εντονη με διάχυτα ινώδη στοιχεία. Αγγείωση: Αυξημένη. Εστιακές εξεργασίες(όζοι): Υπερηχογενές οζίδιο μεγίστης διαμέτρου 4 χιλ στο δεξιό λοβό. Τραχηλικοί λεμφαδένες: Δεν αναδεικνύονται.
Η διάγνωση: Βαρύς υποθυρεοειδισμός, στα πλαίσια χρόνιας λεμφοκυταρρικής θυρεοειδίτιδας.
Η αγωγή: Εναρξη με θυροξίνη 25μγ ημερησίως(τις 3 πρώτες μερες 50 μγ και κατόπιν 25) και επανέλεγχος σε ένα μήνα. Να σας ενημερώσω ότι είχα όλα τα συμπτώματα της νόσου τα τελευταία 3 χρόνια τουλάχιστον εκτός απο την αύξηση του βάρους και το τελευταίο διάστημα είχα σχεδόν καταρρεύσει ψυχολογικά και σωματικά χωρίς να γνωρίζω την πάθηση.
Τα ερωτήματα μου είναι τα εξής: Η τιμή της ths δεν είναι υπερβολικά υψηλή και τι μπορεί αυτό να σημαίνει; Μπορεί να σχετίζεται η πάθηση με το ισχαιμικό επεισόδιο; Κατα την γνώμη σας θα έπρεπε να υποβληθώ σε άλλες εξετάσεις ή να περιμένω τα αποτελέσματα της αγωγής;Υπάρχει περίπτωση η πάθηση να έχει επιπτώσεις και σε άλλα όργανα;
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Καλημέρα. Αγαπητή κυρία η τιμή της TSH που βρέθηκε στο αίμα σας δύο φορές είναι ψηλή, δηλ. έχετε υποθυρεοειδισμό. Καλώς έκανε ο ενδοκρινολόγος και σας άρχισε αγωή υποκατάστασης με θυροξίνη, Σταδιακά η τιμή της TSH θα πέσει και θα γίνει φυσιολογική με την αύξηση της δόσης του φαρμάκου που θα κάνει ο γιατρός σας. Τα συμπτώματα που σας οδήγησαν στο νοσοκομείο είναι συμβατά με παροδικό εγκεφαλικό και με υποθυρεοειδισμό. Η αιμωδίες, η κόπωση, η υπνηλία, η μελαγχολική διάθεση, οι διαταραχές μνήμης και η δυσχέρεια στην ομιλία είναι συμπτώματα σοβαρού υποθυρεοειδισμού. Αν λοιπόν δεν έχει βρεθεί εστία στον εγκέφαλο είναι πιο λογικό να αποδοθούν τα συμπτώματα σας στον υπουρεοειδισμό, αλλά αυτό βέβαια δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί. Δεν μπορώ να πω τίποτα για τη διάγνωση που τέθηκε. Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει πολύ ψηλή χοληστερόλη, αύξηση των ηπατικών ενζύμων, περικαρδιακη συλλογή και καρδιακή ανεπάρκεια. Καλό είναι να γίνει έλεγχος για όλες αυτές τις καταστάσεις.

ΥΠΕΡΤΑΣΗ

ΕΧΩ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΙΡΝΩ ΤΙΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ WELLWOMAN 50+ H ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ..??

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Καλημέρα. Αγαπητή κυρία δεν γνωρίζω την ηλικία σας ούτε τη βαρύτητα της υπέρτασης σας και την αγωγή που λαμβάνετε. Τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά κάνουν καλό γενικά σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και δεν έχουν παρενέργειες. Βέβαια, πρέπει πάντα να λαμβάνετε τα φάρμακά σας, να ακολουθείτε υγειινό τρόπο διατροφής, να έχετε σωματική δραστηριότητα και να κάνετε τακικό ιατρικό έλεγχο.

TSH και εγκυμοσυνη

Ειμαι 41 ετων στην 27η εβδομαδα κύησης. Οι ορμον/κες μου εξετασεις :
6η εβδομαδα : TSH: 3,7 ξεκινησα Τ4 25 μg (καθε μερα)
11η εβδομαδα : TSH: 2,8 ξεκινησα Τ4 50 μg (5 φορες την εβδομαδα)
18η εβδομαδα : TSH: 1,9 συνεχισα Τ4 50 μg (5 φορες την εβδομαδα)
27η εβδομαδα : TSH: 1,4 Τι χαπι πρεπει να παρω τωρα ? Aν πρεπει

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η δόση των 50 μg πέντε φορές / εβδομάδα είναι καλή για σας. Συνεχίστε έτσι…καλό είναι πάντως να ενημερώσετε και το δικό σας γιατρό.

Γαστροοισοφαγικη παλλινδρομηση

Καλημερα θα ηθελα να σας ρωτησω το εξης, εχω πολυκυστικες ωοθηκες και καθε μηνα οταν περιμενω τον κυκλο μου 7-10 μερες πριν εχω πολυ εντονα συμπτωματα οπως κομαρες, νευρα, πονο κυριως στο στηθος και εντονη γαστροοισοφαγικη παλλινδρομηση σε σημειο που οτι τρωω να με πειραζε.Συνηθως αυτα τα συμπτωματα υποχωρουν μετα την 3η-4η μερα τις περιοδου μου.Ειμαι 40 χρονων, ο κυκλος μου τα τελευταια 4-5 χρονια εχει μικρυνει,(απο 28-30,εγινε 24-25).Τι μπορω να κανω για να βελτιωσω τα συμπτωματα αυτα ετσι ωστε να μην ειναι τοσο εντονα και αν υπαρχουν καποιες ορμονικες εξετασεις που μπορω να κανω .(Με τον θυρεοειδη μου δεν εχω κανενα προβλημα γιατι εχω κανειεξετασεις.)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Καλησπέρα. Αγαπητή κυρία αμφιβάλλω αν έχετε το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών. Πολυκυστικές ωοθήκες στο υπέρηχο των ωοθηκών έχουν πολλές γυναίκες χωρίς να έχουν το σύνδρομο. Στο σύνδρομο η περίοδος καθυστερεί ή σταματάει, τα ανδρογόνα είναι ψηλά στο αίμα ή εκδηλώνεται υπερανδρογοναιμία στο σώμα. Νομίζω ότι έχετε προεμμηνορυσιακό σύνδρομο  και ίσως θα ταν καλό να λάβετε αντιφλεγμονώδη αναλγητικά φάρμακα αλλά με προσοχή γιατί έχετε την παλινδρόμηση. Πρέπει να μιλήσετε γιαυτό με το γυναικολόγο σας. Επίσης να σας εξετάσει ο γυναικολόγος σας για να αποκλείσει καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν συχνομηνόροια. Να μετρήσετε στο αίμα επίσης και την ορμόνη FSH  την 3η μέρα της περιόδου για να δείτε αν αυτή η αυξημένη συχνότητα της περιόδου συμβαίνει στα πλαίσια προεμμηνόπαυσης.

Γιατί δεν κατεβαίνει η TSH

Γιατρέ μου καλημέρα.είμαι 65 έτων ήθελα να σας ρωτήσω πρίν 2 μήνες έκανα έξετάσεις είχα TSH-(7.05) Τ4-6.72 και Τ3-92.Ο Πήρα Τ4-lovothyroxine sodium 25 mg την ήμέρα έκανα έξετάσεις και τώρα έχω (TSH-7.17) T4-7.56 T3-98.0 Εχω αύτοανοση ρευματοειδής άθρίτιδα παίρνω (prezolon.5mg-Azathioprine.100mg Diamicron.60mg)-(Methotrexate.5mg κάθε τετάρτη)..εύχαριστώ πολύ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Προφανώς έχετε ανάγκη από μεγαλύτερη δόση. Ο υποθυρεοειδισμός δεν είναι κρυολόγημα για να περάσει, χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση και έλεγχο. Μιλήστε με το γιατρό σας για να σας αυξήσει τη δόση της θυροξίνης και να κάνετε επενέλεγχο μετά από δύο μήνες ξανά.

Γιατρε μου καλησπερα σας σας παρακαλω αν θελετε απαντηστε μου κοντευω να τρελαθω ειμαι 41 ετων κανω παντα εξετασεις δεν ειχα ποτε προβλημα θυροειδη τωρα που εκανα τσεκ απ μου εβγαλε TSH 4,97 FT3 4,7 FT4 1.0 ο γιατρος μου ειπε δεν σημενει τηποτα αυτα τα νουμερα να κανω επανεξεταση εμενα ομως με προβληματιζει γιατι να βγουνε ετσι τα νουμερα και εαν οντως δεν ειναι τηποτα γιατι βγηκανε ετσι;; και κατι αλλο γιατρε μου σας παρακαλω απαντηστε μου το ανχος ειναι το χειροτερο και εγω ανχονομαι υπερβολικα εχω την κορη μου που ειναι 12 χρονων και εκανα και σε εκεινη εξεταση θυροειδη και μου εβγαλε T4 8,75 T3 1,680 TSH 5,640 παλη μου ειπανε δεν ειναι τηποτα να ξανα κανουμε εξετασεις σε 3 μηνες εμενα ομως μου φαινονται αξιοπεριεργα γιατι να σκαμπανεβαζονται ετσι και δεν υπαρχει παθος;;;;;;;;;; συμειοτεων εγω η μαμα πασχω απο ζαχαρο παιρνω θεραπεια κανω ισοροπημενη διατροφη αλλα δεν χανω ουτε γραμμαριο γιατι;; εχω υπερσουλινιμια οπως το διαπηστωσανε οι γιατροι και οσο για το παιδι ειχε απο μικρη ανεβασμενη χολυστερινη το οποιο ειναι διατροφικο μολις προσεξε την διατροφη της επεσε η χολυστερινη μολις ομως ξεφιγει ενα διαστημα ξαναανεβενει στα υψη ετσι θα ζει αυτο το παιδι με το καρδιοχτυπη της διατροφης;;;;;;;;σας ευχαριστω παρα πολη και συχωρεστεμε για τις πολλες ερωτησεις αλλα καταλαβενετε πως νιωθεις οταν δεν ξερεις και ιδιαιτερα οτν προκειται για το παιδι σας ευχαριστω πολη και οσω μπορειται αναληστε μου να καταλαβω τη γινετε

Ρωτήστε το γιατρό

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Καλησπέρα. Ο γιατρός σας έχει δίκιο. Δεν είναι σοβαρό το πρόβλημα που έχετε εσείς και η κόρη σας στο θυρεοειδή. Ονομάζεται υποκλινικός υποθυρεοειδισμός και δεν χρειάζεται θεραπεία συνήθως. Να κάνετε μέτρηση της TSH  κάθε έξη μήνες και μόνο αν η TSH πλησιάσει το 10 θα χρειαστεί να λάβετε αγωγή. Το μικρό πρόβλημα που έχετε δεν προκαλεί βέβαια αύξηση βάρους.   Όσον αφορά τώρα στο διαβήτη σας και στην παχυσαρκία που έχετε,  είναι απαραίτητο να χάσετε κιλά, πρέπει να κατανωλώνετε πολύ λίγες θερμίδες, να μειώσετε στο ελάχιστο τους υδατάνθρακες και τα λίπη, να περπατάτε τουλάχιστον μία ώρα κάθε ώρα. Η γλυκοζιλιωμένη αιμοσφαιρίνη σας πρέπει να έιναι κάτω από 6,5. Αν δεν είναι, θα πρέπει ο γιατρός σας να τροποποιήσει τη θεραπεία σας και εσείς θα πρέπει να «πεινάσετε» κατά κάποιο τρόπο και όχι να τρώτε «ισορροπημένα». Ισορροπημένα τρώνε οι άνθρωποι με φυσιολογικό βάρος. Οι πάχυσαρκοι πρέπει να «πεινούν».Καλή τύχη!

ayximeno TSH kai deytero 3mino egkumosinis

kali sas mera,vreiskomai stin Gallia,kai moleis xthes peira ta apotelesmata apo tis aimatologikes exetaseis gia ton tyroidi.esw TSH 14,18-T3 1,88-T4 0,88-ECLIA MODULAR ROCHE(I) 2,9.Epikoinonisa me ton gunekologo moy edw kai moy eipe oti den einai k toso anisxitiko,alla kalitera na kleisoyme ranteyoy gia endokrinologo.peira ton endokrinologo moy stin ellada,kai moy eipe oti einai poly ypsili TSH,kai xamila ta ypolipa,kai moy eipe na ayxisw to xapi me miso akomi,mexri na dw endokrinologo.na sas pw oti exw kanei oliki aferesi prin 15 xronia.twra eperna T4 137(+miso xapi apo simera)kai eimai stin 19 eydomada kuisi.exw kanei enan elenxo otan eimoyna stin 7 eydomada kai to TSH 3,04.thelw na roteiso ean meta tis 7 eydomada exei ayxiti toso poly,i stadiaka mexri tora poy eimai ston 5o?ti epiptoseis mpori na exei to emyrio ean to TSH moy den eitane ritmismeno meta tis 7i eydomada?diladi eixa akomi 7 eydomades gia na teliosw to proto trimino??exw aneisixisi poly!!!sas eyxaristw therma-Valentina

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Καλησπέρα. Καλώς έπραξε ο ενδοκρινολόγος σας και σας είπε να αυξήσετε κατά 50% τη δόση που λαμβάνετε. Θα ταν καλύτερα βέβαια αν είχε γίνει η αύξηση από την 7η εβδομάδα. Όσο πιο ψηλή είναι η TSH τόσο πιο πολύ μεγαλώνει η πιθανότητα να υπάρχει διαταραχή στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου αλλά δεν θα πρέπει να ανησυχείτε γιατί η TSH δεν αυξήθηκε πολύ. Να κάνετε έλεγχο τουλάχιστον κάθε μήνα και να μιλάτε με τον ενδοκρινολόγο σας. Καλή τύχη!

ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.ΕΔΩ ΚΑΙ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΑΙΔΑΚΙ.ΕΙΜΑΙ 31 ΕΤΩΝ ΚΑΙ Ο ΣΥΖΗΓΟΣ ΜΟΥ 39ΕΤΩΝ.ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΣΑΛΠΙΓΚΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΠΕΡΜΑΤΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ Ο ΣΥΖΗΓΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΒΙΟΓΡΑΜΜΑ.ΣΤΟΥ ΣΥΖΗΓΟΥ Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΗΤΑΝ 46%+- .ΑΛΛΑ ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ ΠΩΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΥΣΗΧΟΥΜΕ.ΜΟΛΙΣ ΕΚΑΝΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΜΕ TSH 2.2 FT4 17.9 ANTITPO 28 ANTITG 15.ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΚΑΝΩ ΣΑΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΕΓΩ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΡΑΣ ΜΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΜΕ ΣΕ ΣΠΕΡΜΑΤΕΧΥΝΣΗ ΚΑΙ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ.ΤΙ ΘΑ ΜΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΑΤΑΙ ΕΣΕΙΣ; ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Καλησπέρα. Οι τιμές των ορμονών του θυρεοειδούς σας είναι φυσιολογικές.

Εσείς έχετε φυσιολογική ωορρηξία; έχει διαπιστωθεί υπερηχογραφικά και ορμονολογικά τουλάχιστον σε συνεχόμενους κύκλους; έχει αποκλειστεί από το γυναικολόγο οποιαδήποτε λοίμωξη στο γεννητικό σύστημα; υποθέτω ότι η σαλπιγγογραφία ήταν αρνητική.

Ο σύζυγος σας έχει κάνει ορμονολογικό έλεγχο (ορμόνες θυρεοειδούς, προλακτίνη, τεστοστερόνη, FSH, LH ); έχει αποκλειστεί ότι έχει κιρσοκήλη ή πρόβλημα στον προστάτη ή λοίμωξη στο γεννητικό του σύστημα (καλλιέργεια σπέρματος); έχει κάποια συστηματική νόσο (διαβήτη, νεφροπάθεια, ηπατοπάθεια); αν υπάρχει οποιοδήποτε από τα παραπάνω προβλήματα καλό είναι να διορθωθεί.

Η ανάλυση σπέρματος έχει γίνει δύο φορές τουλάχιστον σε απόσταση δύο μηνών σε καλό εργαστήριο (εμβρυολογικό); μόνο αν έχει γίνει σωστά η ανάλυση σπέρματος μπορεί να ερμηνευθεί σωστά. Σημασία εχουν όλοι οι δέικτες, ο αριθμός, η κινητικότητα και η μορφολογία των σπρεματοζωαρίων.  Αν ο αριθμός είναι ικανοποιητικός και μόνο η κινητικότητα μειωμένη με αρνητική καλλιέργεια σπέρματος και αν εσείς δεν έχετε πρόβλημα στη δική σας μήτρα και ωορρηξία θα μπορούσε να γίνει σπερματέγχυση. Αν ο αριθμός είναι πολύ μειωμένος η εξωσωματική είναι καλή εναλλακτική. Αν όμως και η μορφολογία των σπερματοζωαρίων δεν είναι φυσιολογική ή ο αριθμός είναι πολύ χαμηλός, χρειάζεται ίσως και ειδική τεχνική στη γονιμοποίηση. Μερικές φορές, αν όλοι οι δεικτές είναι πολύ χαμηλοί,καλό είναι να γίνει περαιτέρω έλεγχος, χρωμοσωμικός και για μεταλλάξεις στον άνδρα. Καλή προσπάθεια και μην απογοητεύεσθε.

 

εχω κανει ληψη ραδιενεργου ιωδιου΄70mc στις 2 αυγουστου 2012. ποτε μπορω να μεινω εγκυος?

