ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ ΑΔΕΝΑΣ: Θυρεοειδίτιδα λοχείας (θυρεοειδίτιδα μετά τον τοκετό)

ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ ΑΔΕΝΑΣ: Θυρεοειδίτιδα λοχείας (θυρεοειδίτιδα μετά τον τοκετό)


Η θυρεοειδίτιδα λοχείας είναι μια φλεγμονή του θυρεοειδούς που συμβαίνει στο 5 % των γυναικών που έχουν γεννήσει τον πρώτο χρόνο μετά τη γέννα. Έχει μία πρώτη φάση υπερθυρεοειδισμού και μία δεύτερη φάση υποθυροειδισμού. Στην πρώτη φάση του υπερθυρεοειδισμού που διαρκεί 2-4 μήνες, ο θυρεοειδής καταστρέφεται και απελευθερώνονται στο αίμα σε μεγάλες ποσότητες θυρεοειδικές ορμόνες ( Τ3 και Τ4) με αποτέλεσμα επιτάχυνση του μεταβολισμού, αύξηση των καύσεων. Σε αυτή τη φάση ο ασθενής μπορεί να έχει ταχυπαλμία, νευρικότητα, εύκολη κούραση, πολύ εφίδρωση, ξαφνική απώλεια βάρους και δυσανεξία στη ζέστη. Μετά την πρώτη φάση, ο θυρεοειδής μπορεί να γίνει φυσιολογικός ξανά ή να αρχίσει η δεύτερη φάση του υποθυρεοειδισμού που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και ένα χρόνο. Σε αυτή τη φάση ο θυρεοειδής δεν παράγει αρκετές ορμόνες, ο μεταβολισμός και οι καύσεις επιβραδύνουν. Σε αυτή τη φάση ο ασθενής μπορεί να έχει βρογχοκήλη ( διόγκωση του θυρεοειδούς ), ατονία, εύκολη κούραση, τριχόπτωση, αύξηση βάρους, ξηρό δέρμα, εύθραυστα νύχια, δυσανεξία στο κρύο. Ένα μικρό ποσοστό των γυναικών αναπτύσσουν μόνιμο υποθυρεοειδισμό και χρειάζονται θεραπεία για πάντα. Η θυρεοειδίτιδα λοχείας είναι αυτοάνοση ασθένεια, δηλ. οφείλεται σε επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος σας στο θυρεοειδή, γι’ αυτό είναι πιο πιθανό να την πάθουν γυναίκες έχουν ξαναπάθει θυρεοειδίτιδα λοχείας σε πορηγούμενη εγκυμοσύνη ή έχουν άλλη ασθένεια του θυροειδούς ( ή υπάρχει στην οικογένεια τους ) ή έχουν άλλη αυτοάνοση ασθένεια όπως η ρευματοειδή αρθρίτιδα ή ο διαβήτης τύπου 1.

Σε γυναίκες με συμπτώματα ύποπτα για θυρεοειδίτιδα όπως τα παραπάνω ο ενδομρινολόγος πρέπει να παραγγείλει εξετάσεις αίματος για να μετρήσει την TSH, την Τ4, την Τ3 και τα αντιθυρεοειδικά αντισώματα και να συστήσει, αν η γυναίκα δεν θηλάζει, καθήλωση ραδιενεργού ιωδίου που μπορεί να ξεχωρίσει αυτήν την θυρεοειδίτιδα από άλλες ασθένειες του θυρεοειδούς.

Στην πρώτη φάση της θυρεοειδίτιδας οι ασθενείς γενικά δεν χρειάζονται φάρμακα. Μερικές φορές χρειάζονται να πάρουν φάρμακα για μειώσουν την ταχυπαλμία και τη νευρικότητα που νιώθουν. Στη δεύτερη φάση μπορεί να χρειαζεται να πάρει η ασθενής θυροξίνη ( ένα φάρμακο που είναι η ίδια ουσία με την ορμόνη Τ4 που παράγει ο θυρεοειδής ). Αυτήν την αγωγή η ασθενής μπορεί να χρειάζεται να την παίρνει για πολλά χρόνια αν ο υποθυρεοειδισμός γίνει πιο μόνιμος.

Αν λοιπόν, τους πρώτους μήνες μετά τη γέννα νιώσετε κάποια από τα συμπτώματα που αναφέρονται πιο πάνω πρέπει να μιλήσετε σε έναν ενδοκρινολόγο  για να βρει τι έχετε, να σας δώσει φάρμακο αν έχετε ενοχλητικά συμπτώματα ή αν αναπτύξετε υποθυρεοειδισμό.

2 Μαρτίου, 2013

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Greece License.
Κατασκευή ιστοσελίδων | i-magic Web Media Studio Κατασκευή ιστοσελίδων i-magic