Ρωτήστε το γιατρό

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, οι έξη μήνες από τη λήψη του ιωδίου θεωρείται ασφαλής περίοδος για κύηση.

ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.ΕΔΩ ΚΑΙ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΑΙΔΑΚΙ.ΕΙΜΑΙ 31 ΕΤΩΝ ΚΑΙ Ο ΣΥΖΗΓΟΣ ΜΟΥ 39ΕΤΩΝ.ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΣΑΛΠΙΓΚΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΠΕΡΜΑΤΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ Ο ΣΥΖΗΓΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΒΙΟΓΡΑΜΜΑ.ΣΤΟΥ ΣΥΖΗΓΟΥ Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΗΤΑΝ 46%+- .ΑΛΛΑ ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ ΠΩΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΥΣΗΧΟΥΜΕ.ΜΟΛΙΣ ΕΚΑΝΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΜΕ TSH 2.2 FT4 17.9 ANTITPO 28 ANTITG 15.ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΚΑΝΩ ΣΑΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΕΓΩ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΡΑΣ ΜΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΜΕ ΣΕ ΣΠΕΡΜΑΤΕΧΥΝΣΗ ΚΑΙ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ.ΤΙ ΘΑ ΜΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΑΤΑΙ ΕΣΕΙΣ; ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Καλησπέρα. Οι τιμές των ορμονών του θυρεοειδούς σας είναι φυσιολογικές.

Εσείς έχετε φυσιολογική ωορρηξία; έχει διαπιστωθεί υπερηχογραφικά και ορμονολογικά τουλάχιστον σε συνεχόμενους κύκλους; έχει αποκλειστεί από το γυναικολόγο οποιαδήποτε λοίμωξη στο γεννητικό σύστημα; υποθέτω ότι η σαλπιγγογραφία ήταν αρνητική.

Ο σύζυγος σας έχει κάνει ορμονολογικό έλεγχο (ορμόνες θυρεοειδούς, προλακτίνη, τεστοστερόνη, FSH, LH ); έχει αποκλειστεί ότι έχει κιρσοκήλη ή πρόβλημα στον προστάτη ή λοίμωξη στο γεννητικό του σύστημα (καλλιέργεια σπέρματος); έχει κάποια συστηματική νόσο (διαβήτη, νεφροπάθεια, ηπατοπάθεια); αν υπάρχει οποιοδήποτε από τα παραπάνω προβλήματα καλό είναι να διορθωθεί.

Η ανάλυση σπέρματος έχει γίνει δύο φορές τουλάχιστον σε απόσταση δύο μηνών σε καλό εργαστήριο (εμβρυολογικό); μόνο αν έχει γίνει σωστά η ανάλυση σπέρματος μπορεί να ερμηνευθεί σωστά. Σημασία εχουν όλοι οι δέικτες, ο αριθμός, η κινητικότητα και η μορφολογία των σπρεματοζωαρίων.  Αν ο αριθμός είναι ικανοποιητικός και μόνο η κινητικότητα μειωμένη με αρνητική καλλιέργεια σπέρματος και αν εσείς δεν έχετε πρόβλημα στη δική σας μήτρα και ωορρηξία θα μπορούσε να γίνει σπερματέγχυση. Αν ο αριθμός είναι πολύ μειωμένος η εξωσωματική είναι καλή εναλλακτική. Αν όμως και η μορφολογία των σπερματοζωαρίων δεν είναι φυσιολογική ή ο αριθμός είναι πολύ χαμηλός, χρειάζεται ίσως και ειδική τεχνική στη γονιμοποίηση. Μερικές φορές, αν όλοι οι δεικτές είναι πολύ χαμηλοί,καλό είναι να γίνει περαιτέρω έλεγχος, χρωμοσωμικός και για μεταλλάξεις στον άνδρα. Καλή προσπάθεια και μην απογοητεύεσθε.

Καλησπέρα σας, οι εξετάσεις αίματος που έκανα έχουν τις εξής τιμές : Τ3 ->103 ng/dl, TSH ->13,8 μIU/ml, FT4 -> 0,87 ng/dl, Tg -> 28,3 ng/ml, ANTI-TPO -> 9,3 iu/ml και ANTI-TG -> 4,7 iu/ml. O ενδοκρινολόγος που μου έγραψε τις εξετάσεις μου διέκοψε τη λήψη του Τ4 των 125 που έπαιρνα για 2 εβδομάδες προκειμένου να κάνω τις συγκεκριμένες εξετάσεις. Η TSH είναι υπερβολικά υψηλή σε σχέση με τα όρια των φυσιολογικών τιμών. Αυτό σημαίνει ότι έχει χειροτερέψει το πρόβλημά μου? Θα μπόρουσατε να μου πείτε τι συμπέρασμα βγάζετε από τις τιμές των εξετάσεων που σας προανέφερα? Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Καλησπέρα σας, οι εξετάσεις αίματος που έκανα έχουν τις εξής τιμές : Τ3 ->103 ng/dl, TSH ->13,8 μIU/ml, FT4 -> 0,87 ng/dl, Tg -> 28,3 ng/ml, ANTI-TPO -> 9,3 iu/ml και ANTI-TG -> 4,7 iu/ml. O ενδοκρινολόγος που μου έγραψε τις εξετάσεις μου διέκοψε τη λήψη του Τ4 των 125 που έπαιρνα για 2 εβδομάδες προκειμένου να κάνω τις συγκεκριμένες εξετάσεις. Η TSH είναι υπερβολικά υψηλή σε σχέση με τα όρια των φυσιολογικών τιμών. Αυτό σημαίνει ότι έχει χειροτερέψει το πρόβλημά μου? Θα μπόρουσατε να μου πείτε τι συμπέρασμα βγάζετε από τις τιμές των εξετάσεων που σας προανέφερα? Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το συμπέρασμα μου, είναι ότι χρειάζεται να παίρνετε χάπι γιατί έχετε υποθυρεοειδισμό. Το πόσο θα παίρνετε, θα το αποφασίσει ο γιατρός σας.

οζοσ θυρεοειδουσ και θεραπεια με τ4

ειχα εναν κυστικο οζο που εφθασε τα 3,5 εκ.οι τιμεσ των τ3,τ4,τση ηταν φισιολογικεσ.εκανα θεραπια με τ4 των 0,88 .ο οζοσ μοιωθικε στα ι,2 εκ. αλλα η τση ολο αυτο το διαστιμα ηταν κατευασμενη στο 0,03-0.09.καποιοσ ενδοκρινολογοσ μου ειπε και στματισα την αγωγη .θεωρησε επικυνδινη την χαμηλη tsh .ο ενδοκρινολογοσ που με παρακολουθει λεει να συνεχεισω με τ4 των 0,77 αλλιωσ θα επανελθει ο ογοσ.παρεπιπτοντωσ οι παρακεντισεισ εδηξαν καλοηθεια ,διαυτο καιδεν εκανα χειρουργιο οπωσ μου ειπαν αλλοι γιατροι.τωρα ειμαι μπερδεμενη,τινα κανω΄΄να αρχησω παλι το χαπι η οχι΄΄΄παρακαλω την γνωμη σασ.ευχαριστω

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σας συμβουλεύω, αν πάρετε χάπι ξανά, να πάρετε χαμηλή δόση, ίσως και μόνο 50. Η χαμηλή TSH μπορεί να προκαλέσει ταχυκαρδία και αρρυθμίες στην καρδιά. Σας συμβουλεύω επίσης να διαλέξετε ποιος ενδοκρινολόγος θα σας παρακολουθεί!

ΕΝΟΧΛΗΣΗ ΣΤΟ ΔΕΞΙ ΝΕΦΡΟ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ, ΠΡΙΝ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΟΤΑΝ ΗΜΟΥΝ ΕΓΚΥΟΣ ΕΙΧΑ ΠΑΘΕΙ ΠΥΕΛΟΝΕΦΡΙΤΙΔΑ ΣΕ ΒΑΡΥ ΣΤΑΔΙΟ ΚΑΙ ΠΟΝΟΥΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟ ΔΕΞΙ ΜΟΥ ΝΕΦΡΟ, Ο ΤΟΤΕ ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΟΥ ΕΙΧΕ ΒΑΛΕΙ ΠΙΚΤΕΙΛ ΚΑΙ ΕΙΧΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΛΑ.. ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΒΔΟΜΑΔΑ ΝΙΩΘΩ ΞΑΝΑ ΕΝΟΧΛΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΕΞΙ ΜΟΥ ΝΕΦΡΟ, ΟΧΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΑΝ ΠΟΝΟ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΑΝ ΠΙΑΣΙΜΟ ΚΑΙ ΤΡΑΒΗΓΜΑ.. ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΙΝΗΘΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩ ΤΙ ΜΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΩ ΚΑΘΕ ΤΙ ΑΠΡΟΟΠΤΟ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΦΟΡΑ?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αγαπητή κυρία, αυτή είναι ερώτηση για τον ουρολόγο σας

Οι ζαλαδες,η κοπωση και η ταχυπαλμια οφειλεται οτι εχω θυροειδη HASHIMOTO και καπνιζω?

Καλησπερα σας!Εδω και περιπου 3 μηνες αισθανομαι να ειμαι συνεχως κουρασμενη και να μην μπορω να σηκωθω απο το κρεβατι οταν κοιμαμαι!Εχω υπερθυροειδη hashimoto εδω και εναμισι χρονο αφοτου απεκτησα ενα παιδακι.Ειχα κοψει το καπνισμα κατα την περιοδο της εγκυμοσυνης αλλα μετα το αρχισα παλι.Παιρνω αγωγη medithyrox των 50mg.Τωρα τελευταια εκτος απο κοπωση εχω ταχυπαλμιες και ζαλαδες.Μηπως φταιει το καπνισμα?Μηπως συμβαινει κατι με το θυροειδη μου?Τι μου προτεινεται να κανω?Ευχαριστω πολυ εκ των προταιρων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν αναφέρετε το πιο σημαντικό: οι εξετάσεις σας πως είναι; Αν οι ορμόνες σας είναι φυσιολογικές, όλα αυτά τα συμπτώματα που αναφέρετε δεν έχουν σχέση με το θυρεοειδή. Αν δεν έχετε κάνει εξέταση εδώ και καιρό, σας συμβουλέυω να κάνετε και να μιλήσετε με το γιατρό σας

 

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΟΤΑΝ Η ANTI-TPO EINAI 9900,0 ;;

Μολις παρελαβα τα αποτελεσματα των εξετασεων μου.
Τ3 ολικη 1.85
Τ4 ολικη 91.2
TSH 3.36
FT4 18.39
ANTI-ΘΥΡΕΟΣΦΑΙΡΙΝΙΚΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ Ria 100,9
ANTI-TPO 9900,0

ΠΑΙΡΝΩ Τ4 100 ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ.
ΤI ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΣΕΙ Η ANTI-TPO;
ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΥΞΗΜΕΝΗ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παίρνετε ήδη χάπι και έχετε καλά ρυθμισμένη θυρεοειδική λειτουργία. Δεν χρειάζεται να μετράτε τα αντισώματα, εκτός αν θέλετε να μείνετε έγκυος. Αν έχετε θυρεοειδίτιδα από πολλά χρόνια δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να μειώσει τα αντισώματα.

Υποθυρεοειδισμός

γεια σας ! διαπιστωσαμε σε εξετασεις οτι ο 5χρονος γιος μας εχει υψηλη TSH (υποθυρεοειδισμό.). και ηθελα να μου πειτε αν χρειαζεται να παρει αμεσα το φαρμακο (θυροξινη ) η αν χρειαζτεαι να γινουν περαιτερω εξετασεις πριν την χορηγηση του καθημερινου φαρμακου !!! ευχαριστω για τον χρονο σας !

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Πρέπει να γνωρίζω ακριβώς την τιμή της TSH για να σας δώσω απάντηση.

TSH υψηλο

Καλησπερα σας εκανα εξετασεις αιματος και μου βρηκαν το TSH 6000 το T4 και το T3 ειναι σε κανονικο επίπεδο.με προβληματιζει ομως που ο γιατρος μου δεν μου ειπε να παω να κανω εξετασεις.ειναι κατι το σοβαρο;να παω να το κοιταξω;ευχαριστω

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν έχετε κάτι σοβαρό. Μην ανησηχείτε. Να μετράτε την TSH κάθε 6 μήνες και να τη δείχνετε στο γιατρό σας. Αν συνεχίσει να αυξάνει ή έχετε ψηλή χοληστερόλη, μπορεί να χρειαστεί να πάρετε θυροξίνη.

Μπορω να παρω λιποδιαλυτες εχοντας υποθυρεοειδισμο κ πολυκυστικες ωοθηκες?

Καλησπερα εχω υποθυρεοειδισμο Hashimoto, ειναι ρυθμισμενος με χαπι. Επισης, εχω πολυκιστικες ωοθηκες κ γι αυτο το λογο πρεπει να παρω αντισσυληπτικα χαπια. Ειμαι ομως υπερβαρη και θελω να χασω κιλα. σε συνδυασμο με σωστη διατροφη παντα και γυμναστικη, μπορω να παρω καποιο λιποδιαλυτη για πιο γρηγορο αποτελεσμα (π.χ. XS X-PRESS power health)? τα κιλα που πρεπει να χασω ειναι περιππου 20. Ευχαριστω

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ναι μπορείτε να πάρετε.Καλή επιτυχία στην προσπάθεια σας.

Έλεγχος Θυροειδούς – Αυξημένη Anti-TG

Καλησπέρα σας,
έχω κάνει εξετάσεις για έλεγχο θυροειδούς(λόγω οτι έχω πάρει κάποια κιλά κ δυσκολεύομαι να τα χάσω,έχω κάποιες καθυστερήσεις στον κύκλο μου κ φυσικά περνάω μια πολύ στρεσογόνα περίοδο) κ οι τιμές είναι Τ3 0,84, Τ4 6,3, TSH 1,46 κ ANTI-TG 578,4 με ανώτερο φυσιολογικό όριο μικρότερο του 115. Τι σημαίνει αυτό γιατρέ?
Έκανα κ υπέρηχο θυροειδούς με διαστάσεις δεξιού λοβού 15×16,3×42,3mm κ αριστερού λοβού 12×12,3×44,5mm κ πάχος ισθμού 2,1mm χωρίς σαφή εικόνα διακριτού όζου.
Τι σημαίνει αυτή η αυξημένη τιμή στο ANTI-TG? Και παλαιότερα που είχα κάνει εξετάσεις το 2011 δεν είχε παρατηρηθεί κάτι τέτοιο. Μπορεί να οφείλεται κ σ΄αυτό η δυσκολία μου να χάσω βάρος?

Εν αναμονή της δικής απάντησης,

Σας ευχαριστώ θερμά για το χρόνο σας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι ορμόνες σας είναι φυσιολογικές, ο θυρεοειδής σας λειτουργεί φυσιολογικά. Τα προβλήματα που έχετε με το βάρος και με την περίοδο δεν έχουν σχέση με το θυρεοειδή. Τα ψηλά αντισώματα μπορεί να σημαίνουν ότι έχετε ίσως προδιάθεση να αναπτύξετε πρόβλημα στο θυρεοειδή ή μπορεί να είναι και τυχαίο εύρημα χωρίς σημασία. Να μετράτε την TSH δύο φορές το χρόνο και αν ανέβει πάνω από το ανώτερο φυσιολογικό όριο να μιλήσετε με ενδοκρινολόγο.

ozos

Ρωτήστε το γιατρό
καλημερα σας
εχω οζωδεις βρογχοκηλη,παιρνω euthirox 50 mg
εκανα FNA και η διαγνωση ειναι οζος δεξιου λοβου σαφων οριων,συμπαγης, 1.8χ1.1 εκ.
Επιχρισμα μετριας κυτταρικοτητας.Παρατηρουνται ομαδες κυτταρων θυλακικου επιθηλιου σε διαταξη μονοεπιπεδη οπου διατηρειται η αρχιτεκτονικη.Διακρινονται πυρηνεςμε ομαλους μορφολογικους χαρακτηρες.Αραια στοιχεια κολλοειδους στο υποστρωμα.Αρνητικο για κακοηθεια.
ολες αυτες οι παρατηρησεις σημαινουν πως πρεπει να κανω εγχειρηση? πριν 3 μηνες ειχα κανει υ/s και ηταν 17 χιλιοστα χ 6,ο χιλ. ειναι δυνατον να μεγαλωσε τοσο πολυ σε 3 μηνες?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο “όζος σας δεν έχει μεγαλώσει σε σχέση με τρεις μήνες πριν (αυτές οι αλλάγες στις διαστάσεις είναι πολύ μικρές και δεν μπορούν αξιολογηθούν) . Εφόσον κάνατε παρακέντηση και το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό, δεν είναι απαραίτητη η επέμβαση. Χρειάζεται να κάνετε υπέρηχο κάθε 6 μήνες ( όχι κάθε τρεις μήνες ). Αν όζος μεγαλώσει στο μέλλον, θα σας συμβουλεύσει ο ενδοκρινολόγος που σας παρακολουθεί τι να κάνετε. Καλό είναι πάντως να το συζητήσετε με το γιατρό που σας πααρακολουθεί. Η απόφαση για επέμβαση πρέπει να είναι μόνο δική σας.

χρειαζομαι χαπι η οχι?

Καλησπερα μετα απο εξετασεις στης28/8/12 βρεθηκε η TSH 5,950 και η ΑΘΑ ΑΝΤΙ-ΤΡΟ 5085,0 ο γιατρος μου ειπε πως δεν χρειαζομαι χαπι αλλα χρειαζομαι παρακολουθηση.
Στης 21/2/13 ξαναεκανα εξετασεις και η TSH ηταν 5,840 η ΑΘΑ ΑΝΤΙ-ΤΡΟ 381,2 και ΑΘΑ ΑΝΤΙ-Τ 10,0 αυτες της εξετασεις της ειδε ενας αλλος γιατρος ο οποιος μου ειπε πως χρειαζομαι χαπι και μου εδωσε Τ4 50 μg.δεν το εχω παρει ακομα το χαπι γιατι δεν ξερω ποιον να πιστεψω τελικα χρειαζομαι χαπι η χρειαζομαι και αλλη γνωμη?οπως ξεχασα να αναφερω ειμαι αντρας 31 ετων.ευχαριστω.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αν δεν έχετε ψηλή χοληστερόλη, πρόβλημα στην καρδιά ή συμπτώματα υποθυρεοειδισμού, δεν είναι απαραίτητη η αγωγή με Τ4 για την κατάστασή σας. Καλό είναι όμως να μετράτε τις ορμόνες σας κάθε 6 μήνες και να τις δείχνετε στον ενδοκρινολόγο.

ΓΕΝΙΚΑ

Καλημερα σας.ο αδερφος μου , 30 ετων, παιρνει Τ4 των 25, αλλα οχι σε σταθερη ωρα. Εχει εντονο βουητο στα αυτια και αυπνιες. Τα συμπτωματα αυτα σχετιζονται με την ασταθεια στην ωρα που παιρνει θυροξινη και ποια ωρα θεωρειτε εσεις καλυτερη για να εχει καλυτερο υπνο;Επισης,επειδη εχει στομαχικο προβλημα, μπορει να την παιρνει με φαγητο; Σε προσφατη εξεταση TSH ήταν 3,68μΙU/ml με τιμη αναφορας 0.4-5.0 ,Τ3 1,88nmol/I με τιμη αναφορας 0.9-3.0 και Τ4 102.4 nmol/I με τιμη αναφορας 60-165.Πολυ σας ευχαριστουμε.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα συμπτώματα που αναφέρει ο αδελφός σας δεν έχουν καμμιά σχέση με το χάπι του θυρεοειδούς ούτε με τη δόση. Οι τιμές των ορμονών που μέτρησε δείχνουν ότι η δόση που λαμβάνει είναι καλή για τον αδελφός σας. Το Τ4 πρέπει να λαμβάνεται το πρωί, μισή ώρα τουλάχιστον πριν το φαγητό, αν τρώει πρωινό. Να μιλήσει με παθολόγο για τις ενοχλήσεις που έχει.

Καμπύλη ανοχής στη γλυκόζη – δοκιμασία ινσουλίνης

Πριν από 15 μήνες επισκέφθηκα ενδοκρινολόγο λόγω τριχοφυίας, ασταθούς κύκλου κι εξαιτίας του ότι δεν μπορούσα να χάσω κιλά. Οι εξετάσεις -μεταξύ πολλών- που έκανα (καμπύλη γλυκόζης και ινσουλίνης) είχαν φυσιολογικούς δείκτες (γλυκόζη 0′:82, 30′:120, 60′:157, 120′:82 / ινσουλίνη 0′:9,7, 30′:118, 60′:116, 120′:47), αλλά λόγω κληρονομικότητας και δείκτη ινσουλίνης που ήταν πάνω από 100, ο γιατρός μου συνέστησε να πίνω 2 φορές την ημέρα glukophage των 850. Το πρόβλημά μου είναι ότι έναν χρόνο μετά την προλητπική θεραπεία κι ενώ περιμέναμε να έχουν «πέσει» τα αποτελέσματα, οι αιματολογικοί δείκτες ήταν ιδιαίτερα ανεβασμένοι και στις δύο καμπύλες (γλυκόζη 0′:84, 30′:172, 60′:198, 120′:192 / ινσουλίνη 0′:10,6, 30′:109,6, 60′:154,2, 120′:95,7). Είμαι 30 ετών, με κανονικό βάρος. Η προδιάθεση υπήρχε, όπως που μπορεί να οφείλεται ότι επιδεινώθηκε ένα πρόβλημα που δεν υπήρχε κ μάλιστα με παράλληλη λήψη χαπιού; Ευχαριστώ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Προφανώς και έχετε προδιάθεση για διαβήτη. Δεν γνωρίζω αν έχετε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, αυτό το γνωρίζει ο ενδοκρινολόγος σας, αν και το βρίσκω πιθανό με βάση αυτά που αναφέρετε. Καλώς σας έδωσε το glucophage ο ενδοκρινολόγος. Σας συνιστώ να συνεχίσετε να παρακολουθείσθε στενά από τον ενδοκρινολόγο, να ακολουθείτε τις οδηγίες και συμβουλές του, γιατί κινδυνεύετε να αναπτύξετε διαβήτη.

κοριτσακι 3 ετων παιρνει αντιβιωση 7 ημερεσ λογω ακροαστικων ,και στην 6 ημερα ξανακανε πθρετο γιατι?

Ρωτήστε το γιατρό

Την ερώτηση θα έπρεπε να την απευθύνετε στον παιδίατρο!!

Ti tha ginei an paro to farmako mou xoris na exo faei tipota???

Ti tha gini an paro to farmako mou xoris na exo faei tipota???

Ποιο είναι το φάρμακο σας;

Θυροειδής Αδένας

Γεια σας. Θα ηθελα να μου πειτε ποιο φαρμακο «ξυπναει» τον θυροειδη;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τι εννοείτε;

mia fili mou exei arthritida kai ta enbrel tin exoun voithisei poly.thelei na kanei 2paidi poso kairo prin prepei na stamatisei tis eneseis;oi eneseis pou exei kanei mporoun na miosoun ti silipsi

Ρωτήστε το γιατρό

Θα πρέπει να μιλήσει με το γυναικολόγο της ή με το γιατρό που της συνταγογράφησε το φάρμακο.

info

geia sas. pairno to xapi t4 64mg. tha ithela na rotiso an epireazete to mwro apo to xapi

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Καλησπέρα. Αγαπητή φίλη, προφανώς είστε έγκυος. Για να σας πω αν η δόση που λαμβάνετε (τα 62 μg εννοείτε, γιατί  τ4 64 δεν υπάρχει) είναι επαρκής,  πρέπει να γνωρίζω σε ποια εβδομάδα κύησης βρίσκεστε και ποια είναι η τιμή της TSH που μετρήσατε πρόσφατα.

βιοχημικες εξετασεις;

γιατί γινονται βιοχημικες εξετασεις στο θυροειδης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Έλεγχο των ορμονών του θυρεοειδούς παραγγέλνει ο γιατρός όταν ο ασθενής αναφέρει συμπτώματα ενδεικτικά δυσλειτουργίας του αδένα (υπό- ή υπερθυρεοειδισμού) ή  όταν ο ασθενής έχει βρογχοκήλη (διόγκωση του αδένα) ή όταν έχει όζους, προκειμένου να διαπιστωθεί αν χρειάζεται θεραπεία.

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ

ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ , ΕΚΑΝΑ ΤΩΡΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΔΕΙΞΑΝ

TSH 5.98 0.27-4.20

FT3 3.17 2.00-4.40

FT4 1.41 0.80-2.00

Anti-TG 20.0

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι τιμές των ορμονών δείχνουν ότι έχετε υποκλινικό υποθυρεοειδισμό με αρνητικά αντι TG αντισώματα. Βέβαια δεν έχετε μετρήσει τα anti TPO αντισώματα  και γι αυτό δεν μπορώ να πω αν έχετε αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα που είναι η πιο συχνή αιτία υποθυρεοειδισμού. Συνήθως, αν είστε μικρής ηλικίας ή αν  δεν έχετε άλλα προβλήματα όπως ψηλή χοληστερόλη ή αν δεν έχετε συμπτώματα υποθυρεοειδισμού, δεν χρειάζεται θεραπεία ο υποκλινικός υποθυρεοειδισμός (δηλ.όταν η TSH είναι κάτω από 10). Σας συμβουλεύω να κάνετε εξέταση κάθε έξη μήνες (μέτρηση της TSH) και μόνο αν είναι 10 ή περισσότερο να μετρήσετε και τις άλλες ορμόνες και να πάρετε θεραπεία.

Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΕΚΑΝΕ ΣΠΙΝΘΗΡΟΓΡΑΦΗΜΑ ΟΣΤΩΝ. ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΣΕΣ ΩΡΕΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΥΟΥΣ?

Ρωτήστε το γιατρό

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν νομίζω ότι χρειάζονται ιδιαίτερα μέτρα προστασίας μετά από σπινθηρογράφημα οστών αλλά σας συμβουλεύω να μιλήσετε με τον πυρηνικό γιατρό που έκανε την εξέταση για αυτό το θέμα.

Τί σημαινει όταν παίρνω το T3 χάπι και στις τελευταίες μετρήσεις η Τ3 και Τ4 είναι εντός φυσιολογικών ορίων και η ΤSΗ είναι 10;

Ρωτήστε το γιατρό

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γιατί λαμβάνετε Τ3 και όχι Τ4; Η Τ3 είναι βραχείας δράσης και όχι μακράς δράσης όπως η Τ4. Η θεραπεία του υποθυρεοειδισμού είναι με λεβοθυροξίνη (δηλ. Τ4) και όχι με Τ3. Τ3 χορηγείται από τον ενδοκρινολόγο μόνο σε ειδικές περιπτώσεις. Πάντως η αυξημένη TSH (αν η εξέταση είναι σωστή και αξιόπιστη) σημαίνει ότι η θεραπεία υποκατάστασης που λαμβάνετε δεν είναι αρκετή (είστε σε υποθεραπεία) και μάλλον χρειάζεστε αύξηση της δόσης. Σας συμβουλεύω πάντως να επαναλάβετε τη μέτρηση της TSH και να μιλήσετε με το γιατρό σας.

t4 75

kalispera sas,tha ithela na po pws pernw to xapi T4 75 exw ipothiroidismo,eimai se diakopes duo mines twra sto ekswteriko kai ton teleuteo mina mou teleiosan ta xapia kai etsi den to pira katholou,ksero oti einai megalo lathos omos tha ithela na mou peite an parousiastei kapoio sobaro problima,den kserw an exoun to sigkekrimeno xapi stin agglia an kai den exw rotisei,euxaristo

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Είναι λάθος να μην λαμβάνετε την αγωγή σας και μπορεί να υπάρξουν συνέπειες η σοβαρότητα των οποίων εξαρτάται από τη βαρύτητα του υποθυρεοειδισμού σας που εγώ δεν γνωρίζω. Βεβαίως και υπάρχει αυτό το φάρμακο στην αγγλία όπως και παντού στον κόσμο. Πιθανώς δεν θα έχει το ίδιο όνομα (Τ4), όμως θα ζητήσετε τη δραστική ουσία : levothyroxine ή L-thyroxine στην ίδια δόση που το πέρνατε, δηλ. 75 μg. Θα σας συνιστούσα να το αγοράσετε άμεσα και να το αρχίσετε ξανά από αύριο.

Μέχρι τώρα είχα 2 παλλίνδρομες πιστεύετε πως μπορεί να ευθύνεται ο θυροειδής μου γιἀυτό?οι τιμές μου για την ώρα είναι οι εξής: thh 2.19,ft3 4.21, ft4 16.35, tsi 5,anti-tg>800, anti-tpo 419.2 ο γιατρός μου έχει διακόψει καθε θεραπεία προς το παρόν.

Ρωτήστε το γιατρό Έχω υποθυρεοειδισμό εδώ και 2 χρόνια, εμφανίστηκε μετά τη γέννηση του πρώτου μου παιδιού,έπαιρνα eythyrox 75. Μέχρι τώρα είχα 2 παλλίνδρομες πιστεύετε πως μπορεί να ευθύνεται ο θυροειδής μου γιἀυτό? οι τιμές μου για την ώρα είναι οι εξής: thh 2.19,ft3 4.21, ft4 16.35, tsi 5,anti-tg>800, anti-tpo 419.2 ο γιατρός μου έχει διακόψει καθε θεραπεία προς το παρόν.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Είναι μικρή η πιθανότητα να οφείλεται στο θυρεοειδή σας εφόσον οι ορμόνες σας είναι φυσιολογικές. Για τα ψηλά αντισώματα θα μπορούσατε να πάρετε σελήνιο για τρεις μήνες γιατί μπορεί σε ένα ποσοστό 50% να τα χαμηλώσει. Μιλήστε με το γιατρό σας. Να κάνετε τακτικούς ελέγχους και έλεγχο άμεσα αν και όταν μείνετε έγκυος ξανά!

Ο αντρας μου εχει διαβητη τυπου 2.Κανει να κανουμε παιδι?

Ο αντρας μου εχει διαβητη τυπου 2.Ειναι 42 χρονων και του παρουσιαστηκε πριν απο 5 χρονια.Εγω δεν εχω ουτε οι γονεις μου.Κανει να κανουμε παιδι?Και αν ναι υπαρχουν πολλες πιθανοτητες να εχει διαβητη?Σας ρωταω επειδη μια βλαμενη παθολογος που πηγε ο αντρας μου για να του γραψει τις εξετασεις τον ρωτησε αν εχει παιδια και ο αντρας μου ειπε οχι,τοτε αυτη του ειπε καλυτερα να μην κανει τοτε..και εχω τρομοκρατηθει.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν αξίζει σχολιασμού η άποψη της παθολόγου αν όντως είναι έτσι όπως το αναφέρετε. Βεβαίως, ο διαβήτης τύπου 2 είναι ασθένεια που έχει κληρονομικότητα αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το παιδί σας θα αναπτύξει κάποια στιγμή στη ζωή του διαβήτη. Γνωρίζοντας ότι ο πατέρας του είχε διαβήτη από μικρή ηλικία, θα πρέπει να προσέχει και να έχει ένα σωστό τρόπο ζωής και διατροφής, να ασκείται και να μην είναι παχύσαρκο ή υπέρβαρο άτομο. Ο συζυγός σας είναι παχύσαρκος; αν ναι, πρέπει να χάσει βάρος, να προσέχει πολύ τη διατροφή του, να αρχίσει να γυμνάζεται, αν καπνίζει να το διακόψει  και να ελέγχεται τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο από διαβητολόγο. Επίσης, να γνωρίζετε ότι ο διαβήτης στον άνδρα πολύ συχνά προκαλεί πρόβλημα στη στύση, χαμηλή τεστοστερόνη, διαταταχή στο σπέρμα και χαμηλή γονιμότητα. Η δική σας ηλικία ποια είναι; Αν διαπιστώσετε πρόβλημα τεκνοποίησης ή επίτευξης εγκυμοσύνης μετά από ελεύθερες σχέσεις ένός χρόνου, να μετρηθεί η τεστοστερόνη του και να γίνει ανάλυση του σπέρματος του. Ελπίζω πάντως να σας πάνε όλα καλά. Καλή τύχη!

Βρισκομαστε στην τουρκια ο αντρας μου εχει αλλεργια τι μπορει να βρει να παρει στην ελλαδα παιρνει xozal.

Ρωτήστε το γιατρό

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν είμαι αλλεργιολόγος ή παθολόγος αλλά ανάλογα φάρμακα με αντιαλλεργική δράση είναι το Zirtek (δραστική ουσία cetirizine) και το Aerius (desloratadine). Να αναζητήσετε και το Xozal με το όνομα της ουσίας που περιέχει levocetirizine. Αν πάντως τα συμπτώματα του επιμένουν ή χειροτερεύουν να πάτε στα επείγοντα κάποιου νοσοκομείου. Καλή τύχη!

u/s θυρεοειδούς

Γιατρέ έκανα εξετάσεις και τα αποτελέσματα είναι τα παρακάτω ¨:
ο θυροειδής είναι με διαστάσεις εντός φυσιολογικών ορίων , με ήπια ανομοιογένεια στο παρέγχυμα του και με παρουσία στο κάτω πόλο ΑP λοβού , ενός κυστικά εκφυλισμένοι όζου διαμέτρου 11,3 χιλ , οποίος φέρει κατά το πρόσθιο τοίχωμα του συμπαγές οζίδιο , χωρίς εσωτερική αγγείωση , εγγύς του οποίου απεικονίζονται δύο υπόηχοι όζοι διαμέτρων 6,3 χιλ και 3,6 χιλ .
Στον ΔΕ λοβό ελέγχονται τρείσ υπόηχοι όζοι διαμέτρων 5,3 χιλ – 4,9 χιλ κατά την μεσότητα και 3,8 χιλ στον κάτω πόλο
Αυξημένη ελέγχεται η ενδοθυρεοειδική αγγείωση .
Οι διαστάσεις του θυρεοειδούς αδένος ελέγχονται ως εξής :
προσθιοπίσθια διάμετρος ΔΕ λοβού 15,8 χιλ
προσθιοπίσθια διάμετρος ΑΡ λοβού 12 χιλ

τι μου προτείνεται να κάνω ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Καλησπέρα. Καταρχήν, πρέπει να κάνετε, αν δεν έχετε ήδη κάνει, και εξετάσεις αίματος με τις οποίες θα μετρήσετε τις ορμόνες του θυρεοειδούς για να δείτε αν έχετε υποθυρεοειδισμό ή υπερθυρεοειδισμό. Αυτές οι καταστάσεις χρειάζονται αγωγή και έχουν διαφορετική πορεία και παρακολούθηση. Από την περιγραφή του υπέρηχου που μου κάνετε, αν είναι όντως έτσι, προκύπτει ότι έχετε έναν θυρεοειδή με φυσιολογικό μέγεθος που περιέχει κάποιους όζους οι περισσότεροι κάτω του ενός εκατοστού, χωρίς ύποπτα χαρακτηριστικά και έναν όζο μόλις μεγαλύτερο του ενός εκατοστού με κυστική εκφύλιση. Πρέπει να κάνετε υπέρηχο κάθε εξάμηνο για να παρακολουθείτε το μέγεθος των όζων ή πιθανές αλλαγές στα χαρακτηριστικά τους.Δεν χρειάζεται άλλη παρέμβση τωρα.  Σε περίπτωση αλλαγής του μεγέθους ή χαρακτηριστικών κάποιου όζου θα πρέπει να γίνει παρακέντηση και κυτταρολογική εξέταση του ύποπτου όζου. Να επισκέπτεσθε κάθε έξη μήνες ενδοκρινολόγο.

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ

Καλημέρα σας!Έκανα πριν λίγες μέρες εξετάσεις για να ελέγξω τον θυρεοειδή μου.ο υπέρηχος απότι μου είπαν στο κέντρο που τον έκανα βγήκε καθαρός.Στη συνέχεια έκανα και τις ακόλουθες εξετάσεις άιματος με τα παρακάτω αποτελέσματα Τ3 0.87, Τ4 6.00, TSH 1.22, ΑΘΑ-Τ 15.34, ΑΘΑ-Μ ΑΡΝΗΤΙΚΑ.Είναι καλές οι απαντήσεις?Υπάρχει περίπτωση κάποια αύξηση του ιδρώτα που έχω παρατηρήσει στις μασχάλες μου να οφείλεται στον θυρεοειδή?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι τιμές των εξετάσεων αίματος και των ορμονών που μετρήσατε είναι φυσιολογικές και δεν βρέθηκαν παθολογικά ευρήματα στο υπέρηχο του θυρεοειδούς όπως μου αναφέρετε. Ο θυρεοειδής σας λειτουργεί φυιολογικά. Κατά συνέπεια, τα συμπτώματα που αναφέρετε δεν οφείλονται σε διαταραχή του θυρεοειδούς σας.

ΜΕΓΑΛΑΚΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΜΑΛΛΙΩΝ

ΕΙΜΑΙ 35 ΧΡΟΝΩΝ. ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΜΑΛΛΙΩΝ (FIT).
ΣΤΑ 22 ΑΝΑΚΑΛΥΨΑ ΟΤΙ ΕΙΧΑ ΜΕΓΑΛΑΚΡΙΑ, ΕΓΙΝΕ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΑΔΕΝΩΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΦΥΣΗ. ΕΚΤΟΤΕ ΜΕ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΜΟΥ ΧΟΡΗΓΕΙ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΩ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΤΗΣ ΑΥΞΗΤΙΚΗΣ ΟΡΜΟΝΗΣ. Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΜΙΚΡΕΣ ΠΑΥΣΕΙΣ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ. ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΥ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ SANDOSTATIN LAR30 ANA ΜΗΝΑ.
ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΑΝ ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΛΛΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΟΥΝ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ Η ΜΟΝΙΜΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ ΕΦΟΣΟΝ ΕΙΜΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΚΟ ΘΕΜΑΤΑΚΙ. ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΙ ΣΕ ΕΣΑΣ – ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΜΕΣΩ ΔΙΚΤΥΟΥ – ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΑΠΕΥΘΥΝΘΗΚΑ.
ΑΝΑΜΕΝΩ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ.
ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΜΑΚΡΑΚΗΣ Γ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ – ΜΕΓΑΛΑΚΡΙΑ

Καλησπέρα. Εφόσον λαμβάνετε υποκατάσταση με αυξητική ορμόνη και τις άλλες ορμόνες που μπορεί να χρειάζεστε (λαμβάνετε υδροκορτιζόνη, θυροξίνη, τεστοστερόνη;) και οι τιμές των ορμονών της υπόφυσης και των αδένων στόχων είναι φυσιολογικές (αυξητική, Igf1, FT4, Τεστοστερόνη, κορτιζόλη) δεν έχετε κάποιο πρόβλημα. Αν οι τιμές των ορμονών σας είναι φυσιολογικές, η διάρκεια των μαλλιών δεν έχει καμμιά σχέση με το ορμονικό πρόβλημα που έχετε. Μπορείτε να κάνετε με τα μαλλιά σας και γενικά με τη ζωή σας ό,τι επιθυμείτε.

eksetasi aimatos edeikse ipsilo serum inorganic phosphate sto aima kai calcium

Γράψτε την ερώτηση σας για το γιατρό… Kalimera sas ,i eksetasi aimatos edeikse ipsilo serum inorganic phosphate sto aima kai calcium tha do tin gp mou avrio apla kitouse causes why its elevated..Thank you in advance

ΑΠΑΝΤΗΣΗ – HIGH PHOSPHATE AND CALCIUM IN BLOOD TEST

Καλησπέρα. Dear friend, δεν μπορώ να εξηγήσω τα αποτελέσματα αυτά (Ι cann’t really explain these results). Θα ήθελα βέβαια να γνωρίζω ποιες είναι οι τιμές του φωσφόρου και του ασβεστίου στο αίμα. Έχεις κάνει άλλες εξετάσεις; (λευκωματίνες, παραθορμόνη, βιταμίνη D, κρεατινίνη,ουρία).  Βρέθηκαν σε τυχαίο έλεγχο; (random) ή μήπως έχεις ενοχλήσεις και συμπτώματα (symptoms) και έκανες τις εξετάσεις; παίρνεις φάρμακα ή συμπληρώματα; (ασβέστιο, βιταμίνη D, καθαρτικά, διουρητικά). Δεν γνωρίζω κάποια κατάσταση ή πάθηση στην οποία να είναι αυξημένα και το ασβέστιο και ο φωσφόρος αίματος (as far as I know there is no such condition or disease with contemporaneus increase of calcium and phosphate). Τυπικά, όταν το ένα είναι αυξημένο το άλλο είναι χαμηλό ή φυσιολογικό. Το ασβέστιο πιο συχνά μπορεί να αυξηθεί στον υπερπαραθυρεοειδισμό (όταν υπάρχει πολύ παραθορμόνη). Σε αυτήν την κατάσταση ο φωσφόρος είναι χαμηλός ή φυσιολογικός.  Μπορεί να αυξηθεί σε πολλά είδη καρκίνου ή σε κάποιες φλεγμονώδεις νόσους όπως η φυματίωση, σε κάποιες ορμονικές διαταραχές, όπως ο υπερθυρεοειδισμός, όταν οι λευκωματίνες στο αίμα είναι αυξημένες, στην προχωρημένη νεφρική ανεπάρκεια, όταν λαμβάνετε διουρητικά ή βιταμίνη D. Σε όλες αυτές τις καταστάσεις ο φωσφόρος δεν είναι αυξημένος, εκτός ίσως από την προχωρημένη νεφρική ανεπάρκεια και τον υπερθυρεοειδισμό ή στη λήψη βιταμίνης D. Δεν νομίζω ότι πάσχεις από νεφρική ανεπάρκεια έτσι δεν είναι; O φωσφόρος τώρα μπορεί να αυξηθεί όταν παίρνεις ουσίες που έχουν φωσφόρο, στη νεφρική ανεπάρκεια (όμως εκεί το ασβέστιο είναι χαμηλό, τουλάχιστον στην αρχή), στον υποπαραθυρεοειδισμό (χαμηλή παραθορμόνη), στον υπερθυρεοειδισμό (μήπως έχεις; ), μετά από σοβαρά τραύματα και σοβαρές ασθένειες ή όταν παίρνεις βιταμίνη D (μήπως παίρνεις; ). Μπορεί να είναι αυξημένο και λόγω αιμόλυσης του δείγματος. Ελπίζω να βοήθησα. Καλό είναι να κάνεις ξανά τις εξετάσεις και να προσέξουν στο εργαστήριο να σου πάρουν προσεκτικά το αίμα (donn’t trust the results, repeat carefully the blood tests). Μίλησε με τον γιατρό σου για να κάνεις ξανά τις εξετάσεις!!

Καλημερα σας. Ειμαι 29 ετων και κανω υποθυρεοειδισμο. 7 χρονια τωρα παιρνω Τ4 των 100.Τους τελευταιους μηνες ειχα διακοψει γιατι ειχαν ανεβει τα επιπεδα των ορμονων στο αιμα. 1 μηνα τωρα ξεκινησα με Τ4 των 25.Πριν ενα μηνα τα αποτελεσματα των εξετασεων ηταν TSH 3,68μΙU/ml με τιμη αναφορας 0.4-5.0 Τ3 1,88nmol/l με τιμη αναφορας 0.9-3.0 Τ4 102,4nmol/l με τιμη αναφορας 60-165. Πώς λειτουργει ο θυρεοειδης μου κατα την γνωμη σας και κατα πόσο χρειαζεται να αυξησω την δοσολογια;Σας ευχαριστω πολυ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι τιμές των ορμονών σας δείχνουν φυσιολογική θυρεοειδική λειτουργία. Η δόση των 25 μg είναι κατάλληλη για σας. Προφανώς τα 100μg ήταν υπερβολική δόση για σας. Να κάνετε έλεγχο ανά έξη μήνες. Να εξετάζεστε και από ενδοκρινολόγο τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

Αντισώματα – ενδυνάμωση ανοσοποιητικού

Καλησπέρα! Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού.. το χειμώνα αρρωσταίνω πολύ εύκολα..πάντα ξεκινά με πονόλαιμο και στην συνέχεια με βήχα..κανω και βρογχιτιδα καποιες φορες με αποτελεσμα να πηγαίνω στο γιατρο και να παίρνω αντιβίωση επειδή δεν υποχωρεί ο βήχας..θα μπορούσατε να μου πείτε αν υπάρχει τρόπος να δω με κάποια εξέταση αν τα αντισώματα μου είναι σε χαμηλο επιπεδο κ αν υπαρχει καποια λύση σε αυτο με φυσικους τρόπους? ειχα κανει μια θεραπεια με αντισώματα (με μπλε χαπια) για 3 μήνες και όσο την έκανα δεν αρρωσταινα..μόλις την σταματησα πάλι τα ίδια..όμως δεν θέλω να παίρνω συνεχεια χάπια για αυτο σας ρωταω αν υπαρχουν φυσικοι τρόποι..ευχαριστω πολυ!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Καλημέρα. Θα πρέπει να μιλήσετε με έναν παθολόγο/ανοσολόγο για αυτό το θέμα. Δεν είμαι ειδικός στο θέμα της ανοσοποιητικής ανεπάρκειας. Πάντως για όλους τους ανθρώπους ισχύουν κάποιοι γενικές αρχές: ο υγειινός τρόπος ζωής βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, διατροφή καλή πλούσια σε λαχανικά, φρούτα και τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, να κάνετε καθημερινή γυμνασική όσο μπορείτε, να μην καπνίζετε, να μην καταναλώνετε πολύ αλκοόλ.

Υποθυρεοειδισμός και εγκυμοσυνη

ΓΙΑΤΡΕ ΜΟΥ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΕΠΑΙΡΝΑ ΘΥΡΟΞΙΝΗ 50 ΓΙΑ ΥΠΟΘΥΡΟΕΙΔΙΣΜΟ.ΠΡΙΝ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΕΚΑΝΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙς ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕς ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΡΥΘΜΙΣΤΕΙ ΟΠΟΤΕ ΛΑΘΟς ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΩ ΤΟ ΧΑΠΙ. ΤΩΡΑ ΕΜΑΘΑ ΠΩς ΕΙΜΑΙ 4 ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ ΕΚΓΥΟς ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑ ΔΗΛ ΤΟ ΧΑΠΙ.ΘΑ ΠΑΩ ΑΜΕΣΩς ΣΕ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟ ΑΛΛΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑς. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΑΘΕΙ ΚΑΤΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ? ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΒΑΣΑ ΠΩς ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΘΥΡΟΕΙΔΗ…
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ-ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Δεν νομίζω να έχει απορρυθμιστεί αρκετά ο υποθυρεοειδισμός σας. Η κύηση σας επίσης είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο.  Ο υποθυρεοειδισμός είναι βαρύς μόνο στην περίπτωση ολικής αφαίρεσης του αδένα. Το πιο πιθανο είναι εσείς να έχετε ήπιο υποθυρεοειδισμό, η TSH μάλλον δεν θα είναι πολύ ψηλή και δεν νομίζω λοιπόν να υπάρχει πρόβλημα στο έμβρυο. Δεν γνωρίζω βέβαια πόσο ψηλά αντισώματα έχετε. Να μιλήσετε άμεσα με τον ενδοκρινολόγο σας, να μετρήσετε την TSH και να αρχίσετε να λαμβάνετε θυροξίνη.

υποκλινικος υποθυροειδισμος

Καλησπέρα ειμαι 29 θα ήθελα να σας ρωτησω πριν εναν μήνα εκανα γυναικολογικες εξετάσεις για την επίτευξη μιας εγκυμοσινης ο κύκλος μου ηταν 33 ημερες και αυτό με ανησυχούσε γιατί στο λύκειο επερνά αντισιληπτικα γιατι είχα πρόβλημα με την περίοδο μου.μετα τα σταμάτησα και επανήλθε χωρίς να τα περνώ με κυκλο όπως σας είπα 33ημερων.ο γυναικολόγος μου είπε να κάνω καποιες εξετάσεις και μου βρήκαν αναιβασμενη την ΤsH με 5.59 και ο ενδοκρινολογος μου έδωσε Τ4 τον 50 θα μπορέσω να κάνω παιδια η θα έχω πρόβλημα συληψης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ – ΥΠΟΚΛΙΝΙΚΟΣ ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ

Καλησπέρα. Ο υποκλινικός υποθυρεοειδισμός δεν χρειάζεται θεραπεία σε γενικές γραμμές. Μπορεί να βοηθήσει αν έχετε υψηλή χοληστερόλη και χρειάζεται θεραπεία αν είστε έγκυος και έχετε ψηλά αντισώματα. Ο κύκλος των 33 ημερών που είχατε ήταν μέσα στα φυσιολογικά όρια. Δεν χρειάζονταν ανησυχία. 25 με 35 ημέρες είναι η φυσιολογική συχνότητα σε μία γυναίκα. Συνήθως δεν σύνηθίζεται η χορήγηση αντισυλληπτικών στην εφηβεία. Δεν γνωρίζω γιατί τα πήρατε εσείς. Ποιο είναι το βάρος σας;  είστε παχύσαρκή η υπέρβαρη; γιατί ανησυχείτε για τεκνοποίηση; προσπαθείτε ένα χρόνο τουλάχιστον με το σύζυγό σας χωρίς αποτέλεσμα; μήπως είναι νωρίς για να αρχίσετε να ανησυχείτε; Η γνώμη μου είναι ότι η περίοδός σας ήταν φυσιολογική και αν δεν έχετε ψηλά αντισώματα δεν χρειάζετε να πάρετε θεραπεία για υποκλινικό υποθυρεοειδισμό. Θα μπορούσατε πάντα σε συννενόηση με τον ενδοκρινολόγο σας  να διακόψετε το τ4ή να πάρετε μικρότερη δόση, να δείτε αν θα μικρύνει ξανά ο κύκλος, να επαναλάβετε μέτρηση της TSH μετά από δύο μήνες, να χάσετε βάρος αν είστε υπέρβαρη και να μην ανησυχείτε για το θέμα του παιδιού αν δεν προσπαθείτε με το σύντροφό σας για τουλάχιστον 6 μήνες.

ΑΥΞΗΜΕΝΗ TSH

Καλησπερα σας γιατρε,
Προσφατα εκανα εξετασεισ αιματοσ και διαπιστωθηκε οτι η TSH ηταν 9.7. Εχω φοβηθει πολυ.αυτο σημαινει πως πασχω απο υποθυρεοειδισμο;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ – ΨΗΛΗ TSH

Καλημέρα. Θα έπρεπε να μετρήσετε και τις τιμές των ελεύθερων θυρεοειδικών ορμονών για να δείτε αν είναι χαμηλές. Ακόμη βέβαια κι αν είναι αυτές μέσα στα φυσιολογικά όρια, μία τέτοια τιμή της TSH σημαίνει ότι πάσχετε από ήπιο υποθυρεοειδισμό (στα όρια του υποκλινικού υποθυρεοειδισμού όπως ονομάζεται) που χρειάζεται θεραπεία με θυροξίνη. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τις συνέπειες του υποθυρεοειδισμού, αρκεί να λαμβάνετε το φάρμακό σας και να μετράτε τακτικά τις τιμές των ορμονών σας  (ανά εξάμηνο) για να λαμβάνετε την κατάλληλη δόση της θυροξίνης. Όλα αυτά να τα συζητήσετε βέβαια και με τον ενδοκρινολόγο σας.

Τ4

Γράψτε την ερώτηση σας για το γιατρό….
Καλησπέρα σας. Τον προηγούμενο μήνα ανακάλυψα ότι έχω θυροειδιτιδα με αντισώματα anti tpo >1000. Εδώ ναι ένα μήνα παίρνω τ4 62 και η ερώτηση μου είναι αν η το τ4 μπορεί να επηρεάσει τον κύκλο μου. Πριν πάρω το Τ4 είχα δυο μήνες κύκλο 26 ημερών ενώ πιο πριν είχα 30-31 ημερών. Ήδη βρίσκομαι στην 33η μέρα και ανησυχώ. Έκανα ένα τεστ εγκυμοσύνης και ήταν αρνητικό.
Παρακαλώ για τη γνώμη σας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ – ΘΥΡΟΞΙΝΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Αγαπητή φίλη για να σου απαντήσω πρέπει να γνωρίζω ποιες είναι οι τιμές των ορμονών σου πριν αρχίσεις να λαμβάνεις τη θυροξίνη. Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto δεν χρειάζεται θεραπεία αν οι τιμές των ορμονών είναι φυσιολογικές. Διαταραχές το κύκλου μπορούν να προκαλέσουν και ο υποθυρεοειδισμός, ο υπερθυρεοειδισμός, καθώς και η υπερδοσολογία ή η υποδοσολογία της θυροξίνης (δηλ. να λαμβάνεις πιο πολύ ή πιο λίγο θυροξίνη από αυτή που χρειάζεσαι). Αν γνωρίζω τις τιμές των ορμονών πριν και μετά τη θεραπεία ίσως μπορώ να σου απαντήσω αν αυτή μπορεί να ευθύνεται για τις διαταραχές του κύκλου που βιώνεις. Πάντως αυτές οι διαταραχές είναι πολύ ήπιες και μπορεί να είναι αποτέλεσμα ακόμη και άγχους ή κούρασης.  Για περισσότερα να μιλήσεις με το γιατρό σου.

το αντισταμινικο kestine μπορει να το παιρνει διαβητικος?

Γράψτε την ερώτηση σας για το γιατρό…
το αντισταμινικο KESTINE μπορει να το παιρνει διαβητικος?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ-ΑΝΤΙΙΣΤΑΝΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΑΒΗΤΗΣ

Δεν είναι γνωστές παρενέργειες της εβαστατίνης (kestine)  τύπου αύξηση σακχάρου του αίματος ή αλληλεπιδράσεις με αντιδιαβητικά χάπια. Μπορεί να το λάβει ένας διαβητικός. Ισχύουν βέβαια οι προφυλάξεις που ισχύουν για κάθε φάρμακο. Για αυτές μιλήστε με το θεράποντα γιατρό σας.

Εχω υποθυρεοειδισμό;

Αγαπητέ γιατρέ,

είμαι 29ετών και η μητέρα μου έχει ιστορικό υποθυροειδισμού. Εγώ όσες φορές είχα κάνει ορμονικές εξετάσεις,τα αποτελέσματα έβγαιναν αρνητικά. Αυτή τη φορά,όμως,είδα ότι η ελεύθερη Τ4 είναι 8 pmol/l (10,0-25,0).Είναι ανησυχητικό;Πρέπει να κάνω περαιτέρω εξετάσεις;
Να σας αναφέρω τις υπόλοιπες τιμές: FT3 7,1 pmol/l (3,5-8,1), TSH 2,4 mlU/l (0,3-4,0), TPO Ab

ΑΠΑΝΤΗΣΗ-ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ

Αγαπητή φίλη, οι τιμές των ορμονών στο αίμα σου δεν είναι συμβατές με υποθυρεοειδισμό. Η Τ4 μπορεί μεταβάλλεται χωρίς να υπάρχει πρόβλημα λειτουργίας του θυρεοειδή. Πιο αξιόπιστες μετρήσεις είναι η FT4 και η FT3 . Αν είναι χαμηλές η FT4 και/ή η FT3 και ψηλή η TSH τότε έχεις υποθυρεοειδισμό. Να μιλήσεις με ενδοκρινολόγο. Αν πάλι είναι χαμηλές οι FT4, FT3 και φυσιολογική η TSH, αυτό χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση από ενδοκρινολόγο. Σου συστήνω να κάνεις επανέλεγχο μετά από τρίμηνο, και να μετρήσεις την TSH, την FT4 και την FT3. Αν τα αντισώματα σου είναι αυξημένα, αυτό μπορεί σημαίνει ότι έχεις αυτοανοσία και ίσως προδιάθεση να αναπτύξεις υποθυρεοειδισμό. Καλό θα είναι σε αυτήν την περίπτωση να κάνεις έλεγχο μία φορά/χρόνο και όταν μείνεις έγκυος φυσικά. Σε γενικές γραμμές όμως αν είμουν στη θέση σου, δεν θα ανησυχούσα.

 

Νοσος Graves

Γεια σας, ηθελα να ρωτησω σχετικα με την νοσο graves και την γονιμοτητα.
ειμαι 34 χρονων κ θελω στο αμεσο μελλον να κανω ενα παιδι με τον συζυγο μου. Παρακολουθουμαι απο ενδοκρινολογο εδω κ 1 χρονο οπου παω πολυ καλα σχετικα με την ρυθμιση των ορμονων.Παιρνω unimazole 5mg πλεον και Τ4 75mg.Ειμαι ευθυρεοειδικη τωρα πια.Ηθελα να ρωτησω, αν προσπαθησουμε για παιδακι υπαρχει περιπτωση να εχω προβλημα με το θεμα συλληψης? επηρεαζουν τα φαρμακα την ποιοτητα των ωαριων?τα αντισωματα μου ειναι υψηλα, επηρεαζουν κ αυτα την συλληψη? οι γιατροι μου λενε πως εφοσον ειμαι ευθυρεοειδικη μπορω να μεινω εγκυος κ οτι τα αντισωματα δεν δημιουργουν προβλημα στην συλληψη.Ηθελα μια δευτερη γνωμη.ευχαριστω πολυ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ-ΝΟΣΟΣ GRAVES & ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ-ΚΥΗΣΗ

Καλησπέρα. Βεβαίως και μπορείτε να μείνετε έγκυος αν είστε ευθυρεοειδική. Αν είστε υπερθυρεοειδική φυσικά και είναι πιθανό να έχετε διαταραχές του κύκλου και πρόβλημα στην ωορρηξία. Δεν έχει διαπιστωθεί σίγουρη σχέση υψηλών αντιθυρεοειδικών και διεγερτικών αντισωμάτων και γονιμότητας εφόσον οι ωοθήκες λειτουργούν καλά (φυσιολογική έκκριση οιστρογόνων και μηνιαία παραγωγή και απελευθέρωση ωαρίου). Να έχετε υπόψην σας βέβαια ότι θα πρέπει να είστε υπό στενή ενδοκρινολογική και γυναικολογική παρακολούθηση κατά την εγκυμοσύνη, θα πρέπει να είστε συνεχώς ευθυρεοειδική γιατί τα αντισώματα μπορεί να περάσουν μέσω του πλακούντα στο έμβρυο και να διαταράξουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς του εμβρύου. Γι΄αυτό το λόγο πρέπει να είστε αυστηρώς ευθυρεοειδική στην εγκυμοσύνη. θα πρέπει να αντικαταστήσει ο γιατρός σας το unimazol με prothuril το πρώτο τρίμηνο και η δόση να τιτλοποιείται κάθε  2-4 εβδομάδες. Αν η δόση του Prothuril είναι πολύ ψηλή μπορεί να περάσει μέσω του πλακούντα στο έμβρυο και να δημιουργήσει υποθυρεοειδισμό στο έμβρυο. Χρειάζεται προσοχή και παρακολούθηση από τον ενδοκρινολόγο κάθε 2 – 4εβδομάδες. Καλή τύχη!

υπογονιμότητα

καλησπέρα,
αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της υπογονιμότητας εδώ και 3 χρόνια.
μετά από 3 αποτυχημένες σπερματεγχύσεις αποφάσίσαμε να προχωρήσουμε σε εξωσωματική.Αν και ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιο είναι το θέμα μας και δεν έχει ακόμη επιτευθεί εγκυμοσύνη.
ήθελα να μου πείτε τη γνώμη σας για τις πιο κάτω τιμές.
free T4 1.23 ng/dl
TSH 3.15 uIU/ml
ca125 17.68 U/ml

αυτά τα αποτελέσματα σχετίζονται με την υπογονιμότητα?
πρέπει να ρυθμίσω κάτι?
έχω ακούσει ότι η TSH πρέπει να είναι κάτω από 2.5
και η ca125 κάτω από 10.
ο γιατρός μου , πιστεύει ότι επειδή είναι εντώς ορίων δεν υπάρχει πρόβλημα..
έχω απελπιστεί…και είμαι πολύ αγχωμένη..
ευχαριστώ πάρα πολύ
αναμένω την απάντηση σας

ΑΠΑΝΤΗΣΗ-ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Οι ορμόνες του θυρεοειδούς σας είναι εντός φυσιολογικών ορίων. Είστε ευθυρεοειδική, δηλ. ο θυρεοειδής σας λειτουργεί καλά. Ο γιατρός σας έχει δίκιο. Ο θυρεοειδής σας δεν έχει σχέση με την υπογόνιμότητα που βιώνετε με το σύντροφό σας. Το 2,5 είναι όριο επιθυμητό στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, όχι εκτός εγκυμοσύνης. Η απελπισία και το άγχος έχουν αρνητικό ρόλο στην προσπάθεια επίτευξης κύησης, πρέπει να το γνωρίζετε αυτό. Έχουν διερευνηθεί όλες οι πιθανές αιτίες υπογονιμότητας σε εσάς και το σύζυγό σας. Ορμονικά προβλήματα, διαταραχές της ωορρηξίας, μικροβιακές λοιμώξεις, απόφραξη στις σάλπιγγες, διαταραχές του σπέρματος έχουν αποκλεισθεί; ; έχουν γίνει και έχουν ερμηνευθεί οι εξετάσεις από τους σωστούς γιατρούς; ; Έχετε πρόβλημα εσείς, ο σύζυγος ή και οι δύο; υπομονή! ελπίζω να σας παρακολουθούν καλοί και σωστοί γιατροί! Η θεμιτή επιθυμία ενός  ζευγαριού να αποκτήσει παιδί μπορεί να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης!

Θυροειδίτιδα?

Καλησπέρα σας.
Θα ήθελα να σας ρωτήσω, σε εξετάσεις που έκανα μου βγήκε στον υπέρηχο του θυροειδή πως υπάρχει ενδεχόμενη θυροειδιτιδα. Για το λόγο αυτό έκανα αιματολογικές εξετάσεις (Τ3, Τ4, ΤSH, ANTI-TG, ANTI-TPO). Tα αποτελέσματα ήταν:
Τ3: 0,65
Τ4: 6,2
ΤSH: 2,97
ANTI-TG: > 500
ANTI-TPO: > 1300
αυτό σημαίνει ότι έχω θυροειδίτιδα? Και αν ναι πρέπει να πάρω χαπί?
Ρωτώ γιατί είμαι 31 ετών και σκεφτομάσταν με τον άντρα μου να κάνουμε παιδί. Ο γυναικολόγος μου (λόγω αυτού και έκανα τις εξετάσεις) μου είπε να περιμένω 3 μήνες, να προσέξω τη διατροφή μου (αποχή γλουτένης) και να κάνω επανεξέταση. Εσεις τι με συμβουλεύετε?
Σας ευχαριστώ θερμά για τον χρόνο σας!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ-ΘΥΡΕΟΕΙΔΙΤΙΔΑ

Καλησπέρα. Πάσχετε από θυρεοειδίτιδα Hashimoto, δηλ, θυρεοειδίτιδα  αυτοάνοσης αιτιολογίας. Έχετε υψηλά αντιθυρεοειδικά αντισώματα και χαρακτηριστική υπερηχογραφική εικόνα, αλλά οι τιμές των ορμονών στο αίμα σας είναι φυσιολογικές. Είστε ευθυρεοειδική. Δεν χρειάζεστε αγωγή στην παρούσα φάση. Πρέπει να μετράτε την τιμή της TSH στο αίμα σας κάθε έξη μήνες. Αν η TSH ανέβει πάνω από το ανώτερο φυσιολογικό όριο ( αν παρουσιάσετε υποθυρεοειδισμό ) καλό θα είναι να λάβετε αγωγή. Επίσης, το σελήνιο μπορεί να μειώσει τα αντισώματα σε κάποιες περιπτώσεις. Μπορείτε να δοκιμάσετε να το πάρετε για τρεις μήνες. Μιλήστε στο γιατρό σας γι’αυτό. Αν μείνετε έγκυος και αμέσως μόλις μάθετε ότι είστε έγκυος πρέπει να κάνετε εξέταση αίματος για να μετρήσετε την TSH. Η TSH στο πρώτο τρίμηνο της κύησης πρέπει να είναι κάτω από 2,5. Αν είναι πιο ψηλή πρέπει να λάβετε αγωγή. Η διατροφή με τη γλουτένη είναι άσχετη με το θυρεοειδή. Συστήνεται στους ασθενείς που έχουν κοιλιοκάκη . Έχετε κοιλιοκάκη; Η συμβουλή μου είναι να μιλάτε μόνο με ενδοκρινολόγο για τις ορμονικές διαταραχές και όχι με γιατρούς άλλων ειδικοτήτων που μπορεί να σας δίνουν λάθος συμβουλές. Καλή τύχη!

Αυξημένα αντισώματα tpo

Στις 0662012 έκανα check-up,στις ορμονολογικές εξετάσεις βρέθηκε αυξημένη η TSH=9.4356μΙU/ml και η FT4=1.00ng/dL. Λίγες μέρες μετά επισκέφτηκα τον ενδοκρινολόγο, μου χορήγησε από Δευτέρα-Παρασκευή Τ4 62 και Σαβ-Κυρ.Τ4 75.Δεν βρέθηκαν όζοι στο υπερηχογράφημα. Είμαι 31 χρονών και αρχικά ο γιατρός μου διέγνωσε υποκλινικό υποθυροειδισμό. Περίπου ενάμιση μήνα μετά (23/07/2012)έκανα πιο πλήρη έλεγχο στις ορμόνες του θυροειδή. Οι τιμές ήταν TSH=4,07 FT4=1.32 Anti-TG=264,30 και Anti-tpo=486,90. Τώρα έξι μήνες μετά(24/01/2012)επανέλαβα τις εξετάσεις με τιμές TSH=3.8479 FT4=1.10 FT3=2.6 Anti-TG=11.1 και Anti-tpo=1771! Ανυσηχώ για την τιμή των αντισωμάτων που αυξήθηκε τόσο πολύ! Με τον άντρα μου σκεφτόμασταν να κάνουμε παιδάκι τώρα πρέπει να περιμένω επομένο έλεγχο πιο φυσιολογικό σε τιμές για να ξεκινήσουμε προσπάθειες? Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ως τώρα μόνο το σελήνιο έχει φανεί ότι μπορεί να ρίξει τα αντισώματα. Δεν θα ταν άσχημο να δοιμάσετε να πάρετε σελήνιο για τρεις μήνες. Μετά 3 μήνες μετρήστε τα αντισώματα για να δείτε αν έχουν πέσει έστω και λίγο. Αν δεν έχουν πέσει δεν χρειάζεται να λάβετε άλλο σελήνιο. Πάντως μπορείτε να προχωρήσετε σε εγκυμοσύνη ακόμη και με θετικά αντισώματα. Η ανησυχία σας είναι υπερβολική. Βεβαια έχει φανεί σχέση των αντισωμάτων με αποβολές αλλά αν δεν πέσουν δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να μείνετε εγκυος.Εγώ είχα ασθενή που έμεινε έγκυος με ψηλά αντισώματα σαν τα δικά σας, την παρακολουθούσα και γέννησε φυσιολογικά. Αυτό που πρέπει να κάνει ο ενδοκρινολόγος είναι να ελέγχει καθε 1-2 μήνες την TSH και να την κρατάει κάτω από 2,5 προσαρμόζοντας τη δόση της θυροξίνης που λαμβάνετε. όσο η TSH στο αίμα σα ς είναι κάτω από 2,5 δεν πρέπει να φοβάστε. Μείνετε έγκυος αφού πρώτα δοκιμάσετε το σελήνιο. Επίσης καλό είναι η TSH να πέσει κάτω από 2,5 πριν μείνετε έγκυος…

ουρολογος

Γράψτε την ερώτηση σας για το γιατρό…γειας σας θα ηθελα να ρωτησω εχω ενα μορφωμα στο αριστερο επινεφριδιο 13 χιλιοστα ειμαι υπερτασικια αλλα καρδιολογικα ειμαι καλα η εξετασεις μου ειναι ολες καθαρες θα ηθελα να μου πειτε στα ποσα χιλιοστα αφαιρεται το μορφωμα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Βασικά δεν γνωρίζω τι εξετάσεις έχετε κάνει κι αν είναι οι κατάλληλες. Αν είναι όντως οι σωστές εξετάσεις και έχουν δείξει ότι αυτό το μόρφωμα δεν έχει παθολογική εκκριτική δραστηριότητα θα πρέπει να ελέγχονται τακτικά (ανά έτος για 2 φορές, μετά ξανά από δύο έτη και  μετά από 5 έτη ξανά) το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά του μορφώματος. Το μέγεθος του δικού σας μορφώματος δεν θεωρείται ένδειξη για χειρουργική αφαίρεση. Μετά τα 5 εκάτοστά θεωρείται ένδειξη. Βέβαια πάντα αξιολογούνται η ηλίκία του ασθενούς και τα χαρακτηριστικά του μορφώματος για την απόφαση αυτή.

Γιατί δεν μπορώ να χάσω βάρος?

Γιατρέ καλησπέρα έχω κλείσει ήδη ραντεβού με τον ενδοκρινολόγο μου αλλά θα ήθελα μια δεύτερη γνώμη.Είμαι 28 ετών και μητέρα ενός παιδιού, προσπαθώ περίπου 3,5 χρόνια να χάσω κάποια κιλά αλλα μάταια φτάνω μέχρι τα 65κιλά και μετά απο λίγο καιρό τα παίρνω όλα πάλι παρόλο που προσέχω την διατροφή μου και γυμνάζομαι καθημερινά.Τον περασμένο Μάϊο έκανα μια επέμβαση στην μέση (μικροδισκεκτομή Ο5-Ι1). Το θέμα μου είναι το εξής κάθε χρόνο κανω εξετάσεις διότι η μητέρα μουείχε υπερθυορειδισμό οιτελευταίες εξετάσεις που έκανα ήταν φυσιολογικές όμως ο υπέρυχος που έκανα έδειξε ότι έχω κάποιους όζους αλλα πόλύ μικρούς.Τώρα μετά από ένα χρόνο έκανα εξετάσεις με την THS να είναι 1,04 μUI/mL όμως ο παθολόγος μου είπε πως έχω βρογχοκήλη που ήταν ορατή .Γενικά έχω παρατηρήσει πως έχω δυσκολία στο να καταπιώ και πέφτουν τα μαλλιά μου συνέχεια σε μεγάλες ποσοτητες κοιμάμαι 8-10 ώρες την ημέρα αλλά νιώθω μονίμως κουρασμένη παρόλο που πίνω πολύ νερό δεν ιδρώνω ιδιαίτερα στο σώμα αλλα μόνο στις παλάμες. Τι μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά? Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας .

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αν οι τιμές των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα σας είναι φυσιολογικές σημαίνει ότι ο θυρεοειδή σας λειτουργεί καλά και οι ορμόνες στο αίμα σας είναι φυσιολογικές. Τα συμπτώματα που αναφέρετε δεν έχουν καμία σχέση με τη λειτουργία του θυροειδούς. Βρογχοκήλη σημαίνει αύξηση του μεγέθους, διόγκωση του θυρεοειδούς. Μπορεί να συμβαίνει ακόμη κι αν ο θυρεοεδή σας λειτουργεί καλά. Πρέπει να κάνετε έλεγχο μία φορά το έτος τουλάχιστον: υπέρηχο θυρεοειδούς για να παρακολουθείτε το μέγεθος του αδένα και εξετάσεις αίματος για ορμόνες. Επίσης, το πιο σημαντικό είναι ο παθολόγο σας να βρει την αιτία των συμπτωμάτων σας. Η αιτία αυτή δεν είναι από το Θυρεοειδή. Η α’υξηση του βάρους οφείλεται συνήθως σε τρόπο ζωής που ευννοεί αυξημένη πρόσληψη θερμίδων και χαμηλή κατανάλωση θερμίδων, δηλ. λίγη κίνηση-πολύ φαγητό. Άλλες ορμονικές αιτίες της παχυσαρκίας πέρα από τις διαταραχές του θυρεοειδούς υπάρχουν αρκετές αλλά είναι σπάνιες και είναι δουλειά το ενδοκρινολόγου να τις υποπτευθεί αν αν υπάρχουν.

Πολυκυστική νόσος νεφρών ήπατος και θυρεοειδή

Είμαι 44 ετών και έχω πολυκυστική νόσο νεφρών και ήπατος έπειτα από ένα προληπτικό υπέρηχο θυρεοειδούς βρέθηκε ότι έχω δύο όζους ο ένας μερικά μόνο χιλιοστά και ο δεύτερος 1.5 cm που παρακεντήθηκε τελικά, κατά την διάρκεια της παρακέντησης έγινε και λήψη για παραθορμόνη με τελική τιμή 10, ο ενδοκρινολόγος που επισκέφθηκα τον χαρακτήρισε οζώδη βροχοκύλη και μου συνέστησε να επαναλάβω του υπέρηχο έπειτα από 4 μήνες οι τιμές στις ορμονολογικές εξετάσεις είναι φυσιολογικές.. είπε ότι δεν χρειάζομαι κάποια φαρμακευτική αγωγή.. εσείς τις πιστεύετε δεδομένου ότι ο οργανισμός μου έχει την προδιάθεση λόγω του αυτοάνοσου νοσήματος που έχω να “γεννάει” κύστες; Η μόνη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνω είναι χάπι της πίεσης με διουρητικό λόγω υπέρτασης και κατακράτησης πρωί βράδυ .. συν ένα lasix κάθε δέκα μέρες διότι το διουρητικό που περιέχει το αντιυπερτασικό που παίρνω δεν με καλύπτει. Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Καλησπέρα. Δεν χρειάζεται αγωγή αν οι τιμές των θυρεοειδικών ορμονών είναι φυσιολογικές. Ο ενδοκρινολόγος σας έχει πράξει καλώς. Έχετε κάνει ήδη παρακέντηση το οποίο είναι επίσης σωστό. Από δω και πέρα χρειάζεται να κάνετε έλεγχο τακτικά τουλάχιστον μία φορά κάθε χρόνο: υπερηχογράφημα θυρεοειδούς και εξετάσεις αίματος για ορμόνες. Όσο οι ορμόνες είναι φυσιολογικές δεν χρειάζεται να λάβετε αγωγή. Αν οι όζοι αυξηθούν σε μέγεθος ή αλλάξουν χαρακτηριστικά θα πρέπει να κάνετε ξανά παρακέντηση. Θα συνενοηθείτε για αυτά με τον ενδοκρινολόγο σας. Για την πολυκυστική νόσο των νεφρών πρέπει να μιλήσετε με το θεράποντα νεφρολόγο – παθολόγο.

lemfoma

γεια σας η κορη μου ειναι 21 χρονων ,απο μικρη 10 χρονων εμφανιστηκε ενας ογκος στο λαιμο πισω δεξεια ο γιατρος ωτορινολαρρυγκολογος που ειπε δεν ειναι τιποτα και μπορει να μεινει για παντα ,να μην ανησιχω, τωρα οι γιατροι μας ειπαν να τον αφαιρεσουμε , τον αφαιρεσαμε αιματολογικες εξετασεις εδειξαν καλες οπως και μαγνητικη και υπερηχος ο γιατρος ο χειρουργος μας ειπε υποψιασεται λεμφωμα και κανουμε βιοψια. τι λετε

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΟΓΚΟ ΣΤΟΝ ΤΡΑΧΗΛΟ

Καλημέρα. Λυπάμαι για το άγχος που έχετε και την ταλαιπωρία σας. Μία διόγκωση στο λαιμό μπορεί να είναι οφείλεται σε διόκωση του θυρεοειδούς, παραθυρεοειδών, κύστη,λεμφαδένα και σε όγκο καλοήθη ή όχι. Δεν γνωρίζω με λεπτομέρειες το ιστορικό ούτε τα χαρακτηριστικά της διόγκωσης στο υπέρηχο και τη μαγνητική τομογραφία. Δεν είμαι αιματολόγος και δεν μπορώ να σας πω περισσότερα για την πιθανότητα να είναι λέμφωμα. Η βιοψία σχεδόν πάντα δίνει την οριστική απάντηση και είναι η καλύτερη διαγνωστική εξέταση. Η άποψη μου είναι να κάνετε τη βιοψία για να σταματήσετε νε ζείτε με το άγχος και το φόβο. Αν πάλι το αποτέλεσμα της βιοψίας είναι θετικό για όγκο, θα γνωρίζετε τι έχει η κόρη σας και ο γιατρός θα σας δώσει την κατάλληλη θεραπεία. Σας συστήνω τη βιοψία της διόγκωσης να την κάνετε με υπερηχογραφική καθοδήγηση. Ρωτήστε το γιατρός σας γι’αυτό.

τριχοπτωση

τους 3 τελευταιους μηνες εχω εντονη τριχοπτωση στο πανω μερος του κεφαλιου. Η αραιωση ειναι ορατη και συνεχομενη. Προερχεται μηπως απο διαταραχη ορμονων? τι εξετασεις θα μπορουσα να κανω και σε ποια ιατρικη ειδικοτητα να απευθυνθω? ειμαι 44 χρονων

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ

Καλημέρα. Διαταραχές της θυρεοειδικής λειτουργίας σοβαρού βαθμού, πχ. ο βαρύς υποθυρεοειδισμός, μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση. Σχεδόν πάντα βέβαια συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως εύκολη κούραση, υπνηλία, άυξηση βάρους, δυσκοιλιότητα, αίσθημα κρύου, αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα, απορρύθμιση της πίεσης. Πάντως, καλό είναι να μετρήσετε και τις ορμόνες του θυρεοειδούς στο αίμα σας και δει τις εξετάσεις σας ένας ενδοκρινολόγος. Επίσης, η τριχόπτωση στις γυναίκες μπορεί να είναι και σημείο αρρενοποίησης και να οφείλεται σε αυξημένα ανδρογόνα στο αίμα οπότε χρειάζεται διερεύνηση. Στους άνδρες συνήθως είναι κατάσταση που έχει οικογενειακή προδιάθεση, δηλ. οφείλεται στα γονίδια. Οι έρευνες δεν έχουν δείξει σαφή σχέση μεταξύ της τεστοστερόνης στο αίμα και της τριχόπτωσης. Κυρίως σας συμβουλεύω να απευθυνθείτε σε δερματολόγο.

Τ3 ΛΊΓΟ ΑΝΕΒΑΣΜΈΝΗ

καλησπέρα γιατρέ και καλή χρονιά. Είμαι 26 χρονών και έκανα έναν έλεγχο του θυρεοειδούς. Τα αποτελέσματα είναι τα εξής: TSH=3,37 FT3=4,76 FT4=1,2 Anti-TG=22 Anti-TPO=17
Μου έβγαλε λίγο ανεβασμένη την Τ3, τι σημάνει αυτό? Παλαιότερα είχα ξανακάνει και ήταν φυσιολογικές οι τιμές.
Να αναφέρω πως και οι γενικές αίματος ήταν όλες φυσιολογικές. Εκτός από τα LYM Λεμφοκύτταρα που ήταν στα 49,2.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

ΑΠΑΝΤΗΣΗ-ΟΡΜΟΝΕΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ

Καλησπέρα. Η οριακά υψηλή τιμή της T3 είναι πολύ πιθανόν να μην σημαίνει κάτι παθολογικό εφόσον η TSH και η FT4 είναι φυσιολογικές.  Καλό θα είναι να επαναλάβετε τις εξετάσεις μετά από ένα εξάμηνο.

υποθυρεοειδισμος

Γιατρέ καλησπέρα και καλή χρονιά.Πάσχω από υποθυρεοειδισμό και χτες έκανα αιματολογικές με τις εξής τιμές:Τ3 0,99 Τ4 8,61 και ΤSH 1,48.Οι αντίστοιχες περσινές ήταν: Τ3 1,04 Τ4 10,92 TSH 0,41.Παίρνω Τ4 88mg.Με ανησυχεί η αύξηση Του TSH.Σημειώνω ότι τον τελευταίο χρόνο περνάω μια περίοδο εντονότατου άγχους και στεναχώριας.Τι με συμβουλεύετε;η ενδοκρινολόγος μου απουσιάζει γι αυτό σας ενοχλώ.Ευχαριστώ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ-ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ

Καλημέρα και καλή χρονιά. Η μικρή αύξηση της TSH δεν πρέπει να σας ανησυχεί γιατί η τιμή της TSH παραμένει απόλυτα μέσα στα φυσιολογικά όρια. Να συνεχίσετε να λαμβάνετε το Τ4 88 και να κάνετε εξέταση ξανά μετά από έξη μήνες.

θυρεοιδιτιδα hasimoto

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΓΙΑΤΡΕ,ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ 2012 ΕΚΑΝΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΕΤΑ ΕΙΧΑΝ ΩΣ ΕΞΕΙΣ: TSH=5,59 FT4=1,07 FT3=3,4 ANTI-TRO=265,0 ANTI-TG=899,0 KAI Ο ΥΠΕΡΥΧΟΣ ΔΙΑΣΠΡΤΑ ΥΠΟΗΧΟΓΕΝΗ ΟΖΙΔΙΑ ΔΙΑΜΕΤΡΟΥ ΕΩΣ Ο,31 cm.Ο ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕ Τ4 ΤΩΝ 50 ΤΑ ΠΗΡΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 1,5 ΜΗΝΑ ΑΛΛΑ ΟΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΗΤΑΝ ΖΑΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΝΤΟΝΟΣ ΠΑΛΜΟΣ ΣΤΟΝ ΛΑΙΜΟ ΤΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑ ΚΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΞΑΝΑΕΚΑΝΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΠΡΟΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΗΤΑΝ TSH=2,71 FT3=2,8 FT4=1,04.O EΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ MOY EIΠΕ AN ΘΕΛΩ NA ΠΑΡΩ T4 TΩΝ 25mg Η ΚΑΘΟΛΟΥ ΧΑΠΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ 6 ΜΗΝΕΣ,ΑΡΧΙΣΑ ΝΑ ΠΕΡΝΩ ΤΟ Τ4 ΤΩΝ 25 ΓΙΑ 4 ΗΜΕΡΕΣ ΕΙΧΑ ΠΑΛΙ ΖΑΛΑΔΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΩ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΕ ΑΝ ΕΠΡΑΞΑ ΣΩΣΤΑ ΜΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΟ ΑΦΗΣΕ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΜΟΥ,ΣΥΝΕΧΙΖΩ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΝΑ ΕΧΩ ΕΝΤΟΝΟ ΠΑΛΜΟ ΣΤΟΝ ΛΑΙΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΚΟΥΡΑΖΟΜΕ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ ΟΤΑΝ ΑΣΚΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΓΙΑ 15 ΛΕΠΤΑ,ΕΚΑΝΑ ΣΩΣΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΝΕΧΙΣΑ ΤΟ Τ4 ΝΑ ΠΑΡΩ ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΝΩΜΗ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΥ ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΥΠΟΚΛΙΝΙΚΟΣ ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ-ΘΥΡΕΟΕΙΔΙΤΙΔΑ HASHIMOTO. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ;

Καλημέρα και χρόνια πολλά. Πάσχετε από υποκλινικό υποθυρεοειδισμό λόγω θυρεοειδίτιδας Hashimoto. Ένδειξη για θεραπεία του υποκλινικού υποθυρεοειδισμού δεν υπάρχει εκτός αν ο/η ασθενής αναφέρει συμπτώματα υποθυρεοειδισμού ή είναι έγκυος. Αμφιβάλλω αν οι ενοχλήσεις που αναφέρετε οφείλονται στον υποκλινικό υποθυρεοειδισμό που έχετε. Καλώς έγινε και αφέθηκε στην κρίση σας. Μάλλον δεν τη χρειάζεστε τη θεραπεία. Εξάλλου με τη θεραπεία δεν βελτιώθηκε η κατάστασή σας. Καλό θα είναι να επαναλάβετε τις εξετάσεις. Αν το αποτέλεσμα είναι παρόμοιο με αυτό του Ιουλίου, μπορείτε να λάβετε τη μικρή δόση των 25 μg/μέρα και να επανΑλάβετε τις εξετάσεις μετά από 1,5 μήνα. Πάντως, ανεξάρτητα από το αν λάβετε ή όχι θεραπεία, θα πρέπει να κάνετε εξέταση κάθε έτος για να γνωρίζετε πως είναι οι ορμόνες σας και ένα υπέρηχο κάθε χρόνο για να γνωρίζετε αν έχετε όζους.

Υπερθυρεοειδισμος

Καλησπερα …Η κοπελα μου ειναι 26 ετων και ανακαλυψαμε οτι εχει υπερθυεοειδισμο περιπου εδω κ ενα χρονο ! Τα βασικα ερωτηματα μου ειναι α) Αν θεραπευεται ο Εξωφθαλμος ; β) Εφοσον ακολουθησει την φαρμακευτικη θεραπεια κ ρυθμιστει ο θυροειδης αν εχει την δυνατοτητα να ασκηθει (γυμναστει κλπ ) και γ ) αν αυτη η παθηση ειναι εφ ορου ζωης ή υπαρχει πιθανοτητα μετα απο μεγαλο (οπως καταλαβα ) χρονικο διαστημα να διακοψει την φαρμακευτικη αγωγη εφοσον το κρινει ο ιατρος ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η πορεία και η πρόγνωση της νόσου εξαρτάται από την αιτία του υπερθυρεοειδισμού της κοπέλας σας που δεν μου αναφέρετε (είναι θυρεοειδίτιδα ή νόσος Graves ή τοξική βρογχοκήλη ή τοξικό αδένωμα ; ). Σε γενικές γραμμές αν ο υπερθυρεοειδισμός οφείλεται σε βρογχοκήλη συνήθως δεν ρυθμίζεται άνευ αγωγής και ο μόνος τρόπος ριζικής λύσης είναι η χειρουργική αφαίρεση αν δεν είναι επιθυμητή η φαρμακευτική αγωγή ή αν υπάρχουν και συμπτώματα από την βρογχοκήλη. Αν ο υπερθυρεοειδισμός οφείλεται σε αυτοάνοση νόσο υπάρχει 50% πιθανότητα θεραπείας μετά τη διακοπή της θεραπείας. Η θεραπεία συνήθως διαρκεί 1 με 1 1/2 έτος. Αν υποτροπιάσει μία φορά συνήθως υποτροπιάζει πάντα και χρειάζεται αγωγή για πάντα. Η άλλη λύση είναι η αφαίρεση ή η χορήγηση ιωδίου. Αν υπάρχει ήδη εγκατεστημένος εξόφθαλμος είναι δύσκολο να θεραπευτεί με φάρμακα. Καλό είναι να απευθυνθείτε σε εξειδικευμένο οφθαλμίατρο. Φυσικά και μπορεί να γυμνάζεται εφόσον είναι καλές οι ορμόνες της και δεν έχει ταχυκαρδία.

Μυαλγίες

Θα ήθελα ένα λεπτό από το χρόνο σας για να μου δώσετε μια συμβουλή.
Είμαι 37 ετών, χωρίς κάποιο πρόβλημα υγειας μέχρι τώρα.
Εδώ και 6-7 μήνες άρχισαν να πόνουν οι μυες μου , κατ΄αρχήν μόνο σε βαριές μυικές εργασίες, όπως σκάψιμο κήπου κτλ, και έχω φθάσει στο σημείο τώρα να πονούν πχ οι μυς του χεριού μου μετά από 20 δευτερόλεπτα που κραταω το κινητο τηλ. ή αφού γραψω με στυλο 10 γραμμές κείμενο.
Έχω κάνει μικροβιολογικές εξετάσεις και βγήκαν όλες καλές (Γ.αιμ, βιοχημικά και θυρεοδ.ορμονών).

Σας παρακαλώ να με ενήμερώσετε τι μπορει να συμβαίνει και τι πρέπει να κανω περαιτέρω.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Μιχάλης Σκώνης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Καλό θα ήταν να εξετασθείτε από νευρολόγο ή/και ρευματολόγο για να αποκλεισθεί νευρομυοπάθεια ή αυτοάνοση/ρευματική πάθηση.

ΓΕΝΙΚΑ

ΓΙΑΤΡΕ ΓΕΙΑ ΣΑΣ.ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΕΝΑΝ ΚΟΜΠΟ ΝΑ ΞΕΚΙΝΑ ΛΙΓΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ ΚΑΙ ΝΑ ΦΤΑΝΕΙ ΚΑΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΛΑΙΜΟ ΜΟΥ.ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΤΙ ΕΙΝΑΙ.ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙ 1-2 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ.ΟΤΑΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΔΕΝ ΝΟΙΩΘΩ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΠΟΝΟ ΑΠΛΑ ΨΙΛΟΦΟΒΑΜΑΙ ΚΑΙ ΑΝΥΣΗΧΩ ΛΙΓΑΚΙ ΓΤ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΩ.ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΣΕ ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝ ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ(ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΣ ΛΥΠΗΜΕΝΟΣ ΑΓΧΩΜΕΝΟΣ ΑΡΑΧΤΟΣ).ΕΧΕΤΕ ΙΔΕΑ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν γνωρίζω αν αυτά τα συμπτώματα τα παρουσιάζετε σε σχέση με τα γεύματα ή σε σχέση με σωματική κόπωση. Θα ήταν καλό να συζητήσετε με έναν καρδιολόγο ή/και με έναν γαστρεντερολόγο. Θα ήταν καλό επίσης να μετρήσετε την TSH με εξέταση αίματος και αν είναι παθολογική να απευθυνθείτε και σε ενδοκρινολόγο. Ο ενδοκρινολόγος επίσης θα εξετάσει με υπερηχογράφημα το θυρεοειδή σας.

HASHIMOTO KAI BITAMINEΣ

Γράψτε την ερώτηση σας για το γιατρό…
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΓΙΑΤΡΕ.ΗΘΕΛΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΟΛΕΟΝ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΥΑΤΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ. ΕΧΩ HASHIMOTO -ΜΟΝΟ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ ΑΝΕΒΑΣΜΕΝΑ.ΠΑΙΡΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟ Τ4 75(ΠΡΙΝ ΕΠΑΙΡΝΑ ΤΟ Τ4 50). ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΔΥΟ ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΟΥΡΑΣΤΩ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΑ.ΤΕΛΗ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΜΕ ΠΙΑΝΕΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΜΙΑ ΖΑΛΗ ΚΑΙ ΠΟΝΟΣ ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ.(ΕΙΧΑ ΖΑΛΙΣΤΕΙ ΑΛΛΕΣ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΠΡΙΝ ΜΕΡΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΔΩΣΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΑ ΧΑΣΕΙ ΗΔΗ ΚΑΠΟΙΑ ΚΙΛΑ , ΔΕΝ ΕΚΑΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ)ΜΕΤΑ ΕΙΧΑ ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΒΗΜΑΤΟΣ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΩ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ, ΝΟΜΙΖΑ ΟΤΙ ΖΑΛΙΖΟΜΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ, ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΟΡΕΞΗ ΝΑ ΦΑΩ,ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑ,ΠΟΝΟΣ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ,ΑΡΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΧΑΛΙΑ.ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΒΡΗΚΑ ΑΡΚΕΤΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ Β12 203 ΤΙΜΉ. ΜΟΥ ΕΙΠΕ Ο ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ΝΑ ΠΑΡΩ Β12 ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΙΡΝΩ ΕΔΩ ΚΑΙ 15 ΗΜΕΡΕΣ ΕΧΩ ΔΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ , ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΦΤΑΙΓΕ ΑΥΤΟ, Η HASHIMOTO ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΛΟΓΩ ΣΤΡΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ? ΤΙ ΑΛΑΛΟ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΩ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ? ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΠΟΝΟΙ ΜΟΝΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ? ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΜΕ ΑΓΩΝΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αν οι τιμές των ορμονών του θυρεοειδούς σας (T4, Τ3 και TSH) είναι φυσιολογικές δεν πρέπει να χορηγείται αγωγή με θυροξίνη. Αγωγή δεν θα έπρεπε να χορηγείται ακόμη κι αν η TSH  είναι ελαφρώς αυξημένη. Τα συμπτώματα σας είναι πιθανό να οφείλονται σε θυρεοτοξίκωση, δηλ. σε αυξημένες τιμές των ορμονών στο αίμα σας λόγω της δόσης της θυροξίνης που λαμβάνετε. Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto δεν έχει σχέση με βιταμίνες. Είναι η πιο συχνή αιτία υποθυρεοειδισμού και τα συμπτώματα που δίνει είναι αυτά του υποθυρεοειδισμού. Να ελέγξετε λοιπόν αν οι τιμές των ορμονών σας είναι φυσιολογικές. Αν η Τ4 ή/και η Τ3 είναι ψηλές και/ή η TSH είναι πολύ χαμηλή πρέπει ο ενδοκρινολόγος σας να διακόψει ή να ελαττώσει το Τ4 που λαμβάνετε.

όζοι θυρεοειδούς

Σε υπέρηχο θυρεοειδούς επανελέγχθηκε στο δ.λ. υποηχωικός όζος με διάμετρο 1,28 cm ασαφών ορίων, με μικροαποτιτανώσεις, μειωμένη αιμάτωση, που ασαφοποιεί την κάψα και φέρει περιφερική αγγείωση. Στον α.λ. απεικονίζονται τουλάχιστον 5 υποηχωικοί ανομοιογενείς όζοι, ένας με διάμετρο 8,7 cm και κυστική νέκρωση και άλλος όζος υπό τήξη. Το ασβέστιο είναι υψηλό (10,6) και έχω στο δεξιό νεφρό έναν όζο υπερασβεσταιμικό με νέκρωση. Το μαγνήσιο είναι 2,15 μετά από αγωγή μαγνησίου. Τα τελευταία 3 χρόνια, λαμβάνω lyrica των 75 κάθε δεύτερη μέρα για σοβαρά συμπτώματα της ινομυαλγίας.

Τι πρέπει να κάνω ? Ο ενδοκρινολόγος προτείνει σπινθηρογράφημα, αλλά στο ενδοκρινολογικό τμήμα του τοπικού νοσοκομείου μου είπαν πως δεν χρειάζεται να κάνω τίποτα. Εσείς τι προτείνετε ?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το σπινθηρογράφημα του θυρεοειδούς ενδείκνυται μόνο αν ο θυρεοειδής υπερλειτουργεί (υπερθυρεοειδισμός). Δεν γνωρίζω ποιες είναι οι τιμές των ορμονών σας και αν έχετε υπερθυρεοειδισμό. Η εξέταση που ενδείκνυται στην περίπτωση όζων θυρεοειδούς είναι η παρακέντηση με λεπτή βελόνη υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση του μεγαλύτερου όζου ή των όζων με τα πιο ύποπτα χαρακτηριστικά. Θα ληφθούν δείγματα και εξετασθούν κυτταρολογικά. Η περαιτέρω αντιμετώπιση εξαρτάται από το αποτέλεσμα της κυτταρολογικής εξέτασης. Σας συνιστώ να σας παρακολουθεί ένας ενδοκρινολόγος που γνωρίζει τις καινούργιες τεχνικές διερεύνησης των όζων. Το θέμα του υψηλού ασβεστίου πρέπει να διερευνηθεί με επανάληψη της μέτρησης του ασβεστίου και με μέτρηση της παραθορμόνης και του φωσφόρου. Αν τεθεί διάγνωση υπερπαραθυρεοειδισμού θα πρέπει να εντοπισθεί η πηγή υπερπαραγωγής της παραθορμόνης. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται προσεκτικός έλεγχος του ασβεστίου γιατί μπορεί να είναι επικίνδυνο όταν είναι ψηλό.

κενο τουρκικο εφιππιο

Μετά από ct-εγκεφάλου, η αξιολόγηση έγραφε «κενό τούρκικο εφιππιο» πρέπει να ανησυχώ?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το «κενό τουρκικό εφίππιο» μπορεί να είναι τυχαίο εύρημα σε τομογραφικό έλεγχο εγκεφάλου και να μην έχει σχέση με ορμονική ή ενδοκρινολογική διαταραχή. Η συγκεκριμένη κατάσταση μπορεί να είναι αιτία υποφυσιακής ανεπάρκειας. Η υπόφυση είναι ο κύριος αδένας του σώματος και βρίσκεται μέσα στο τουρκικό εφίππιο. Εκκρίνει πολλές ορμόνες και  ρυθμίζει τη λειτουργία των άλλων ενδοκρινών αδένων και πολλών οργάνων του σώματος. Τα συμπτώματα της υποφυσιακής ανεπάρκειας είναι πολλά και εξαρτώνται από την ηλικία εμφάνισης, τη βαρύτητα της ανεπάρκειας και την έκταση της ανεπάρκειας, δηλ. αν είναι μειωμένη η έκκριση μίας ή πολλών ορμονών. Καλό θα ήταν να μιλήσετε με ενδοκρινολόγο για να σας κάνει τον κατάλληλο ορμονολογικό έλεγχο που θα δείξει αν έχετε ή όχι ανεπάρκεια. Η ανεπάρκεια αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση και υποκατάσταση των ορμονών στις οποίες μπορεί να έχετε ανεπάρκεια.

Καλημερα σας. Καποιο ατομο που γνωριζω εκανε τις ακολουθες εξετασεις…

Γράψτε την ερώτηση σας για το γιατρό…Καλημερα σας. Καποιο ατομο που γνωριζω εκανε τις ακολουθες εξετασεις.Θυρεοσφαιριικα αντισωματα 132,6 IU/ml, Μικροσωματικα αντισωματα 55,8 IU/ml,TSH 2,79 μIU/ml, T3 1,59 nmol/, T4 95,5 nmol/. Σας παρακαλω πολυ, μπορειτε να μου πειτε εαν το ατομο αυτο εχει υποθυρεοειδισμο, υπερθυρεοειδισμο ή θυρεοειδιτιδα Hashimoto δεδομενου οτι τοτε επαιρνε T4 των 100 μια φορα την ημερα;Σε παλαιοτερη εξεταση, ειχε βρεθει  σε αριστερο λοβο οζος υπερηχογενης 8,5 χιλιοστα.Σας ευχαριστω.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Καλησπέρα. Δεν μπορώ να διαπιστώσω βάσει των τιμών των εξετάσεων που αναφέρετε τι ακριβώς έχει γιατί είναι υπό αγωγή, αν και πιθανόν πάσχει από υποθυρεοειδισμό. Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι αυτοάνοσης αιτιολογίας και χαρακτηρίζεται από ψηλά αντιθυρεοειδικά αντισώματα. Είναι η πιο συχνή αιτία υποθυρεοειδισμού. Στην περιπτώση του φίλου σας αυτό μάλλον δεν ισχύει. Καλό είναι ο φίλος σας να ελέγχει τακτικά τις ορμόνες (δύο φορές το έτος) για να ρυθμίζει τη δόση της θυροξίνης που λαμβάνει και να υποβάλλεται σε υπερηχογραφικό έλεγχο για να παρακολουθεί το μέγεθος του όζου. Η αντιμετώπιση των όζων  γίνεται με βάση το μέγεθος, τα χαρακτηριστικά τους, τον αριθμό τους…

Μπορειτε σας παρακαλω να μου πειτε ποσο πρεπει να ειναι η τιμη της TSH σε μια εγκυο;

Γράψτε την ερώτηση σας για το γιατρό…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η τιμή της TSH σε μία έγκυο πρέπει να είναι κάτω από 2,5 mg/dl στο πρώτο τρίμηνο και κάτω από 3-3,5 mg/dl στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο αν η γυναίκα έχει ιστορικό θυρεοειδίτιδος Hashimoto, δηλ. αυξημένα αντιθυρεοειδικά αντισώματα στο αίμα. Δεν είναι σίγουρο ακόμη αν πρέπει να διορθώνει ο γιατρός μία TSH πάνω από τα παραπάνω όρια αλλά εντός των φυσιολογικών ορίων για μη έγκυο ασθενή, δηλ. κάτω από 4 – 4,5 mg/dl αν η ασθενής έχει αρνητικά αυτοαντισώματα στο αίμα. Η χορήγηση θυροξίνης πάντως ακόμη και σε αυτές τις εγκύους δεν θεωρείται λάθος. Σημαντικό είναι η έγκυος να βρίσκεται υπό συχνή και τακτική παρακολούθηση.

Ρύθμιση πίεσης.

Καλημέρα θα ήθελα να ρωτήσω σε τι γιατρό να απευθυνθώ για ρύθμιση πίεσης. Σε 2 καρδιολόγους που πήγαινα δεν κατάφεραν κάτι. Η μητέρα μου είναι 64 ετών και έχει κάνει 2 μπαλονάκια. Τα επινεφρίδια της είναι φυσιολογικά. Το πρωί που ξυπνάει έχει άνω των 18 πίεση για τουλάχιστον 1-2 ώρες. Το βράδυ πριν κοιμηθεί έχει πάρει μέχρι και Diovan 320 + μισό Xanax. Παρόλα αυτά το πρωί έχουμε τα ίδια. Αυξημένη πίεση. Στην διάρκεια της ημέρας μπορεί να πέσει μέχρι και 9 χωρίς να λαμβάνει αντιυπερτασικό το πρωί.
Κάποια συμβουλή που να απευθυνθούμε?
ΥΓ TSH Κτλ φυσιολογικά.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Καλημέρα. Με την προυπόθεση ότι ο έλεγχος για ενδοκρινική αιτιολογία υπέρτασης έχει γίνει σωστά και είναι αρνητικός,έχω την εντύπωση ότι ο θεράπων καρδιολόγος ή παθολόγος της μητέρας σας κατ” αρχήν πρέπει να επιβεβαιώσει τη συμμόρφωση της στην αγωγή (δηλ.ότι λαμβάνει σωστά την αγωγή) και σε αλλαγές στον τρόπο ζωής (απώλεια βάρους και περιορισμός αλατιού). Στη συνέχεια μπορεί να προστεθεί και άλλο αντιυπερτασικό φάρμακο ή συνδυασμός φαρμάκων αν κριθεί  ανεπαρκής η αγωγή που λαμβάνει. Ευχαριστώ.

ειναι κακο το ασβεστιο οταν ειναι πανω απο τα ορια???

Καλησπερα σας,
Ειμαι 32 χρονων μητερα ενός 3χρ αγοριου.πριν περιπου 2 χρονια βρηκαμε ότι εχω έναν οζο στον αριστερο λοβο 18,4x 8,1mm. Ξεκινησα θεραπεια τ4 50μγρ..δεν εκανα σπινθιρογραφημμα μιας και το παιδι μου ηταν πολύ μικρο και δεν ηθελα. Μετα από ένα χρονο περιπου επανελαβα τις εξετασεις μου και ειδαμε ότι ο οζος και σανμορφολογια αλλα και σε μεγεθος ηταν ο ιδιος οποτε και συνεχοσαμε την θεραπεια.
Πριν 3 μερες εκανα παλι τον προβλεπομενο ελεγχο και ειδαμε ότι ο οζος και μεγαλωσε αλλα όχι πολύ αλλα και αλλαξε η μορφολογια, σας παραθετο την διαγνωση:
‘’Δεξια αναγνωριζεται οζος διαστασεων 1,2X1,2mm ενώ αριστερα επανελεγχεται ο γνωστος οζος διαστασεων 21.5X8.5mm εοιτιυ οποιου παρατηρειται υπερηχογενης εστια διαστασεων 4.2×4.4mm ο ανωτερω οζος εχει περιφερικη αγγειωση’’
Παραλληλα εκανα και αιματολογικες γενικες βιοχημικες κτλ….Htsh II 0.71
Free t3 2.72
Free t4 1.27
Φερριτινη 29,79

Όμως αυτό που με θορυβησε είναι το ασβεστιο μου το οποιο είναι 11,7 και το φωσφορο(phos)οπου είναι 3,58…μετα από επαναληψη ασβεστιου μιας και θεωρησα ότι είναι εργαστηριακο λαθος βγηκε και παλι 11,4!!!!
Μενω στην επαρχια και είναι δυσκολο να βρω γιατρους εδώ αν και εχω την ενδοκρινολογο μου. Πρεπει να τρελαθω με το ασβεστιο μου???δεν πινω-τρωω γαλακτομικα δεν περνω ασβεστιο!!

Σας ευχαριστώ για το χρονο σας
Με εκτίμηση
Χριστίνα Π.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αγαπητή φίλη, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο ενδοκρινολόγος σου δεν διερευνά την υπερασβεστιαιμία που παρουσιάζεις. Ο ενδοκρινολόγος είναι ο ειδικός γιατρός για τις διαταραχές του ασβεστίου και μπορεί να τις διαγνώσει και να τις αντιμετωπίσει. Κατ’αρχήν πρέπει να επιβεβαιωθεί ότι έχεις όντως υψηλό ασβέστιο με επανάληψη της μέτρησης και αφού είναι σίγουρος ο γιατρός σου ότι δεν λαμβάνεις φάρμακα που αυξάνουν το ασβέστιο όπως τα θειαζιδικά διουρητικά. Η δεύτερη μέτρηση μπορεί να είναι φυσιολογική. Αν όντως έχεις υψηλό ασβέστιο πρέπει να βρεθεί η αιτία. Το υψηλό ασβέστιο δεν έχει σχέση με τη διατροφή σου. Η πιο συχνή αιτία είναι η υψηλή παραθορμόνη στο αίμα, η ορμόνη που ρυθμίζει το ασβέστιο στο αίμακαι παράγεται από τους παραθυρεοειδείς. Οι παραθυρεοειδείς βρίσκονται δίπλα στο θυρεοειδή και να μεγαλώσουν πολύ φαίνονται στο υπέρηχο τις πιο πολλές φορές. Πρέπει να μετρηθεί ο φωσφόρος που είναι χαμηλός συνήθως στον υπερπαραθυρεοειδισμό, το ασβέστιο στα ούρα και η βιταμίνη D (η άλλη ορμόνη που αυξάνει το ασβέστιο). Μετρώντας την παραθορμόνη ο γιατρός θα αποκλείσει μία άλλη αιτία υπερασβεστιαιμίας που είναι οι κακοήθειες. Στις κακοήθειες βέβαια το ασβέστιο είναι πολύ υψηλό και σχεδόν πάντα βρίσκεται σε ασθενείς που νοσηλεύονται για μια ήδη γνωστή κακοήθεια. Δεν νομίζω ότι πρέπει να ανησυχείς για αυτό. Το υψηλό ασβέστιο μπορεί να γίνει επικίνδυνο αν γίνει πολύ ψηλό (πάνω από 12,5) . Μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στα νεφρά, νεφρολιθίαση και κωλικούς, πρόβλημα στα αγγεία και στην καρδιά, αδυναμία στα οστά και οστοπόρωση, ψυχολογικά και νευρολογικά προβλήματα. Υπάρχουν φάρμακα που μπορεί να χαμηλώσουν το ασβέστιο στο αίμα και να το διατηρούν κάτω από 11. Είναι πάντως σημαντικό να βρεθεί η αιτία. Δεν μπορώ να γνωρίζω αν οι όζοι που έχεις έχουν σχέση με το υψηλό ασβέστιο. Αν έχεις όντως υπερασβεστιαιμία και υψηλή παραθορμόνη υπάρχει τρόπος με τον οποίο ο ενδοκρινολόγος μπορεί να καταλάβει σε ένα μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων αν κάποιος  όζος στο θυρεοειδή ή ένα υπερηχογραφικό μόρφωμα δίπλα στο θυρεοειδή είναι όντως αδένωμα παραθυρεοειδούς που παράγει παραθορμόνη ( με ένα ειδικό σπινθηρογράφημα). Καλό είναι αυτός που κάνει το υπέρηχο να μπορεί να ξεχωρίσει αν ένα μόρφωμα ή ένας όζος είναι αδένωμα παραθυρεοειδούς. Τώρα, γενικά για τους όζους του θυρεοειδούς να ξέρεις ότι ένα μόνο το 5 % μπορεί να είναι κακοήθεια. Αν κάποιος όζος είναι μεγάλος ή μεγαλώνει στο χρόνο ή είναι ύποπτος πρέπει να παρακεντηθεί με λεπτή βελόνη από κάποιον που ξέρει να το κάνει. Ανάλογα με το αποτέλεσμα της κυτταρολογικής εξέτασης ο ενδοκρινολόγος σου θα αποφασίσει τι πρέπει να γίνει.  Σου εύχομαι καλή τύχη. Μίλησε με τη γιατρό σου ή τέλος πάντων με κάποιον ενδοκρινολόγο που γνωρίζει το θέμα.

πυρετός – σπασμοί

Καλησπέρα, εχθές το μεσημέρι δεν ένοιωθα πολύ καλά και αφού ξάπλωσα μετά από λίγο ένιωσα λίγο κρύο… σκεπάστηκα (έξω η θερμοκρασία 38 C) το κρύο έγινε εντονότερο και μετά με έπιασαν οι σπασμοί… δε μπορούσα να μείνω ακίνητος, ούτε καν να μιλήσω… ο πυρετός μέσα σε 4-5 λεπτά ανέβηκε στους 39,3… συνήλθα, και σε 45 λεπτά ένιωθα καλά… ο πυρετός όμως ήταν 39,7… πήρα ponstan και αργότερα ντεπον, το βράδυ ύδρωνα πολύ. Σε ένα 24ωρο ακριβός συνέβη το ίδιο. Τι να κάνω??

Υ.Γ Θα πάω να με εξετάσει και γιατρός.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αγαπητέ φίλε, είμαι Ενδοκρινολόγος και δεν είμαι αρμόδιος να απαντήσω για τα εμπύρετα επεισόδια που παρουσιάζεις. Ως γιατρός όμως, θα έλεγα ότι πρόκειται για λοίμωξη που μάλλον είναι ιογενής. Πρέπει να πίνεις πολλά υγρά, να μην πίνεις ούτε να τρως κρύα ποτά ή τροφές. Να λαμβάνεις αντιπυρετικό όταν έχεις πυρετό. Μην καταπονείς τον εαυτό σου. Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν μέχρι και αύριο, να μιλήσεις σε παθολόγο. Περαστικά!

 

reumatology vs general anesthesia

Would you be so kind to answer a reumatological question for me, at your very
first convienience? It’s about a medicament called «enbrel». How many days must
be stopped before surgery in order that the patient take general anesthesia. I
look forward to hearing from you as soon as possible, taking into consideration
the urgency of the circumstance. Regards, Lilian.

 

Dear Lilian, thank you for the question, but I cann’t really help you. I am sorry. I am Endocrinologist, specialized in Hormones, Glands, Diabetes and Metabolism. Reumatology isn’t my scientific field. You should ask your Reumatologist about the specific medication or the Sergeon who will perform the operation. I wish you the best!

αντισύλληψη

Καλησπέρα…. Γιατρέ, θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με την αντισύλληψη… Ειμαι 19χρονών και με το αγόρι μου μένουμε μαζι… Έχουμε πολύ συχνές επαφές και θα ήθελα να ρωτήσω αν το προφυλακτικό επηρεάζει την υγεία του κόλπου… Θα ήθελα να ρωτήσω για τη φροντίδα της περιοχής και αν υπάρχει κάποια μέθοδος αντισύλληψης που προτείνετε…… Φοβάμαι τα αντισυλληπτικά χάπια…… Σας ευχαριστω!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Καλημέρα, τα αντισυλληπτικά χάπια είναι η πιο δημοφιλής και ασφαλής μέθοδος αντισύλληψης. Με τα αντισυλληπτικά επιτυγχάνεται το μεγαλύτερο ποσοστό αντισύλληψης (περίπου 99% αν λαμβάνεται σωστά το χάπι) σε σχέση με τις άλλες μεθόδους (προφυλακτικό, διάφραγμα κτλ). Τα καινούργια αντισυλληπτικά περιέχουν πιο χαμηλή ποσότητα οιστρογόνων σε σχέση με τα παλιά και έτσι είναι πιο μικρός ο κίνδυνος για παρενέργειες. Απαγορεύεται να πάρετε αντισυλληπτικό χάπι αν έχετε πάθει: φλεβική θρόμβωση ή πνευμονική εμβολή ή έχετε πρόβλημα στην πήξη του αίματος (ή καποιος στην οικογένεια σας έχει), εγκεφαλικό, έμφραγμα, αν έχετε διαβήτη αρρύθμιστο από πολλά χρόνια με επιπλοκές, αν έχετε καρκινο οιστρογονοεξαρτώμενο (καρκίνος μαστού, ενδομητρίου), αν καπνίζετε πάνω από 30 τσιγάρα/μέρα και είστε πάνω από 35 ετών, αν έχετε πολύ ψηλή πίεση (πάνω από 160/100), αν έχετε προβλημα στο συκώτι (ηπατίτιδα ή καρκίνος), αν έχετε υψηλά τριγλυκερίδια. Αν δεν έχετε κάποιο από τα παραπάνω προβλήματα μπορείτε να πάρετε αντισυλληπτικό χάπι. Να γνωρίζετε ότι το αντισυλληπτικό χάπι έχει πολλά οφέλη: μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών, του ενδομητρίου, καρκίνου του παχέως εντέρου, ομαλοποιεί τις διαταραχές του κύκλου και μειώνει τις αιμορραγίες, βελτιώνει την ακμή, την υπερτρίχωση και τα συμπτώματα του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου και έχει ευεργετική δράση στην οστική πυκνότητα. Τα μειονεκτήματα που έχουν είναι ότι δεν προστατεύουν από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, πρέπει να τα παίρνετε καθημερινά, μπορεί να προκαλέσουν ναυτία και εμέτους, τάση στους μαστούς, αύξηση σωματικού βάρους και ενδιάμεσες αιμορραγίες. Για το θέμα της επίδρασης του προφυλακτικού στον κόλπο και για την φροντίδα της περιοχής αρμόδιος να απαντήσει είναι γυναικολόγος. Αν δεν έχετε κάποιους από τους παράγοντες που είναι αντένδειξη στη χρήση του αντισυλληπτικού και τους οποίους ανέφερα παραπάνω, είναι η καλύτερη μέθοδος αντισύλληψης.

 

Πόνος

γεια σας, χθες είχα έναν ελαφρύ πόνο στα δάκτυλα του δεξιού μου χεριού, αν μπορείτε αναφέρεται πιθανές αιτίες.
Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Πραγματικά δεν νομίζω ότι δεν μπορώ να σε βοηθήσω. Θα έπρεπε να απευθυνθείς σε παθολόγο ή ορθοπεδικό για το συγκεκριμένο σύμπτωμα. Η συγκεκριμένη ενόχληση δεν είναι ειδική για κάποιο ενδοκρινολογικό νόσημα.

Δεν μένω έγκυος

Γεια σας,

Είμαι 32,5 χρονών, από τον Γενάρη 2011 προσπαθούμε με τον άντρα μου να κάνουμε παιδί. Τον Ιούνιο του 2011 έμεινα έγκυος αλλά απέβαλα στην 5η εβδομάδα. Από τότε προσπαθούμε αλλά χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Οι αιματολογικές εξετάσεις καλές, ο θυροειδής μια χαρά. Καλλιέργεια κολπικού υγρού χωρίς ευρήματα, Τεστ Παπ καλό,παρά μόνο μια παρατήρηση: εκκριτική φάση-τραχηλίτις.

Έκανα και εξετάσεις ορμονών την 3η μέρα του κύκλου:

LH 2.57 mUI/ml – φυσιολογικές τιμές 1.3-12.6

Προλακτίνη PRL 27 ng/ml με φυσιολογική τιμή

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η υπογονιμότητα σε ένα ζευγάρι είναι η αποτυχία να επιτύχει σύλληψη μετά από προσπάθειες ενός έτους τουλάχιστον με συχνές σεξουαλικές επαφές χωρίς τη χρήση κανενός μέσου αντισύλληψη. Στη δική σας περίπτωση, έχει επιτευχθεί σύλληψη πριν από ένα έτος όπως αναφέρετε, ανεξάρτητα με την αρνητική έκβαση της κύησης. Δεν υπάρχει λοιπόν σε εσάς πρωτοπαθής υπογονιμότητα. Για να μιλήσουμε για δευτεροπαθή υπογονιμότητα πρέπει να μην μπορέσετε να επιτύχετε σύλληψη για δύο έτη μετά την πρώτη σύλληψη (το ένα έτος ήδη έχει περάσει). Η διερεύνηση ενός υπογόνιμου ζευγαριού αφορά και στους δύο συντρόφους. Η υπογονιμότητα μπορεί να οφείλεται στη γυναίκα σε ποσοστό 40%, στον άνδρα σε ποσοστό 30 % , και στους δύο ή χωρίς εξήγηση σε ποσοστό 30%. Οι πιθανές αιτίες είναι πολλές.  Επιφυλασσόμενος για το αν έγιναν όλα όσα αναφέρω παρακάτω, πρέπει να σας πω τα εξής: είναι απαραίτητη η λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού από εσάς και το σύντροφο σας και η κλινική εξέταση σας από ενδοκρινολόγο. Χρειάζεται να βεβαιωθεί ότι έχετε φυσιολογική ωορρηξία. Αν συμβαίνει αυτό, πρέπει να ελεγχθεί η βατότητα των σαλπίγγων. Αν δεν έχετε φυσιολογική ωορρηξία, θα πρέπει να γίνει ο απαράιτητος ορμονολογικός έλεγχος. Επίσης, πρέπει να γίνει έλεγχος του σπέρματος του συντρόφου σας σε αξιόπιστο εργαστήριο και ορμονολογικός έλεγχος καθώς και υπερηχογράφημα όσχεου-όρχεων αν χρειάζεται. Οι εξετάσεις που παραθέτετε φαίνεται ότι είναι εντός φυσιολογικών ορίων, αλλά μπορεί να χρειάζεται να γίνουν επιπλέον εξετάσεις και δεν αναφέρετε βέβαια τίποτα για το σύντροφο σας. Ελπίζω να σας βοήθησα και βεβαίως, είμαι διαθέσιμος στο ιατρείο μου για περισσότερες πληροφορίες…

 

 

Γιατί δεν ρυθμίζεται η πίεση? Αν γίνει επέμβαση τι παρενέργειες θα έχει? Μπορούν να αφερεθούν και τα 2? Θα γίνει λαπαροσκοπικά?

Καλησπέρα, η μητέρα μου είναι 52 χρονών, 64 κιλά,1.60 ύψος και πάσχει από πρωτοπαθής αλδοστερονισμό, παρουσιάζει υπέρταση και σοβαρή υποκαλιαιμία 2.6 . Η αξονική επινεφριδίων έδειξε μορφήματα επινεφριδίων 3cm δεξιά και 2cm αριστερά τα οποία μετά από επανέλεγχο και μέσα σε 3 έτη έγινε αύξηση από 3 σε 3.8 cm δεξιά και από 2cm σε 3.5cm αριστερά. Δεν γνωρίζουν αν είναι μόρφημα ή αδένωμα ή αλδοστερίνομα ή άλλο πτυχαίωμα ορμονοπαραγωγό. Εχει διαρκή κόπωση, ατονία και μούδιασμα άκρων. Γιατί δεν ρυθμίζεται η πίεση? Αν γίνει επέμβαση τι παρενέργειες θα έχει? Μπορούν να αφερεθούν και τα 2? Θα γίνει λαπαροσκοπικά? Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

 

 

Αγαπητή φίλη, τα επινεφρίδια είναι δύο αδένες που βρίσκονται στην κοιλιακή χώρα (ένας αριστερά και ένας δεξιά) που παράγουν πολλές ορμόνες, οι πιο σημαντικές είναι η κορτιζόλη, η αλδοστερόνη, η αδρεναλίνη και η δευδρεπινδροστερόνη. Η υπερπαραγωγή από τα επινεφρίδια μίας ή περισσότερων από αυτές τις ορμόνες προκαλεί συμπτώματα και μπορεί να έχει συνέπειες επικίνδυνες για τη ζωή. Τα μορφώματα των επινεφριδίων μπορεί να είναι ορμονοπαραγωγά ή όχι, και μπορεί να είναι καλοήθεις όγκοι (αδενώματα) ή κακοήθεις όγκοι (καρκινώματα). Η μητέρα  σας παρουσιάζει αμφοτερόπλευρα μορφώματα επινεφριδίων, που φαίνεται ότι είναι ορμονοπαραγωγά. Μου αναφέρετε ότι έχει υπεραλδοστερονισμό, αλλά μόνο αν γνώριζα τα αποτελέσματα των εξετάσεων που έχει κάνει θα μπορούσα να σας πω αν είναι έτσι ή όχι. Παρουσιάζει υπέρταση, αρρύθμιστη, όπως μου λέτε, και θα έπρεπε να διορθωθεί το πρόβλημα ώστε η υπέρταση σε συνδυασμό με την υποκαλιαμία να μην προκαλέσουν προβλήματα στην καρδιά της. Υπάρχει η δυνατότητα φαρμακευτικής αγωγής που μπορεί να διορθώσει το κάλιο και την υπέρταση εν αναμονή μίας πιο οριστικής λύσης (δηλ. χειρουργική αφαίρεση των μορφωμάτων) ή αν δεν είναι δυνατή η επέμβαση. Πάντως, η ταπεινή μου άποψη είναι ότι η ύπαρξη συμπτωμάτων (αδυναμία), επιπλοκών (υποκαλιαιμία, υπέρταση) και η αύξηση του μεγέθους των μορφωμάτων καθιστούν αναγκαία την χειρουργική επέμβαση. Η αμφοτερόπλευρη αφαίρεση των μορφωμάτων των επινεφριδίων μπορεί να γίνει λαπαροσκοπικά φυσικά, αλλά η απόφαση ανήκει στους θεράποντες ιατρούς με βάση τα ακτινολογικά χαρακτηριστικά και το μέγεθος των μορφωμάτων που εγώ δεν γνωρίζω. Η αμφοτερόπλευρη αφαίρεση των μορφωμάτων θα έχει ως πιο πιθανή συνέπεια η μητέρα σας να παρουσιάσει ορμονική ανεπάρκεια και να χρειάζεται καθημερινή αγωγή υποκατάστασης των  ορμονών στις οποίες θα έχει έλλειψη. Χρειάζεται συνεχή και τακτική νοσοκομειακή παρακολούθηση από τους υπεύθυνους γιατρούς οι οποίοι θα σας κατευθύνουν στην πιο κατάλληλη λύση. Καλή τύχη στη μητέρα σας και καλή έκβαση στο πρόβλημά της.

 

 









Κατασκευή ιστοσελίδων | i-magic Web Media Studio Κατασκευή ιστοσελίδων i-magic